Olen nüüd ennast katse-jänesena kasutades teinud veidi tähelepanekuid, mida tahaksin laiema avalikkusega jagada.
Kõigepealt siis sellest, et juba poolteist aastat oleme Irjaga hoidunud gluteeni sisaldavatest toodetest, ehk siis rukki-, nisu- ja odratoodetest. Ja oleme oma seedimise korda saanud. Minul pole kõht enam lahti, Irjal pole kinni. Ja nagu Irja on kirjutanud, esimest korda elus sittus ta seniste spagettide asemel korraliku junni. Ja nagu ta on mulle rääkinud, on seedimine püsinud korras.
Mis siis justkui näitab, et gluteeni sisaldav toit tekitab selle valgu suhtes talumatutele põletikke. Sest mis see muu on kui põletik, mis jämesoole nii kokku vajutab, et sealt ainult spagetid välja tulevad. Minul näiteks paistetab kõht üles gluteeni sisaldavatest toodetest.
Ent see pole veel kõik. Mis ma enda puhul olen tuvastanud, põletikke tekitab ka laktoos. Küll vähemal määral, aga ikka. Olen nüüd viimased paar kuud hoidunud ka laktoosi sisaldavatest toodetest, need on siis peaasjalikult piimatooted, ja kadunud on hammaste veritsemine. Ning keha pole enam põletikuline. Varem tundusid ka veresooned põletikulised. See on olnud endalegi suur üllatus.
Ja veel, ma olen hoidunud ka säilitusaineid sisaldavatest toodetest. Näiteks ei sobi mulle kohe üldse kaaliumsorbaat (E202, kasutatakse ohtralt pakimahlades ja jogurtites), see tekitab sügelust.
Mida me siis sööme? Ei midagi erilist: liha (peamiselt küll loomaliha), kala, riisi, maisitooteid, sojatooteid, puu- ja juurvilju. Irja tarbib ka väikestviisi piimatooteid, nagu kohvikoort.
16 kommentaari:
Väga tublid olete! Vähesed mehed on nõus enda nahal (kõhul) ära proovima, mis neile tegelikult sobib ja mis mitte. Meditsiin neid talumatusi tihti ei avasta ja niisama dieeditamist või teadlikku tervislikku toitumist peab väga suur hulk eesti mehi täielikult kanade (loe naiste) pärusmaaks. Võibolla oleks palju vähem õnnetuid ja oma kehaga mitterahul inimesi kui rohkem mõeldaks, mida suhu topitakse.
Njah, oleks ma varem teadnud, et minu jaoks on mürk kõik see, mis oli mu lapsepõlve põhitoit: sai, leib, vorst ja piim.
Hea mõte! Ka mind vaevab nn kinnine kõht. Aga seda periooditi. Sihuksed paarikuised tsyklid nagu. Kuna laktoosi tarbin suht vähe ja kui, siis hapendatud kujul, siis võib vabalt olla tegu ei-tea-kust tekkinud gluteenitalumatusega. Aga proovin järele. Kaer oli vist kah out?
Te käige parem Levini kliinikus ära ja laske veretest teha, saate täpselt teada milliseid toiduaineid teie organism talub ja milliseid mitte, mida millega koos tohib süüa ja mida mitte, kui kaua mingi toiduaine seedib jne. Olen selle ise läbi teinud ja sellepärast tean ka seda kiita.
Kaer on ka out, sest puhast kaera on raske saada.
No selle eest, et teada saada, mida organism talub, ja mida mitte, pole vaja välja käia 10 tonni Levini kliinikus, lasta end seal vintsutada veel selle raha eest ja oodata siis neid tulemusi mitu nädalat. Seda saab igaüks ise proovida, märksa odavamalt. Põhiraskus selle asja juures on seda dieeti järgida, sest paljudes toidukohtades kiputakse iga toidu sisse panema võimalikult palju eri aineid. See on ka valmistoitude häda. Ja isegi mõne tooraine puhul ei tea täpselt, millega teda on töödeldud.
