esmaspäev, 11. august 2008

Ja mis siis ikkagi seal Gruusia-Vene piiril toimub?

Eesti ja teiste riikide juhtide ning mõnede ajakirjanike vasakule ja paremale jagatud kommentaaridest Gruusia-Vene sõjategevusega seoses võib välja lugeda, et nad teavad rohkem, kui avalikkusele on teada antud. Näiteks Economisti ajakirjanik kirjutab, et tegemist oli Gruusia kavandatud välksõja plaaniga, kus taheti siis vaikselt olümpiamängude varjus vaidlusalused alad jõuga ära liita. Ent mis läks perse, kuna Venemaa reageeris kiiresti ja otsustavalt.

Kas eestlased teadsid ka sellest välksõja plaanist? Kas toetus sellele oli varem kokku lepitud? Siis oleks ilus sellest ka teistele rääkida, ja ka sellest, mis siis ikkagi juhtus 7. augustil Lõuna-Osseetias, Tshinvalis ja selle ümbruses, kus grusiinid mitu tuhat süüta tsiviilelanikku lühikese ajaga maha nottisid.

Ja kas vastab tõele, et Gruusia armee kasutab Balti riikide palgasõdureid?

Praegu on parim ülevaade juhtunud kohta üleval Vikipeedias.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Siinkohal teile mõned küsimused ja mõtted.
1. Mis ajast on Vikipeedias avaldatu viimase instantsi tõde ehk siis tõsiseltvõetav?
2. Ei, ma ei kavatse teid sõimata venelaste sabarakkudeks, kodumaa ja demokraatia reetjateks jms, nagu te oma kirjutisi üllitades ilmselt eeldate-loodate - no et saaks jälle märtrit mängida ja tolmu üles keerutada. Ei hakka ka vaidlema, kelle on antud riikidevahelises konfliktis suurem tõde ja õigus, Venemaal või Gruusial, sest olen selleks ebapiisavalt informeeritud (nagu ilmselt enamik). Tahan lihtsalt küsida, mille alusel TEIE olete ilmselgelt asunud Venemaa poolele - kas olete ikka kindlad, et see inf, mille alusel oma otsuseid langetate ja neid lugejatega jagate, ON kallutamata, seega objektiivne?
Jään huviga vastust ootama.

Anonüümne ütles ...

gruusia tahtis teha lõpu oma külade pommitamisele lõuna-osseetias. provokatsioone toimus juba pea iga päev. see, et venelased suutsid paisata nii kiiresti väed gruusiasse ja seal väga kiirelt edasi tungida näitab, et kogu see värk oli venelastel ette kavas, kõik oli juba enne läbi mängitud, sõjavägi koondatud, tegutsemiseks valmis, lahingülesanded jagatud. gruusia ründamine oli juba läbi mängitud ja kõik on toimunud plaanipäraselt. imelik on see, et gruusia luure ei teadnud vägede koondumisest, ega plaanide läbimängimisest, või siis teadis aga gruusia juhtkonnal on mingi teine plaan.
allar

Inno ütles ...

Me vaatasime Irjaga BBC ja CNNi uudiseid, seal vahendatud reportaaže ja intervjuusid kohapealt.

Väga meeldis tänane BBC saade Hard Talk Gruusia parlamendi spiikriga, kellelt ajakirjanik küsis otse: mida te lootsite, et juhtub, kui ründasite Lõuna-Osseetiat? Ja mida te ootasite oma Lääne sõpradelt, et nad teevad, kui te niimoodi talitasite? Spiiker ei osanud seepeale midagi tarka kosta, rääkis seda sama oma provokatsioonidest. Samas märkis spiikrit intervjueerinud ajakirjanik muu hulgas, et Gruusia "terviklikkuse" taastamine oli olnud osa Saakašvili valimisplatvormist. Nii et see konflikt oli ennustatav. Ja kuivõrd sellise platvormiga poliitik sai presidendiks, seejuures veel demokraatlikul teel, nagu väidetakse, räägib see ühte koma teist kogu gruusia rahva kohta. Mulle tundub, et Eestis ei tunta grusiine piisavalt. Mina paneks, oma sõjaväe kogemuse põhjal nad ühte patta usbekkide ja tadžikkidega. Ühesõnaga, ühed tšurkad kõik. Kusjuures armeenlased on võrreldes grusiinidega palju asjalikumad. Grusiinid on agressiivne mägirahvas, sarnane aseritega. Ja ohtlik. Venelased on nende kõrval ikkagi valged inimesed. Las tegelevad grusiinidega näiteks türklased, kes juba on NATOs ja taotlevad ELi liikmestaatust. Türklased, usun, mõistavad grusiine palju paremini.