reede, 17. oktoober 2008

Eestlase püha paik on loodus


Üks püha paik, lauluväljak, väljavõte Lauluväljaku kodukalt.

Lugedes ühelt poolt seda, mida kirjutab kristluse (ristiusu)-vastane fundamentalist Ervin Õunapuu ja mida temale vastab kristlust toetav Irja, tekib paratamatult küsimus, et kummal siis on õigus. Ühelt poolt toodi kristlus Eestisse nö mõõga ja verega, tapeti palju eestlasi. Aga kas see tähendab, et kristlus on ikka nii paha, kui teda kujutatakse? Ja kas see, kui kristluse nime all sooritatakse kuritegusid, tähendab, ja tõestab, et ka kristlus on paha.

Ma panen kirja mõned oma mõtted. Esiteks alustas kristlus paar tuhat aastat tagasi kehvikute, või ütleme siis, et laiade rahvamasside usuna, stiilis vabadus-võrdsus-vendlus. Kus siis mõned Rooma riigi alamad, juudi soost mehed lugesid Juudamaal oma rahva ajalugu ja õpetusi (nn Vana Testament) ning kirjutasid sinna juurde uusi peatükke sellest, mis nad arvasid, et maailmas on (nn Uus Testament). Nende liider oli mees nimega Jeesus, selline heatahtlik ja tagasihoidlik mees, kel olid väidetavalt ka ravitseja-võimed. Ja kehvikutele läks see peale, kuna kristlus võrdsustas jumala ees nii rikkad kui vaesed. Stiilis, et teises ilmas võib jumalakartlik inimene saada hea elu peale. Varem oli jumalaid palju, samuti templeid, rikastele omad, vaestele omad, ja see tekitas palju pahameelt ja vimma. Ning muidugi kahandas usu usaldusväärsust. Mistõttu kristlus levis kulutulena üle Rooma riigi, ja lõpuks oli Rooma valitseja sunnitud selle usu ametlikuks kuulutama ja ka jõukad inimesed sellesse usku pöörama.

Rooma riik oli suur impeerium, mis oma mõjuvõimu ja territooriumi pidevalt laiendas. Ning varem või hiljem pidi ka eesti rahvas sellele impeeriumile oma truudust vanduma. Vahepeal oli küll Rooma riik sisetülide tõttu kaheks jagunenud ning eestlaste maa pärast ihusid hammast need mõlemad Roomad, üks ida ja teine lääne poolt. Tundub, et eestlaste poolehoid kuulus algul Ida-Roomale, mille kristlust kutsutakse siiamaani õigeusuks, ja millelele oli oma heakskiidu andnud eestlaste naaber, venelaste valitseja. Teiselt poolt naaber, liivlaste valitseja võttis vastu Lääne-Rooma usu, mille peale olid eestlased väga vihased ja käisid ühtelugu ristivett liivlastelt "maha pesemas". Aga Lääne-Rooma ei lasknud eestlastel endil lõplikku otsust teha, ta kuulutas kogu Baltimere piirkonna, esialgu küll preislaste maa Jeesuse ema neitsi Maarja maaks ning tuli seda maad "vabastama" uskumatute käest. Ja nendes vabastusoperatsioonides osalevad sõdurid võitlesid ja surid teadmises, et nende patud saavad sellega lunastatud. Ja neis patulunastusoperatsioonides pühiti maa pealt minema terved rahvad, esialgu preislased, siis liivlased. Ja ilmselt ka enamik eestlastest. Ning maa enda kätte saadud, anti see valitseda osalt kaupmeestele, osalt nendelesamadele vabastaja-sõduritele ja osalt Rooma paavstile, kes siis määras kohapeale oma kirikupea, piiskopi. Ning piiskop lasi omakorda ehitada suured kivist kolossid, nagu neid kohtab Lõuna-Euroopas. Rahvas aeti karjas neisse kivikolossidesse ja hakati neid siis uude usku ajama. Ajupesu on kandnud vilja ja enamik eestimaalastest, vähemalt kiriku statistika järgi, on tänaseks päevaks kristlased.

