pühapäev, 15. juuni 2008

Loll kohtunik on suur ressursi raiskamine

Äsja kuulutasime oma blogis välja kõige rumalama kohtuniku konkursi. Ja mitte asjata. Sest rumal, või õigem oleks öelda loll kohtunik suudab kulutada tohutult ressurssi. Või oot, kas nad on ikka lihtsalt lollid? Järsku on asi ka milleski muus?! Võtame näiteks Liis Haaveli juhtumi. Kus siis noor naine, keda kahtlustatakse vanuritelt majade väljapetmises (seejuures, NB!, on tehingud kinnitatud notari juures) ja mitmetes pisikelmustes, sai kohtult (kohtunik LIINA POHLAK) raju fiksatsiooni: VANGI!!! Seda juba siis, kui menetlus polnud jõudnud alatagi. Mis oli loomulikult rõõmusõnum kõigele neile, kes kunagi viskasid näppu nõidade põletamise protsessidel ja muudel avalikel hukkamistel. Pööbel tahab näha verd. Ja kohtupidamine pööblit ei huvita, sest see on kuramuse keeruline, seadused ja muu värk. Millise rõõmuga saatis eesti pööbel inimesi külmale maale, vangi, samuti ilma mingi kohtuta, ja sellest on möödas vaid loetud aastakümned, ja tormas siis nende väljasaadetute vara taskutesse ahmima. Jah, sõbrad, need krahmajad ja nende järeltulijad elavad täna meie keskel, korraldavad asju ja elu. Nemad elasid nõuka ajal väägade hästi. Olid uus eliit. Kes keeras küll elu perse, aga elas ära, ütleme nii. Midagi ikka toimus, rongid sõitsid, lennukid, isegi kosmonaudid sõitsid taevasse, poes müüdi saia ja vorsti. Ja pole võimatu, et nende endiste seas on ka kohtunikud, need, kelle esivanemad külmale-maale-šõusid korraldasid. Pööblile rõõmu pakkusid. Ja nüüd, kus Eesti riigi valitsusjuht on nõukogude tsirkusetrupi direktor, on taas põhjust rokkida (ma ei näe mingit muud põhjendust, miks hoitakse ametis karja lolle kohtunikke ja lastakse neil teha lolle otsuseid). Tunnetades seljatagust. Nad (kohtunikud siis) on osa establishmenti šõu-biz-masinavärgist. Maksumaksja raha eest. Seda nimetatakse valitsemiseks. Ja et seda šõud üleval hoida, pole vajagi tarku kohtunikke, või ütleme eriti tarku, häid kohtunikke, piisab hallist keskpärasusest. Sest tark kohtunik ei saada vangi inimest, keda alles kahtlustatakse, ütleme, kohukese taskupanemises Säästumarketi leti ääres. Või umbes nii. Aga loll kohtunik, temal on pohhui.

Ja mis siis järgnes kohtuniku lollile otsusele: Liis Haaveli ja tema elukaaslase otsimiseks kaasati politsei raskekahurvägi, need, kes peaks tegelema mõrvade ja muude raskete isikuvastaste kuritegudega. Ajasid taga üht noort naist, kes on juhtumisi oma ema Varje Haaveliga tülis, kuna ema ei taha tunnistada pereisa Hannes Haaveli pedofiilia-kalduvusi, ja siis korraldas ema oma sõbranje, politseiuurija Krislin Riisalu kaudu asjad nii, et tütar paistab avalikkuse ees nagu mingi sarimõrvar. Ja panete tähele, taga ei aeta mitte pedofiili, vaid tema ohvrit. Sest pedofiil on tähtis nina. Teda ei puututa nüüd, ei puututud tähtsaid kommareid ka nõuka ajal.

Ja siis see politsei kulutas oma väärt aega ja raha selle naise tagaajamiseks. Kutsus välja mind ja Irjat, meie kulutasime ohtralt oma aega ja raha, et end Tallinna kohale vedada. Seejuures sittus politsei meie silmis oma margi täis, kuna meelitas meid pettusega kohale. Ja, tuletan meelde, ikka selleks, et kohtuniku lolli otsust täita.

