reede, 21. november 2008

Paistab, et latt siiski devalveeritakse


Väljavõte Delfi veebist.

Eile käisid meediast läbi uudised, et Läti kaitsepolitsei vahistas isiku, kes kirjutas Läti lati võimalikust devalveerimisest. Seda uudised ei kirjutanud, et tegemist on Läti ajakirjanikuga. Ja tont võtaks, Läti lati devalveerimisohust kirjutab kogu maailm, rahvusvahelised investeerimispankurid. Eestlased, soomlased, rootslased, kõik, kes tunnevad muret Läti majanduse käekäigu pärast.

Lisaks olla Läti võtnud vastu seaduse, mis keelab devalveerimisest rääkimise. No tohho tillaja! Kelle huvides see seadus küll vastu võeti?!

Tavaliselt on finantsringkondades asjalood nii, et kus suitsu seal tuld. Ja kunagi varem pole Läti devalveerimisest räägitud nii kindlas kõneviisis. Ja arvata võib, et Läti valitsus on närvis, sest devalveerimishoiatused muudavad selle sammu mõju iga päevaga üha kesisemaks.

Kõik näevad, numbrite põhjal, et Läti majandus on omadega pees. Ja kõige vähem aitab kahtluste kummutamiseks ajakirjaniku vahistamine, sõnumitooja hukkamine. Selle asemel peaks Läti valitsus arusaadavalt seletama ja tõestama, et suudab raskustele vastu panna. Mitte rapsima, nagu toimus Parex panga ülevõtmise puhul, kus asju aeti kiirustades, üleöö, avalikkuse jaoks ootamatult.

Mis on Läti devalveerimise puhul halb, sellisel juhul peavad seda tegema ka Eesti ja Leedu.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

"Mis on Läti devalveerimise puhul halb, sellisel juhul peavad seda tegema ka Eesti ja Leedu"
Ei pea. Eesti kroon ei ole Läti latiga seotud.

Anonüümne ütles ...

Meenuvad Inno soovitused 2 euro pealt Ekspressi aktsiat osta :) See devalveerimise jutt on sama asjalik. Kas tegemist saab Inno näol oleema esimese Eesti (eks)ajakirjanikuga, kes paanika külvamise eest vahistatakse?

Inno ütles ...

Ma soovitasin 2 euro pealt Ekspressi osta juba aasta tagasi, kui hind oli 5 eurot. Siis peeti seda jaburaks, paljud krabasid Ekspressi IPOst isegi 6 euro eest.

Nüüd ütlen, et tasub osta. Ja kõik see, mis on alla 2 euro, on veel lisaboonus. Ega päris põhja ongi raske tabada. Aga praegu saab väärt asja poolmuidu, suisa 1 euro eest. Ehk sama rahaga, mille eest osteti Delfi aasta tagasi, saab praegu 4 Ekspress gruppi. On ju odav!

Anonüümne ütles ...

Okei, aga lisad sa oma soovitusele ka hinnasihi ja ajahorisondi?

Inno ütles ...

Krugmani ja Obstfeldi raamatu põhjal toimub see pigem varem kui hiljem. Sest venitades, kuni kõik reservid ära süüakse, tuleb teha valusam lõige. Mida kauem venitada, seda hullem.

Nii et valmistugem kiireks devalveerimiseks.