Eestlaste endi pühad paigad, kohad looduses, hiied, need suuremas osas hävitati. Või raiuti puud maha ja ehitati kivist monstrumid nende hiite asemele. Mis aga ei ole inimeste sidet loodusega hävitanud. Eestlane kipub ikka loodusesse, kas siis metsa või mere äärde. Tont teab, mis ta seal näeb, kas muistset vabadust või mida, aga nii see on. Ja need kivist monstrumid on jäänud eesti rahvale kaugeks, paraku. Nad on külmad, kõledad ja pimedad. Palju meelsamini kogunevad eestlased kuhugi looduskaunisse kohta, mäenõlvale, ja teevad seal kas teatrit või siis peavad laulupidu. Või niisama pidu. Eestlane tahab koguneda ja pidutseda väljas, sest valget aega on niigi vähe ja seda vähest on mõistlik maksimaalselt ära kasutada. Samas kui Lõuna-Euroopa rahvad kogunevad ja pidutsevad sees, sest väljas on nii palav, et ajab hulluks. Ja valgusest pole seal puudust.

Ja ma usun, et kui eesti rahval oleks lastud endal valida ja otsustada, siis oleks ta ka oma kristlikud pühakojad rajanud tammemetsade keskele. Vaba õhu kätte. Sest pühas paigas peab lisaks kõigele muule olema ka hea olla. Muidu inimene sinna lihtsalt ei tule.

Ja mis kristlusesse tervikuna puutub, ma mõtlen Eestis, siis olen ma seisukohal, ja ma olen seda ka varem väljendanud, et kirikuorganisatsioon tuleb detsentraliseerida. Võim ja varad tuleb anda koguduste endi kätte ja need kogudused peavad saama valida endale õpetaja. Ja miks mitte ka koha, kus koguneda. Miks peab ilusal suveajal kuskil seinte vahel kopitama?! Ja miks ei võiks rajada kaasaegseid valgusküllaseid hooneid?! Mitte nii, et mingisugune kunagi Rooma paavstilt oma volitused saanud tegelane, piiskop siis, otsustab, milline õpetaja ühte või teist kogudust juhtima saata. Kristlus on eelkõige rahva usk ja rahvas peab saama enda üle valitseda ja otsustada. Kirik on kristluse seisukohal puhas perversioon, sel pole usuga mingit pistmist.

Ehk siis, kui Õunapuu ja Irja diskussiooni juurde tagasi tulla, siis on Õunapuul õigus olla kuri kiriku peale, ent ta peaks arvestama Irja seisukohaga, et kristlust ei tohi selle usu nime all tehtud kuritegudes süüdistada. Kristlus pole süüdi selles, et Rooma impeerium kasutas seda usku ära oma mõjuvõimu laiendamiseks. Niisamuti pole kommunism süüdi selle ühiskonnakorra sildi all toime pandud kuritegudes.

25 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kristlus oma kõige dogmaatilisemal kujul on muidugi ikka päris hapu, aga samas ma saan aru, miks inimestel kalduvus jumalat uskuda. Sina Inno võtsid asja superhästi kokku oma Einar Laigna raamatuarvustuses, mis EEs ilmus mais 2007:

"Autor on endale loonud teispoolsuse, mida ta idealiseerib. Ta nimetab end äraminejaks ja näeb oma rolli vaid ootamises. Ta loodab Bulgakovi kombel, et õnn ootab inimest teises ilmas ja et see olemasolev, praegune ilm on vaid ettevalmistus selleks teiseks ilmaks. Mis siis, et taevas lendavad lennukid ja pilve peal pole eriti kedagi. Inimene aga tahab olla õnnelik. See vajadus on istutatud kuhugi väga sügavale rohujuure tasandile. Ja pole kindel, kas selle vajaduse väljajuurimiseks ka teadus võimeline on."

