reede, 28. november 2008

Üks huvitav pilguheit majandusse


Väljavõte Postimehe veebist.

Kaire Uusen kirjutab Postimehes huvitava, nö rahva seisukoha ettevõtluse asjas. Mille järgi on ettevõtja igal juhul paha, vastik ärikas. Kui läheb hästi, on liigkasuvõtja. Kui läheb halvasti, siis on halb tööandja. Igal juhul halb.

Raske öelda, millest see tuleb. Ilmselt sellest, et aastasadu on Eestis olnud võõrad tööandjad ja viha tööandja vastu on muutunud teatud rahvuslikuks omapäraks. Seda isegi siis, kui tööandja on omamaine, omaenda õde või vend. Ikka on ta halb.

Aga Uusenit pole mõtet tema vähestes teadmistes ja erapoolikuses süüdistada. Ta esitab laialt levinud arvamust. Mis ei muutu enne, kui inimene ise ei proovi seda va ettevõtja elu. Siis näeb, mis värk tegelikult on.

Uusen räägib mingitest Eesti ettevõtjatest. Aga kui palju neid on üldse Eestisse jäänud? Sellest kirjutas ühes hiljutises Ekspressis PR-ettevõtja Meelis Kubits: paljud on lahkunud või lahkumas. Jäänud on vaid need, kel on nö otsad veel kokku sidumata, mingid rahad kuskilt ootel. Aga kui need asjad lõpetatud, siis lahkuvad ka nemad. Ja nendest kuuleme-näeme juba tulevastes Maire Aunaste "Meie Euroopas" saadetes. Või rubriigis "Meie maailmas".

Aga miks siis asjad seni ikka hästi läksid, võib küsida. Nagu märgib ka Uusen, et alles oli kõik väga hea, aga nüüd järsku väga halb. No eks see oli ka ime, et üksvahe oli väga hea. Sest kokku sattus mitu asja: Euroopa Liiduga seonduv eufooria (mis kergitas hindu), euro kasutuselevõtuga seotud ootused (mis päästsid valla laenukraanid), Euroopa Liidu toetused uutele liitujatele (mis tõi sisse hunnikute viisi lühiajalist raha). Korraga tuli Eestisse väga palju välismaist raha, mis otsis kiiret paigutust. Ja leidis selle, kuidas juhtus. Eriti hull oli asi ehituses ja kinnisvaras: paljud eurotoetused läksid ehitusse, pankade laenud liikusid kinnisvaraturule. Lühiajaliselt oli nõudlus väga suur, mis viis teatud anomaaliateni turul. Ja ajakirjanduse võimendas neid veel omast vaatenurgast, mis tekitas nii Uuseni-sugustes, aga isegi peaministris mingid teatud illusioonid. Mis nüüdseks on purunenud või purunemas. Ja hakatakse nägema, et tegelikult oli kogu see ilus lugu vaid tühi kest. Mis väljapoole paistis kena vaadata, aga sees polnud midagi.

Suures hädas pööratakse nüüd pilgud ettevõtjate poole, aidake! Aga need sõnad on tühjale saalile: neid, kelle poole pöördutakse, pole enam Eestis. Kes on läinud sinna, kus on suuremad turud, kes sinna, kus keskkond parem, kes sinna, kus korruptsioon ja kambakraatia väiksem. Ilmselt hakatakse nendest Eesti ettevõtluskeskkonna probleemidest nüüd rohkem rääkima, aga tuleb tunnistada, et väiksel, algaval ettevõtjal on Eestis olnud juba aastaid väga raske. Suhtumine on selline, et kui sul pole palgal sadu töötajaid, siis mis mõtet on üldse ettevõtlusel. Ja kui oled ise ainuke töötaja firmas, siis oled paras naljanumber. Ametnikud on harjunud magusa elu ja suurte rahadega. Ma ei räägi seda niisama tühja, olen ise näinud elu nii majandusajakirjanikuna ja alustava ettevõtjana. Sestap julgen võtta õiguse teha üldistusi. Ja seda võib igaüks näha tänavapildis: väiksed poekesed-üheperefirmad sulgevad uksi nii maal kui linnas ja asemele tulevad suured ketikaubamajad. Kus kaubad kõik välismaised, sest nad ei viitsi tegeleda väikeste Eestimaiste tootjatega. Näiteks võtame kasvõi Võrumaa väikeettevõtja toodetud tervisliku mee-šokolaadi. Mida ma olen näinud müügil ainult Tallinna Stockmanni kaubamajas.

Nüüd pöördutakse hädas ettevõtjate poole: et tehke midagi! Aga mulle tundub, et on hilja, rong on läinud. Ettevõtlikud inimesed on paljuski lahkunud. Need, kes julgevad võtta riski. Eriti nüüdsel heitlikul ajal. Neid tagasi tuua on väga raske. See võtab aastaid. Kogu raskus on suurte firmade peal. Aga nemad kannatavad ülemaailmses kriisis kõige rohkem. Ja on juba asunud massiliselt töötajaid koondama. Ning pole, kes nad tööle võtaks.

