pühapäev, 23. märts 2008

Lipstok peaks ameti maha panema


Väljavõte viimasest Naistelehest.

Nüüd ma enam ei imesta, kui Eesti Panga president Andres Lipstok tuleb lagedale totakate avaldustega, näiteks sellega, et saab ühes kuus hakkama 5000 krooniga. Nagu võib lugeda eilsest Naistelehest, põeb mees rasket haigust sclerosis multiplex, eestipäraselt hulgiskelroos.

See on väga-väga raske haigus, millele ravi ei tunta, aga mis eksisteerib vaid külmades ja pimedates piirkondades, nagu näiteks Eesti ja Soome, lõunamaades teda ei esine. Ja mis hull, see haigus võtab rajalt maha juba väga noorelt. Ja tapab aeglaselt, kui küüniliselt, aga ausalt väljenduda. Aheldab inimese ratastooli, pärsib kõne- ja nägemisvõimet, mõjub kõige laiemas mõttes närvisüsteemile, sellega ka mõistusele. Selline inimene pole enam võimeline kainelt mõtlema.

Nüüd tekib küsimus, kas Andres Lipstok sobib sellise haigusega ühe tähtsa ametiasutuse juhiks. Ma saan aru, et ta ütles vastuseks Naistelehele, et tema tervis on korras. Aga kuivõrd pädev on tema oma tervisliku seisukorra üle otsustama. Ja kogu lugupidamise juures selle haiguse ja Andres Lipstoki suhtes, nüüd peaks küll midagi kiiresti ette võtma, sest paistab, et ise ta tagasi astuma pole võimeline, ja Eesti Pank püüab asja summutada, sest temasuguse otu varjus on kõigil mõnus tegutseda. Nagu võib Naistelehest lugeda, on Lipstok hooti juba aheldatud ratastooli. Ja see pole lihtne halvatus või luumurd.

Pigem oleks Lipstokile endale suuremaks abiks, kui ta koliks mõneks ajaks soojale maale, kus ta võiks kasvõi oma elust raamatu kirjutada. Ja kindlasti oleks tema võimuses aidata kaasa seda haigust põdevate inimeste olukorra parandamisele. Aga Eesti Panga juht peaks olema terve. Pealegi, kui Eestil seisab ees selline tähtis asi nagu eurotsooniga liitumine. Sellega seoses peavad sõnumid olema targad ja selged.

29 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Põevad inimesed ka soojal maal sm-i.

Anonüümne ütles ...

SM ei mõjuta inimese mõistust. Patisent võib elada aktiivset ja nornaalset elu. Selle haiguse suurimaks traagikaks on, et inimene säilitab kuni lõpuni terve mõistuse samal ajal kui ta keha sureb.
Ja kui veel mõnikümmend aastat tagasi tähendas SM-i diagnoos, et 3 aastat ja nägemist, siis tänapäeval elatakse haigusega aastaid ja SM-i loetakse juba tavalise kroonilise haiguse tüübiks (sarnaselt diabeedile ja ususte või mitte - ka HIV-le).

Anonüümne ütles ...

Nii, et Lipstokil lips läbi... aga meie asi see pole, kes seal eesotsas on ja mis avaldusi nad teevad, sest Eesti Pank pole riigiettevõte, vaid erafirma ja suhteliselt sõltumatu pealegi, Eesti Pank allub põhiliselt Euroopa suurtele keskpankadele. See, et tal on leping riigile raha trükkimiseks, ei tee seda riigiasutuseks.

Anonüümne ütles ...

Soojale maale kolimine ei aita enam midagi, selle haiguse puhul on oluline see, kus sa veedad 15 esimest aastat oma elust.
Kurb lugu.

Anonüümne ütles ...

mõistusele see küll ei mõju. Ärge lahmige lihtsalt huupi, sest et on vaja reformile ära panna. Väga palju on selle haigusega inimesi, kes nüüd saavad teie tõttu "lolli" sildi külge.

Anonüümne ütles ...

No ega ei ole ikka küll nii, et SM-ga inimene on kohe peast sooda. See on ikka tõega ebaõiglane.

Anonüümne ütles ...

see väide pole tõsi, et lõunamaadel ei esine.
esineb igal pool.

Anonüümne ütles ...

stephen hawkingil on ka skleroos

Anonüümne ütles ...

Anonüümsele 12:47.

Elatakse ikka tunduvalt kauem kui kolm aastat, elati ka sügaval nõukaajal. Tean, kuna minu lähedasel tütar põdes nimetatud haigust. Väga kole tõbi, aga elada andis ikka aastaid. Ja mõistust see küll ei puudutanud, v.a päris lõpus, viimastel surmaeelsetel nädalatel.