Kahjuks pole Eestis eriti saada gluteeni- ja laktoosivabu tooteid. Rääkimata toidukohtade gluteeni- ja laktoosivabast menüüst. Ses suhtes on naaber Soome palju paremini arenenud.
Ja gluteenitalumatus pole teab-kust-tekkinud, see on kaasa sündinud omapära. Juba lapsed vaevlevad gaasi- ja muude hädade küüsis, seda juba sünnist saati. Ja võibolla juba ka emaüsas, ning rinnaga toitmise ajal, kui ema ei järgi dieeti. Et lastel juba sünnitusmajas on kõhud punnis ja nutavad ning oigavad mis kole.
Selle piimavastastase kampaania kohta arvan,et see on loodud nende kompaniide poolt kes müüvad igasuguseid mahlu ja limonaade alkoholi,ning muud mida inimene on välja mõelnud.
Kuulge,PIIM on too mida iga EMA annab oma järglasele! Olgu ta siis mets-või koduloom või meie kallis emme! PIIM ei saa olla kahjulik!PIIMAS sisalduvad kõik vajalikud vitamiinid ja muud ained mis on meie eluks vajalikud.
Iseasi on piimaga liialdamine täiskasvanud peast,tekib üleväetamise oht.
Piim on imikute toit
Levini kliinikus tuleb välja käia ca 4000.- ja vastus tuleb nädala pärast, vintsutamisi küll ei toimunud :)
Selles suhtes on muidugi õigus, et väljas süüa on väga raske või isegi võimatu ja poe valmistoitudest ma ei räägigi :(
Tore, ma lapsena pidin leiba sööma kuigi ei tahtnud, topiti. No ei sobinud kohe üldse. Sama lugu igasugu pudrudega, no ei läind kohe mitte. Tore kõhu valu oli kindel.
Nüüd söön mida tahan ja igasugu tervisliku toidu soovitajad võivad seenele minna.
Kui miski ikka ei sobi tuleb sellest aru saada ja süüa muid asju.
1.Piim ei ole vaid imikute toit,piim on tarkade inimeste jaoks.Mongolite toidu põhikomponendiks on piim.
2.Kuni 25-nda eluaastani võid süüa peaaegu kõike mida soovid,peale 25 tuleb hakata valima mida süüa.Ärge unustage,et teie kõht ei ole prügikast millesse võib sisse loopida igasugust sitta,rämpstoitu kiirtoitlustusrestoranist,E-sid jms.-st.
Kui ma Mongoolias käisin, siis panin tähele, et nad söövad põhiliselt riisi, pulkadega. Ja joovad riisiõlut. Või rohelist teed, sellist naljakat soolast ja õlist. Mingit piima ma küll kuskil ei täheldanud. Kust see piima jutt tuleb?
Ja kust see 25 eluaastat tuleb? Mis piir see selline on?
See mongolite piimajutt tuleb filmist Mongol.Mis asi see siis oli too valge vedelik mida nad seal jõid?
Selle 25 aasta jutu täpset allikat ei mäleta aga ma esmalt kuulsin seda inimese käest kes elas väga tervislikke eluviise ja käis igasugustes laagrites,paastu,mediteerimise,new age,oli Loitsi Kelleri pidev külaline,maaema messi ja pärnu psühhotroonika päevade külaline,käis shamaani trummi kursustel jne.
New age kohta tuli mul üks asi meelde.Toon selle siin välja sest stereomile pakkus see asi väga palju pinget.
Ma tean üht inimest kes jättis oma töökoha kus seda ja teist ning jooksis tulijalu new age laagrisse.Tollel vaesekesel ei olnud võimalust õigel ajal teavitada oma ülemust ja küsida puhkust,tegi seda viimasel momendil.Ta läks new age kursustele ilma puhkust saamata.Muidugi ta jäi sedasi tööst ilma.Nii,et tuleb välja,new age laagrid on väärt seda,et hüljata töökoht.