4 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

1.Äripäevas ei saa jälle kommenteerida.
2.Minu meelest Oliver Kruuda kirjutas väga hea loo äripäevas sellest delfi ostmisest ja pankurite nõustamisest.
Kus need pankurid siis nüüd nõnda äkki üheskoos sedasi nõustavad ja sortsivad turu langust?
3.Pankurid andke nõu mismooodi võtta pangast laenu selleks,et osta teise panga osakuid.Ma tean sedasi on varem tehtud.Eks vast lihtsalt tuleb minna mõne panga laenuosakonda ja asi järele pärida.Ma esialgu saatsin ühe emaili Islami panka aga vastust pole saanud.Islami pankade koduleheküljed on veidi imelikud,kirjutan nende kontaktidele ja mu kirjad ei lähe edasi,küll on jama seal ,et valesti sisestan koodi jms.No ma ei sisesta koodi valesti aga ikka ei saa saadetud kirja kus küsin kas Islami pangad suudaksid teha kindlaks Tartu Hoiu-Laenuühistu usaldatavuse ja oleksid nõus andma laenu,et osta selle loodava panga osakuid jne.
4.Kas peaministrile ja muudele ministritele läheb korda uue panga loomine mis oleks Eestlaste oma ja toetaks eelkõige eesti majandust?
Mikspärast ükski minister pole võtnud sõna loodava panga teemal?
Miks see kaljas ei võta sõna sel teemal?
Mille eest te raisad saate palka?
5.Nüüd on nii oluline ühineda euroga...Kes võidab sellest eurost?
Nagunii kallas,küllap on mingi korruptsiooni või pistise asi tulemas selle euroga ega muidu kallas lähe kiima selle eurokasutusele võtu jutuga... jms.
euro tulekuga inflatsioon kasvab 30-40 %-nii see oli prantsusmaal ja mujalgi...
6.Sellest keegi isegi ei iitsatagi,et tuleks tagada eesti kroon hõbeseeklitega s.t. muuta kroon korralikuks rahaühikuks.
USD ja euro on toalettpaberid mida trükitakse suva järgi!!!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Maailmaelu mustast tulevikust(kui lambakari sellele vastu ei hakka,aga vaevalt,et see juhtub...)räägib Postimehe artikkel Ravimitootjad eelistavad luhtunud ravimitest vaikida.28.11.08.
Selle all on kommentaar mis on väga tugeva sõnumiga,kõnekam ja väärtuslikum kui mistahes ministri või presidendi kõne...
Osa sellest kommentaarist:
"Järgmine aasta tuleb kasutusele Codex Alimentarius,mis reguleerib läbi WHO toiduaine-ning ravimitööstust.Sellega tehakse enamus looduslikud ravimid illegaalseks või retseptiravimiteks.Miks? Väga lihtne:looduslikele ravimitele ei ole võimalik välja anda patenti-selleta ei saa korralikku kasumit teenida.
Codex Alimentarius on suurte korporatsioonide lobitöö ja inimkonna tervisele väga ohtlik samm.Küsige mõnelt ministrilt, miks kellegile ei räägita selle olemasolust kuigi see järgmine aasta juba jõustub?"
-kommentaator xcz 28.11.08 kell 15:46
Suured tänud sulle XCZ,oled tubli inimene!!)))
No,millest see räägib?
Tulevasest kiibistamisest-pärisorjusest!!!
Vaata,Every little helps!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Fortes on üleval lugu majanduslangusest)))
Dubais avati uus hotell mille ehitamine maksis megasumma,hotell nagu loss,palee...nii ilus ja eksootiline.Avamispidu,avamisball läks maksma miljoneid...
Kas nüüd Inno ja Irja kiirustavad Dubaisse?Teie nõrjuseks on ju hotellid, kui ma ei eksi.

Anonüümne ütles ...

Ei midagi uut, kahjuks. Rehvormi majanduspoliitika on täielikult läbi kukkunud: mingeid investeeringuid peale kiirelt lahkuva panga-börsiraha ja spekulatiivsete kinnisvarainvesteeringute pole eestisse tulnud, vaatamata seni madalatele tööjõukuludele ja soodustustele maksupoliitikas. Selle asemel oleme kokku hoidnud ainsa väärtuse - eesti rahva arvelt, alatasustades õpetajaid, arste ja soosides kümnete miljardite kroonide maksuvabat lahkumist eestist. Kirjutama pani postimees: http://www.postimees.ee/?id=52649 , kus on näha: 8% õpetajate palgatõusu on 300 milj, emapalk 25000 versus 22000 250 milj. Ma ei tea enam, kas ma tahan olla eesti kodanik ...