esmaspäev, 19. jaanuar 2009

Kohtumine Notšnoi dozoriga

Juhtus sedasi, et trehvasime täna Puškini kohvikus ühe toreda seltskonnaga. Ehk siis Maksimi, Julia ja Aleksandri ehk Sašaga. Ja ma pean ütlema, et ma ei mäletagi, millal jõin viimati teed nii soojade ja siirate inimestega kui nemad kolm.

Maksim, Saša ja Julia on venelased. Kõrge kaelusega valges kampsunis Maksim oli hiljuti kohtu all ning istus veel mõni aeg tagasi türmis. Proksöö rahutuste korraldamise pärast. Ta on nimelt Maksim Reva, üks neist neljast mehest, keda Reformierakonna neljas põrsake, meediapõrsake Postimees "pronksöö ninameesteks" tituleeris.

Ka parima tahtmise juures on üliraske ette kujutada, et tagasihoidlik ning vaikse häälega kõnelev Maksim võiks olla mingi ninamees. Pigem on Maksim filosoof, intellektuaal. Kuulab naeratades, mis vestluskaaslane kõneleb, ning poetab siis midagi oma tagasihoidlikul ning viisakal moel sekka. Ta räägib, kuidas tunneb end hästi nii Londonis kui Pariisis, isegi Moskvas, aga siin, Eestis on millegipärast otsustatud, et üht osa rahvastikust tuleb hoida all, v nizu, nagu neid poleks olemaski. Lootuses, et küll nad ükskord vait jäävad.

Maksimi, Sašat ja Juliat ajab naerma jutt, et nemad või Notšnoi dozor tahab Eesti riiki kukutada. Nad ei ole mingid kommunistid, lihtsalt tavaliste vene inimeste eest väljas. Nad ei mõista, kuidas meil on küll Eesti Vabariik, aga mis puudutab inimeste õigust meelt avaldada, siis ikka sovjetiaeg. Võtame või needsamad politseinikud. Kui Saša Pronkisööl poeaknaid lõhkuvaid poisikesi minema ajama läks, siis kargasid politseinikud hoopis talle kraesse ning andsid talle peksa. Saša leiab, et kõige tähtsam oleks, et eestlased ja venelased hakkaks omavahel rääkima. Et poleks enam inimesi, keda justkui polekski olemas, kes on nähtamatud, kelle mured ei lähe kellelegi korda. Et polegi tähtis, mis poliitikud teevad või arvavad, aga et inimesed, kes elavad Eestimaal, hakkaks omavahel suhtlema. Ta teeb rõõmsalt ettepaneku luua Päästekomitee, mis hakkaks arutama, mis meie riigis valesti on, kus eestlased ja venelased saaks koos otsida lahendusi. Ta arvab, et sellesse komiteesse võiks kuuluda Edgar Savisaar ja Rein Ruutsoo. Midagi on vaja ette võtta, leiab Aleksandr.

Muide, Aleksandr räägib, et on olnud mõned inimesed, kes on nagu meiegi katsunud nende ehk siis Notšnoi dozoriga ühendust võtta, aga on natukese aja pärast ära kadunud, nagu tina tuhka. "Kas teie ei karda, et teid võidakse kaposse vestlusele kutsuda?" küsib Saša siira imestusega. Naerame Innoga seepeale. A mõ uže boimsja nitševoo, ütlen mina. Ja nii ta on. Ma olen julge tüdruk. Suguvõsa au, teate! Mu vanavanavanaisa lükkas mõisniku kraavi, kui too teda matsiks nimetas, vanaisa oli Pätsu-ajal uhkelt vaps ning tuli poole Siberi tee pealt koju tagasi, isa võttis 17-aastaselt isamaa kaitseks püssi kätte. Ja mina ei karda Kapot. Et jah, ei me karda. Mis see kapo ikka meiega teeb. Midagi ta teha ei julge, peale auh-auhi. Ja kui teebki, siis see kõik leiab kajastust siin kohvikus.

Aga meie tore teejoomine... Maksim räägib, kuidas on kunstlikult loodud vnutrjennõi vrag, sisemine vaenlane, kellega rahvast hirmutada. Ja rahvas muidugi usub, et venelane on paha, sest hirm vene karu ees, kes tahab meie iseseisvuse endale kahmata, on meisse sügavale sisse istutatud. Maksim arvab, et just seepärast ei tule eesti inimene kunagi tänavale valitsuse vastu protestima. Ta ei taha olla nagu venelane.