Ja siis nabiti Liis kinni (väikse lapse ema), ning samuti andis end üles tema elukaaslane (kes kasvatab samuti väikest last), kes pandi vangi, määramata ajaks, võttes neilt võimaluse tööd teha, raha teenida, et kasvõi end kohtus kaitsta. Põhjustades vaimseid üleelamisi. Et siis, kuu-poolteist hiljem vahistamiskäsk tühistada ja Liis ning tema elukaaslane vangist lahti lasta. Tekib küsimus, milleks oli hea selline trall, mis kulutas sadu tuhandeid kroone? Kohtualuste distsiplineerimiseks?! Noo, sõbrad, olukorras, kus inimesed ei ilmunud esimesele istungile, lisaks oli Liis haiguslehel. Loll kohtunik näitas oma äärmist juhmust. Ja ok, ma saan aru, et pööbel tahab verd, Liisi ja tema elukaaslase ruttu vangi panna, et joosta amokki nende varale. Ja pööblit ei huvita, et tark kohus võib arukate otsustega selle pööbli raha rohkem kokku hoida, kui see pööbel saaks Liisi-suguste kottimisest. Kohtunikku samuti mitte. Ja kohtunik, eriti kui ta veel loll on, pole võimeline oma elu jooksul nagunii maksma kinni kõike seda kahju, mis ta ühiskonnale tekitab. Ok, aga kedagi võiks see huvitada, ajakirjandust ehk. Ma pakun, et kohtunike lollide otsuste hind on mitmed miljardid kroonid aastas. Ja kohtunikel on väga suur võim. Nad juhivad elu Eestis samamoodi nagu valitsus või riigikogu. Aga millegipärast see neljas võim, ajakirjandus, ei hoia ühel olulisel võimul üldse silma peal. Ja just sellel võimul endal, mitte neil, kes selle võimu hambusesse on sattunud. Mitte Liisi ega tema elukaaslast ei peaks ajakirjandus kottima, vaid kohtunikke. Sest neil on võim. Samamoodi nagu ei kirjuta ajakirjandus neist, kes vaidlevad valitsuse või riigikoguga, vaid valitsuse ja riigikogu liikmetest endist. Kus käivad, mida teevad, palju teenivad. Kus on sellised lood kohtunike kohta, palun?! Miks lastakse istungeid järgemisi kinnisteks kuulutada, kui avalikkus on üks kohtupidamise alustaladest. Minupärast võiks istungid suveajal tuua lausa linna keskväljakutele. Mitte pidada neid hämarates ja umbsetes kohtusaalides, kinniste uste taga. Kasvõi selleks, et inimesed õppust võtaks, oleks õigusega kursis. Eesti pidi olema õigusriik, aga kohtupidamine käib endiselt vanade nõuka-aegsete mallide järgi. Miks?! Juhtivates Lääne lehtedes on terved rubriigid kohtu kohta, kohtunikud on avalikkuse karmi pilgu all. Aga Eestis seda pole. Miks nii?!

9 kommentaari:

Edmund ütles ...

[sarcasm]Aga Innuirja, mida te kobisete meie auväärt kohtunike kallal, vaadake ise olete mingid rämedad seksipervod ja levitate avaliku elu tegelaste kohta alusetut laimu! Liis Haavel ON kurjategija ja ta tuleb vangi panna! Mis kuradi pedofiiliajama, keda see kepib ja kotib! Mõni ime et te kaitsete neid väärakaid, sest vaadake millised te ise olete, degenerandid raisk, kaitsemas teisi degenerante! Eesti kohtusüsteem on igati tubli ja ajakirjandus teeb seda mis ta tegema peab, mida teiesugused anarhistid kobisevad! Liis Haavel tuleriidale! Teie võiks järgmised olla![/sarcasm]

Aga tõsiselt rääkides, ei tea mida peaks tegema selleks, et takistada lollidel kohtunikel ja prokuröridel oma võimupositsiooni juurde jõuda? Kas peaks miski intelligentsustesti juurakarjäärile ligipääsemise tingimuseks seadma? Mingi piirang vist peaks olema, et iga idikas ligi ei pääseks. Kas Eestit on võimalik päästa idiokraatia (loe: lollide võim, sest kuidas muidu seletada Ruitlase blogi ning "Magnuse" bännimist?) mülkast? Või vajubki Eesti just sinna sohu jäädavalt?

Anonüümne ütles ...

intelligentsustest küll midagi ei päästa. kujutan ette, et mitmed natsisaksamaa ning nõukavenemaa kõige verisemadki kohtunikud oleks intelligentsustesti ilmselt hiilgavate tulemustega läbinud. eetikatest, see on juba iseküsimus. aga piisavalt heade intelligentsustesti tulemustega on võimalik ka eetikatestis osavalt ära petta, kui see viimane juhtumisi isegi olemas peaks olema.

mis liis haavelit puudutab, siis olen aru saanud, et teda on varemgi juba sarnaste tegude eest karistatud. ning miks te ei räägi väetitest vanainimestest, kelle käest ta vara välja pettis? kuidas vaesed vanainimesed värisevate kätega oma viimast varanatukest eluvidevikus hellalt hoidsid ja sellestki veel viivuks rõõmu tundsid, kuni tuli liis, lõi kõik viluks ning nüüd olid vanainimestel ainsaks varanduseks vaid pisarad.

aga õige jah, ei tohi ju öelda, et "lõi viluks", pole veel jõustunud kohtuotsust. samas pole jõustunud kohtuotsust ka "pedofiilist" isa suhtes, nii et ka tema kohta ei tohiks siis midagi öelda.

ei ole see maailm must ja valge. "hea" liis, "paha" kohtunik. asju on ilmselt veel palju, millest me midagi ei tea ning halltoone üle kogu värvigamma. kohtusüsteemiga on nagu on, eluaegsusest ei saa hakata erandeid tegema ning asi paraneb ainult sedamööda, kuidas kunagi suure põuaga tööle võetud poolkohtunikud pinsile lähevad ning sootuks teise maailmapildi ning väljaõppega noored asemele tulevad.

