kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Valitsus on meisterdanud endale viitsütikuga pommi


Väljavõte Õhtulehe veebist.

Iga päev kaotab töö mitusada inimest, ja valitsus ütleb, et kõik on korras. Ent juba tööportaalide juhid teatavad, et külastajate arv on hüppeliselt kasvanud. Et portaal on omale saanud ligi 100 000 tööotsijast klienti, terve Tartu linna täie inimesi. Tööpakkumisi on 100 korda vähem.

Iga päev suureneb varguste ja muude kuritegude hulk, ja valitsus ütleb, et kõik on korras. Ja nagu välja tuleb Õhtulehe artiklist, kästakse ka politseinikel rahvale valetada.

Iga päev kaotab kodu kümneid peresid, kelle pangad tõstavad laenuvõlgade pärast välja. Sellest ei räägita. Pereisad poovad end avalikult üles. Need juhtumid vaikitakse maha. Pole loodud ei meetmeid laenuhädaliste aitamiseks ega raskustesse sattunud inimeste nõustamiseks. Sest vaja on näidata, et kõik on korras.

Üha enamatele inimestele on selge, et asi on väga hull. Võimalik, et valitsusel EI OLE raha, mida puuetega inimestele välja maksta, IT-probleemid ja muu säärane on lihtsalt kattevari, sest kuidas on võimalik, et raha on välja maksmata ligi sajale tuhandele inimesele mitu head kuud. Puudega inimesed valiti ohvriks seetõttu, et nad ei tule suure tõenäosusega tänavale mässama, vaid surevad raskuste tekkides pigem lihtsalt vaikselt maha. Samuti on hakatud piirama pensionäride võimalusi raha kättesaamisel. Ilmselt samuti lootuses, et osa neist ümberkorraldustest tuleneva šoki tagajärjel vaikselt ära kustub. Võimalik, et loodeti, et olukord läheb paremaks, raha hakkab paremini laekuma, ja maksmisega venitades on võimalik probleeme varjata, ent olukord on läinud hoopis hullemaks ja nüüd on probleemid veel teravamad.

Tundub, et riik, mis elatas end suurelt jaolt käibemaksust, on sisuliselt pankrotis. On kuulda olnud, et isegi reservid on juba hakkama pandud, eelmise aasta jooksul.

Sellest, et valitsusel on näpud põhjas, annab tunnistust äärmiselt julmaks muutunud maksuameti käitumine, kus ettevõtjaid sõna otseses mõttes kägistatakse surnuks, kus ei anta kellelegi armu. Mõtlemata sellele, et ettevõtjate kadumine tähendab veelgi enamate töökohtade kadu. Ja see omakorda vähendab riigi sissetulekuid.

Miks tahab rahandusminister Ivari Padar põgeneda Brüsselisse? Kas selle eest, et ta on rahvale valetanud, ilustanud riigi rahanduse väga sitta seisu, maksulaekumiste hüppelist kukkumist, riigi sisulist pankrotti.

Kui vaadata ministreid tele-ekraanil, siis on nende näod tõsised, pigem kaamed. Kehakeel ütleb, et nad varjavad midagi. Et nad teavad, et olukord on väga hull, aga nad ei ütle seda välja. Kardavad oma tuleviku pärast.

Riigil on näpud põhjas vaatamata ettevõtete pitsitamisele kriisiolukorras, kuigi praegu peaks just ettevõtjaid toetama, sest neist sõltub töökohtade säilumine. Ja vaatamata maksulangetuste ärajäämisele ning mitmetele maksutõusudele, kui kriisiolukorras tuleks just makse langetada, et majandus taas rajale saada. Valitsus sepistab praegu langust väga-väga pikaks ajaks. Aga seda ei taheta tunnistada.

Aga milleks selline pettus, võib küsida? Vastus on lihtne. Valitsus üritab valedega välja venitada kuni europarlamendi ja kohalike valimisteni. Et mitte kaotada oma seniseid positsioone. Aga ma kardan, et olukord muutub väga kiiresti nii hulluks, et valedega pole enam võimalik edasi minna. Ja siis, ma ei kujuta ette, mis siis saab. Igal juhul näib, et valitsus on meisterdanud omale viitsütikuga pommi.

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Esialgu ei ole kedagi välja tõstetud. Muuhulgas sellegi pärast, et uus omanik ei maksaks pinna eest kaugeltki seda hinda mis eelmine. Seega eelistavad pangad anda pigem laenupuhkusi ja muid vastutulekuid ning vaikselt olude paranemist oodata.

Inno ütles ...

Mis jutt see on, iga päev toimuvad oksjonid, tõstetakse inimesi välja.

Anonüümne ütles ...

Oot-oot, milline pereisa end üles poos ja milline avalikult üles poos ?

Inno ütles ...

