pühapäev, 10. august 2008

Hull mees Saakašvili

Jälgime nüüd Innoga juba teist päeva CNNi ja BBC prime'i ega jõua ära imestada, kui hull mees võib olla Gruusia president Mihail Saakašvili. Tema oli ju see, kes esimesena ründas, aga nüüd karjub appi, et päästke mind, inimõigused on ohus ja teab mis veel.

Get real. Selge see, et rünnakule vastatakse rünnakuga. Ime, et üks human rights lawyer sellest aru ei saa. Kus olid inimõigused siis, kui Saakašvili ründas Lõuna-Osseetiat, kes olid end iseseisvaks kuulutanud?

Ja häbi neile eesti poliitikutele, kes on alati nende poolt, kesiganes on Venemaa vastu. Et kui Saakašvili kägistab näiteks ära kümme vene rinnalast ning Venemaa vastab tankirünnakuga, siis on ikka süüdi see suur ja kuri Vene Karu, kas jah?

Aeg oleks juba mõista, et ei ole enam 30ndad ja 40ndad, kus Venemaa eesotsas olid grusiinid Beria ja Stalin. Vene rahvas on kannatanud sõdades niisama palju kui eesti rahvas, sest grusiinid Beria ja Stalin nottisid maha nii venelasi kui eestlasi. Ja ka Lõuna-Osseetia konfliktis ei olnud agressoriks mitte Venemaa, vaid Gruusia.

Nüüd on Saakašvilil hilja karjuda, et ai-ai-ai, sain vastu näppe, appppiiii! Ja jutt rünnakust lääne demokraatiale on jabur. Kuidas on demokraatia põhimõtetega kooskõlas Gruusia rünnak iseseisvaks pürgivale Lõuna-Osseetiale ning sealsete tsiviilelanike tapmine? Gruusia president on nagu väike poiss, kes viskab suurele poisile tuhka silma, ja kui suur poiss talle seepeale ketukat tahab anda, siis karjub emmet ja issit appi. Ehtne memmepunn, ainult et ohtlik selline.

Samasugused memmepunnid on eesti poliitikud Mart Laar, Andres Herkel ja Urmas Paet, kes nüüd Saakašvili ja Gruusia rünnakuid kooris õigustavad. Häbi on teie pärast, sügavalt häbi. Teada on, et Mart Laaril on Gruusias veiniaktsiad. Kas Herkelil ja Paetil ka?

Selle asemel, et hullu agressorit kaitsta, peaksime ühinema rahvusvahelise üldsusega, kes nõuab, et Gruusia tõmbaks oma väed Lõuna-Osseetiast välja. Siis saab oma väed Gruusiast välja tõmmata ka rünnakule rünnakuga vastanud Venemaa.

14 kommentaari:

Edmund ütles ...

Varem te olite Mart Laari suhtes heal arvamusel. Aga nüüd vist kadus terve respekt selle Gruusia jama pärast või mis?

Irja ütles ...

Praegu on küll respekt kadunud.

Anonüümne ütles ...

Naiivne postitus. Venemaa valmistus juba pikemat aega sõjaks, rajades sellele vastavat infrastruktuuri, paigutades võtmetähtsusega kohtadesse vägesid ja jagades Venemaa kodakondsust kõigile, kes aga tahtsid.

Kodakondsus on eriti silmatorkav küsimus - on nüüd ju põhiliseks ettekäändeks justnimelt venelaste kaitsmine, keda on üleöö 90%.

Venelastel pole sellesse konflikti tegelikult üldse asja, sest tegu on Gruusia sisesõjaga. Lõuna-Osseetiat ei ole iseseisvana mitte keegi tunnustanud, isegi Venemaa mitte. Sel põhjusel maskeeribki Venemaa oma sõdurid "vabatahtlikeks". Vabatahtlikeks, kes - taaskord üleöö - on selgeks saanud kaasaegsete hävituslennukite ja tankide käsitsemise.

Teie aga - imestage, imestage.

Anonüümne ütles ...

selle eest olete nüüd Venemaa poolel või. Te teate Osseetiast sama palju kui sea sabaalusest, sama palju teab ka CNN ja need teised.

Irja ütles ...

MITTE MISKI EI ÕIGUSTA AGRESSIOONI, SÕJALIST RÜNNAKUT. JA FAKT ON SEE, ET GRUUSIA RÜNDAS ESIMESENA.

Ja kunagi oli ka Eesti Nõukogude Liidu osa ja oli ka aeg, kui keegi ei tunnistanud Eesti iseseisvust. Aga me ei ütle ju, et Eesti iseseisvuspüüdlused olid Nõukogude Liidu siseasjaks, kas pole?

Samamoodi ei ole Lõuna-Osseetia konflikt Gruusia siseasi. Kui Lõuna-Osseetia on end iseseisvaks kuulutanud, siis Venemaa ründamise asemel võiksime olla esimesed, kes seda iseseisvust tunnustavad. Kui meil just Gruusias veiniaktsiaid pole, mis?

Anonüümne ütles ...

Veel kord. Stalin ei olnud grusiin, Stalin li osseet, seetõttu mitte gruusiameelne, vaid venemeelne. Mõelge enne kui kirjutate.

Anonüümne ütles ...