Nii ongi!

Anonüümne ütles ...

Jah -ja pealegi on kristlus ja loodus igati kooskõlas. jeesus oli ju suur loodusefänn: enamik ta tähendamissõnu oli looduses esinevatele nähtustele üles ehitatud.
Pealegi kõndis ta vee peal. ja ma olen täiesti kindel, et kui vanad eestlased oleks sellest veepealkõndimise faktist teadlikud olnud, oleks nad kohe kristlasteks hakanud. Aga neil oli ju raskusi sakslastest arusaamisel.
Jeesus oleks ise kohe asja selgeks teinud, ma arvan. Jeesus oli nii vinge mees lihtsalt. Eestlased oleks tahtnud tast kohe kuningat teha, kui oleks kohal olnud, kui Jeesus veini tegi või kalu võrku orgunnis, või tormi maha rahustas. Kõva teadmamees on igalpool nõutud ja lugupeetud. Pigem oligi jama see, et juutidel oli nii arenenud teoloogia.

Anonüümne ütles ...

"Niisamuti pole kommunism süüdi selle ühiskonnakorra sildi all toime pandud kuritegudes."

Kommunism ei ole hea idee, mida on ühel või teisel põhjusel alati halvasti teostatud. Kommunism on halb idee, mida ei saagi hästi teostada – muuseas sellepärast, et selle inimesepilt on vale.

Anonüümne ütles ...

Ma postitaksin siia heameelega Ran Prieuri tsitaadi kristluse, tsivilisatsiooni ja looduse kohta:

The stories of Christianity (which overlap the stories of Judaism and Islam) make a lot more sense when they're interpreted in the context of the critique of civilization. (For more on this subject, check out Daniel Quinn's book Ishmael.) The Garden of Eden represents the original human condition, a life of ease and plenty, staying in our place and taking what God/Nature gives us. The Fall is our choice to reject this way of living, to take food by force by domesticating plants and animals and storing great surpluses, so that we're no longer dependent on God/Nature, but have made ourselves into gods. When Jesus told people to abandon material wealth, and imitate the birds and the flowers, he was telling us to abandon civilization and return to living as part of nature. Even the Beast of Revelations resembles advanced civilization, a many-headed entity that destroys the world and forces us into submission.

Viide

Anonüümne ütles ...

ma üldse ei püstitaks teemat, ette teades, et peale s..a loopimise siit blogist ei saagi...
ehk räägiksite nüüd Urmas Otist, teda ju enam pole teie blogi "avatusele" vastust andmas! äkki pede või müüdu või whatever mis teile ei sobi? pritsige nüüd, teile ju võimalus antud!
kuidas taoline sündmus teid kiima ei aja, ei saa aru!

Anonüümne ütles ...

minu arusaamist mööda ongi kristlus see, mis on seotud ristiusu kirikuga ja kirik on see läbinisti mäda organisatsioon. uskuda võib muidugi kõike - jumalat, loodust, abikaasat, leninit... ja igayks omamoodi tõlgendades. ja polegi midagi katki. vaatamata sellele, et: teadmine valgus, uskumine pimedus :P
mina jumalat ei usu. kuna tean, et teda pole olemas. usun loodusesse. asjade loogilisse kulgu. (puht fyysikaline protsess, kuidas universumid ja planeedid synnivad). ja usun seepärast, et ma veel päris ei tea, kuidas asjad täpselt käivad. samas keegi moslem kusagil usub, et ta peab tapma. ja võimalikult palju tapma. või kristlane. piibel ja koraan on ju mõistulood, millest vähesed aru saavad. ylejäänud tõlgendavad omamoodi, sest kuskil pole kirjas, et ei või tõlgendada.
ja headus pole ka maailmas otsa saanud. samuti kuri. kui poleks yhte, ei oleks ka teist võimalik tunnetada.

Anonüümne ütles ...

