esmaspäev, 26. jaanuar 2009

Kurvad ja kurjad katkuaja mehed

Margus, kelle kodu pank sundmüüki pani, poos end Postimehe majas üles. Ja nüüd, nagu võib lugeda Õhtuleht, ärandas üks teine mees, 31-aastane Kalev, keda leht tituleerib "hullunud traktoristiks", Tartumaal traktori, et sellega kusagilt kõrgemast teenõlvast alla sõita. Jälle üks sundmüügiohver, kelle maja maksab kunagise kolme milli asemel üks mill? Kel hiiglaslikud võlad, aga mitte üht tööpakkumist?

Küll on räägitud eesti meeste nigelast tervislikust olukorrast ja varajasest suremusest (isegi peatselt soojale maale puhkama sõitev esileedi Ärma-Evelin on sest suurisõnu kõnelenud) ning tarvidusest neid meie armsaid-kalleid mehi hoida, aga nüüd on karta, et need vähesed mehed, kes ei joo end surnuks, kas töötavad end surnuks või tapavad end lihtsalt ära. Sest mees ei paindu, ta murdub. Töötu, maksejõuetu mees on üks kurb vaatepilt.

Sattusime täna Rakvere Teatrikohvikus kahele sellisele peale. Istusid seal ühe laua taga ja lürpisid õlut. Kui meid nägid, siis hüüdsid, et hohoo, Inno ja Irja Tähismaa! ja kutsusid meid oma lauda. Mis seal ikka, läksime. Üks, puuduvate esihammastega, oli täitsa kapsas juba ja kippus kaklema, teine, pöetud peaga prill, üritas teda kuidagimoodi tagasi hoida. Puuduvate hammastega oli meremees, aga nüüd töötu, elavat ema juures. Kui purju jääb, siis kipub kägistama, teadis prill. Prill ise on ka töötu ja ta naine sööb antidepressante. Kurvalt nad seal konutasid ja lürpisid õlut. Küsisid meilt, et kas me oleme ka töötud. See on vist normküsimus tänapäeval, umbes nagu: Kuidas läheb? Vastasime, et oleme, eee, vabakutselised, sest seda me ju õigupoolest olemegi. Sählame siin, sählame seal, figaro siin, figaro seal.

Puuduv esihammas oli eelmisel päeval Rakvere bussijaamas Rakvere nolkide käest peksa saanud ja oli väga itsi täis. Kuidagi ebamugav oli nende seltsis. Ängistav. Oleks nagu pidanud midagi ütlema, aga ei teadnud, mida. Prill rääkis ühest tüdrukust, kes talle meeldib, aga nii segaselt, et ei saanud päris täpselt aru, mida. Ja siis rääkis ta veel röövellikest liiklustrahvidest, aga jälle väga segaselt. Ja sellest, et ta on roheline ja natsionaalsotsialist.

Alkohol. Töötus. Töötus ja alkohol. Kui paljudes baarides üle Eestimaa istuvad praegu sellised kurvad ja kurjad mehed? Ja mis nad teevad, kui nad kord nende laudade tagant püsti tõusevad? Kas annavad kodus naisele peksa või saavad ise kusagil nurga taga peksa?

Kui kauaks jätkub veel koondamistasusid, et sedaviisi juua? Ehk jõid needki mehed maha oma viimaseid rahasid. Ei tea, ei küsinud. Vähemasti sel meremehel on ema, kelle juures ta elab. Ema ikka annab pojale raha. Aga teised?

Kuidas teil läheb, mehed? Ärge kartke, te ei pea kogu aeg tugevad olema. Mees võib ka vahetevahel nõrk olla ja pea käte vahel nutta. Ja ärge nutke kodus, nelja seina vahel. Tulge välja, Toompeale kasvõi, ja nutke riigikoguliikmete akna all. Te kõik, kurvad ja kurjad, maksejõuetud mehed.

