esmaspäev, 11. august 2008

Eesti võiks suhetes Venemaaga võtta eeskuju Soomest

Sest tõepoolest, Eesti, Läti, Leedu ja Poola läksid küll suure hurraaga Gruusiale toetust avaldama, aga kas mitte needsamad riigid polnud II maailmasõja käigus ühed kõige suuremad luuserid. Soome oli ainus, kes sellest pundist (mis jagati Venemaa ja Saksamaa vahel nn Molotov-Ribbentropi leppega) näitas meelekindlust ja venelasele vastu astus. Ning nii võimsalt, et seda tunnustasid teised suurriigid, kes enam ei kartnud Venemaad, või siis Nõukogude Liitu. Ja pärast mida tunnustas NLiit ja tunnustab ka Venemaa Soomet. See tähendab, et kardab. Ja mistõttu pole Soomes sellist pidevat okupatsiooni-paanikat nagu on Eestis, kuigi Soome pole isegi mitte NATO liige.

Ja kui panete tähele, siis Soome ei tormanud Gruusiale, mis tegutses jõhkralt, argpükslikult, ja oli lõpuks selgelt konfliktis kaotaja, ei tormanud Gruusiale toetust avaldama. Ja jagama kommentaare stiilis, et iga rünnak venemaa vastu on hea. Vastupidi, Soome jäi neutraalseks, mis võimaldab tal vahendada rahuläbirääkimisi Venemaa ja Gruusia vahel. Ehk kontrollida olukorda. Eesti on taas luuser, pundis Gruusiaga, mis minu silmis häbistas kogu Lääne demokraatiat. Kui seda saab üldse läänelikuks demokraatiaks nimetada, mis Gruusias praegu valitseb. See on kurat teab mis.

Eestil on Soomelt veel palju õppida.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Killukesi.

1) Kui Kekkonen Kennedyga kohtus, siis Kennedy väljendas lausa põlgust ta vastu. Vahetult enne visiiti olid ameeriklased teada saanud, et Soome-poolne visiidi kooskõlastamine käis täies mahus läbi NLKP Keskkomitee. Kõik, millega Keskkomitee nõus polnud, jäi programmist välja.

2) Kui vene suursaadik nõudis Soome kaitseväe juhatajalt iseseisvuspäeval tema enda kabinetis, et seinalt kõrvaldataks Mannerheimi pilt, keeldus kaitseväe juhataja sellest. Kekkonen andis talle allumatuse eest kinga.

3) Pärast sõda esitas Nõukogude Liidu saadik soomlastele nimekirju, mille alusel korjati raamatukogudest ja vabamüügist venelaste poolt nõukogude-vastaseks tituleeritud teosed. Kõrgajal koosnes nimekiri 1700 raamatust, sinna lisaks filme (nt "Mandžuuria kandidaat") ja muud sellist.

4) Soome osales Nõukogude Liidu survel inimõiguste rikkumistes. Poliitilisi põgenikke anti järekindlalt venelastele välja. Samasse kategooriasse kuulub soomepoiste väljaandmine.

5) Venelastele pugemises mindi lausa nii kaugele, et vangistati oma sõjaaegne peaminister Risto Ryti. Teda pole tänaseni rehabiliteeritud.

Loetelu võiks kaua jätkata.

Praegune olukord Gruusias meenutab Jätkusõda. Jätkusõja puhkemine oli soomlaste vastus Nõukogude suurtükitulele ja pommitamistele. Taaskord näeme loogikat: vene poole provokatsioon vaikitakse maha ja kõige alguseks loetakse hoopis reaktsiooni. Mugav.

Jätkusõja eel oli Soome samade valikute ees kui Gruusia. Rünnati Soome asulaid. Mida teha? Kannatada? Mingist momendist muutub see võimatuks.

Lääs saab sellest aru - sel põhjusel tulevad enamjaolt Gruusiat toetavad avaldused. Eriti praegu, kui Venemaa on oma esialgse ülesande - "kaasmaalaste" kaitse Lõuna-Osseetias - täitnud, ent jätkab sõjategevust Gruusia rahutaotlustest hoolimata.

Anonüümne ütles ...

Kas sa tõesti arvad nii nagu viimastel päevadel Gruusiast kirjutanud oled??
Ma olen täiesti hämmingus. Tundusid siiani nii normaalne inimene olevat ja olen alati kõiges nendes teie pihta suunatud laimujuttudes jm teie poolel olnud, nüüd aga ei oska enam midagi head arvata.
Ehk on tegu sarnase provotseerimisega nagu see prostituutides käimise teema ja lihtsalt meelega ajad lolli juttu?

Anonüümne ütles ...

No, kui Soome oleks venelaste Euroopa-teele ette jäänud, oleks ka see riik võetud mis mühiseb.

Soome võib selles suhtes tänada oma asupaika - "ääremaa." Pole strateegiliselt nii tähtis.

Arvamusliider ütles ...

Viimasele anonüümsele. Sellega on nii, et kui NII tõsistel teemadel lolli juttu ajada ja provotseerida, siis lõppeb see varem või hiljem halvasti. St et kellegi viskab üle.
Surm, sünnitamine, seks, abielu jne jne, kõik on ilkumiseks sobiv, olen teiega nõus. Aga kui venelased tankidega väikerahvast üle sõidavad, siis see tõepoolest ei ole ilgutav. Võib-olla mõne aja pärast, aga mitte praegu, kui tragöödia on liiga reaalne.
Loodan siin varsti näha sinisilmseid I&I pilte:)

Anonüümne ütles ...

Soome välisminister Stubb on juba ammu Gruusias ja tegutseb. Reageering missugune. Palun piirduge kollase sopaga, on vähemalt lõbusalt piinlik, mitte häbi lugeda.

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on Innol õigus toetan ka sellist natuke konservatiivsemat joont. Ei ole mõtet olla kõige esimene arvustama. Suured ja võimsad riigd millegipärast seda ei tee. Aga Eesti sugune kirp teeb.

Anonüümne ütles ...

Esimese kommentaatori jutt oli parim, mida soometumise kohta üldse olen lugenud. Selle valguses tundub tõesti ülijabur Inno soovitus Soomest eeskuju võtta. Üldse tundub, et kui Venemaa taas Soomet ründaks, siis uut Talvesõda ei tuleks. Soomlased ei haaraks relva, sest kardaks venemaad ärritada. Elagu Soome NSV!!!

Inno ütles ...

Uudiste põhjal saabus Stubb Gruusiasse eile (esmaspäeval). Kuskohast see info pärineb, et ta on ammu Gruusias?! Möödunud nädalal käis ta USAs, kas ta oli siis korraga mitmes riigis, mingi figaro?

Inno ütles ...

Ja miks peaks Venemaa ründama Soomet, Eestit? Mis kasu sellest tõuseks Venemaale?