pühapäev, 23. november 2008

Appi! Elekter läks ära!!


Ma ei tea, kuis teil, armsad kohvikulised, aga meil läks natuke aega tagasi elekter ära. Olin juba väga mures, sest mäletan lapsepõlvest neid pikki õudsaid elektrikatkestusi, kus tuba oli pime ja kraanist ei tulnud ühtegi tilka vett. Meil oli puurkaev, aga kui elektrit pole, siis ju vett pumbata ei saa. Õnneks oli ja on ka nüüd maja taga ojake ja selle oja sees allikas, mille vesi kõlbab joomiseks ülihästi. Ja nii me siis ema ja isaga sealt allikalt vett toomas käisime, janusse ei surnud. Ja mingis mõttes olid need elektrikatkestused mõnusad. Isa võttis taskulambi, mis tal nii igaks juhuks voodi kõrval seisis, ja otsis sahtlist üles küünlad ja tikud. Süütasime küünlad ja ajasime köögilaua taga juttu. Isa tegi mõnuga mõned suitsud, ema soojendas pliidi peal vett. Mina piilusin aknast välja. Nagu nüüd, nii oli ka siis akna taga sume ja turvaline mets, mis kaitses meid möllava tuisu eest.

Täna hommikul tuiskab siin metsaäärse majakese ümber samuti suure hooga. Ja hommikul kella 11-12 paiku läks elekter ära. Inno tõi puid ning vana pliit, mille ääres mu isa suitsetada armastas, hakkas rõõmsalt podisema. Küünlaid veel tarvis polnud, sest väljas oli valge, aga pisut jube oli ikka. Kella kolme ajal läheb ju pimedaks. Inno helistas Eesti Energia infotelefonile ja sealt vastati, et "Lääne-Virumaal on ulatuslikud elektrikatkestused ning elekter tuleb tagasi orienteeruvalt kell viis". Appppiiii, see tähendab siis kell 17. 00? Kui on pilkane pime? Ja telekat ei saa ka vaadata. Mis uudist, mitte midagi ei tea. Ja ega neid elektrimehi ei või ju iial teada, äkki ei tule elekter isegi tantsusaate ajaks tagasi. Ja meie kohvikus on ka elekter ära. Aga lähme siis mullivanni, pakkusin. Hehee, ei saa, ütles Inno, - see töötab ka elektriga!. Ja kohvi ei saanud jahvatada (kohvijahvataja töötab elektriga!), nagu mul tavaliselt hommikuti kombeks. Soojendasime pliidi peal vett ja jõime teed.

Siis mõtles Inno, et võiks garaažist üles otsida isa vana raadio ja sealt uudiseid kuulata. Otsisime raadio üles, aga siis selgus, et pole patareisid. Õnneks Inno oli eile võtnud kuulda soovitust autol paak täis tankida ning me võisime sõita poodi. Meie lemmikpood on Rimi ning ma olin Rimi pärast väga mures. Et kas seal on ikka kõik korras. Tsivilisatsiooni väärtustest saad aru alles siis, kui sul üritatakse selle hüvesid käest krabada. Meil on õnneks džiip ning sellega polnud ööga maha sadanud lumest läbi sõudmine eriti vaevaline. Inno pani auto käima ning mõne aja pärast saimegi õnnelikult minema. Aga kui halb oli nähtavus! Ja tee peal olid paljud väikeste autode omanikud hädas, kaevasid oma masinaid lume alt välja. Üks õnnetus oli ka juhtunud, üks auto oli end vastu teist ära mõlkinud. Ja kiirabi kihutas kuhugile sireeni huilates.

Rimi oli siiski õnneks endiselt olemas. Kahlasime läbi uputavate hangede, nõelteravate tuisukuulidega võideldes sissepääsu poole. Müügisaalis tervitas meid hingesoojendav jõulunänn. Mis juhtuks küll maailmaga, kui poleks jõulunänni? Maailm oleks siis otsatult kurvem ja koledam. Ostsime ühe armsa jõulupärja, mille kavatseme riputada oma välisukse kohale. Ja siis ostis Inno veel patareisid ja küünlaid ning kuna me armastame väga nachosid ja guacamole kastet (meie kohvik väga-väga soovitab Santa Maria guacamole mix'i), siis ostsime ka nachosid ja laime (need annavad kastmele hea hapuka maitse). Kiirustasime koju.