Kulla sõbrad, kui faktidest rääkida, siis fakt on see, et Osseetias paiknevatest tshetsheenidest koosnevatest GRU diversioonilaagritest tümitati Gruusia külasid jõhkra tulega kolme päeva jooksul enne kui Gruusia vastas jõuga. Jah, Gruusia läks selle provokatsiooni õnge, aga kas te arvate, et Gruusia oleks pidanud käed rüpes pealt vaatama, kuidas tema elanikke tapetakse ja mitte sekkuma. See oli puhas Vene provokatsioon. Kuidas oli see võimalik, et Vene väed olid interventsiooniks nii hästi ette valmistatud. Ja milleks oli Venel tarvis hakata kogu riiki seejärel tümitama ning Abhaasias rinne avada. Oma kodanike kaitseks oleks piisanud ka lokaalsest operatsioonist.

Anonüümne ütles ...

kas te jälgite mõnd uudist või lahmite litsalt et omaarust originaalsed olla? Venemaa on kuid ja kuid pidevalt lennukeid saatnud ja pommitanud Gruusia territooriumi.
Ässitanud Abhaasiat ja rahastanud separatiste . Samamoodi kui ta meil siin Notšnoi dozori rahastab ja mahitab. Meil pole asi lihtsalt nii kerge kui džigittide juures. Mitte ei usu, et abhaasidel ja osseetidel venemaa koosseisus parem on, iseisvaks nad ju ei jää isegi kui Gruusia täna piri vahele paneb, astuvad nad homme kõik "vabatahtlikult" Venemaa koosseisu

Anonüümne ütles ...

Esimesena ründasid Venemaa poolt toetatud Lõuna-Osseetia "vabatahtlikud", kes hävitasid Avnevi küla. Mitmed teised külad jäid samuti suurtükitule alla. Esimese tunni jooksul Gruusia väed ei vastanud nagu tavaliseltki, et mitte olukorda pingestada. Kui aga tunni järel tuli vaid intensiivistus, tegi Gruusia "nüüd on mõõt täis" avalduse ja läks tõepoolest rünnakule.

Lisaks ajad sa ka muud asjad kapitaalselt segi. Eesti oli enne okupeerimist rahvusvaheliselt tunnustatud iseseisev riik, mis loodud rahvaste enesemääramisõiguse alusel. Kuna Nõukogude okupatsioon oli nii suveräänsuse kui enesemääramisõiguse rikkumine, jäi Eestile loomulikult õigus iseseisvuda.

Siinjuures ei puutu üldse asjasse, kas Eestit tunnustati okupatsiooniperioodil või mitte, sest tunnustamine on ühekordne tagasipööramatu akt. Moodustis muutub rahvusvahelise õiguse subjektiks hetkest, mil teine rahvusvaheliselt tunnustatud riik seda tunnustab. Tunnustada ei ole vaja, ütleme, iga aasta tagant, sest see on aegumatu akt.

Lõuna-Osseetia tunnustamiseks iseseisva riigina puudub alus, kuna osseedid on Põhja-Osseetia moodustamise näol enesemääramisõigust juba rakendanud.

Anonüümne ütles ...

Ahhaa, see ka:

"Selle asemel, et hullu agressorit kaitsta, peaksime ühinema rahvusvahelise üldsusega, kes nõuab, et Gruusia tõmbaks oma väed Lõuna-Osseetiast välja. Siis saab oma väed Gruusiast välja tõmmata ka rünnakule rünnakuga vastanud Venemaa."

Kes see üldsus on? Venemaa? USA avaldas toetust Gruusia terviklikkusele; teiste sõnavõtud pole silma jäänud.

Anonüümne ütles ...

Gruusia EI rünnanud esimesena Irja. Tee endale välispoliitiliste sündmuste järgnevus kõigepealt selgeks, kui poolt valima ja agressoriks sõimama kukud. Kõigepealt pommitasid osseedid ja ilmselt ka nendeks maskeeritud vene "vabatahtlikud" Gruusia piiriäärseid külasid. Ja ikka korralikult pommitasid. Alles siis otsustas Mihhail oma vägedega oma maa ühte osasse sisse minna ja see korralagedus lõpetada. Kui oled informeeritud teisite, oled kahjuks informeeritud valesti.

Anonüümne ütles ...

Te olete jälle väljas oma endise teravusega! Gruusias toimunu kajastamine on 100% õige. Eesti poliitikud värisevad vaid oma aktsiate pärast Gruusias ja oma positsiooni pärast siin, kui vene väed meid ründama peaksid.

Ja riigiametnike analüüs on 100% õige. Miks peaks Eesti järgi tegema Lääne mõttetuid riigiametnikke? Kusjuures Põhjamaades töötab riigisektor üsna tõhusalt, nii et ei saa öelda, et kõikjal Läänes riigibürokraatia hullem oleks.

Muuseas, teile, kes te tunnete Eesti kohtusüsteemi: kui hullumeelne oleks siin riigis mõni riigiametnik kohtusse kaevata? Kui suured oleks üldse võiduvõimalused? Arvestades, et riigiametnik on seadust rikkunud 100% ja üsna räigelt? Kas on siin riigis võimalik riigiametnik paika panna kohtu kaudu? Mis arvate?

Anonüümne ütles ...

Gruusia väed lahkusid Lõuna-Osseetias sellepärast, et Venemaa õigustas enda tegevust Osseetia kaitsmisega. Nüüd kui pommitakse Thbilisit ja Gruusia külasid - millega õigustab ennast Venemaa??
Mõelgem nüüd natuke järele - Lõuna-Osseetia on ju Gruusia riigi territoorium - mida kuradit teeb seal Venemaa?!

tom ütles ...

Võib-olla ongi sõna otseses mõttes hull...Küll kahtlemata kallutatud info, kuid eks midagi sest loost on ka tõsi...
http://news.mail.ru/politics/1936745/