Uskumatu, mõtlen ma. Nii andekas noormees ja bezrabotnõi! Sašal on oma firma, aga ta ütleb, et pole juba pikemat aega oma meiliaadressile saadetud kirju kätte saanud, mistõttu tehingute sõlmimine on takistatud. Kapo huvi teiste inimeste kirjavahetuse vastu on ju legendaarne; kogesin seda omalgi nahal, kui möödunud nädalal Notšnoi dozorile kirja saatsin. Või õigemini ei saatnud, sest kiri ei jõudnudki kohale, aga kui imeväel, abrakadabra avastasin ma oma saatmata kirja ühelt ultranatsionalistlikult veebisaidilt, juures hoiatus, et vaata ette, Irja, sa oled valel teel või varjad oma tegelikke eesmärke. Ütlen selle peale: minge perse. Tean ise, mis teen ja kellega kohtun. It is nobody's business but mine ja nii jääb see paraku igaveseks.

Saša räägib huvitava loo, et tundis kunagi Lagle Parekit, toda legendaarset Hirvepargi vabadusvõitlejat, keda armastas vanal heal nõukaajal kottida Postimehe vastutav väljaandja Mart Kadastik. Ta oli ju vabadusvõitleja, ütleb Saša, ja kirjeldab, kuidas ta rääkis Lagle Parekile, mis toimus Pronksööl, kuidas inimesi peksti. Aga siis tehti kõik õigesti, kõik oli õiglane, öelnud Parek. Vat sulle siis vabadusvõitlust.

Maksim, Julia ja Saša leiavad, et üks põhjusi, miks eestlaste ja venelaste vahel tekkis lõhe, on see, et meedia kajastas Pronksööd ebaobjektiivselt, ning ma olen nendega 100 protsenti nõus. See Reporter on ju rumalatele inimestele, kes ei mõtle, sõnab Julia ja ma olen ka sellega nõus. Näide: pärast Pronksiprotsessi näidati Revad, kes ütleb, et läheb õigeksmõistvat otsust tähistama, ning seejärel on kaameras fakki näitav vene marakratt. Mis neil kahel ühist?

Sisuliselt oli kriminaalasi, mida kohmetu prokurör kohtusse kaitsma läks, tõendamata. Aga kuna meedia oli inimeste ootused üles kütnud, siis loomulikult oodati süüdimõisvat otsust. Kuidas teisiti see olla saakski. Inimesed ikka usuvad, mis neile räägitakse. Kui meedia oleks näidanud inimestele tegelikku Maksimi, Marki ja Dmitreid, avanud neid inimestena, lasknud neil rääkida oma loo, siis me ei tunneks neid mitte kurjategijate, vaid sõnavabaduse eest võitlejatena.

Ainus, milles Maksim, Mark ja Dmitrid süüdistada võib, on see, et nad korraldasid Tõnismäel miitingu, mille tagajärgi nad ei näinud ette. Ah et Mark nimetas end "revolutsionääriks" ja "luurajaks"? Ta ütles seda oma tüdruksõbrale msn-is, naljaga pooleks. Maksim räägib, et kui ta oli vangis, siis teised vangid rääkisid talle, et enne Pronksööd oli vangist lahti lastud kari vange, kel kästi linna peal laamendada. Mis viitab taaskord sellele, et Pronksöö tegelikud organisaatorid polnud keegi muu kui herr Ansip ja Reformierakond ühes oma ustava koertearmeega. Proosalisel põhjusel - et oma populaarsust tõsta. Ühine vaenlane ju liidab ning selle vaenlasekuju loomine õnnestus Reformierakonnal hästi. Jäi vaid selle vaenlase karistamine, mis aga põikpäise kohtuniku tõttu ei ebaõnnestus - seepärast ka õukonnameedia ehk Postimehe hädakisa ning Reformierakonna kannupoisiks pürgiva IRL-i katsed Ringkonnakohtule otsuse muutmiseks tarvilikke juhiseid anda.

Armsad sõbrad. Totalitaarsed riigid ei teki küll üleöö, aga ühel päeval võib juhtuda sedasi, et sa avastad, et ei tohi isegi oma naabrimehega puuriida taga valitsusvastast juttu ajada. Täna on meie vaenlane venelane, aga homme juba ka kõik venelaste sõbrad ja toetajad.

"Vat me istume siin praegu ja joome teeb," ütleb Maksim, "aga varsti on nii, et me joome teed, kui ühtäkki astuvad sisse politseiametnikud, kapošniki, ja ütlevad, et tegu on ebaseadusliku kogunemisega ja meid arreteeritakse".