Hundioru Nirti ütles ...

Liis Haavel ja tema elukaaslane on eelnevalt kriminaalkorras karistatud kurjategijad. Ega vana koer uusi trikke ei õpi, nii et miks te arvate, et nad süütud on?

Anonüümne ütles ...

Saadan teile kaks viidet. Eesti on perses. Ja ma ei ole ainuke kes on selle j2relduse teinud.

Tervitustega,

Washingtonian


http://www.ekspress.ee/2008/06/12/ari/3080-soorumaa-ma-tahan-eestist-minema

http://www.ekspress.ee/2008/06/12/eesti-uudised/3088-loomad-on-lahti

Inno ütles ...

No kui eelnevalt karistatud, siis peaks ja võiks ju märgi otsaette põletada ja kohemaid risti lüüa, eksole Nirti. Mis seal enam kohut pidada või asja. Nirti, sa oled kõige pesuehtsam saatan, kellesugused vaatasid mõned sajad aastad tagasi ilase suuga pealt, kuidas teisi tuleriidal põletati ja laulis vapralt kaasa seda laulu, mida tuli laulda. Eganojah, mis sellistega vaielda, elu on niisuke. Kui oled vähegi teistmoodi, siis tuleriidale, ega seal muud retsepti pole, eksole Nirti. Sinusuguste paradiis oli keskaja Saksamaa või nõuka Venemaa, kus kõik ühtemoodi, ühes suunas palvetasid, ja sellest rõõmu tundisd. Nüüd sa kidud ja ilgud, sest pole seda va lahedat olemist enam. Või mis?!

Mis Liisi asjadesse puutub, siis kas olete mõelnud, kuidas siis need vanainimesed nõnda kõik seal notari juures oma varad ära kinkisid. Ma olen ise notari juures tehinguid sõlminud ja see on ikka paras kadalipp. Nõuab konkreetset tahet. Ja kui vanainimesed tahtsid seda teha, mis siis?! Liisi vastu suunatud süüdistused põhinevad peaasjalikult asjaolul, et sugulased on need vanainimesed hiljem nõdraks lasknud tunnistada ja räägivad nende nimel ja nende eest. Süüdistades Liisi. Kas see ongi siis inimese saatus: talt võetakse kohtu kaudu õigus otsustada ja siis otsustavad teised? Kas sina tahad omale sellist saatust, Nirti?! Ja sina naistesebija? Mina küll tahan elu lõpuni ise otsustada, mida ma oma varanatukesega teen ja kellele ma selle pärandan. Kasvõi koerte varjupaigale. Kas pole see tore?!

Anonüümne ütles ...

Inno, sa teed Nirtile ülekohut. Teie Irjaga ujute palju enam meinstriimis kui Nirti.

Inno ütles ...

Mis kohtunikesse puutub, siis on Irja korduvalt kirjutanud, et nn eesti aja algul said paljud nõuka-aja juristid kohtuniku staatuse jooksupealt, ja see võimaldab eluaegset hõlpelu. Keegi neid tagasi kutsuda ei saa. Sealt see lollus tulebki.

Inno ütles ...

Natsi-saksamaalt põgenesid kõik vähegi tegijamad minema. Näiteks Einstein, kes muu hulgas pani aluse USA tuumarelvale, millega paljuski teine ilmasõda võideti. Lollus suudab võimul püsida ainult lühikest aega, mis ei tähenda muidugi, et selle aja jooksul ei suudetaks palju kurja teha.

Irja ütles ...

"Vana koer uusi trikke ei õpi" ongi meinstriim. No olgu, neid on karistatud. Nirti küsimus on ses suhtes huvitav, et tõstatab olulise teema: kas inimene, keda on varem karistatud, väärib õiglast kohtupidamist? Äkki oleks otstarbekam ta kohe vangi susata?

Aga oletagem, see võimalus ju on, et inimene on muutunud, asunud paranemise teele, nagu prokurörid ütlevad. Sellisel juhul valmistab temale ta mineviku pidev nina alla hõõrumine valu ja piina ning pole ka põhjendatud.

Olen nõus sellega, et Liisi ja Vello üle tuleb kohut pidada, kuid küsimus on selle kohtupidamise viisis. Kui Liis ei ilmunud esimesele istungile seepärast, et oli haige ja laps oli ka haige, siis kas tema vahi alla võtmine oli ikka õigustatud? Kohtuniku kapriisi hinnaks oli ju see, et 3-aastane laps pidi kuu aega ilma ema ja isata olema. Mõistlikum oleks ju olnud, kui kohtunik oleks Liisile selle ühe ilmumata jätmise andeks andnud ning lihtsalt teise aja määranud, kas pole?