teisipäev, 2. september 2008

Kas vana mees jaksab seksida? Aga vana naine?



Seekord siis selline kolumn minult Delfi meelelahutusportaalis Publik, vanadest meestest ja noortest naistest. Ja sellest, kas Jaan Toots ikka jaksab oma noore naisega seksida. Sest viimatistel Kroonika fotodel oli Kati selline krapsakas, Jaan aga kergelt räsitud olemisega.

Lugesin siis vähe ka mu kolumnile järgnenud kommentaare ning seal torkas silma selline, kus (ilmselt mees) väitis, et aga noort nahka ongi mõnusam silitada, kuna vanal naisel on tselluliit. Kortsud muidugi peale selle. Ja noor naine tahtvat rohkem kui vana naine.

Aga kas see ikka on nii? Soome noorema põlve kirjanikult Anna-Leena Härkönenilt ilmus hiljuti uus romaan "Ei kiitos!", mis räägib sellest, kuidas üks keskealine naine oma mehelt seksi ruinab, end selle nimel igal võimalikul moel alandab, aga mehel, siis samuti keskealisel, on iga kord erinev ettekääne, miks täna jälle ei saa. Naisel on õnneks kõrge enesehinnang, ta teab, et viga ei ole temas, aga milles siis viga on? Kas tõesti selles, et vanal naisel on kortsud ja tsellu, nagu praalivad elumehed Delfi kommentaariumis?

Kujutan ette, et sellised hinnangud ei mõju vananevate naiste enesehinnangule just tervistavalt. Pigem vastupidi, oma seksuaalset veetlust mehe silmis meeleheitlikult säilitada sooviv naine teeb kõik selleks, et igavesti 28-aastaseks jääda. Ivana Trump olla kunagi oma mehele Donald Trumpile vandunud, et jääb igavesti 28-aastaseks, aga pidi lõpuks ikka ajale ning gravitatsioonijõule alla vanduma. The Donald, Ameerika Jaan Toots, valis lõpuks ikka noorema, Ivanast kümme aastat noorema Marla Maples'i. Kuid ka Marlal oli "säilivustähtaeg", hetkel kaunistab ärimehe käevangu tast lausa kakskümmend aastat noorem kaunitar Melania.

Et siis keskealine naine võib ju proovida 28-aastane välja näha, oma reite sisse kalleid tselluliidikreeme määrida ning näkku botoxit süstida, aga enam-vähem kindel on, nagu vana auto puhul, et kuskilt hakkab ikka kärisema. Ja sa ei jõua kõiki "osasid" kogu aeg putitada. Pead piltlikult öeldes kogu aeg "remonditöökojas" sitsima, kui soovid seda teha. Aga ühelgi keskealisel naisel ei ole seks loomulikult aega, sest keskealine varakas mees, kes on saanud aru, et ta on suhteturul kuum kaup, leiab oma keskealisele naisele meelsasti uusi ülesandeid, nagu näiteks söögi keetmine, tubade kraamimine, laste kantseldamine jms.

Keskealise naise enesehinnang on seega põhjendamatult madal. Võimalik, et ta arvab endast kehvasti seepärast, et teda on alandanud ta enda mees, kes ei taha teda puutuda, hoolimata sellest, et naine teeb igal õhtul pingutusi selleks, et mehe silmis ahvatlev välja näha, võimalik, et ta usub müüti, et naise seksuaalne veetlus kahaneb aastatega. Et naine on veetlev vaid siis, kui ta on viljakas. Ja muidugi on raske tunda end ahvatlevana olukorras, kus mitte ükski tuntud mees (vähemasti siin Eestis) ei ole oma vana naist vanema naise vastu vahetanud, kõik on eelistanud nooremat. Ja mitte üksnes nooremat, vaid palju nooremat.

Mulle meeldib Ameerika Vogue'i augustinumber, kus on alati juttu vanusest ning tehtud intervjuud erinevas vanuses naistega, 20-aastasest 90-aastaseni välja. Selle aasta 30-aastane on Kate Moss, kes on ka nüüd, 34-aastasena vapustavalt kena, aga Kate pole mitte ainult kena, vaid ka tark, ta tarkus kumab ta sõnadest läbi. Talle ei jää aga mitte millegi poolest alla 53-aastane tennisetšempion Chris Evert, kes näeb pildil samuti vaata et 30nene välja. Ja 81-aastane kirjanik Betty Fussell näeb välja ei enam kui 50nene. Tema näos on küll kortsud, aga kortsud ei tee teda ebaseksikaks - vastupidi, nad lisavad ta näole omapära ning karismaatilisust.

Samas ajakirjas on ka huvitav lugu 75-aastaselt naiselt, kirjanik Jane Juskalt, kes jutustab lõbusalt, kuidas ta 66-aastaselt pani lehte kuulutuse, kus otsis sekspartnereid. Ja vastuseid tuli mühinal, tal oli erinevate meestega hulgaliselt kirglikke kohtumisi ning lõpuks kirjutas Jane koguni oma seksikogemustest raamatu. Selle raamatu esitlusel, tunnistab ta, kohtus ta ka oma praeguse armukesega, temast noorema abielumehega.

Jane on hallipäine tädi, kel kelmikas pilk silmis, ning tema kohta ei saa küll kuidagi öelda, et ta oleks vana. Või ebaseksikas. Ja ma usun millegipärast, et Jane'i tselluliit on viimane, millele tast noorem abielumees temaga seksides mõtleb :).

Vat sedasi. Meilgi on hulgimast "vanu" seksikaid naisi, kelle järele nii mõnelgi noorel mehel neelud käivad. Võtame või Eve Kivi, Anu Saagimi, Kersti Tootsi ja Tiina Mõisa, aga hüva, nemad on kuulsused. Mida peab tegema üks tavaline keskealine naine, kui ta mees temaga seksida ei jaksa?

Otsima endale uue mehe loomulikult! Milleks viivitada, kuni ebaseksuaalne mees endale ensetunde upitamiseks värskema väljaande käevangu riputab? Kuniks elu!

P.S. Ahjaa, ja see 90-aastane on Vogue'is Ameerika vabariiklaste presidendikandidaadi John McCaini krapsakas 96-aastane ema Roberta, kes, kujutage ette, ostis 88-aastaselt, Euroopa reisil olles auto, sest tal ei lubatud seda vanuse tõttu rentida, ning sõitis sellega Münchenist Kasahstani ja Uzbekistani, sest ta lihtsalt tahtis näha Samarkandi! Praegugi ei istu tragi naine niisama, vaid käib oma pojaga presidendirallil kaasas, saab aeg-ajalt politseilt kiiruse ületamise eest trahvi ega unusta ühelgi hommikul oma küüsi Chaneli küünelakiga punaseks lakkida. Vot see on klass! Kus on meie stiilsed ja seksikad 80- ja 90-aastased? Vanadekodus? Aga miks? Miks ei võiks ka vanad naised ilusad ja ühiskondlikult aktiivsed olla?

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ainult ühest asjast ma aru ei saa. Et miks siis pahandada, kui Ingrid omale uue mehe leidis?! Või mehed.