Soomlased pole mitte kõrgemalt arenenud vaid nende hulgas on tänu alkoholismile ja omavahelisele tihedale sugulusele laktoosi-ja gluteenitalumatus väga laialt levinud. Kui seda oleks nii vähe nagu eestis ei vaevuks keegi eraldi toite menüüsse koostama.
Taustaks niipalju, et soomlased on omakorda saanud mõjutusi rootslastelt, kelle hulgas on gluteeni- ja laktoositalkumatus (vähemalt tuvastatud kujul) üks levinumaid maailmas, edestades isegi soomlasi. Seal on ka ilmselt alkoholism ja sugulus see põhjus, või mõni teine siis?! Näiteks see, et rootslased on lihtsalt lollid ja kujutavad omale asju ette?!
Olen öelnud enne ja pean taas tõdema, et teie toitumisteemalised pajatused on suht naljakad (just põhjendamise ja seletamise osas). Kaugele paistab pehmelt öeldes harimatus, taustteadmiste täielik puudumine meditsiini, bioloogia, biokeemia valdkonnas. Oma valdkonnas (ajakirjandus, juura) te ju ka näeksite selle ära.
Aga noh, ega see pole ebaharilik ja ega enamus teie lugejaid ei märka seda, sest reaaalained ongi juba ammu ebasoosingus ja neid peetakse ebaedukate (kes mujale sisse ei saa) või friikide (kellele mingitel arusaamatutel põhjustel meeldib sellistesse ebaglamuursetesse ja jälkidesse erialadesse kaevuda) pärusmaaks.
Ja jääbki asjale beibede kehakultuse-dieedihüsteeria (millest oma Memedova-nurgakeses kirjutas hiljuti parooda Juur)ehk halvemat sorti naisteajakirjanduse ehk kanaajakirjanduse mekk man...
NB! Levini testid ei näita tsöliaakiat ega laktoositalumatust, need pole mõeldudki seda näitama. Teooriat, millele toetuvad Levini veretestid, võib aktsepteerida - mitte aktsepteerida, kuid igatahes - tsöliaakia, laktoositalumatuse või allergia tuvastamisega pole sellel mingit pistmist (seda on muideks väitnud ka Levin ise).
Rootslaste kohta niipalju, et jah, jutt käib tõesti inimestest, kellel on vastav asi (siis tsöliaakia või laktoositalumatus) tuvastatud... aga võrdlus käib ilmselt siiki Euroopaga, mitte maailmaga, sest laktoosi seedimise võime täiskasvanuna - et seedetrakt ei lõpeta ensüüm laktaasi (mis lõhustab laktoosi ja võimaldab selle omastada sama hästi nagu taimset päritolu suhkrud- nt. sahharoos, maltoos)tootmist imikuea lõpus, vaid toodab seda ensüümi ka täiskasvanuna - peetakse siiski eelkõige valge rassi hulgas tekkinud kohastumuseks. Kuigi seda pole 100% valgetel , osa valgeid on jäänud laktoositalumatuteks tänapäevani-mingis eas laktaasi tootmine hääbub (seda toodetakse vähe või üldse mitte) ja laktoosi ees on "uks suletud", see jääb lõhustamata, lõhustamata see ei saa imenduda ja läheb jämesooles käärima ja käärimine tekitab igasugu ebameeldivaid sümtomeid inimesel.
Samas enamus musti ja kollaseid rahvaid on laktoositalumatud, nii et maailma ulatuses on rootslaste laktoositalumatute % siiski köömes... Kuid piimade tarbimine (mitte tingimata lehma, ka kaameli, lamba, kitse, jaki, hobuse) on siiski levinud maailma eri piirkondades (kus niisuguseid elukaid kasvatatakse), peamiselt küll töödeldud (erinevatel viisidel hapendatud, kalgendatud) kujul. Näiteks jogurt (jogurtilaadsed rahvustoidud) on algselt pärit hoopis kuuma kliimaga maadest (nt. India) ja alles hiljem on selle valmistamine ja söömine liikunud põhja poole.
Postita kommentaar