SM-i põdev inimene EI OLE nõrgamõistuslik. Isegi kui ta ei saa enam mitu aastat ise liikuda, süüa, end pesta jne, kui tema kõne on tugevalt häiritud. See ei tähenda, et tema pea ei töötaks.

Anonüümne ütles ...

naisteleht pani puusse, tõesti ei lõpe see haigus dementsusega.
mõistus jääb lõpuni selgeks, isegi kui enam rääkida-liigutada ei saa. naistelehest oleks ilus sellekohane vabandus avaldada

/minu isa põeb seda haigust juba üle kahekümne aasta. tal on kõige vastikum vorm sellest haigusest: aeglaselt progresseeruv, ja sellele vormile kahjuks ravi ei ole. kuid pea töötab endiselt nagu koorelahutajal:)/

Anonüümne ütles ...

Stephen Hawking ju teeb tõsiseid tegusid selle haigusega!!!

Anonüümne ütles ...

Lipstok peaks lihtsalt jalga puhkama, kahjuks see tema tervisele ei tule.

Anonüümne ütles ...

See haigus on bitch. Loe rohkem siit: http://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_sclerosis

Aga las ta olla seal pukis. Iga inimene tahab syya. Tal ju ka naine-lapsed-majapidamine jne.

Anonüümne ütles ...

tsk tsk tsk...innoirja...mulle hakkab jarjest enam tunduma, et teie tsoliaakia on tosiselt teie moistust kahjustanud...aga samas - nyyd ma enam ei imesta, kust kyll teie totakas jutt:) sa oled ju see, mida sood, ja teie soote endale ebasobivat toitu,kasvoi monikord, kogemata. ja palju siis ikka seda ebasovivat nii v2ikse aju puhul nagu teil kahepeale kokku on, vaja on..

Anonüümne ütles ...

Kas nüüd tuleb Inno ja Irja poolt vabandus ka hr Lipstoki ees, kuna teda selge mõistuseta ja totuks nimetasite?

Inno ütles ...

On/ei ole nõrgamõistuslik?!?
Nagu ma olen juba kirjutanud, niipalju kui on inimesi, on ka reaktsioone eri haigustele, haiguse eri vorme. Ja muidu ka. Üks inimene on kõrge vanuseni täie mõistuse juures, teine hakkab juba 30selt segast panema.
Ja nagu kirjutab ka viidatud Wikipedia artikkel, on tegemist kesknärvisüsteemi haigusega, millega võib kaasneda misiganes neuroloogiline sümptom. Ka nõrgamõistuslikkus. Kas siis kogu Eesti peab ootama ja pöidlaid pihus hoidma, et keskpanga president ühtäkki segast ei hakka panema?!
Juba see, et ta püüab selle haiguse olemasolu iga hinna eest varjata, näitab, et asjad pole päris korras. Kui ta oleks aumees, sellist positsiooni arvestades, siis tunnistaks oma häda ja näitaks, tõestaks, et kõik on korras. Miks peavad inimesed tema selle haiguse kohta Naistelehest lugema?
Ja pole vaja vabandada millegi ees Naistelehel. Pigem väärib see väljaanne kiitust, et sellise asja välja nuhkis. Tubli töö! Lipstok pole mingi tavaline kodanik, vaid temast sõltub vähemalt miljoni inimese käekäik. Ja sel miljonil on õigus teada, mis olukorras on inimene, kes nende eest otsuseid teeb. Antud juhul on muidugi küsimus, kas see inimene on enam üldse võimeline otsustama.

Anonüümne ütles ...

antud juhul on kysimus selles, mille yle teie olete siin voimelised otsustama. te ei tundu ka vaga terved...

Anonüümne ütles ...

Lugesin ühest blogist päris kurioosset kuulujuttu: (http://blog.tr.ee/post/348648) Mopsikult kuulsin huvitavat versiooni, mida tema oli kuulnud omakorda “liiga kõrgelt, et mitte uskuma jääda”:

Laar on saanud kõik oma kõrged autasud ja kohad tänu kompromissile, et ta vaikib sellest, et Estonia pidi põhja minema.

Anonüümne ütles ...

tean täisti kindlalt et Lipstok ei ole nõrgamõistuslik.
väga inetu on mingi poolkollase artikli põhjal hakata väitma et inimene peaks tagasi astuma. Inno, sina olid endast väljas kui Preatoni julges avaldada ervamust et peab sind skisofreenikuks, ise oled nüüd palju hullemaga hakkama saanud

Anonüümne ütles ...

Vaadake, mida SLoleht jälle teeb - võltsib intervjuusid: http://estidhiinas.blogspot.com/2008/03/meie-ajakirjanduses.html

Anonüümne ütles ...