Küsimus suurele ringile. Mis mees on see Margus Kiis? Irja on siin kirjutanud, et Kiis olla kutsunud teda alasti poseerima. Ja, mis tore üllatus! Olin ise juures, kui sel suvel helistas Kiis ühele mu armsale sõbrtarile ja tegi talle täpselt sama ettepaneku. Et võtku tema ees paljaks. Ja siis tema teeb pilte. Muidugi ilma rahata, eks. Kunsti värk justkui. Et siis poseerigu tasuta. Äkki peaks talle hoopis lõuga panema, läheks mehel ehk haiged mõtted peast ära?

Inno ütles ...

Algselt pole kristlusel kirikuga mingit pistmist, kristlus jõudis küll Eestisse kiriku kaudu, aga Kristus pigem taunis palvetamisega teiste ees edvistamist, veel vähem tahtis ta, et keegi tema nimel sõna võtaks nagu seda teevad kirikuõpetajad. Kirik on isehakanud kristluse levitaja, ilmselt oli see vajalik selleks, et ristiusku armunud rahvamassid võimule allutada. Tegutsesid ju kirikupead, patriarhid ja paavstid algusest peale Rooma imperaatorite, keisrite alluvatena, keiser pani paika paavsti. Esimene paavst oli Kristuse jünger Peetrus, kes läks võimudega koostööle ja Kristusest distantseerus. Kiriku seisukohalt on Peetrus pühak, kristluse seisukohalt reetur.

Ja kirik on muidugi ka paika pannud, kuidas seda kristlust, usku "õieti" mõista. Umbes nagu karm emakeeleõpetaja. Mis on jabur. Mina vaatleks "Piiblit" nagu juturaamatut, kirjandusteost, samamoodi nagu "Daodejingi", "Koraani", "Gilgameši", hindude veedasid, "Tipitakat", "Loomade elu", "Sipsikut" või "Kalevipoega" Ja igaüks leiab neist raamatutest, ja paljudest muudest ka, midagi, millesse uskuda. Usk peab nagunii tulema inimese sisemise veendumuse tulemusel, seda ei saa peale suruda. Peale surutud usk pole kunagi õige.

Ehk teisisõnu, inimene usub alati mingeid lugusid. Ka "Piibel", kas siis enda loetuna või kellegi poolt vahendatuna on üks lugu. Samahästi võib uskuda ka Tammsaare "Tõe ja õiguse" lugu.

Ja no see on huvitav väide, et sa jumalat ei usu, kuna tead, et teda pole olemas. Kust sa seda tead? Kirikumehed suruvad su sellise väite iga kell nurka väitega, et kuidas teda pole olemas, kui teda usuvad miljonid inimesed. Siis ju on olemas! Muidugi on kirikumehed siin demagoogilised, sest inimesed ei usu mitte jumalat, vaid jumala lugu. Mille järgi on jumal olemas.

Ja mis moslemitesse puutub, siis on nad üsna rahumeelsed ja sõbralikud, ei varasta, näiteks. Aga nad on kohati rumalad, või ütleme, elukauged, eriti mägirahvad. Näiteks Vene sõjaväes nägi mõni mägilane esimest korda telekat, näiteks see, kes oli helikopteriga kuskilt kinni püütud. Enamasti on vägivaldsed tegelased pärit mägedest, kus neid käivad värbamas bin-Ladeni taolised mehed, kellel on mingi oma asi ajada. Nad jutustavad rumalatele mägilastele lugusid pahadest ameeriklastest ja heast jumalast, kes ameeriklaste eest langenutele võimaldab teises ilmas grupiseksi koos süütute neitsidega. Mille peale lähevad mägilased loomulikult pöördesse. Ja kuivõrd nad on juba maast madalast olnud relvadega sina peal, võib sellisest "valgustatud" mägilasest saada väga ohtlik tegelane.

Ja noh, bin-Laden on omakorda ameeriklaste produkt. USA toetas salaja moslemite jihadi (ususõda) NSVLiidu vastu, kui venelane Afganistani tungis. Ja nüüd on see sõda pöördunud bumerangina USA enda vastu. Džinn lasti pudelist välja ja väga raske on teda sinna tagasi toppida.