Päris jube, tegelikult. Vaatan Maksimi, Sašat ja Juliat ning ma ei suuda mõista, kuidas selliseid toredaid ja rahulikke inimesi on võidud portreteerida "rahvavaenlastena". Miks nendega ei ole räägitud? Miks ajakirjandus ei ole nendega rääkinud? Miks ei ole olnud nii palju aega, et istuda maha ning juua tassike teed?

Saša ütleb, et ta on väga üllatunud ja rõõmus, et tulid eestlased ja tundsid huvi, kuidas neil läheb. Et me üldse julgesime seda teha. Ja et nende sooviks oleks, et neid eestlasi tuleks veel. Nemad on ettepanekutele avatud.

Oeh, võiks rääkida ja filosofeerida veel ja veel, aga aeg ruttab ning meil tuleb laiali minna. Lahkume sõpradena (ütlen seda täiesti siiralt).

Me veel räägime selle Päästekomitee asjus!

35 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Paistab et kohtusite selle organisatsiooni mõõdukama tiiva esindajatega, ent tark oleks siiski roosad prillid taskus hoida. Notšnoi Dozor tervikuna esindab vene rahvuslust (mille jaoks on maailmasõda, punaminevik, pronkssõdur jms on elemendid).

Vene rahvuslus on aga Eesti probleemidele veel kategoorilisemalt halvem lahendus kui eesti rahvuslus.

Nende eesmärk on saavutada olukord, kus venelased saaksid tegeleda oma asjadega nii, et ei peaks üldse mõtlema selle peale et samas riigis elab veel selline nõme rahvas nagu eestlased. See ei ole aga lahendus.

Probleem Eesti jaoks on see, et on raske isegi kirjeldada, mida nad vene natsionalismi asemel siis ülepea pooldama peaksid. KeRa on üks variant, aga nendegi platvorm ei paku sisulisi lahendusi.

Anonüümne ütles ...

Äkki need kolm oskavad öelda keda võtta vastutusele süütevedeliku pudelitega loopinuid isikuid kes panid ohtu inimelud Woodstockis?
Karistusseadustiku paragrahv 123 Ohtuseadmine.
Fakt jääb faktiks inimelud seati ohtu ja kuriteo toime pannud isikuid pole kohtu ette toodud.
Seega uurimisorganid kas on juba pannud toime või on panemas toime kuritegu mis on kvalifitseeritav
karistusseadustiku paragrahvi 290 alusel.
Tekib küsimus mikspärast toda isikut kelle üle mõisteti kohut Woodstockis laamendamise eest kas tema üle kuulamisel tunnistajad ei maininud kohtunikule süütevedelikuga pudelite loopimist?
Ma kipun arvama,et kohtunik on ära teeninud karistuse mis on kvalifitseritav 311 paragrahvi järgi.
Selles mässus on süüdi esmalt mart laar kes ei viinud okupante välja nii nagu seda tehti muudes nõukogude liidu lõunavabariikides.
Need kolm ise tunnistasid,et korraldasid miitingu...te ju seda kirjutate siin blogis.
Karistusseadustikus on olemas ju paragrahv mile järgi neid karistada.
Kui nemad korraldasid siis nemad peavad ka vastutama,et ei toimuks midagi seadusevastast.
Kuna juba pandi toime kuritegu siis ka vastutagu. Julged teha julge ka vastutada...
kus saa pederast Lang nüüd oled?
Kommentaatorite kallal sa pederast oskad lõugu laksutada aga kui on vaja okupandid võtta vastutusele siis on sul perse lohkus...pederast selline!
Irjalt paluks järgmist intervjuud Woodstociks olnud punkaritelt ja siis Tiit Madissonilt.
Hüüa,vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

Jah, minge lõuake koos Pazooriga: Vsjoo naaše! Rossija!
Olete ikka erakordsed lambad küll.

Anonüümne ütles ...

