esmaspäev, 8. detsember 2008

Reformierakond - Kits tahab uuesti kärneriks hakata

Ütlen ausalt, enne Innoga kohtumist ei lugenud ma Äripäeva üldse. Ei tea tegelt ühtki luuletajat, kes loeks Äripäeva. Ja otse loomulikult ei teadnud ma siis, 21. mail 2005, kes on Inno Tähismaa. Kui teda Tartus, Crep'i cafés kohtasin, siis mõtlesin, et ta on üks tudeng, kes on eelmisel ööl kõvasti pummldand. Ja seda ta muidugi oli ka. Eelmisel ööl kõvasti pummeldand siis. Aga ta oli ka Äripäeva ajakirjanik Inno Tähismaa.

Inno kõrvalt nägin, kuidas Äripäevas asjad käivad, kuidas lood õigupoolest sünnivad. Ja ma pean tunnistama, et see polnud üldse ilus. Meie kohtumise ajal kirjutas Inno lugu Võrumaa ärimehest, astelpajukasvatajast Lauri Aaspõllust. Inno tahtis teha positiivset lugu, kuna talle Aaspõllu meeldis ning näis olevat tore mees, aga Äripäeva toimetaja Kadi Heinsalu arust ei läinud see kohe kuidagi mitte. Ta käis Innole peale, et ta kirjutaks negatiivse loo. Inno arvas, et ju siis kellelegi oli seda negatiivset lugu vaja.

Ju on siis ka kellelegi vaja negatiivseid lugusid ka Keskerakonna ja Edgar Savisaare kohta. Et kuidas Keskerakond ja Savisaar on tegelikult ikkagi pahad ja Reformierakond hea, mis sest, et Eesti majanduse perse keeras. Vähemalt ei võta pistist! Vähemalt ei ürita Äripäeva ajakirjanikest mööda hiilida!! Vähemalt, vähemalt... Annavad Äripäevale miskit?

Nii näib, sest selline lausrünnak, mingi Parbuse vahistamise pärast pelgalt, on pehmelt öeldes koomiline. Ma saan aru, et asja tuleb uurida, aga selleks on meil teadupärast olemas proks ja kohus. Olgu nad nii kehvad kuitahes, aga nad on olemas. Ja lisaks sellele, igaks petteks, on veel riigiproks ja riigikohus, mis parandavad madalamate astmete vead. Ajakirjandus ei pea kohut mõistma. Ta on seks liiga loll, ütlen otse. Liiga loll ja liiga mõjutatav.

Reformil on perse majas. Ettevõtjad kukuvad tagant ära, sest ettevõtjad pole kuigi rõõmsad selle üle, millises pasaaugus me majanduslikus mõttes oleme. Reform lubas ettevõtjaile, et saame viie aastaga Euroopa viie rikkaima riigi sekka, kuid nüüd oleme teel viie vaeseima sekka. Ettevõtjad on mõistnud, et palkasid kärneriks harvaesineva veenmisoskusega Kitse, kes sõi meie majanduse viljapuuaias ära kõik väärtuslikud marjapõõsad ja taimed ning nüüd vaid mökitab kaeblikult.

Mis nüüd Kitsel teha? Kits, kes tegi viljapuuaias kohutava laastamistöö, otsib nüüd pingsalt võimalusi, kuidas kõigele vaatamata ka edaspidiseks viljapuuaia valvuriks jääda. Et seda saavutada, on ta isegi nõus valetama, et aednik, kel on viljapuuaia eest hoolitsemiseks tarvilikud oskused ja tööriistad, pole mitte aednik, vaid veel hullem laastaja kui tema ise. Ja nii käib Kits mööda tähtsate päevalehtede toimetusi ja üritab endale kaitsjaid-teesillutajaid leida. Schibstedile kuuluvas Postimehes läheb Kitsel kui lepse reega. Seal on nimelt asjade üle otsustajaks, füüreriks õietiöelda, meie Kitse hea sõber, kelle nimi on Mart Kadastik. Ja see Kadastik räägib kõigile, et Kits on kõige parem kärner, kes kunagi maa peale sündinud, rääkigu teised, mis tahavad. Ja et eesti rahvas tahab kangesti, palub lausa, et Kits kindlasti kärnerina jätkaks.

Kits on aga oma maine nii täis sittunud, et sõbra toetusest jääb talle ilmselgelt väheks. Vaja on otsida uusi liitlasi ning kust mujalt neid otsida kui sellest lehest, mis tegeleb peaasjalikult meie majanduse viljapuuaiaga. Ma ei tea, mis Kits äripäevlastele lubas. Tõi äkki maitsvaid talveõunu? Midagi ta igatahes tooma pidi, sest vastasel juhul poleks pool lehte pühendatud Kitse kõige suurema vastalise ja tema erakonna tümitamisele. Kitsest endast sealjuures mitte ainsatki halba sõna. Tuletan siinkohal meelde, et enne seda oli Äripäeval hambus Kitse teine suur vastane Hans H Luik - ja seda seepärast, et Luik toetab Kitse teist vastaskandidaati kärneri kohale - Isamaaliitu.

Armsad eesti inimesed. Ärgem laskem Kitsel uuesti kärneriks saada. Inno ja Irja kohvik kutsub teid üles hääletama järgmistel kohalikel ning europarlamendi valimistel mistahes erakonna poolt peale Kitse- ehk Reformierakonna. Viljapuuaias on alles veel mõned taimekesed, mis ärkavad hella ning oskusliku aedniku käe all uuele elule. Aga selleks on meil vaja uut aednikku.

P.S. Loe, kuis Kitse sõber Kitse kaitseb, näiteks tänase Postimehe juhtkirjast, mille autoriks on Neeme Korv. Eriti tähelepanuväärne on lause: "Ja samal ajal kui peaminister saab igas väljaandes kolki ja vaikib, osaleb Savisaar aktiivselt avalikel majandusaruteludel, räägib ja kirjutab riigi osaluse tähtsusest, avaldab raamatu majanduspoliitikast ning teatab, et on valmis vajadusel ka võimu võtma".

Ja siis? Mida Edgar käsitletaval juhul valesti teeb? On poliitiliselt aktiivne. Kahtlemata, Kitse ambitsioonikale projektile viljapuuaia valvurina jätkata ei tule vastaskandidaadi edu kasuks.

Ja veel üks asi - minu meelest ei saa Ansip kolki kusagil mujal kui siin kohvikus. Postimees ja Äripäev lakuvad tal perset, Hans H Luik korra katsetas miskit, aga talgi pandi suu kinni. Tõstatati Ekspress Grupi teema ning Luikki sai aru, mis ta tegema peab: kui sul Reformi kohta midagi head öelda pole, siis püsi vait. Kolki saab Savisaar ja mitte sellepärast, mida ta on valesti teinud, vaid selle pärast, et ta elab, hingab, liigutab, nuuskab ja köhib. Kuna ta on olemas ja tegutseb. Tahab võimu võtta? No ja siis. Nagu see oleks miski kuritegu - tahta võtta võimu. Juhin tatiste ninnudega ajakirjandusgurude tähelepanu sellele, et absoluutselt kõik erakonnad tahavad võtta võimu. Mis mõtet oleks muidu poliitikas olla?

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

no mida soga? Inno teab väga hästi, kuidas meedia ja ajakirjandus töötab ning millal ja miks millestki kirjutatakse.

kui peksa saab Reform (kriitika eelarve suunal ntx), siis on kõik ok, aga kui Savisaar või keegi Keskiga seotud, siis on tegemist kohe tellimuslooga? dziis, lasteaed.

Inno ütles ...

Mulle samas Irja kirjatükid meedia teemal meeldivad, ta vaatab asjadele värske pilguga. Ja näeb ka seda, mida paljud ei näe, eriti need, kes meedias aastaid töötanud.

Anonüümne ütles ...

"Reform lubas ettevõtjaile, et saame viie aastaga Euroopa viie rikkaima riigi sekka, kuid nüüd oleme teel viie vaeseima sekka."
Irja, sa ise ka usud seda või? Et mõni ettevõtja usub Eesti poliitikute(kama mis parteist) juttu? Naiivsuse tipp.

Anonüümne ütles ...

Reform ei saa ju peksa. Kui eelarvest juttu, on alati süüdi IRL või sotsid või Savisaar. Mitte kunagi Reform. Lugeda ei oska?