reede, 21. november 2008

Väikse Inno soovitus eesti rahvale: vahetage oma kroonid eurodeks



Järgneb väikse Inno soovitus eesti rahvale:

vahetage oma kroonid eurode vastu. Või dollarite vastu. Mitte kõik, aga need, mis säästuarvel, ehk need, mille väärtuse kaotamisest oleks pikemas perspektiivis kahju. Sellega ei kaota te suurt midagi, vaid väikse vahetustasu, ent maandate krooni devalveerimisriski.

Või ostke selle raha eest midagi, mis läheb devalveerimise korral kallimaks, näiteks mõni välismaa asi, või midagi, mille väärtus ei muutu, näiteks kinnisvara.

Praegu räägitakse laialt Läti valuuta devalveerimisest. Ja see ilmselt siis ikkagi tuleb. Seda ei otsusta Läti valitsus, vaid IMF ja Euroopa Liit, ehk need, kes Lätile laenu annavad.

Ja suure tõenäosusega toimub asi korraga kolmes Balti riigis, sealhulgas koos mingi positiivse programmiga, näiteks konkreetsema kavaga, mingite lubadustega seoses eurole üleminekuga.

Ja seda ei otsustagi enam Eesti poliitikud, suuremad Eestit puudutavad rahapoliitilised otsused tehakse nagunii Brüsselis ja Frankfurdis.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma olen plaanitsenud soetada Bushmasteri 5,56 kaliibrist vintpüssi. Ei tea, kas see oleks devalveerimise korral hea investeering? Ma tõsiselt küsin. Püssi võib ju alati vaja minna, onju? Ja ega ta leiba ei küsi...

Arvamusliider ütles ...

Vintpüss on hea investeering! Kui kroon devalveeritakse, tuleb pühvel tänavatele märatsema ja siis on pööbli taltsutamiseks kindlasti head vintpüssi tarvis. Kuulipilduja oleks veel parem!

Inno ütles ...

Vastupidi, loen just praegu veebist Krugman-Obstfeldi raamatut:
http://www.scribd.com/doc/7852813/Krugman-Obstfeld-International-Economics?autodown=pdf

kus on välja toodud, et devalveerimine suurendab rahapakkumist, mis omakorda alandab intresse ja kiirendab kasvu. See mõjub nagu elektrišokk.

Anonüümne ütles ...

Tervist!

Aga kuidas oleks sterlinguga? See ju v2ga madalale kukkunud. Ait2h!

Inno ütles ...

Sterling kärab ka.

Anonüümne ütles ...

oot-oot kinnisvara ja väärtus ei muutu? kinnisvara väärtus on vägagi muutuv suurus ja veel kokkuleppelisem kui kroon. lihtsalt kroon võib muutuda 0-ks, aga katus jääb tavaliselt ikka alles.kui oleks paras ports sulli, siis ei teagi, mida ostaks. vahest investeerimisteemante või kulda. õnneks seda muret aga pole.