Oh õudust ja hirmu, oh teadmatust ja ootamatusi, oh ülbust ja järjepidavust mida külvate siin. Ma juba kujutan ette missuguse peavalu osaliseks on saanud nifid, nähvid notsud ja kutsud, sest mine tea kes võib mida iganes infi või luukeresid Teile saata ja avalikkuse ette tassida.. Niigi oli teadmatust ja mõtteainet, nüüd siis tagatipuks veel Sashad, Mishad, Nastjad ja Kostjad. No mis nüüd siis teha ja siis veel nendest vähe? Vaja veel Päästekommiteed ka looma hakata. Ma kujutan juba ette kuis graatsiline Irja istub Toompeal kusagil VIP positsioonil, vaatab oma seksikate silmadega saalis viibivaid habetunud ning kurnatud lõustasid ja särab seejuures oma täies hiilguses. Ja täitsa tore oleks kuulata uudistest, kuis Riigikogu esimees Irja Tähismaa viibis töövisiidil Pariisis.. Ma arvan, et Teie tulevik saab olema väga värviküllas. Olete uue ajastu produktid egk väljalase, millest on räägitud maailmas juba aastaid, et on oodata muutusi. Et peagi hakkavad puhuma uued tuuled ja maailm muutub teadmatuseni. Ma isiklikult juba tunnetan seda ja vähe sellest. Tunnetan ka seda, et struktuurijüngrite iga hommikuste nõupidamiste laua taga saavad olema eraldi minutid või alapunkt "Inno ja Irja tegevuse analüüsimine ning olukorrale hinnangu andmine" Nagu terevisioon. On ikka Teiega üks suur häda, rist ja viletsus. Oli hea rahulik elu. Töllmokkadel on kõigil näpud sahtli vahele juba ammu löödud ja päikegi oli paistmas õuel. Siis ühtakki hakkasite nagu nõiakaevu vesi üleääre ajama ja päikegi läks looja. Kommud laulsid vanasti: "Olgu jääv meile päike" aga näe, ei olnud jääv.. Olete väga kardetavad ja teate miks? Sest orjapidajate süsteem on selliselt korraldatud, et nende mängumaa räpaseid telgitaguseid ei avaldatud või kui siis, tehti siiamaani seda moonutatud kujul. Inno ju teab.. Nüüd siis aga olete kui luupainajad, kes neilt une röövivad. Sest ei tea ju hommikul tõustes, mis tänase päeva pommuudiseks I&I blogis saab? Kas siis vihjete või isegi piltide näol.. Tõde on hirmus. Tõde on valus ja ohtlik orjapidajatele. Aga jõudu, jaksu ning kindlat meelt. Igaks juhuks dubleerige oma blogi paroolid ja mis iganes info kusagile kosmosesse, sest kui kutsikad selga lendavad, siis viiakse esmalt Inno läpakas kaasa ja olete sellest hetkest sama hästi kui käte ja jalgadeta. Ja kuis seda organiseeritakse, selles ärge kahelga, seda tehakse kui vaja ja ootamatult. Mul endal on ka mõned päris selged ja meeldejäävad unenäod olnud aga ma ootan parajat momenti, kuna nedest rääkida. Kaua ja rasvas praetuna säilib nii mõnigi liha päris maitsvalt.) Lugupidamisega Teie "Pärisorjuse tunnetaja"

Anonüümne ütles ...

Jesli tselovek idiot to eto na dolgo!

Mis keeles see teie "ühteheitmine" toimus? Noored elavad kogu oma teadliku elu Eestis ja tahavad siinset elu korraldada, aga eesti keeles pole võimelised suhtlema? Aga see on ju diskrimineerimine!

Mis on "venelase" põhiprobleem Eestis? Selleks, et õpetada kuis siin asjad "peaksid olema" tuleks tal eesti keelt osata? Aga see on ju diskrimineerimine!

"Öövahtide protesti sisu on: " Miks ei saa Venemaa identiteediga isik Eesti Vabariigis ajada vene keeles Venemaa (kremli)poliitikat?"

Muide, Stalin olevat ka olnud tagasihoidliku ja aruka jutuga sümpaatne inimene!

Anonüümne ütles ...

Ja kogu kohtumine käis vene keeles? Pole ime, et te selle kambaga nii hästi läbi saite. Teie kohtumine oli "Pozori" kuvand Eesti tulevikust - aborigeenid puhuvad "isandatega" nende keeles.

Anonüümne ütles ...

väga hea. kui te juba nagunii poistega sõbraks olete saanud, siis ehk saate ka Margi käest küsida, kuidas on - kas ta on vene putinjuugendi nashi liige või ei ole? kohtus räägib, et ei ole. nashist öeldakse, et on juba aastaid.
tegelikult võiksite ka nashi laagreid külastada - ma ei usu, et needki nii halvad on nagu eesti meedia püüab näidata.

Anonüümne ütles ...

