teisipäev, 27. mai 2008

Ettevaatust: Maxima!/ Watch out, Maxima!

Eile õhtul käisime Irjaga Tartus Maximas, selles Võru tänava omas, sest teised poed olid juba kinni ja Maxima ainus, kust saab ka peale kella 22 sellist asja nagu soolalõhefilee ja kalamari. Kalaletis muidugi jahmatas Irja end soolasambaks, kui nägi, kuidas elusad vähid olid pandud jää sisse aeglast surma surema, osal olid silmad juba pahupidi, osa veel liigutasid end aeglaselt.

Võtsin siis kalamarja ja lõhefileed (kalaletist kaalukaubana), sest üleeile Rimist saadud kogemus oli sedavõrd hea. Kuivõrd me väldime gluteeni- ja laktoosirikast toitu, siis maitses ülihea lõhefilee koos ümmarguste riisileivakestega, millele panime peale tilli ja peterselli. Mmm!

Aga kui koju jõudsime ja karbi lahti tegin, siis oli seal juba lõhn veidi imelik. Aga mõtlesin, et mis siis ikka, kõht oli ka tühi. Ja muidugi hakkas kõht valutama, õhtul ei tulnud und, nägin unes mingeid kuramuse painajaid, ja täna hommikul, kui üles tõusin, siis oli kõht gaasi täis ja olin üleni üles paistetanud, nii nägu kui kõht. No ma ei tea, ilmselt oli seda soolalõhefileed millegagi töödeldud, tõenäoliselt tavalise äädikaga, et säilivusaega pikendada. Igast lugusid räägitakse, et salateid pestakse uuesti läbi ja pannakse peale uus majonees, ning uuesti müüki. Hakka või uskuma kõiki neid jutte. Aga Maximat ma soovitan vältida, eriti neil, kel tundlik organism ja kes tahavad head toitu. Pigem nälgige, ausõna, aga ostke toit Rimist. Või kasvõi Selverist.

In brief: Visited Maxima foodstore in Tartu yesterday, on Võru street as this is the only supermarket chain that is open after 22 (the shop became famous after an employee hitchhiked here from Lithuania!). We took salted salmon and salmon caviar from the counter as the experience with Rimi with the same food was excellent the day before. We ate them with rice cookies as we prefer gluten- and lactose-free food. The salmon smelled strangely already after opening the box at home. And I didn't dare to touch the caviar. And I wasn't wrong, my stomach started to ache, my sleep was restless, I saw nightmares and now, in the morning I am all over swollen. I guess the shop had added some stuff, like marinaded it with vinegar, to extend the "best before" period. But vinegar, the one that looks like water is a gluten-bomb. So, I warn you against Maxima! Unless you don't have allergies. There is not easy to find quality food in Estonia, Rimi seems to be most trustworthy, and Selver.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Rummikoogi sisse pannakse ka igasuguseid saia või koogi jäätmeid.
Krabipulgad pidavat samuti olema jube rämps,just nende tootmise kvaliteedi ja koostise kohapealt.
Vanasti vabariigi algusaatail kui veel leivakombinaadid käisid NL ajajärgi siis,kui too lint mida mööda jooksevad leivad pandi tööle,kõik rotid ja hiired lendasid leivataignasse,ning leivakombinaadi töötajate kusi läks leiva sisse.
Nad ei viitsinud või ei olnud neil aega minna kemmergusse ja kusesid otse leivataignasse.
Millised kokad pesevad käsi või nõusid? Neid leidub.Restodes ei maksa süüa,see on jube mis toimub köökides.Hotell viru köögis on(olid) nõnda rasvased hiired kes ei jaksa joosta üle köögi põranda,poolel teel üle põranda nad puhkavad ja siis jooksevad edasi,jõudes laua alla puhkavad tükk aega ja siis laisalt liiguvad järgmise pala juurde.

Anonüümne ütles ...

muuseas, kui kuskil näete elusaid vähke müügil, siis teavitage kohe keskkonnainspektsiooni. Olen 99% kindel, et nende sissetoomine Eestisse pole lubatud, sest tegu on võõrliigiga, mis ohtlik meie kodumaisele vähipopulatsioonile. Mõni õilishing ikka leidub, kes õnnetu looma päästab ja koduojasse lahti laseb - tehes teadmatusest hoopis hullu kajhju...

Liina ütles ...

Nojust. Lugege, mis mul sealsamas poes juhtus: http://on-midameenutada2.blogspot.com/2008/01/head-isu.html

Seisin Maximas kalaleti ees:
- Kas see kalamari on ka värske?
- Küllap ta on, siin karbi peal on säilivusaeg alles märtsis.
- Aga paar päeva tagasi, kui siit ostsin, siis kleepus see mu hammaste külge ning süüa ei kõlvanud.
- Hmmm, ma pole eriline spetsialist ja ei oska kaasa rääkida. Aga tahate proovida?
Siis võttis müüja supilusikaga kuhja kalamarja ning pistis selle mulle suhu. Sõin poole ära. Seejärel pani ta sama lusika endale suhu ja võttis sealt veel veidi. Puändiks pani ta sellesama lusika viimaste kalamarjariismetega tagasi leti alla ning segas alles jäänud marja segi.

Edmund ütles ...

Mnjah, paistab et targem on siis Maximast eemale hoida.

Kuda enesetunne praegu Inno? Loodan et nüüd on parem olla.

Anonüümne ütles ...

Eelmise kommi puhul palun vabandust teilt kallikesed Inno ja Irja,sest unustasin ära teie restorani lembuse.Eelistage selliseid restosid kus kokk seisab keset söögisaali,kus on toidu valmistamine nähtav klientidele,siis saate olla kindlamad hügieeni suhtes.Pange tähele kas kokk peseb käsi,kas peale küpsetamise ta ka kasserib raha ja siis küpsetab edasi jne.
Selle postituse kohta veel lisaks.
Leedu totained ei sobi Eestimaa elanikele,ei sobi ka mistahes muu maailma omad. Vahetevahel mekkida
ju võib aga võõrtoitudest organism ei omista kõike vajalikku organismile ja see koormab keha,tekib oht tüsedusele ja luu hõrenemisele,pededendusele ja muudele hädadele.

Arvamusliider ütles ...

To Anomymous
Oled sa kunagi vähki söönud või valmistanud üldse? Äkki soovitad austreid ka surnult süüa? Lolle ei pea kaugelt otsimas käima, internet neid täis.

Edmund ütles ...

"But vinegar, the one that looks like water is a gluten-bomb."

Not true Inno. According to the following website, all vinegar is safe except malt vinegar.

http://www.glutenfreeceliacweb.com/2007/03/28/vinegar-and-the-gluten-free-diet/