Inno ütles ...

Ja no uskuda võib ka nn vanade indiaanlaste jutustusi, vanaema või vanaisa, ema või isa, või naabrimehe jutustatud lugusid, eestlased on pigem neid asju uskunud, kuna neil puudus komme asju kirja panna, tõenäoliselt.

Anonüümne ütles ...

1.Iidsetel Eestlastel oli levinud silmamoondamine,muutsid ennast huntideks ja sedasi hiilisisid vaenlase lähedale-lugupeetud Jeesus ju samuti oli silmamoondaja.
2.Minu arust kõik need jutud jumalast on kusagil tõe lähedal.
Näiteks juutjuubist Zeitgeist
annab ka mingi ülevaate kirikupappide silmakirjalikkusest ja korruptsiooni hõngusest.
3.Kes on külastanud kirikuid on märganud,et seal ei laideta pederaste??!!
Ma ei usu,et mõni aasta tagasi vaadati kirikus pedede peale hea pilguga.Kas siis nüüd jumal on muutnud oma seisukohti nõnda järsku,üle päeva?!
4.Ühes kirikus nägin kus kirikupapp võttis ringi koos lastega,nood hoidsid teineteisel kätest kinni-
TEKITASID ÜHTSE ENERGIA AHELA ja
SEE KIRIKU HÄRRA SELLISEL VIISIL TÄITIS OMA ENERGIA AKUSID VÕTTES LASTELT ELUENRGIAT.Vaat kus siga!
5.Mul ei lähe meelest
Urmas Alenderi lugu.Ma mäletan väga hästi seda ETV saadet kus Urmas andis inervjuu ja rääkis,et mustlanna ennustas talle uppumissurma.Ei tea nüüd kas maffia arvestas sellega või nüüd tõepoolest läks jumala soov täide ja mustlanna kui üks vaimse maailma meedia kanali esindaja s.o. need ennustajad ja shamaanid kuuluvad samasse klassi või on sama asja ajajad nagu kiriku härrad nood samuti vahendavad jumala sõna inimestele,ainult teise vaatevinkli alt.
6.Olgu kuidas on kõikide jumalasõna maaletoojate südametunnistusega,ikka nad kõik on hea asja eest väljas ja on maailmale kasuks ja teenivad ühiskonda.
Parem sõltuvus relgioonist kui sõltuvus narkootikumidest.
7.Maausulistega on selline asi,et nende mütoloogias või õpetuses reklaami tegemine sellele usule ei ole sobilik ja sellepärast palju sellest avalikult ei räägita.Kuid ma olen siiamaani väga tänulik sellele pika habemega mehele kes ETV kaudu rääkis tammepuu kallistamisest,poleks ta seda teinud poleks ma kunagi tulnud ise selle peale,et kallistada tammepuud.
Kus see linnalaps siis peaks sellepeale tulema,et minna parki ja kallistama tammepuud kui keegi sellest ei räägi.
Ses suhtes Hiinlased õpetavad meile kuis ja miks peaksime kallistama tammepuud ega nad seda otse välja ei ütle aga mil loete läbi Feng Shui ja palju muid nende vanu õpetusi,ning teete Tai-Chid ja G-gongi jms. -siis saate aru,et kuis see kõik on meie Eestlaste kontekstis,kuis see läheb kokku meie mütoloogiaga jpms.
8.Mina ise mil otsisin teed jumala juurde ja nagu seda soovitati proovida läbi kõik religioonide õpetused s.t. külastada nii kirikuid ja käia tiibeti munkadega koos lugemas mantraid,teha
Tai-Chid,kallistada tammepuud jpms.-mina tegin selle läbi ja ma alati põhimiseks pidasin tunnetuslikku teed,ma ei pööranud niiväga tähelepanu sõnadele aga ma tunnetasin seda oma kehaga,kõiki neid energiad mida tundsin nii kirikus kui tiibeti munkade juures ja tammepuu juures ja mujal-sõnad jäävad sõnadeks aga energiaid ei peta need peenenergiad räägivad kuis on asjad tegelikult.
Tallinnas ma tundsin Mormoonide juures sellist püha,taevaliku energiat-teiste juures seda ei täheladnud,küllap oli tegemist võltside inimestega ja võltside õpetustega.Kiriklastega veel juhtus selline asi,et kahel korral taheti mind hüpnotiseerida kiriku rottide poolt-hüpnoos on vaimses maailmas kuritegu!!!
Ühes kirikus on küll nõnda tugev jumalik aura või taevamanna,et sealt ei taha välja tullagi,unustan seal kogu maise elu ja ka seksitung kaob seal.
Loo võtan kokku sedasi,et
AINA TULEB ERALDADA TERI SÕKALDEST ja PANNA KOKKU MOSAIIK MIDA KÕIK ÕPETUSED RÄÄGIVAD ja
KÄIA OMA ELUTEED JUMALASÕNA JÄRGI.