Sest meestest ja nende tervisest ei pea rääkima mitte siis, kui kõik on tore ja tilulilu. Meestest ja nende tervisest peab rääkima siis, kui nad poovad end kõrghoonetes üles ja sõidavad traktoritega järsakutest alla. Siis on midagi tõeliselt valesti. Meie riigis on midagi tõeliselt valesti ja me peame sellest rääkima, mehed ja naised koos. Siis on meil äkki võimalus see katkuaeg üle elada ja meile jäävad meie mehed alles.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

no juku-kalle ju ka lageda sahtliga vend,kuskil andis inteka et ei seksi kuna see on mõttetu tegevus-ju siis viinamarjad on hapud,mis teha kui viimased korrad jäävad kuhugi Maidaanile kiievisse, kus keegi oranzi kara imeda andis ja ta oma kikud kaotas!

http://www.ohtuleht.ee/multimedia/images/000111/x-4f43aefe-c5fe-4a6c-a254-bff75cda05e1.jpg

vot see pilt on parim näide põhja käind eesti mehest,see tuleks välja printida ja toompelae saata!


mõelge ise ja aken löödi ka sisse-

http://www.tartupostimees.ee/?id=68315

Anonüümne ütles ...

Miks te Pihlakast mööda kõndisite? Ma olin sõbraga vägagi kaine ja valmis laialt rääkima käesolevast töötusetundest. A tutimüts oli tase.

Anonüümne ütles ...

Teatri kohvik, puuduvad esihambad, endine meremees ja elab ema juures? Küllap see oli teiegi blogis läbi vilksatanud Rünno Saaremäe (teatri peanäitejuhi vennas), õhtulehe ja kroonika endine tegev ning nädala endine peatoimetaja.

Irja ütles ...

Pärast tulime Pihlakasse teed jooma, see ju meie lemmikkohvik :). Teinekord võib ju meid hõigata, me suhtleme inimestega alati heal meelel :).

Aga Hiidvana - Inno vannub au ja südametunnistuse nimel, et polnud Rünno Saaremäe.

Virgo Kruve ütles ...

Mind on mitu nädalat painanud, et teles on Mart Laar praktiliselt hambutuks jäänud. Ma sirvisin just 2001/2 lehti ja seal oli tal veel isegi midagi naeratuse laadset, kuigi singa-vonga. Alles 2007. sai mees 6,5 miljoni krooni "Eesti reformimise" eest seekleid. Kui miljonär Mart võib endiselt liikuda oma hambaköntidega, siis palun ärge teritage keelt töötuks jäänud mehe kallal, kes äkki tahaks kangest hambad korda teha aga lihtsalt rahakott ei luba. Siiski on väike lootus, et vähemalt eurovalimisteks laseb ka Mart oma suu korda teha, nagu juhtus Peetriga 2001 presidendiks kandideerides. Vähemalt niipaljukestki oli tal siis erakonnast kasu, et sai naeratuse korda, mida võib Riigikogus kohata.

Ma ise arvestan, et väiksem pool elust on veel elamata aga samas on vähemalt 3 kooliaegset tuttavat praeguseks siit ilmast lahkunud. Kõik õnnetuste tõttu. http://virgokruve.wordpress.com/2008/11/12/eesti-mees-saab-pensionile-parast-surma/

Üldiselt soovitaksin Maakri tänava koridori või traktori ärandamise asemel (Reporter näitas seda umbes 10 minutit) kaaluda ühe otsa piletit Rootsi. Tallink on näidanud oma võimetust päästepaadi kasutamises, eriti pimedal ajal ja külmal merel. Vähemalt jääb tähelepanu ja teles mõnitamine ära.

Ärge nüüd arvake, et mina või mehed nutame. See pole minul või minu tuttavatel meestel kombeks. Me sureme vaikselt, ilma kärata, sest meditsiin leiab meile aega alles siis kui on pöördumatult hilja.

Anonüümne ütles ...

Täna siis jõudis info ka minuni, et olen kuulsas blogis ära mainitud. See siis teine blogilugemine peale Savisaare blogi, mida soovitati kunagi Kahvlis.

Päris naljakas kirjeldus takkajärgi. Aga "hambutu kapteni" pärast mul küll tõsine mure. Tal nimelt suisa iga päev pudel (-id) ees. Ja rahamuret küll ei paista olevat.

Too päev oli ka minu jaoks kurbnaljakas. Kunagi räägin, miks :) Ei taha suure kella külge panna


P.S. Koondamistasu pole kunagi saanud. Niisamuti viimaseid rahasid maha joonud. Vale järeldus :(

P.P.S. Hetkel olen tõesti vabatahtlikult paar kuud töötu olnud, kuna kaalun kolme erineva võimaluse vahel.

Nii Juku-Kalle kui Virgo Kruve (ja kes seda blogi veel ei loe!) hea tuttav "Prill"