laupäev, 17. jaanuar 2009

Reformierakonna kolm õiguspõrsakest: Lang, Rask ja Tedre-poiss


Vasakult: Nif-Nif (Glikman&Partnerid veebist), Naf-Naf (Juridica veebist) ja Nuf-Nuf (all vasakul, Reformierakonna veebist)















Ülal paremal: Rein Lang (klaveri taga), Märt Rask (keskel) ja Indrek Teder (Wikipediast).

Vaatasin täna ETV-st Pealtnägija kordust. Seal küsis saatejuht Mihkel Kärmas pronksipoisse süüdistanud riigiprokurör Triin Bergmannilt, et kas mõned kohtuasjad, näiteks toosama Reiljani-Silla-Pärna keiss võivad olla ka poliitilised kampaaniad ehk ärategemised, ja Triin tegi siis äärmiselt tuima näo pähe ning ütles, et ta ei teagi vahetevahel, kes poliitik mis erakonnast on, ja et see teda eriti ei huvitagi.

No tere talv tõepoolest! Kuidas saab prokurörina töötada inimene, kes on nii loll? Panin juba abiprokurörieksami ajal tähele, et komisjon, mille esimeheks on riigi peaprokurör, küsis abiprokuröriks pürgijatelt vaid juriidilisi küsimusi. Et mis see paragrahv tähendab või too. Pliis, seda võib igaüks seadusest või selle seaduse kommenteeritud väljaandest lugeda. Selleks ei ole vaja ajusid ragistada. Meie õigussüsteemi üks suuremaid, lausa põletavamaid hädasid on, ja ma olen sellest korduvalt kirjutanud, meie riigijuristide ehk prokuöride ja kohtunike piinlikkust- ja õõvastusttekitav lollus. Kuna kõik nende teadmised piirduvad vaid seaduseraamatute ning kohtupraktikaga ning nad on tühmimast tühmimad kõikvõimalikes muudes intelligentse inimese ajupagasi kohustuslikes osades, nt poliitikas, kultuuris, filosoofias, kultuuriteoorias jne, siis paraku peame praegu leppima sellega, et prokuratuur annabki puudulikult tõendatud asju kohtusse ning kohus langetab rumalaid otsuseid.

Rumalate prokuröride ja rumalate kohtunikega on veel üks häda. Neid on nimelt väga kerge suunata. Anda niiütelda sõbralikke juhiseid, seda eriti poliitilistes asjades. Ja seda onu Villu keiss kahtlemata on. Sest olgem ausad hetkeks sõbrad, onu Villu ei ole kriipsuvõrragi hullem korruptant kui onu Rein Lang, kellelt said altkäemaksu eest kodakondsuse transiidiärimehed Maksim Liksutov ja Sergei Glinka. Või need Reformi-maadevahetajad, kellest kirjutas Ekspress.

Miks siis ometi onud Rein Lang ning maadevahetajad kohtupingis ei sitsi, küsite. Hea küsimus! Asi on ses, et Reformierakonnal on kuidagi õnnestunud õigusemõistmise kaalude ning mõõga juurde lasta omaenda kolm põrsakest ehk justiitsminister Rein Lang, Riigikohtu esimees Märt Rask ning tolle äripartner ja reformlased nii mõnigi kord suure sita seest välja tirinud advokaat Indrek Teder. Nemad on Reformierakonna kolm kanget õiguspõrsakest ja kui põrsaid on palju, siis eks neil ole rohkem jäksu kah. Isegi sellise "suurte kurjade huntide" vastu nagu seda on Rahvaliidu muhe ja veidi õline onu Villu, viisakas ja vagura olemisega linnaametnik Ivo Parbus või Pronksööl Tõnismäel oma õigust sõnavabadusele kasutanud Linter-Reva-Sirõk-Klenski.

Iseenesest on lastud tekkida väga ohtlikul olukorral: riigi õigussüsteemis kolm kõige mõjuvõimsamat positsiooni on hõivanud ühe ja sama erakonna mehed, sõbrad pealekauba. Mis ei välista sugugi seda, et vahetevahel teevad need kolm põrsakest ehk paksuke Rein, vunts Märt ning kulupea Indrek koos sauna ning arutavad, keda küll järgmisena kohtukulli ette tirida. Ses mõttes, et Riigikohus ju ainult kinnitab selle, mis prokuröride peremees Rein süüdistajatele ette söödab? Ja kui keegi peaks meeltesegadushoos õiguskantsleri poole pöörduma, siis Märdi sõber Indrek lükkab kaebuse lihtsalt lauaservalt alla!

Sellise kolme kange põrsakese abil on ülimalt kerge riiki valitseda. Omalt poolt aitab takka ka Reformierakonna meediasõber, keda võiks tinglikult nimetada neljandaks võimuks ehk neljandaks põrsakeseks - ehk ajalehe Postimees vastutav väljaandja ning tegelik peatoimetaja Mart Kadastik. Küll temalegi teinekord saunalaval ruumi tehakse.

Point on ses, et meil tegelikult ei ole enam õigusriiki, härrased. See on tegelikult ka nii, uskuge prokuratuuris töötanud inimest. Ja siis, kui mina seal töötasin, ei olnud asi veel NII hull kui hetkel. Nüühk, aga nii see on. Päästku end, kes saab. Või ühinege meiega kampaanias Reformierakonna ja tema kolme põrsakese vastu!

7 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

5) Reject the political system.
Focus on working to dissolve the outdated system of politics,in favor of technological redesign.
6)Create critical mass
www.thezeitgeistmovement.com
Isesiesvuspartei,
www.kaitsepolitsei.com jms ülimalt marurahvuslikud äärmuslased ehk inimesed kes ei allu nõmedusele...

Anonüümne ütles ...

Olen seda väitnud aastaid ja võin ka täna öelda täie kindlusega: eestis tegutseb justiitsmaffia! Tõsi, eks ta ole mujalgi, aga väikeses eestis on tema toimetamisi vaadata eriti rõlge. Vaadake, kuhu pättadvokaat v.k. oma kliendi tagant varastamisega jõudis? Mitte kuhugi! Aga sild on juudas, julges räpaseid kaitsta, temalt võtame kiiresti kõik õigused! Kuhu ja kui kiiresti saadeti jalust ära maruste! Tõepoolest, "kuldsed käerauad", mis vabastasid vajaliku koha rehvormile.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

jevlampile
Kas sa võiksid pikemalt rääkida sellest loost kus advokaat varastas kliendi tagant?
Mina ei ole seda lugu kuulnud.

Anonüümne ütles ...

ennetustööle - viktor kaasiku afäärid on ju ikka läbi jooksnud, guugelda.

Anonüümne ütles ...

Guugelda viktor kaasik lutheri tehased näiteks ;-)

Anonüümne ütles ...

Irja, üks küsimus sulle kui juristile. Läinud aasta hakul oli palju juttu uuest pereseadusest, mis pidi 1.jaan 2009 kehtima hakkama. Viimasel ajal pole sellest enam midagi kuulda olnud, kas see seadus kehtib juba või on kuhugi toppama jäänud?

Anonüümne ütles ...

Elasid kord kolm põrsakest: Niff-Niff, Naff-Naff ja Nuff-Nuff. Olid kenad roosad notsud. Nüüd on neist kõigist suured sead saanud.