reede, 21. november 2008

Kas Lätit ootab Mehhiko saatus?


Väljavõte Krugman Obsfeldi raamatust International Economics, mis loetav ka veebis.

Loen siin Krugmani ja Obsfeldi raamatut rahvusvahelisest majandusest (peatükk 17) ning näidet Mehhiko valuuta, peeso devalveerimise kohta 1994. aastal. Sarnaselt Lätiga hakati Mehhikos 1994. aasta algul spekuleerima devalveerimise teemal, kuna riigis oli suur maksebilansi jooksevkonto (kaubanduse) puudujääk, misjärel kerkisid Mehhiko intressid võrreldes dollariga, millega paralleelselt omakorda haihtusid riigi valuutareservid kiiresti olematuks. Mehhiko keskpank ei suutnud enam hoida fikseeritud vahetuskurssi ja aasta lõpuks oli Mehhiko valitsus sunnitud valuuta devalveerima.


Raamat kirjeldab ka stsenaariumi, mis viib lõpuks devalveerimiseni. Kus spekulandid ostavad üles kohalikku valuutat reservide määras ning panevad selle siis müüki. Mis sööb kiiresti ära kõik reservid. Ilmselt on Läti langenud sellise spekulatiivse rünnaku alla. Ja kui Läti devalveerib valuuta, on seda sunnitud tegema ka Eesti ja Leedu kui riigid, mis on Lätiga tihedalt seotud ja et mitte kaotada Lätiga võrreldes konkurentsieeliseid.

Teenimisvõimalusi on spekulantidel mitmeid. Näiteks intressivahe pealt. Või siis läbi tulevikutehingute, kus valuutat müüakse hiljem krooni vastu varasemate hindadega.

Kommentaare ei ole: