kolmapäev, 12. november 2008

Reformierakond ei täida oma funktsiooni

Viimases numbris pöördub Eesti juhtiv kultuurileht KesKus päris teravalt kultuuriminister Laine Jänese (Reformierakond) poole kriitikaga kultuurisündmustele (kontserdi- ja teatripiletid) kehtestatava 18% käibemaksuga seoses. Võrdluseks, seni kehtib selles vallas 5% käibemaks. Vastav eelnõu on praegu Riigikogus arutusel ja praegu on viimane aeg nö pidurit tõmmata.

Ent, teisalt, kas pole huvitav, et kultuuri-inimesed, kes on traditsiooniliselt vasakpoolsed, kuna saavad raha riigieelarvest, on nüüd asunud sootuks parempoolsetele seisukohtadele: seisavad maksutõusule vastu. Ja Reformierakond, mis vähemalt jutu põhjal ajab parempoolset poliitikat, on viimasel ajal muutunud ülivasakpoolseks, toetades lisaks meelelahutusäri maksutõusule ka majutuse maksutõusu, loobudes üksikisiku tulumaksumäära alandamisest, toetades pensionide tõusu jne. Ütleks, et Reform on veel vasakpoolsem kui Keskerakond, mis tulumaksu vallas ei nõua muud, kui et maksustataks rohkem väga suure sissetulekuga inimesi ja jäetaks rohkem raha kätte keskklassile. Samad seisukohad, mis Barack Obamal, kes äsja valiti uueks USA presidendiks.

Mis sele taustal öelda. Esiteks seda, et Reform ei täida oma funktsiooni. Mistõttu on tekkinud huvitav olukord, kus Eestis puudub parempoolne erakond, seda siis majanduslikus mõttes. Sest IRL on majanduse vallas vasakpoolne, rohkem selline natsionaalsotsialistlik, nõudes iga liiki toetuste suurendamist.

Taustaks veel niipalju, et soov tõsta kultuurisündmuste käibemaksu tuleneb vajadusest ühtlustada käibemaksumäär, et vältida võimalikke käibemaksupettusi. Ja muuta süsteem selgemaks, lihtsamaks, läbipaistvamaks. See on asja üks, see bürokraatlik pool. Ent teiselt poolt vaadates, miks ei võiks hoopis ülejäänud käibemaksu langetada 5% peale? Ahhh? Reformierakond? Käibemaksu alandamine aitaks kindlasti majandust elavdada. Või mis? Mis on Reformierakonnal ja valitsusel majanduse elavdamise vastu? Ja kui neil on midagi majanduse elavdamise vastu, siis tuleks valitsus vastutusele võtta, riigile ja rahvale kahjuliku tegevuse eest.

16 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Inno võiks lugeda riigieelarvet. Käibemaks on selle kandev tala, FI tulumaks ja aktsiisid on sellega võrreldes väheolulised. Juba käibemaksumäära alandamine 1% võrra lööks Eesti tüüpi maksusüsteemiga riigi eelarve uppi, ammugi siis käibemaksu vähendamine 2,6 korda. Mulle on jäänud mulje, et elementaarsed teadmised majandusest ei ole endise majandusajakirjaniku Inno Tähismaa just mitte käige tugevam külg. Vandenõuteooriad jms kollane aga on.

Arvamusliider ütles ...

Küsimus anonüümsele: kas me kultuuri riigieelarve jaoks või riigieelarvet kultuuri säilimiseks ja toetuseks?

Inno ütles ...

Aga kust me loeme nende maksumaksjate kohta, kes seda käibemaksu maksavad ja sedasi riiki üleval hoiavad? Mitte kuskilt. Seda maksu nagunii ei austata, ega ka selle maksjaid, siis võiks tema osa vähendada. Ja tõsta näiteks tulumaksu, mille maksjaid nagunii taevasse kiidetakse. Miks peaks just käibemaks olema kõrge? Näiteks USAs on käibemaks kusagil 6-8%, ja see riik on väga konkurentsivõimeline, isegi maailma võimsaim hoolimata madalast maksust.

Läbipaistvam oleks riiki rahastada tulumaksust. Käibemaksust rahastamine kurnab eelkõige vanureid ja noori peresid, kes elavad peost suhu, maksavad täie rauaga käibemaksu, samas saavad riigilt toetusi. Miks peaks riik andma ühe käega toetusi, teise käega need käibemaksu kaudu ära võtma. See on natuke kummaline.

Inno ütles ...

Ja see, et riigieelarves on käibemaks kõige kuningas, ei tähenda, et sel teemal ei võiks väidelda. Lollus on kõige dogmatiseerida.

Anonüümne ütles ...

Kultuuriminister Laine Jänesel pole aega kultuuri juhtida. Ta peab juhtima öölaulupeol koori või käima ERRi (Eesti Reformierakonna Ringhääling) lastesaates noori lauljaid hindamas. Või naljaga pooleks, korraldama nüüd kultuurirahvale kättemaksu selle eest, et 2002. või 2003. valiti Reformierakond kultuuripiduri auhinna vääriliseks. Rein Lang käis seda TV3 suudios veel kasakas Tšapajevi kostüümis vastu võtmas.
Ma arvan, et Reformierakond täidab küll oma funktsiooni ehk siis ärieliidi maksukoormus hoitakse kontrolli all ja makse laaditakse selga massitarbijale (läbi käibemaksu). Eile tuli Reformierakonnalt ka algatus kiirusmaksu kehtestamiseks Eesti maanteedel, millest loodetakse järgmisel aastal koguda lausa 360 miljonit ehk 720 krooni juhiluba omava inimese kohta http://virgokruve.wordpress.com/2008/11/12/reformierakond-kehtestab-autode-kiirusmaksu/

Inno ütles ...

Minu meelest on see kiirusmaks juba kehtestatud. Iga põõsa taga on patrull väljas, kiirust mõõtma saadetakse juba näiteks noorsoopolitseinikke, konstaableid, kes peaks üldist korda tagama. See on absurd. Möödasõite enam sooritada ei saa, sest kohe võetakse vahele. Varsti ei julge enam autoga sõitma minnagi.

Enamiku raskete õnnestuste põhjus, pole mitte lubatust 10-20 km/h suurem kiirus, vaid kehvad teed, samas teedele mõeldud raha võetakse vähemaks.

Tundub, et valitsus on täiesti ogaraks läinud, täiesti aru kaotanud.

Teine asi, kus praegu pressitakse, lisaks liiklustrahvidele, on metsa müük. Riigimetsa laastatakse nagu oleks viimnepäev käes, niigi kehvad külateed sõidetakse porimülgasteks. Langid võetakse üksteise järel lagedaks.

Anonüümne ütles ...

Valitsus võiks kehtestada juhiloamaksu nii 1000 kr.per kärss aastas.Ja need töllid sealt põõsast lahti lasta ,oleks palga kokkuhoid ja raha ka riigikassase garanteeritud .Ja autojuhil ka lihtsam,ei pea aastaringselt trahvihirmus sõitma.Maksad korra aastas ära ja süda kerge.Ja liikluspolitsei siis tõesti ainult abistab juhti,nagu mujal euroopas.Ja kui vaja,siis noomib.

Anonüümne ütles ...

Minu meelest on praegune süsteem suht ok, USA maksusüsteem ei ole konkurentsivõimeline ja seda on ka palju kritiseeritud. Minu poolest võiks käibemaksu veelgi tõsta, tulumaks seevastu võiks olla kas või 0. Ehk siis maksustada tuleks tarbimist (kellele ei meeldi, kasvatab ise oma kartuli ja toob metsast seened), samas soodustada inimeste tublidust.

Inno ütles ...

Et ütleme noortele peredele ja pensionäridele, et lõpetage poest söögi ostmine ja minge elama metsa kuuse alla?!

Anonüümne ütles ...

Ka noored ja pensionärid võidavad sellest, kui tulumaksu alandatakse. Pensionist tuleb ju samuti alates teatud summast tulumaksu maksta. Samas soodustaks käibemaksu tõstmine seda, et inimene enne mõtleb, kui ennast mõttetu nänni ostmiseks lõhki laenab. Mis ju praeguse kriisi käima lükkaski.

Inno ütles ...

Noored ja pensionärid võidavad tulumaksu alandamisest üksikuid kroone, sest suurema osa nende tulust moodustab tulumaksuvaba miinimum, mille pealt makse ei maksta. Aga käbemaksu alandamisest võidavad nad palju, sest nad tarbivad ära kogu oma sissetuleku ja maksavad selle pealt täie rauaga käibemaksu.

Minu arust on küüniline öelda, et käibemaks on hea, kuna hoiab ära liigse tarbimise. Mis on liigne? Samahästi võiks öelda, et oma kodu ja selle sisustamine on eesti perele liigne luksus. Kas nii? Samuti pesumasin ja tolmuimeja. Pese käsitsi oma pesu ja nühi põrandaid lapiga! Uuest kodust ära unistagi!

Ja need, kes rikkad, ostavad oma lukskaubad ikka Dubaist vms ostu-maksuparadiisist, kasvõi USAst, ja riigil jäävad need suured maksud ikka saamata. Reisiteenused, kindlustus on nagunii juba käibemaksuvabad.

