teisipäev, 2. september 2008

Mida teha Kulkaga?


Väljavõte Delfi veebist.

Praeguses rahapuuduses, kus valitsus on asunud likviidsust likvideerima, niiöelda, on asutud ka kultuurile eraldatavat raha vähendama. Kuigi, nagu aru saan, puudutab see esialgu vaid Eesti Rahva Muuseumi ja Kunstimuuseumi. Millelt siis rahasid vähemaks tõmmatakse.

Aga minu ettepanek on saata see Kulka üldse seenele. Milleks sellist nõuka aja stiilis bürokraatlikku monstrumit vaja on, mis hoiab palgal tervet trobikonda tegelasi, kes jagavad oma äranägemise järgi kultuuri-inimestele leiva- või õigem oleks öelda viinaraha, nagu see süsteem nõuka ajal toimis, ja mille vastu oodatakse jäägitut riigitruudust, nagu president Ilves oma ühes viimases esinemises loojatele südamele pani, justnagu vana Brežnev ise. Ilves ilmselt Brežnevit ei tea ega mäleta, aga talle kui elukaugele mehele võiks keegi seda aega meelde tuletada.

Kulka asemel saaks rahandusministeeriumi juurde tekitada fondi, mis hakkab maksma preemiaid, parimale kirjanikule, heliloojale, kunstnikule, arhitektile, filmirežissöörile jms. Samalaadselt parimate sportlastega. Umbes nii, et aasta romaanipreemia laureaat saab 1 miljon krooni. Ja samapalju läheks parimale heliloojale, kunstnikule, arhitektile ja režissöörile. Või et miljoni saab aasta parim romaan, heliteos, kunstiteos, arhitektuuriprojekt ja film.

Sest mis kasu on praegusest süsteemist, kus andekad tegijad ei saa saadud sandikopikate eest end ära elatada ja ülejäänud siis saavad riigi kulul lihtsalt viinaraha, ilma et oleks midagi erilist korda saatnud.

Saaks nii raha kokku hoida kui ka toetada tõelisi tegijaid. Ja sellest võidab ainult Eesti kultuur, mille esindajatena oskan ma praegu nimetada vaid Tammsaaret ja Tormist.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas parim küündimatult loll kuid omast arust geniaalne idee võiks ka miljoni saada.

Siis ma süüdistaks teid ka kalduvuses korruptsioonile.

Anonüümne ütles ...

Huvitav kuidas seda "parimat" kunstnikku leida? Võibolla nii, et kes teeb oma kunstitöö kõige sivem valmis? Võtame stopperiga aega ja hoplaa -ongi parim kunstnik selgunud! :)

Inno ütles ...

Parimaid pole vaja leida, nad on olemas, tuleb vaid leida tahtmist ja julgust neid tunnustada.

Ja geniaalsed ideed leiavad alati rakendust, ja ka vajaliku miljoni.