Anonüümne ütles ...

Religioonide kohapealt on minu arvates kõige tolerantsem
Sri Sathya Sai Baba.Tema peab kõiki õpetusi õigeks,ei eelista ühte teisele ja õpetab kuis nedne religioonide järgi leida teed jumala jurde.Tõsi ta eelistab enam kirikuid ja ei maini Taod ja
Feng shuid jms. maalähedasi õpetusi.Pole hullu.

Anonüümne ütles ...

Nii, nii. Esiteks: moslemid on just suured varganäod. Vähemalt Indias olles hoiatasid hindud just moslemite eest -et need on suured pätsajad ja valetajad. Võibolla sellepärast, et uskmatute vara võib võtta?

Teine asi veel: Kristlus muutus ideoloogiaks peale seda kui Konstantinus kristlusest riigiusundi tegi. Sellest päevast peale sai Naatsareti Jeesuse sõnumist midagi hoopis muud. Seda hakati kasutama poliitilise ideoloogiana ja uskmatute ahistamiseks. Ometigi rääkis Jeesus, et "Minu riik ei ole sellest maailmast". Jeesus rääkis Taevasest -vaimsest "riigist", mis asub inimese enda sees. Kirik aga võitles maapealse kirikuriigi eest.
Sama muutus oli toimunud juba VTs, kui juudid eirasid Joosua poolt edastatud sõnumit, et vaid Jahve on juutide kuningas, ja mitte tavaline maine kuningas. Juudid nõudsid endale siiski maapealset kuningat ja saidki selle. Sellest alates tähendas Jumala Riik juutidele maapealset kuningriiki (mida nad ka Jeesuse ajal taastada püüdsid ja seetõttu Jeesuse kui sobimatu roomlastel hukata lasid).

Anonüümne ütles ...

No,kas läksite metsa seenile ja eksisite ära?

Anonüümne ütles ...

kristlust toetav Irja???

püha müristus, seda siledate ajukurdudega kepielajat niimoodi nimetada? JÄLK!!! sealt näost ei paista ajutegevust isegi siis kui tale niidid nina külge siduda ja sealt tõmmata.

muu jutt on tüüpiline innogoogia, mida ei avaldaks isegi "kesknädal".

kas te ükskord ei taipa kui mõttetud, nõmedad ja jälgid olendid te ise olete?

Inno ütles ...

Ei taipa, meil siin Hundiorul on küll kõik kõige paremas korras, kõik on sõpsud, aitavad teineteist ja puha.

Anonüümne ütles ...