Kas teate uudist! Lugesin postimehe artiklit Opositsiooniparteid: Eestis mässu ei tule ja siis nägin kommentaari mis kõlas kuidagi selliselt, et tegelikud mässajad ei olnudki mässajad. Kui te ei usu vaadake http://innojairja.blogspot.com

Ja oh imet. Kellegi karvane käsi oli selle ära kustutanud tunni jooksul. See on selge näide sellest kuis olete ohtlikud ja kardetavad! See on see sündroom, millest ma eelnevalt kirjutasin. Vaat kui hea tunnetaja ma olen. Seda mida tunnetan õhtul saab hommikul juhtuma. Pea samad võimed, mis selgeltnägijal Nadjal. Kui reformipässid Tartus jebisid Teid kohviku avamisega, tundsin, et see on nende viimane vaikne kellalöök ja on algamas peatselt ägamine agoonias. Lugupidamisega Teie "Pärisorjuse tunnetaja"

Anonüümne ütles ...

naeurväärne. ka mina olen revaga silmitsi seisnud - närviline, hüsteeriline, tõenäoliselt vägivaldne inimene. eriti tabavalt joonistub temasuguse profiil välja dokfilmis Aljosha, kus ta "vägesid" juhatab.

avalikkuses on juba esitatud ninameeste telefonikõned - okei, revasugust ei võetud dozoris kuigi tõsiselt, aga linter haudus ilmselgelt riigi kukutamist. see ei õnnestunud. pärast kaotust on muidugi eriti efektiivne heita oma nukker pilk pseudoajakirjanikule ja rääkida ideaalsest riigist, kus reva-sugused intelligendid ei pea tööl käima ja saavad kolhoose juhatada. kas sa küsisid, irja, mis tööd reva on viimased 10 aastat teinud?

p.s. arvan, et kapo seinad kaiguvad naerust seda enesekindla kutsika juttu lugedes.

Anonüümne ütles ...

väga huvitav kirjutis,aga mõned siin komenteerivad eestlased pole vist veel aru saanud, et vene karuta ei pääse edasi
инно и ирья, так держать!

Irja ütles ...

Tore, et on tekkinud vastukaja! Aitäh kõigile. Seda ongi vaja. Diskussiooni. Vaidlust, kui vaja. Nii et andke takka. Avaldame kõik kommentaarid, kus pole otsest sõimu.

Need on muidugi vaid esimesed muljed, aga eks me uurime tasapisi edasi. Järgmine kord katsume ka eesti keeles rääkida. lihtsalt me leidsime, et kuna ettepaneku kohtumiseks tegime meie, siis on viisakas rääkida vene keelt. Pealegi, miks mitte rääkida venelasega vene keeles, kui sa oskad vene keelt? Õieti rääkisime vene-eesti segakeeles, sest mina saan küll aru, aga eriti rääkida ei oska. Ja selgus, et nad said must aru ka siis, kui ma eesti keeles rääkisin. Tarvis ongi ulatada käsi, teha esimesed sammud. Meil on tegelikult üks soov: ehitada sild üle rahvuste.

Ma võin näida idealist, aga tahan elada riigis, kus ei ole sisemist vaenlast. Kus kõigil inimestel on hea olla ja kõik saavad omavahel vabalt suhelda.

Anonüümne ütles ...

See kirjatükk teenib ainult üht eesmärki - turgutada kas või hetkeks muidu järjest kahanevat huvi I&I blogi vastu. Muhvigi neil "vaestest ahistatud" vanelastest, muhvigi neil integratsioonist, dialoogist jms. See, et viimasel ajal käib selles blogis ainult reformi peksmine kolmel+X erineval moel, on paljud varasemad lugejad lihtsalt surmani ära tüüdanud. Mida näitab seegi, et kommenteerijatest on sisuliselt järele jäänud vana truu sõber Ennetaja, kellele -üllatus!üllatus!- viimasel ajal lisandunud keegi Tunnetaja. Eks oli tõesti viimane hetk miskitki elevust lisada, ja mis selleks veel paremini sobib kui Reva-suguste upitamine. Näidake mulle eestlast, keda see teema ükskõikseks jätab! Täna teil siis vähemalt hea päev, klikke tuleb nii mis kolin ja onu Ets ka rahul - võib ikka teile panustada küll, tublid tegijad olete! Märtrioreool kauba selle - vaadake, kuidas meid, õiguse eest võitlejaid, sõimatakse!

Inno ütles ...