Anonüümne ütles ...

On mitmeid viise, kuidas ka pesumasinat ja tolmuimejat saab osta käibemaksu vältides. Nupukamad teavad. Mulle meeldivad seadused, mis soosivad nupukamaid.
Aga et tulumaks on valus laks, saate ise varsti kogeda, kui õnnestub mõni kinnisvara maha müüa.

Anonüümne ütles ...

Jää on hakanud liikuma, härrad vannutatud mehed! Klikevalitsuse maksud vajavad muutmist! Käibemaks 5%- ...-suurepärane! Diferentseeritud tulumaks-õige! Ja VABATAHTLIK!! - mõelge MILLINE reklaam eestile!(Analoogia ettevõtete tulumaksuvabadusega: vaba on ju ainult investeeritud tulu, nii ka siin, vaba on siin haridusele, tervishoiule kulutatu, muu on norm. maksumääraga). Pluss võimalus maksta vabatahtlikult rohkem! Maksuregister peab olema avalik, jutud kriminogeensest olukorrast ei kannata kriitikat. Kes ei maksa makse niipalju, kui ühiskond tema meediakuvandi põhjal loodab, öelgu aidaa näiteks poliitikukarjäärile või riigi töökohtadele-hangetele. Kes aga oma maast ja rahvast tegelikult hoolib, ei hakka korraldama järjekordset lastehaigla tomograafi ostu, kus tema ise uhkelt linti lõikab või tema firma rr-televisiooni külluslikult tasuta jõulureklaamiaega saab, vaid maksab vaguralt ja hästi, (optimeerides nii oma kuritegelikult suurt kasumit) ja neid kuradi santimisi poleks enam vaja korraldada! (Viimase nädala jooksul on tulnud juba viis jõuludega seotud abipalumist!)

Anonüümne ütles ...

Inno,
ajakirjanik sa oled ja selleks ka jääd. kaagutad käibeka teemal, aga ei tea, et enamuse kauopade osas toimub teatav harmoniseerimine EL tasemel ning põhimõtteliselt vaadataks viltu, kui KM oleks alla 15%.
Kõigil endast lugupidavatel riikidel on muidugi erandid just nimelt kultuurikaupade (UK) ja teinekord ka elementaarsete toidukaupade (Saksamaa) osas.
Eesti ei pea endast lugu nähtavasti.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

1.Kuku raadio saates Suur Hiina 2008.08.28 on tõestatud kuis muuta eestimaa püstirikkaks...
2.Juku-Kalle Raidi sõnul piisab ajaliselt kolmest päevast selleks,et tõsta eestimaa elatustaset sama kõrgeks nagu mistahes areneneud Euroopa riigis..
3.Islami pangad ei võta laenult protsente...Inglismaal on IBB.
4.Koostage nimekirjad ministritest ja jätistest keda tuleb maha tappa...
5.www.logi.ee Eesti logistika ühingusse on koondunud Eestimaa parimad,INIMESED SUURE ALGUSTÄHEGA KELLEDE KÄTES ON MEIE KODUMAA TULEVIK
ÜHINEGEM EESTI LOGISTIKA ÜHINGUGA...
LOGISTIKUD TEENIVAD AASTAS MILJON KROONI...
Kuidas too Meie mees lauliski..
Oleks mul miljon krooni...
Milles küssa,õppigem logistikuteks...
Lühikekse ajaga saab õppida logistikuks ja päästa oma koduküla väljasuremisest...ja teenida mega pappi...
Ma olen mõelnud,et kuda luua riigis kord majja.
See on lihne.
Tuleb minna Viru tänavale ja küsida lillemüüjatelt,et nood ütleksid kes tänavail liikuvaist on taskuvargad...
Tulistada kuul pähe taskuvarastele ja siis jooksevad kohale jätised politseinikud ja kapolased,nood omakorda maha tappa ,siis jooksevad kohale igasugused muud maffioosod ja noodki maha tappa,siis tappa maha peaminister ja Savisaar,laar ja muud populistid,kohtunikud ja muud muidu leivasööjad ...
Kui ma varem niisama bluffisin siis nüüd ma olen seda valmis ka reaalselt teostama ja mulle iga päevaga saab aina selgemaks,et te seda soovite ja selline veresaun tuleb maha pidada...

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kes seda metsa maha võtavad,kas roheliste liikumine eesotsas Strandbergiga? Või punkar Villu? Kas punkar Villu raiub puid? Miks ta siis vaikib kui metsa röövitakse?