kolmapäev, 11. juuni 2008

Reisisoovitus: Hansalinnad


Irja kohvikus Maret, Lübecki kesklinnas.

Kes laevaga Tallinnast Rostocki (Warnemündesse) sõidavad, need kihutavad ühe soojaga tavaliselt kohe Berliini poole, või siis lääne poole, läbi Hamburgi. Aga tegelikult on Rostock igati vahva sihtkoht, seal jätkub vaatamist mitmeks päevaks. Või kui palju teavad, et seal asub Põhjamaade vanim ülikool, asutatud 1419?! Ja et seal valmistati Hansaliidu ajal enamik kaubaliidu laevadest (taustaks niipalju, et Eestist veeti Hansa-aegadel lääne poole karusnahku ja mett ning toodi sisse kangast ja soola, liit ulatus Londonist Novgorodi).

Ja Rostockist veidi lääne pool, samuti mere ääres asuv endine Hansaliidu linn, õigupoolest Hansaliidu keskus Lübeck. Mis oli veel 600 aastat tagasi kõige võimsam linn maailmas, umbes nagu praegusaja New York. Kuivõrd kogu Eesti, või selle suuremad linnad olid kunagi Hansaliidu kaubakeskused, ja vastav kultuur on tänapäevani säilinud, siis on avastamisrõõmu kindlasti küllaga. Tegemist on Eestile sarnaste armsate linnadega, kus on ajalooline vanalinn raekojaga, ja Lübeckis MARTSIPAN!!!. Mis maitseb imehea. Lübeckis hakati seda kõigepealt valmistama, ilmselt ajal, mil sealsetes kaubaladudes oli mingil ajal saada vaid maapähkleid (arahhis) ja suhkrut, ja nii hakati seda maiust kokku segama, mida ka leivaks kutsuti. Ja mis maitseb Lübeckis tõesti hea. Alati tasub eelistada originaali. Eestis pakutavad koopia-martsipanid, eriti need, mida Kalev toodab, on ikka täielik okse, vabandust väljenduse eest. Ja me Irjaga kavandame juba uut reisi Lübeckisse, just sealse martsipani pärast. Ja muidugi maasikad, mis olid Saksamaal valmis juba nädal-paar tagasi. Kuu aega varem kui Eestis. Mnjah, mai lõpus-juuni algul tasub sõita reisile Saksamaale!!! Ja ma juba mõtlen sellest, et pean hakkama taas saksa keelt meelde tuletama, sest vanemad inimesed eriti inglist Saksamaal ei räägi. Ja kuivõrd ma avastasin Rostockist maru hea mängurongide poe (olen juba lapsest saati suur mängurongihuviline), ja seal müüjad peale saksa keele muud ei rääkinud, siis tahan kindlasti oma sõnavara, eriti rongide alal täiendada!!!

Ja muidugi inimesed, need on Hansalinnades nii eestlastele sarnased. Tänaval oli näha tüüpilisi eesti tüdrukuid, heledapäised, siniste silmadega, tugeva kehaehitusega. Ma kujutan ette, kuidas hansakaupmehed nad kunagi Eestist omale koju kaasa tõid. Ja kes nüüd on täielikult saksastunud. Aga midagi ehk eestlaslikku on säilinud, sellist rahulikku ja malbet. Ja seda kohtab vaid Põhja-Saksamaal, lõuna pool muutuvad inimesed tumedamateks, temperamentsemateks, kuni lõpuks Aafrika murjaniteni välja. Ja ei usu mina seda teooriat aaria rassist, kes maailmale tiiru peale tegi enne kui Põhja-Saksasse elama asus. Nad on seal kogu aeg elanud, nii nagu ka Eestis, Rootsis, Taanis, Soomes, Hollandis. Ja on siinkandis elanud aastatuhandeid. Omavahel kaubelnud, vaielnud, sõdinud, siginud (enne Hansaliitu, tuhatkond aastat tagasi valitses Läänemere kaubandust Visby linn Gotlandil). Ja hästi on läinud siis, kui nad on saanud omavahel suhelda. Kuigi, jah, Hansaliidu tekkes mängis olulist rolli Eesti- ja Liivimaale korraldatud edukas ristisõda, mille tulemusel said eestlastest ja liivlastest orjad ning Lübeck kui ristisõdijate platsdarm sai omale ristisõdu korraldanud Püha-Rooma riigilt (kunagi olid Itaalia ja saksamaa üks riik!!!) eriõigused (mis tähendasid vabadust, iseseisvust, kus võim kuulus tähtsamate ülikute seast valitud raehärradele). Ja Lübeck asus siis neid eriõigusi laiendama kogu Läänemere äärsel territooriumil, millest kasvas välja üks igati vahva kauabandusliit, mille mõju vähenes seoses uute maadeavastuste ning Ameerika tõusuga 16. sajandil. Aga tasub külastada Hansaliidu muuseumi Lübeckis, see annab päris hea ülevaate sellest, mis toimus ja mis elu elati. Ja kirikud, ka neid paljundas Lübeck ohtralt. Näiteks Maarja kirik Lübeckis on äravahetamiseni sarnane kirikuga Tartus Toomel. Ja loomulikult kohtab sarnaseid nii Rostockis kui ka Gdanskis.