Kust selline info? Ma võin taustaks öelda, et loetavus rühib vaikselt, aga kindlalt ülespoole ning ka kommentaare on üha rohkem kirjutama hakatud.

Ja miks me ei võiks Irjaga olla sillaehitajad Eestimaa eestlaste ja venelaste vahel, või osaleda selles protsessis. Olukorras, kus seda nišši keegi täitmas pole, või täita ei julge. Ei saa ju olla lahendus, et venelased tapetakse maha või saadetakse välja või surutakse põlvili, nagu valitsuse soovidest võib tegude põhjal aimata. Sellest sünnib ainult uut vihkamist ja vägivalda. Soome ekspresident Ahtisaari on olnud sillaehitaja paljude rahvaste vahel, aidanud tuua leppimist palju suuremates pingekolletes kui seda on Eestis venelaste ja eestlaste vahel, ning Ahtisaarit on rahvusvaheliselt pigem tunnustatud, mitte kirutud, kuigi kohapeal on teda ka kindlasti kirutud. Ahtisaari kogemus tuleneb soomlste kogemusest rootslastega, kellega on õpitud koos elama ja kelle huvidega arvestama.

Sarnaselt roostlastega Soomes on venelased Eesti aladel samasugune põlisrahvas, muide, elanud siin sajandeid, võimalik et isegi aastatuhandeid: setud. Miks on venelased Eestis hulem variant kui rootslased Soomes. Ajalugu on paljuski sarnane: nii nagu on Rootsi olnud Soome okupant, on seda olnud ka Venemaa Eesti jaoks. Ometi suudavad soomlased rootslasi aktsepteerida.

Miks ei võiks mõelda nii, et eestlasi venelastega, Vene naabrusega pigem õnnistatud. Vene kultuur on üks rikkamaid kogu maailmas, Venemaa ise on rikas. Ok, nõuka aja kogemus oli halb, aga selle all kannatasid ka venelased ise. Sellest võiks nüüd koos üle saada.

Anonüümne ütles ...

muidugi, irja, muidugi. idealistlik on muidugi "õige" sõna. naiivne nagu lammas vene huntide keskel. miks? sest just nii me saamegi "sisemisest vaenlasest" lahti - hakkame kõik huntide keeles rääkima ja tegema nii nagu nemad tahavad. seda nad praegu taga nutavadki, et sunnitakse eesti keeles rääkima, eesti riigipühi tähistama, eestlasi teenindama (kui töötad teeninduses) jnejne. nimeta veel riike, kus sisserändajad kaebavad selle üle, et neilt eeldatakse kohaliku põlisrahva keele valdamist???

Anonüümne ütles ...

kommentaatorile-
teisipäev, 20. Jaanuar 2009. a 1:12

kurat nad pole vene rahvuslased!
nad on soveti imperialistid.neil pole rahvust on vaid keel ja meel mis tuleb kremlist.

kust see reva ja julia raha ka saavad kui nii suured intellektuaalid tööl ei käi ja mis haridus neil on?

Anonüümne ütles ...

"Sarnaselt roostlastega Soomes on venelased Eesti aladel samasugune põlisrahvas"
Jõhker vale. Häbi peaks Teile, Inno ja Irja olema, et Te vene shovinistidele kiidulaulu laulate.

Inno ütles ...

Eks tõesta ära, Franz!

Unknown ütles ...

## ...Ka parima tahtmise juures on üliraske ette kujutada, et tagasihoidlik ning vaikse häälega kõnelev Maksim võiks olla mingi ninamees. Pigem on Maksim filosoof, intellektuaal... ##

Näide sellest, kui lollid on innod-irjad.

Egas asjata öelda, et kes minevikku ei tea, selle juurde pöördub minevik hullemal kujul tagasi.

Õppige ajaloost.

Ka Marx, Engels, lenin ... olid filosoofid ja intellektuaalid.

Juunikommunistid, kes Eesti riigi maha parseldasid olid praktiliselt kõik intellektuaalid ...

Inno ütles ...

Eesti riigi parseldas maha Konstantin Päts.

Inno ütles ...

Kusjuures Päts oli samasugune mees nagu Ansip, pealtnäha ettevõtjate esindaja ja muidu tore sell. Ja praegu ongi minevik tulemas hullemal kujul tagasi. Märke selle kohta on juba küllaga.

Anonüümne ütles ...

"Eesti riigi parseldas maha Konstantin Päts"
Eesti riiki ei parseldatud maha, vaid bolshevikud võtsid ähvarduste ja pettustega riigi üle.