Ja mis tore üllatus! Elekter oli tagasi!! Tsivilisatsioon polnud meid hüljanud!!! Jeeee!!!! Lasin koerad välja ning nad muutusid kui imeväel ehtsateks tuisuhuntideks, kes on sündinud lumehangedes rallima. Isegi kass tuli oma luugi kaudu välja ja uudistas lund. Pärast läks muidugi sellesama luugi kaudu tagasi ning säädis end soojaksköetud saunaruumis käterätiku peale pikutama. Pole just eriline tuisufänn see meie kiisu, peale selle, et ta on maailma kõige ebaefektiivsem hiirepüüdja.

Tulime tuppa ja mina tegin kohvi. Inno asus guacamole kastet valmistama. Räägime teilegi, kuis seda valmistada. Kõigepealt tuleb osta poest kaks pehmet avokaadot (parimad Rimis!), üks laim ja üks pakk Santa Maria guacamole maitseainesegu. Seejärel tuleb avokaado pooleks teha, sealt sisemus lusikaga välja võtta, kivi minema visata ja saumikseriga peeneks teha. Lisada juurde maitseainesegu ja pigistada laimi mahl. Serveerida kohe. Ju-ube hea, uskuge mind!

Nüüd pikutame ja vaatame ETVst suusavõistlust. Mis teie teete? Ja kas teil on ikka elekter alles?

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

meie vaatame jõele ja mägedele, päike paistab, jões on luiged, pardid, haigrud. kell saab alles 2 ja pool pyhapäeva alles ees... pärastpoole peaks samuti poes käima ja varusid täiendama.

ken taur,
dundalk

Anonüümne ütles ...

Panin sauna sooja je keeran sääl eidele taade!

Anonüümne ütles ...

lahe. tegelikult me ju sõltume mugavustest. aga me peame valmis olema, et kui see suur pauk käib ja kapitalism kokku kukub, siis olemegi nii, peeru valgel ja mitu põlvkonda ühes väikeses toas koos... nagu vanasti. labidaga kaevame maad, paneme kartuli maha ja... iseasi, kust head tööriista saada, sest need hiinas toodetud asjad on ju ühekordseks kasutuseks. sepa-amet tõuseb aussse, hobune tööloomaks ja kellel on maad, see on õnnega koos. küprokmajad põldudelt kaovad... ilus ju. või mis?

Anonüümne ütles ...

mina vaatan endiselt trelle, joon tsefiiri ja ootan jõuluvanaga kaasas käivat lumehelbekest. aga raskel ajal kõlbaks Irja ka... mmmm... eriti koos Innoga

Anonüümne ütles ...

Pange üles fotod oma kassist ja koertest, ma olen kuulnud jutte, et teie koerad on kõik ammu varjupaika antud, Purret rääkis, et te piinate oma loomi. Pange kasvõi kehva kvaliteediga!

Anonüümne ütles ...

Elektrivaba õhtupoolik võiks Eesti iibele kasuks tulla. Kui telekat vaadata ei saa ja internetti ei ole, siis leitakse aega ka partneri jaoks. Kanadas on selline sündmus fikseeritud, kus suurlinnas toimunud elektrivaba õhtu andis 9 kuud hiljem märgatava sünnituste arvu kasvu.

Inno ütles ...

Me otsustasime, et ei presenteeri loomi.

Irja ütles ...

Vat mina olen ka sellisel seisukohal, et absoluutselt iga lapsevanemat või loomapidajat saab hea tahtmise korral loomapiinajaks tituleerida. Kirjutasime oma loomadest ja meid sõimati loomapiinajateks. Sestap leidsimegi, et enam ei presenteeri neid. Kui, siis mainime mõne reaga. Igaüks usub nagunii seda, mida ise tahab. Ei saa meie sellele kätt ette panna.

Anonüümne ütles ...

khm, firefoxiga vaadates jääb osa teksti vasakul olevate klippide alla. miks küll, igatahes häirib.

Inno ütles ...

Ma ise kasutan ka Firefoxi ja kõik on ok.

Inno ütles ...

Ma tegin need aknad vähe väiksemaks, kas nüüd on ok?

Anonüümne ütles ...

Nüüd on igas mõttes ok!