10:33
Keegi kekskerakondlane on paanikas, et Mart Laar Edikust kõrgema või võrdväärset reitingu osaliseks saanud on.

Inno ütles ...

Preatoni võib rääkida mida tahes, probleem oli selles, et suur ja "sõltumatu" leht selle udujutu avaldas.

Ja mis minu ja Lipstoki võrdlusse puutub, siis öeldakse, ni sravni hui s paltsem. Ma pole mingi keskpanga president. Ja kui oleks ja mul oleks selline haigus, siis oleks ma ammu tagasi astunud. No mida teeb haige inimene selles ametis? Tema koht on kodus haigevoodis, lähedaste ja arstide hoole all.

Ja üldse on vale ühiskonnas fetišeerida haigena tööl käimist. Liiga palju inimesi käib ka gripiga tööl, aetakse näost sisse neid uimasteid, nagu aspiriinid, paratsetamoolid ja nende põhjal tehtud edevate nimedega droogid, kujutatakse ette, et ollakse terved, ning tapetakse oma südant ja muid organeid. Milleks?! Kas lähenemas on maailma lõpp?!

Anonüümne ütles ...

Innokene, sa ei tohiks meditsiiniteemadel sõna võtma kui paned ühele pulgale gripi ja skleroosi. Lipstoki tagasiastumise nõudmine on muidugi tobeduse tipp; sel juhul peaks nõudma et ka kõik tsöliaakiahaiged kodus voodis arstide ja omaste hoole all lamaksid (see on ka ju haigus mis sinu interpretatsiooni järgi võib mõjuda rängalt psüühikale).
Lipstok on oma ülesannetega siiani väga hästi hakkama saanud (mõneti paremini kui Kraft) ning ma ei näe põhjust miks ta ei võiks edaspidigi head tööd jätkata

Anonüümne ütles ...

viimase kommijaga nõus, tsöliaakia paistab rohkem ajule mõjuvalt kui sm :)

Anonüümne ütles ...

On äärmiselt ebaviisakas ja pahatahtlik ironiseerida teise inimese haiguse üle, pealegi veel kui ise meditsiinist midagi ei taipa.Kunagi ei tea, mil võib ise raskesti haigestuda.
Lisan, nagu eelnevates kommentaarides,et sclerosis multiplex ei mõjuta inimese mõistust!

Anonüümne ütles ...

Teiste tunnete suhtes olete üleolevad, parastavad. Põhimõtteliselt tunneme kaasa keskerakondlastele, aga reformierakonda kuulujate suhtes nulltolerants.
Ajakirjanikud naudivad teenimatut neljanda võimu autoriteeti. Tegelikult on nende hariduses lüngad ja empaatiavõime erapoolik.

Anonüümne ütles ...

tsiteerin: Tema koht on kodus haigevoodis, lähedaste ja arstide hoole all.

palun tehke endale selle haiguse olemus selgeks
sm-haigele on parim ravi pidev liikumine ja tegutsemine, et haiguse kulgu pidurada ning niipalju kui võimalik ka oma kontrolli all hoida

ja no ma ei tea - ratastoolist on valitsetud poolt maailma, pangajuhtimine ratastoolist on siis lubamatu või

ilmselt siis naistelehe inf pärineb ka vikist. ajakirjanik võiks harvaesinevate haiguse puhul siiski spetsialistidele helistada, kui netist esimesele ettejuhtuvale lingile klikata. ja tuhanded heausksed lugejad usuvadki...
siinsamaski võttis üks maailmaparandaja dementsusel sabast ja kukkus lajatama

muide, inno, sa peaksid üht sm-haiget ka isiklikult teadma-tundma (oma eelmisest elust siis)

Anonüümne ütles ...

Olgugi, et Lipstok mull kohe üldse ei meeldi, siis pean kahjuks tunnistama, et olete oma meditsiiniteadmistega nüüd põhjalikult puusse pannud. Üks minu lähedane inimene põdes aastaid SM-i. Olen selletõttu haiguse olemuse omale põhjalikult selgeks teinud ja tean, et mõistusele ei mõju see haigu absoluutselt. Liikumisvõimele -- jah. Nägemisvõimele, kõnevõimele -- jah. Aga mõistus jääb selgeks -- see on ka selle haiguse kõige suurem traagika.

Anonüümne ütles ...

Arvatavasti ta ise teenib päevas viis miljonit krooni nii nagu Viru hotelli omanik või sadamate omanikud või Hans Luik.
Kui rakendada Jaapani majandusüpsteemi siis poleks meile vajadust EL järele ega venemaa mustale rahale.Millega pestakse eesti pangas raha? Arieliga,sest ariel peseb maha vereplekid.
Eesti krooni tagatiseks on venemaa must raha.