Inno ütles ...

Bolševikud poleks midagi võtnud, kui Päts poleks neile andnud.

Miks Päts seda tegi? Sest ta kartis, et kui eestlastele kaitseks relvad kätte annab, siis tõmmatakse kõigepealt liistule tema ise. Päts müüs Eesti riigi maha, seda rääkisid mulle juba mu vanaema ja tema sõbrannad, kes eesti ajal elasid. Sellest ainult toona kuskil ei kirjutatud, sest ajakirjandus oli tasalülitatud. Poliitiline opositsioon oli tasalülitatud või hukatud. Eesti oli täis totalitaarne riik, kus Päts oli allutanud rahva oma tahtmistele. Tahtis, saatis rahva hukatusse, tahtis, ei saatnud. Selline mees oli Päts, keda millegipärast austatakse. Nagu grusiinid austavad oma Stalinit. Paljudele meeldib selline absoluutne võim, eriti neile, kes ise võimu juures ja ära pööranud. Nagu praegu tundub olevat Ansip.

Anonüümne ütles ...

Päts müüs jah riigi maha,seda kinnitas ka minu vanaema.
Kuid Pätsi juurde võis minna nagu oma sõbra juurde iga kell ja luba küsimata,ning juua koos pudel õlut.
Seda kirjutas Ivan Orav.
Ei noh Ilvesega ma ei taha vestelda,iseasi on kui ta küsib minult konsultatsiooni pederastia haiguse raviks...
Notsnoi pazor ja aljosa lugu näitavad kuidas meie riik on võimeline jagu saama terroristidest.
Sõdurid on mööda maailma laiali ja kohus on nagu sitahäda,
korrumpeerunud ja venemaa käpa all...
Vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

oleksite kohtunud justkui Lenini enesega. skromõi, umnõi jne.
Leninitel pole kasulikke idioote vaja otsidagi. need poevad ise küljealla.

Irja ütles ...

Mis see teid nii väga huvitab , kus ja miks nad tööl käivad? Mis see teie asi on?? Eesti Vabariigis pole minu teada veel töökohustust kehtestatud. Elage oma elu ja ärge norige teiste kallal. Ja kui tahate siiralt nende kohta rohkem teada, siis jätke oma iroonia ning küsige inimlikult.

Irja ütles ...

Kusjuures mis on minu meelest kõige huvitavam. On see, et venelastega tahan hästi läbi saada mina, kelle perekonnas pole olnud ainsatki kommunisti. Vastupidi, minu isa läks 17-aastaselt püss käes venelasele vastu ning istus 8 aastat Vorkuta vangilaagris. Ja just see minu venelase vastu võidelnud isa õpetas mind, et mitte ükski rahvus pole halb ning tal oli niisama palju venelastest sõpru kui eestlastest sõpru.

Venelased kannatasid Stalini repressioonide all niisama palju või veel rohkemgi kui eestlased. Maksim, Aleksandr ja Julia põlgavad nõukaaega ning nõukaaegseid meetodeid. Nad ei saa aru, miks eesti politsei tuleb nende vastu nendesamade meetoditega, mida kasutas NKVD. Mina ka ei saa aru.

All in all: tegu on Ansipi, Langi, Pihli jt pläkiga, mille eest peavad maksma vene kogukonna liidrid Reva, Linter, Sirõk, Klenski. Ja otse loomulikult üritab Ansip oma meediasõbra Kadastiku abil venelasi tümitada. Ja teate, miks? Sest kui me tõesti hakkaksime venelastega rääkima, siis selguks, kes oli tegelik Pronksiöö kvartett. Ütlen teile nende nimed, tahate? Andrus Ansip, Rein Lang ja Jüri Pihl. Pluss meedianinamees Kadastik.

Et siis kahju küll, aga meid on lollitatud. Pandud uskuma, et kõiges on süüdi venelased. Sel viisil on loodud vaenlane, kelle vastu pidime asuma ühisesse võitlusse. Ning Reformi toetus pidi tõusma peadpööritavatesse kõrgustesse. Ainult et, ups, majanduskriis tuli vahele. Ja on inimesi, kes ei lase end hirmutada. Kes lähevad ja räägivadki venelastega.

Inno ütles ...

14:41 kirjanikule veel:
"Õppige ajaloost.

Ka Marx, Engels, lenin ... olid filosoofid ja intellektuaalid."