Meie Irjaga käisime Saksamaal autoga, ja oma kogemusest võib öelda, et annab sõita küll, kuigi see on vaevaline, eriti Leedus ja Poolas (me ööbisime Kaunases ja Gdanskis), kus on käimas hulgaliselt teeremonte. Ja läbi Varssavi pole üldse mõtet minna, seal on tohutult autosid, ja rahvast ka. Põhja poolt on palju rahulikum. Ja ka loodus on ilusam, see on siis Eesti omale sarnasem. Ja ka põhjapoolsed Poola linnad, samuti endised Hansalinnad on armsad. Igaühes on armas raekoda ja plats, kus paljudes linnades on talunike turg. Eestis on millegipärast turud raekoja platsidelt kadunud, ilmselt seoses nõuka-aja turuvaenulikkusega. Aga ka Eestis võiks turud raekoja platsidele tagasi tuua.

Nii et siiralt soovitan endisi Hansalinnu. Vähemasti pole seal turistide horde, ja kõik asub jalutuskäigu kaugusel. Eriti hea lastega reisimisel. Oi-jah, ma ei jaksa ära kiita.

Lisasin ka fotogaleriid:
Lübeck
Rostock
Gdansk


Hetk kohvikus Maret, Lübeck.


Moodsad välitualetid Lübeckis.


Hotelli Sonne pruutpaari sviit Rostockis.


Gdaskis ühes sushi-restoranis.


Kapteni sviit Gdanskis hotellis Krolewski.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Rostock on OK, aga Rostockist palju lahedam koht on äärelinn Warnemünde. Lüübek aga on pärast sõja ajal maatasa pommitamist suht mõttetu koht. Gdanskist (Danzig) lahedam on sealkandis muidugi Torun, Kopenrniku linn

Inno ütles ...

Ma ei pidanudki niiväga silmas maju, kui inimesi. Inimesed on neis hansalinnades toredad, kuidagi kodused.

Anonüümne ütles ...

muide reisisoovitus teile, kellele meeldivad igasugused hotellid. kui te tahate ööbida absoluutselt ainulaadses kohas, mida on võimatu kirjeldada sõnades, kuna tegu on kunstiprojektiga, siis peate minema pisikesse Poola linna nimega Mirosławiec, mis jääb umbes poolele teele Torunist Stettinisse. Seal on üle euroopa kokkusõitnud kunstnike kätetööna valminud täiesti sürreaalne maja, kus on ka kohvik ja toad, kus saab ööbida. http://www.metalromantics.com/polen-galerie.htm pildid pole küll kaugeltki parimad võimalikud, aga aimu annavad millega on tegu.

Anonüümne ütles ...

Ja Rostockist mitte kaugel (u 20 km) on Heiligendammi luksuslik hotell, viimase G7 toimumiskoht ja muidu igatpidi väärikas ja vinge ööbimiskoht, kus sviidid erldi lossikeses.

Anonüümne ütles ...

Seekordne reisisoovitus läks täppi: Põhja-Saksa hansalinnad on meie, eestlaste nordilisele hingelaadile kõige lähedasemad ja ka kodusemad, pealegi on põhja-germaani hõimud baltastega juba aastatuhandeid läbikäimises olnud. Me kuulume just samasse kirdegermaani kultuuriruumi, mitte põhjalasse, nagu meid vägisi tahtis paigutada seesama Ilves.
Kunagi oli vaja leiutada meie rahvuslik identiteet, siis mõeldi see soomeugrindus välja baltisaksa estofiilide poolt, aga tegelikult on eestlased ehk rohkem eurooplased, kui arvatagi oskame.