laupäev, 22. november 2008

Nett kui kohvik


Väljavõte viimasest Suomen Kuvalehtist.

Viimases Suomen Kuvalehtis kirjutab ajakirjanik Susan Heikkinen, et Soome avaliku sõna nõukogu esimees Pekka Hyvärinen (meie Marju Lauristini analoog) tahab luua Soomes veebijärelvalve asutuse, mis hakkaks tegelema võrgusuhtluse-alase kontrolliga.

Heikkineni arvates tähendaks see, et nö reaalmaailma asutataks selline asutus, mis hakkaks kontrollima kõike, mida räägitakse kohvikutes ja muudel sarnastel kokkusaamistel. Ja kuigi võrgusuhtlus on avalik, pole seal suurt vahet. Veebi tuhanded suhtlused pole kellelegi peale surutud, sest veebis leiab igaüks oma suhtluskeskkonna, naabri blogijast poja, valitsuse liikme, autotuunija või Suomen Kuvalehti foorumi.

Heikkinen möönab, et ta ei pea minema Suomi24 küljele, kui ta seda ei taha. Samas on ta teadlik, et sellelt küljelt võib saada lisaks kõigele muule häid vihjeid, kuidas pesta aknaid nii, et klaasile ei jääks pesuaine jälgi.

Nett ei ole meedia, kirjutab Heikkinen, vaid koht. Nett on linn, kuhu minnakse suhtlema, aega veetma, nautima, otsima infot või ajama oma igapäevaseid tegemisi. See on linn, kus minnakse soovitud aadressile, ja kui aadressi ei teata, siis leitakse see otsingumootorite kaudu.

Veebi kohvikutes, korterites ja meelelahutuskeskustes arutatakse asju nagu ka päriselus, mitmel eri viisil. On silmaringi laiendavat kvaliteetarutelu, ent on ka niisama lolli juttu ja tülinorimist. Sedagi peab olema, sest see kaasneb sõnavabadusega. Maailmas peab olema võimalus öelda, ja seda isegi siis, kui polegi midagi öelda.

Ja kui rikutakse oma sõnaga seadust, on see politsei asi, ja "sõrmejälgi" jätavad ka need, kes tegutsevad anaonüümsetena. Ent halb stiil ei saa olla põhjuseks, miks peavad sekkuma politsei või Hyvärise pakutud veebijärelvalve.

Hyvärinen tahab muu hulgas, et kommentaariumides kirjutataks vaid oma nime all. Reaalmaailmas tähendaks see, et kui avada kusiganes oma suu, peab enne oma nime välja ütlema. Või siis tehtaks seda nimesildiga rinnas.

Ka Heikkinen tahaks, et kõigi ajalehtede ja veebifoorumite arvajad esineksid oma nime all. See tõstaks kindlasti kommentaariumide usaldusväärsust. Ent seda ei saa seaduseks muuta. See oleks umbes sama, kui kogu linnas keelataks teineteisele tundmatute isikute vaheline suhtlus.

Inno kommentaar:

Meie Irjaga võtsime nö härjal sarvist. Nimetasime oma blogi ümber kohvikuks, mis peegeldab märksa paremini asja olemust.

Niisiis, lugupeetud ja kallid lugejad, tere tulemast Inno ja Irja kohvikusse, internetikohvikusse, ilmselt esimesse sarnasesse Eestis, kohvikusse internetis, kus nagu igas tavalises kohvikus, on nii tõsist arutelu kui klatši. Sellega oleme ka oma suure unistuse teoks teinud, oleme loonud kohviku, kuhu saab tulla oma lemmikloomaga, kus saab teha suitsu, kus võib juua just seda kohvi, mida igaüks ise soovib, kus saab tinistada veini või head konjakit. Või kasvõi Double Bock õlut. Kus saab maitsta just neid toite, mida igaüks ise soovib. Kuhu saab tulla lapsega. Või oma lemmikloomaga, roti, hiire või kasvõi lõviga. Ja kus saab mõnusalt aega veeta, vestelda, arutleda. Kus saab isegi onaneerida või seksida, kasutada vibraatorit või peenisepumpa, ilma et sellest suuremat jama tõuseks. Selline koht on eriti soodus just praeguse majanduslanguse tingimustes.

Ja kus POLE TEGUTSEMISEKS VAJA JAMADA MINGITE LINNAVALITSUSE LUBADE, TERVISEKAITSE EGA EHITUSJÄRELVALVEGA.

Sellega olgu Inno ja Irja kohvik nüüdsest avatud! Olgu see kultuurikallakuga kohvik, kuhu saavad tulla esinema kirjanikud, muusikud, kunstnikud, näitlejad, filmitegijad. Kõik loojad. Kuhu saab saata infot uute teoste kohta. Oleme valmis seda lahkelt presenteerima. Vajadusel oleme valmis üritusi ise vahendama. Meile saab saata infot uute raamatute ja näituste kohta, seda kas teksti või pildi kujul.

Samuti on oodatud vihjed eelolevate sündmuste kohta. Soovitada saab häid söögikohti, meelelahutusasutusi, sööke ja jooke.

Loomulikult kaitseme me külastajate huve, ei lase kellelgi pahatahtlikult praalida. Teistel tuju rikkuda.

Oleme alati avatud. Võta oma kohvitass ja naudi meiega kõike seda, mida head võib pakkuda üks kohvik. Teretulnud on kõik uued ideed.