Ja-jah, ja sotsiaaldemokraadid, muide, esindavad praegu valitsuses sotside-veteranide Marxi ja Engelsi vaateid. Sotsidest on suur osa samuti intellektuaalid. Millegipärast ei nimeta keegi sotse seepärast veel kurjategijateks, kuigi nad taotlevad ühiskonnakorrana sotsialismi.

Anonüümne ütles ...

Kuidas saab öelda, et et see pazoorlaste kamp põlgab nõukaaega?? Nad on ju korduvalt öelnud, et Eesti vabastati 1944. Järelikult algas siis hea ja ilus elu. Mitte "põlatud nõukaaeg"...

Ja "vene kogukonna liidrid" - lubage naerda.. Tüüpilised käpikud, keda vene eriteenistus lükkab-tõmbab.

Kindlasti ei taha enam kuulda hala teemal "venelased kannatasid stalinlikes repressioonides kõige rohkem". Tulid 1940 ja 1944 siia ja muudkui "kannatasid". Vanavanemad ja sugulased on rääkinud, kuidas vene sõdur ja Venemaalt tulnud kotipoiss siin massidena tegutsesid. Bullshit.

Anonüümne ütles ...

vene kogukond ongi siis see 100 inimest ,kes ohvitseride maja õuel kogunes + 1000, kes maju lõhkusid ja röövimas käisid? Kui see on teie meelest see õige vene kogukond, siis laske käia ja ühinege nendega.Ja parem oleks kohe kui päriselt.Ühineks siin kohal Anna Levandiga, kes telesaates ütles Klenskile näkku, et igal pool, kus ta sellisega ühs ruumis viibib, on tal sügavalt häbi ,et Klenski venelane on.

Anonüümne ütles ...

kui te venelastega hästi läbi tahate saada,miks te neid siis mõnitate nimetades vene kogukonna liidrid Reva, Linter, Sirõk, Klenski?need on luuseritest skisod kes iga aktsiooni teevad fsb käsul ja saavad saatkonnast juhtnööre.nad oskvad kõik eesti keelt aga põhimõtteliselt ei räägi.ja tõesti tahaks teada kus töötavad.te selle kohtuotsuse olete üldse algusest lõpuni läbilugenud?
nad ei tahagi et venelastel hästi läheks,pidevalt annavad neile nõu eesti keelt mitte õppida ja ainult vinguda ning igal pool diskrimineerimisest pajatada.

Anonüümne ütles ...

Venelastega suhtlemine on tõesti hea mõte. Aga miks just nendega? On ju olemas palju haritud, ärksaid, intelligentseid venelasi, kellega on tõesti väga värskendav mõtteid vahetada. Muide, ND-i suhtuvad haritum eestivenelane üldjuhul halvasti.

Inno ütles ...

Kahtlemata. See termin "venelased" on samuti väga lai mõiste, mille all mõtleb eestlane kogu venekeelset elanikkonda. Kuskilt tuleks siiski algust teha ja dosoorlased sobivad küll. Nad suutsid koguda paberil ligi 15 000 allkirja ja 40 000 häält internetis, mis näitab, et nad päris suva tegelased ikka pole. Muidu neist ka nii palju ei räägitaks, muidu ei jälitaks neid ka kapo koerad.

Inno ütles ...

Tahakski välja selgitada, mis tegelased need Linter, Reva, Sirõk ja Klenski siis on, kas skisod või kes. Niisama kohvipaksu pealt on väga raske öelda. Skiso on ka väga lai mõiste, näiteks Gruusiat juhib täielik skiso, käitumise põhjal, ja talle plaksutatakse veel kaasa, USAd juhtis skiso, kes kuulis mingeid hääli ja talitas nende järgi, nagu välja tuleb. Kusjuures neile juht-skisodele on kombeks kõiki, kes nii ei arva, nagu nemad, tembeldada skisodeks.

Anonüümne ütles ...

Inno pole vist üldse ajalugu koois õppinud, isegi nõukaajal õpetati et soomeugrilased asustasid alasid siinpool moskvat! Isegi venekeelses vikipedias on kaart kus eestlaste asukoht üpris täpselt peale märgitud:
http://ru.wikipedia.org/wiki/История_Эстонии
ja teist korda ka link teises kodeeringus sest blogger võibolla ei toeta kirillitsat:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%AD%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B8

Anonüümne ütles ...

Irjakene, aga oma vestluskaaslaste kriminaalse mineviku kohta miks ei küsinud? Vanaisa pööras niikuinii hauas ringi Sinu jutu peale, haual käisid?