esmaspäev, 16. juuni 2008

Keskerakond puhub veitsa hambasse


Väljavõte Reformierakonna veebist.

Keskerakonna üks juhtfiguure Volvo-Kallo on teinud täna huvitava steitmendi, umbes nii, et Reformierakond, my ass, on kuradi liberaal ja kogu majandus on selle tõttu uperkuudis.

Minu meelest on ohtlik ajada sellist rahvaliitlikku joga. Tuletaks meelde, et seesama Keskerakond on sellesama Euroopa Liberaalide, Demokraatide ja Reformipartei liige, mis ka Reformierakond, seda juba 2004. aastast. Et teod ja jutt käivad nagu kergelt vastuolus, või mis?

Ja üldse on ohtlik siduda majanduslikku kidu liberaalsusega. Pigem vastupidi, seoses ELiga liitumisega on Eesti liberaalsuses kõvasti kaotanud ja majandusvabaduse indeksis viimasel ajal tahapoole nihkunud. Lisaks muidugi Reformierakonna "meie" (võrdluseks "Naši") poliitika, kus "omadele" tehakse teeneid, võõraid lükatakse kõrvale. Lisaks korruptsioonijuhtumid a la Viimsi ja Tartu. Et mitte nimetamata jätta ebaõnnestunud pronkssõduri-afäär, kus lasti Näksida ausaid eesti mehi, mis tipnes transiidi ärakukkumisega. Ning sellele järgnenud samba-karnevali. Ja ma ei räägi Galojani, ustava ja targa parteisõduri ärapõlgamisest. Lühidalt, sellist sitakoti-erakonda ei saa tabada muu kui hukatus. Ja kui Kesk tahab Reformi positsiooni üle võtta, ei saa ta hakata maha laitma üldisi põhimõtteid, kus liberaalsus ja majanduskasv käivad paraku käsikäes. Jaan Õmblus peaks seda majandusteadlasena hästi teadma. Ja liberaalsus ei välista hoolivat sotsiaalpoliitikat, mida näitab USA kogemus, kus demokraadid ja vabariiklased on leidmas keskteed, nende programmid on olnud vägagi sarnased. Ja aitab juba Mart Laari süüdistamisest, tema tehtud reformid aitasid Eesti sinna, kus ta praegu on. Ja nüüd on vaja jõudu, kes seda arengut edasi viiks. Reform on paratamatult laibastunud, ja see, kes tema koha endale võidab, on tegija igatepidi. Keskil on selleks praegu avanenud suurepärased šansid. Ja nagu Irja on kirjutanud, võiks Savisaar ja Laar käed lüüa. Nad on mõlemad aatelised, targad ja hingega poliitikud. Aitab vana vimma pidamisest. No ok, üks lindistas, teine tulistas tikutopsi. Leppige ära, ja kokku. Te saadate veel korda suuri asju, mehed! Ja saatke see Näksip, vana saamatu kommar kuradile.

P.S. Meie Irjaga oleme arutanud, et parim liit, midagi hingele, oleks Kesk-Isamaa-Rohelised.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

vist on sul õigus, vähemalt tahax loota!

Anonüümne ütles ...

Isamaa ja rohelised kindlasti! Kesk seal juures vaid juhul, kui nad kuidagiviisi suudaksid kolmandaks võrdseks osapooleks jääda ja ei hakkaks oma suurpartei teerulliga koalitsioonipartneritest üle sõitma. Savisaar mulle isikuna üldse ei meeldi, aga teatud tarkust tal paistab siiski olevat. Demagoogiameister on ta muidugi ka, valdab kõige paremini suurtest eesti poliitikutest seda kunsti.
Ma laseks isegi sotsid uuesti tüüri juurde. Kuid loomulikult vaid tasakaalustava Isamaliidu ning aateliste rohelistega koos. Kuid ilma Keskita läheks sellisel kolmikliidul siiski raskeks..., platvormid kah hästi ei klapi.

Aga peaasi et reformarid ajaloo prügikasti!

Anonüümne ütles ...

Milline erakond on süüdi selles,et Hansapank ei kuulu Eesti kodanikele või miks meil pole oma pankasid? Eesti pank olevat samuti mõttetu asutus mis ei omavat mingit võimu. Milleks siis see loba poliitikast kui raha kuulub naaberriikidele ja seega ka kogu võim ei tea kellele aga mitte erakondadele,rääkimata valijatest?
Üldse,ma vaatan meedia on väga kõvasti tegelenud pööbli ajude loputamisega 17 aastat ja enamus artikleid tunduvad olevat suisa haiglased ja perverssed niisamuti nagu mart laar viisteist aastat jutustas kommunismi tagajärgedest Eesti isesisvunud majandusele ja poliitikale kui ise samal ajal pani toime üüratuimaid kuritegusid.

Anonüümne ütles ...

Probleem on pigem selles, et Reform ajab 19. sajandi liberalismi, mis lihtsustatult oli tugevamate võim ja nõrgad saagu ise hakkama -- kedagi ei maksa segada ning kõigile vähegi teha tahtjatel tuleb lasta teha, mis nad tahavad.

Tänane liberalism, mida Eurooa liberaalid (sh Keskerakond) ajavad on sotsiaalliberalism -- liigne riigi regulatsioon ei ole hea, aga nõrgemaid ei tohi jalge alla tallata ega tugevamatel lasta mõõdutundetult teha, mis nad tahavad ehk siis on teatud asjad, kus riigi sekkumist peetakse vägagi vajalikuks.

Inno ütles ...

Siis võiks seda liberaalsust ka täpsemalt defineerida, mitte nii, et on üks jama kõik. Nii pole ilus lihtsalt.