neljapäev, 27. november 2008

Kus on Eesti reservid?

Vahepeal oli juttu, et eelarvedefitsiidi katmiseks peaks Eesti kasutusele võtma reservid. Sest reservid ju selleks puhuks ongi headel aegadel kogutud, et neid halbadel aegadel kasutada. Nende reservide mahuks märgiti koguni ligi 20 miljardit, sellest 5-6 miljardit stab reserv, ja ülejäänud siis töötukassa, haigekassa jms reserv. Et raha nagu ratsahobuse sitta, ühesõnaga. Ja pole ju probleemi seda raha kasutada.

Nüüd on aga hakanud kostma jutud, ja seda just rahandusminister Ivari Padari suust, et neid reserve ikka kasutada ei saa, et tuleb hoopis laenu võtta, või siis IMFi poole abi saamiseks pöörduda. Aga reservid? Neist pole enam juttugi. Kuigi loogika ütleb, et kui sul on raha vaja, ja sul on raha varutud, siis sa võtad oma varudest. Mitte ei võta laenu, mille pealt tuleb intressi maksta.

Nüüd on kaks võimalust. Et kas reservid on hoiustatud nii hea intressiga, et sellest tulust on raske loobuda. Ja et laenu saab isegi odavamalt kui teenivad reservid. Või teine võimalus, et seda reserviraha enam polegi, nagu on vihjatud siin-seal kommentaarides.

Nüüd jääb küsimus, et kui seda raha tõepoolest pole, siis kuhu ta kadus. No vaevalt, et Lipstok, Ansip või Padar seda kunagist Kallase trikki kasutasid, et reserviraha kuskile Nigeeria panka panid. Nüüd peaks seda raha ikka targemad pead valvama. Jääb võimalus, et nad on salaja Eestisse toodud ja hakatud neid laiaks lööma, et katta praegust eelarvepuudujääki ning katta krooni, mida usinasti valuuta vastu vahetatakse. Eesti Panga krooni kattevara aruanne näitas, et oktoobris tuli sisse 10 miljardi eest välisvaluutat. Mis raha see oli? Kas mitte Eestisse toodud reservid?

3 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Peab olema väga kõva tervis,et pidada vastu eesti uudistele.
Kusjuures eesti uudised on ühed ausamad,meil on sõnavabadus,mujal riikides seda pole sest kommenteerida ei saa,tsensuur võtab oma.
Kui resevraha pandud tuuri siis kas me ei peaks üheskoos kindlaks tegema mis mehed on selles Tartu Hoiu-Laenuühistus,koondama oma jõud sinna.
Lubasid nad ju igal aastal teha miljonärideks 7400 eestlast.
Kas keegi teab kuidas võtta laenu mõnest väljamaa pangast,et osta selle loodava panga osakuid?
Mina tahan samuti igal aastal teenida miljon krooni,ilma selleks midagi tegemata...
Oleks mul miljon krooni igal aastal...

Anonüümne ütles ...

mina ütleks nii nagu inno vahel, mida munni? kui reservraha pole enam ja see on tuuri pandud jokk poliitika kaasabil, siis kerigu kõik härja perse ja tuleks koheselt luua kodulehekülg allkirjade kogumiseks, ehk avatud keskkond, kes annaks tõuke ja suruks asja seni, kuni jõuda täieliku tõeni. sest ükskord tuleb nende riigikukutajatele teha lõpp, vastasel juhul on selle riigi ja riiklusega selge lõpp

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

anole.06.50-le
Röövlid röövliteks aga kui lambakari tunneb mõnu kuis neid pöetakse siis mida sa kavatsed teha nende abil kel pole oidu isegi kommenteerida?...
Ma leian ikka,et on vaja uut ja korralikku panka.
Kui too Tartu Hoiu-Laenuühistu on õige asi siis me oleme päästetud sest kogugem raha ja selle panga abil ostame sõjaväe ja hävitame kommarid))))