Mina ei usu,et moslemid on vargad.
Ma uuurin asja järele ja annan täislikuma vastuse.
Seda ma tean küll,et moslemitel on kord majas alkoholi ja narkootikumide suhtes.
Saudi araabiasse ja muudesse islami maadesse ei saa viia ühtegi tilka alkoholi ega narkootikume.Hetkest mil tabatakse kurjategija,kes on toimetanud alkoholi või narkootikume mõnda moslemi maasse,nädala aja pärast mõistetakse surma ja viiakse täide surmaotsus samal päeval!!!!Nii on ka väga õige.Karm jah aga kas siis on parem mil inimesed hukkuvad narkootikumide tarvitamise tagajärjel,ning külmuvad surnuks tänavail??!!
Küllap sellepärast USA püüabki neid maid teha pihuks ja põrmuks,et ei saa müüa neisse maadesse alkoholi ega narkootikume!!!!Ei saa sundida neid oma debiilse n.n. vabaduse diktatuuri alla.Kusjuures USA-s on vabadus vaid jutumärkides.
Juutjuubis on selle kohta vähemasti kaks filmi mis tõestavad seda.Esimene on
Ron Pauli kõne Valges majas ja teine on ühe USA kodaniku
Michael Badnarik on the Federal Reserve System.On kindlasti palju teisigi mis tõestavad,et USA-s pole vabadust ega ka mingisugust valitsevat religiooni mis muudaks selle maa paremaks kui moslemimaad.Mina igatahes austan moslemi maid enam kuna neil on range kord alkoholi ja narkootikumide suhtes-neid ei ole võimalik hävitada,
zombistada,orjastada-see on peamine.Neil on oma rahvuskultuur ja tugevad traditsioonid ja see ongi pinnuks silmas zombistajatele,
illuminaatidele kes panganduse abil püüavad pärisorjastada kogu maailma elanikke.
Zombistajad ahju!

Irja ütles ...

Minu meelest on eestlaste häda ses, et meil ei ole oma Olaf Trygvassoni, seda kuulsat viikingikuningat, kes võttis vabatahtlikult vastu ristiusu ja ehitas Norramaale esimese ristikiriku. Kui Lembitu oleks kah vabatahtlikult ristiusku astunud ja Leholasse kiriku ehitanud, siis me suhtuks kristlusse palju sõbralikumalt.

Anonüümne ütles ...

Saudi-Araabia on nõnda tugeva religiooniga riik,et seal ei ole absoluutselt mittemingisugust kuritegevust.Sa võid jätta tänavale miljon eurot ja minna südamerahus kuhu soovid,ning naastes mistahes aja ärast sa leiad selle summa sealtsamast!!
Ka seadus on karm,varguse eest raiutakse maha käsi.
Üks inglise ajakirjanik nimeks
Mark Simpson tegi Saudi araabias vahemaandumise Jidha linnas ja ootas lennujaamas järgmist lennukit käe otsas rippus reisikott,siis istus lennuki peale mis suundus Austraaliasse.Poolel teel austraalia pole tuli tal meelde,et lennujaama ootesaali unustas maha oma reisikoti milles olid kaamerad jms.Ta kohkus ära loomulikult aga stjuardessid lohutasid teda ja ütlesid,et ta võib olla täiesti rahulik.Tema reisikott ei lähe kaduma sest nende maal keegi ei varasta.Mil lennuk maandub Austraaliasse siis võetakse ühendust Jidha lennujaamaga ja tema reisikott saadetakse talle tagant järele.
Nii see oligi.
Saudi-Araabias ei ole võimalik kusagilt osta sigarette.Kes toimetab maale kasvõi sigareti paki see kas tapetakse või pandakse vangi pooleks aastaks.
No nendes kristlaste linnaosades mis on kaitstud kõgete kindluse müüridega on nagu vastikus läänes.

Anonüümne ütles ...

sa, Zombi, ürita siis emigreeruda sinna saudiaraabiasse. saad olla rahus oma ideaalühiskonnas fundamentalismi range kontrolli all.