22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oo, superluks uus kujundus ja kontseptsioon. Minule väga meeldib.

Anonüümne ütles ...

Kas see on sama kohvik, mida te tahtsite Tartusse teha, aga kohalikud võimud keerasid ürituse tuksi? Nüüd on hoopis internetis, ja Tartu linnavalitsus võib savi süüa. Arvan, et netis on see kohvik teile veel palju kasulikum ja põnevam pidada ja kokkuvõttes vähem jama.

Anonüümne ütles ...

pole paha idee! mina olen kah rahul :)

ken taur

Irja ütles ...

See on jahh seesama, meie suur unistus. Ja Tartu linnavalitsuses olevat tõesti võetud vastu otsus, et meile ei anta ühtegi luba. Nüüd võivad tõesti savi süüa, heh, sest internetikohvikus ei mölise ükski linnavalitsus. Aitäh heade sõnade eest, me ise oleme kah vaimustuses :).

Anonüümne ütles ...

Seda kohviku asja ei tohi,ei saa,ei või jätta sinnapaika.
Ma lahendusi veel ei tea aga vähemalt sõimata pederastlikku ja perversset reformierakonda mis rikkus konkurentsi seadust ja muid seadusi seoses teile loa mitte andmisega oskan küll.
Pealegi kapopeded samuti rikkusid seadust seoses teile loa mitte väljastmisega...
Nii,et sööge sitta te riigiametnikud ja ärge tulge vinguma,et mina nikun teile näkku ja suhu sellise rõveda keele kasutusega sest te ise olete selle ära teeninud ja sunnite mind kasutma sellist kõnepruuki...
Reformierakond on ...
Tervitab,
pärisorjastmise ennetustöö

Anonüümne ütles ...

http://www.youtube.com/watch?v=akE4BnH5kdA&feature=related

Lihtsalt niisama!

Parem ikka, kui "sidur-pidur-gaas-gaas"

Anonüümne ütles ...

Väga hea artikkel Soomest, väga hea lähenemine Irjo ja Inno poolt ning kokkuvõtlikult - kohvik kõlab tõesti kodusemalt.
Aga enne kui hakata soovitama teisi kohvikuid peaks kokku leppima, kuidas neid eristada. Kas see laud, mille ääres on koha sisse võtnud Paavo Nõgene on ka kohvik? Või on see söökla või hoopis püstijalabaar? Kas TopTop on ka kohvik või peaks seda aupaklikult nimetama restoraniks? Või hoopis pimasaaliks või õllekaks? Nii, et mõisted paika ja head kohvitamist!

Anonüümne ütles ...

Nüüd olete tõesti naelapead tabanud! Minu lugupidamine!

Inno ütles ...

Toptopi kohta ei oska öelda, aga ühes lauas käib äge keskustelu Paavo Nõgese teemal. Ja Nõgene ise ka, kes on oma näo millegipärast nõega kokku määrinud (ilmselt selleks, et teda ära ei tuntaks), kiibitseb seal laua ümber ja üritab sõna sekka öelda. Vahva!

Anonüümne ütles ...

näe, ennetaja ennast jälle sigatäis lakkunud! ma ütlen, ärge müüge kohvikus alkoholi!

Anonüümne ütles ...

jaah, internetikohvik küll, mis iseenesest on uudne ja huvitav idee, aga kuna see kohvik on sisse sätitud google blogisüsteemis, on see klatšikohvik juriidilises mõttes siiski kohvikunimeline blogi.

Inno ütles ...

Viimane ano, sa vist ei lugenud sissekannet läbi, selles oli juttu, et blog on oma olemuselt koht, nagu kohvik või tänavanurk. Ükskõik siis, kuidas seda kohta siis nimetada, kas blogiks või milleks iganes.

Irja ütles ...

Mina arvan ka nii. Et siis ikkagi meie armas kohvik või café.

Anonüümne ütles ...

Idee on täitsa hea aga miks pagana pärast need youtube`i aknad üle teksti laiutavad?!

Anonüümne ütles ...

youtube aknad vasakul servas häirivad. need ei oska ennast vastavalt lehe laiusele muuta ja varjavad minu ekraani resolutsiooni (1280x1024) juures osa teksti ära. soovitan nee tuubi asjad kuskile teksti sisse toppida, et vähem segaks.

Anonüümne ütles ...

mind kah jubedalt häirivad need youtube aknad. Pool teksti läheb ju nende all kaduma.

Inno ütles ...

Ma tegin neid veidi väiksemaks. Kas nüüd on ok?

Anonüümne ütles ...

Firefoxis on nüüd OK.

Anonüümne ütles ...

Safaris kah.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kas kellegil sama probla,et ei saa kommida äripäevas?

Anonüümne ütles ...

Äkki panete oma kohvikusse ka mingi nurgakese, kus saab kommenteerida ilma kindla teemata "a la keegi hüüab valju häälega üle kohviku". Näiteks ma tahaks öelda, et Opium Flirdi video on väga hea ja kuulake seda kõik.

Anonüümne ütles ...

Kas teie kohvi valmistamiseks kasutatav elekter on saadud taastuvenergia allikatest ehk kas kohvimasinas kasutatakse TASUTA ELEKTRIT?
elektritsaabtasuta.blogspot.com