Anonüümne ütles ...

anole.16.30
Ära pabista,see on vaid aja küsimus mil Eestis kehtestame sama karmi korra nagu Saudi Araabias-kõik narkoparunid,narkodiilerid mõistetakse surma!!
Alkoholi tarbimine saab olema pandud range kontrolli alla.
Tubaka tõmbamine saab karistatavaks.
Varguse eest raiutakse maha käsi ja siis põletatakse elava tule abil verd purskavaid haavu-piinatakse vargaid julmalt.
Turvafirmad elavad oma viimaseid päevi,politseijõud saavad olema tugevad-elanikkond muudab oma kodud ja sõidukid turvaliseks ilma turvafirmadeta.
Turvafirmad ahju!
Narkoäri ahju!
Jätised ahju!

Anonüümne ütles ...

anole.16.30
Ei ole mõtet minu kasutaja nime valesti lugeda.Minu kasutajanimi täielik nimi on
Mõiste zombistamise ennetustöö.
Me peame püüdma Saudi Araabia ja Hiina kultuuri suunas sest siis saavutame parema ühiskona:
narko- ja kuritegevusevaba.
Kodanikud saavad muuta oma kodud ja sõidukid turvaliseks ka ilma turvafirmadeta ja seda peakski tegema sest mina olen veendunud,et turvafirmade kasum kasvab kuritegevuse kasvust.
Mida aktiivsemalt kodanikud hoolivad oma elu turvalisusest ja mõtlevad kuis muuta elu turvaliseks ilma turvafirmadeta seda rutem muutub ka meie ühiskond turvaliseks ja narkovabaks.

Anonüümne ütles ...

"kristlust toetav Irja???

püha müristus, seda siledate ajukurdudega kepielajat niimoodi nimetada?"

Okei, Irja võibolla on jah sinu hinnangul natuke liiga hoor. Aga kas see on halb? Ei usu. Mina arvan, et Irja on selline kuldse südamega hoor. Mis on iga kell etem kui ora perses puritanism.

Mis puutub tema usulistesse vaadetesse, siis ma arvan, et Irja lihtsalt ei tea, kuidas oma vaateid liigitada, seega "kristlus" tundub kõige kättesaadavam heuristik. Kuigi tegelt võiks teda pidada religioosseks humanistiks, (kristlikuks) deistiks, võibolla ka liberaalseks kristlaseks. Aga kui sinu arvates "kristlane" tähendabki ühemõtteliselt kõigest konservatiivset piibliga pähe peksvat näpuviibutajat, siis jah, Irja ei ole seda sugugi mitte.

Anonüümne ütles ...

Tunnista üles Zombi, et tegelt sa oled vist ikkagi kristluse/islami fundamentalist.

Anonüümne ütles ...

anole.22.35
Ma lihtsalt olen normaalne eestlane.
Kui sa veel ei tea siis võta teatavaks,enne teist maailmasõda Eestis tauniti alkoholi tarbimist,suure seltskonna peale kulus õhtu jooksul vaid üks pudel viina-karskusliikumine oli väga populaarne.
Tänasel päeval jätised on maha surunud karskusliikumise mille eesotsas oli(on)korrumpeerunud
Jüri Ennet.Jah,mina kahtlustan,et just Jüri Ennet sai Livikolt alkäemaksu selleks,et nurjata karskusliikumine.
Karskusliikumise sponsoriks oli(on) Liviko!!
Kas olete kuulnud midagi karskusliikumise ettevõtmistest või üritustest?
Ei ole,sest karskusliikumine on sisuliselt hävitatud.

Anonüümne ütles ...

kas sul, zombikene, on ränk pohmell või oled suisa viinaravile läinud, et siin karskusliikumisest lalised? Alles kasutasid oma mõne eriti segase sõnavõtu "selgitamiseks" vabandust, et ju sa siis olid seda kirjutades ülemäära purjus. Miulle kui sinu andunud austajale on seni ikka mulje jäänd, et oled sihuke vahva viinavend, ja nüüd äkki - joodikud ahju. Aivai, ega pole siin ometigi tegu topeltmoraaliga, kallis sõber vunda-menda?