See, kes Postimehe majas end üles poos.

Anonüümne ütles ...

Elu meenutab mulle aina rohkem koomiksites nähtut. Läbi aja on aktuaalsed olnud Herluf Bidstrupi vanema väljaande pildid (uuemas on parimad millegipärast välja jäetud), tühjad pangaseifid tulevad meelde aku ankka koomiksist...

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Siis tuleb välja,et meil siiski on vaja füürerit.
Minu arvartes Tiit Madisson sobib hästi Füüreriks.
Kas te Inno ja Irja ei võiks kutsuda Tiit Madissoni siia kohvikusse ja temaga koos arutleda seda asja kuidas päästa meie kodumaad kaose eest?
Kas te neid punkareid kutsusite kohvile kes olid Woodstockis?
Või olete otsustanud täielikult keskerakonna kasuks?
Paistab teil on sama asi nagu minulgi oli lapsepõlves,et Eestlased kiusasid teid ja sellepärast on teil mingi vimm eesti rahva vastu.Minu arvates õiged eestlased veel sünnivad tulevikus,nõuka aeg ja saksa orjuse aeg on lörtsinud eestlasi ja eestlased on sellised nagu nad praegu on.
Kuulge,äkki too Eestlane kes rajab aafrikas kuurorti on võimeline Eestimaale tooma mõnda Jaapani või Hiina või Islami panka mis päästaks meie rahva hädast?
Mina mitte ei usu Savisaarde sest tema plaanidki on sellised sama populistikud nagui laaril vms muul populistil.
Savisaar vähemasti käis Hiinas aga mida ta seal korda saatis on küsitav.
Mida Juhan Parts räägib eesti asjadest?
Minu arvates Juhan Parts on olnud üks parimaid majanduse ministreid.
Ta vähemalt käib mööda maailma ringi ja sõlmib lepinguid.Kui Savisaar oli majandusminister siis minu arvates ta küll ei käinud lepinguid sidumas.
Noh ja kui te Inno ja Irja saate Keskerakonda mida te siis kavatsete ette võtta meie majanduse päästmiseks? Milline on äriplaan?
Milline on majanduspetside sõnum? Mida majandusdoktorid räägivad? Neil suu munni täis,eks ju.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

1.Politsei töö on väga lihtne,selleks,et tagada riigis absoluutne kord kus ei pandaks toime ühtegi kuritegu on politsei jõududel vaja teha tööd ainult kaks nädalat...Paraku nad vaid nussivad kabinettides sest turvafirmad maksavad KAPO ja Eesti politsei juhtkonnale,et kaitsepolitsei ja eesti politsei organisatsioon ei teeks tööd...
2.Kaitsepolitsei ja politseijuhtond teab väga hästi kuidas tagada riigis täielik turvalisus ja kord,nad ainult irvitavad ja neid ei huvitagi riigis korra loomine sest nad on paadunud kurjategijad ja neid jätab täiesti külmaks lokkav kuritegevus sest nad
on huvitatud kuritegevuse lokkamisest-nood on korrumpeerunud,turvafirmad maksavad neile pappi.
3.Kui tahetaks luua riigis kord majja siis muudetaks Karistusseadustikku,tehtaks seadused karmiks. Antaks politseile võim kätte s.o. lubataks politseil teha tööd.
Politseinike unistus on see kui nad saaksid iga avastatud majanduskiuriteo pealt mõne protsendi pappi.Kui selline seadus võetaks vatu kaoksid kõik maksupettused ja Eesti panga juhtkond teeks enesetapu.
Iirimaal on normaalne pea iga asja eest panna vangi vähemalt kümneks aastaks.
Eile pandi vangi naine kellelt leiti kilogramm heroiini,talle anti kümme aastat.
Kaks äsja vangist vabanenut millegi pärast tahtsid midagi korda saata tulirelvade abil,nad olid kätte tõmmanud kummikindad ja käes olid automaat relvad-kummalegi anti kümme aastat ebaseadusliku automaatrelva(mingid püstolkuulipildujad) omamise eest.

Anonüümne ütles ...

Inno on sma hull nagu margus lepa.
ikka poob end keegi üles ja kui keegi oleks tõesti juba välja tõstetud, siis oleks kõik ajakirjanduskaarnad selle ukse taga reas olnud. Jama ajad.

Inno ütles ...

Nu-nuh. Eks poomine on muidugi tavaline asi Eestis, eksole, seda juba aastasadu tehtud. See pole isegi uudisväärtusega enam, kedagi ei huvita, nagu ma aru saan. Poos üles, noja mis siis?! Ikka juhtub. Umbes nagu käis hambaarsti juures.

Samas olid abivajajad mingi kolm kuud ilma rahata, enne kui ajakirjandus nad üles leidis. Ja nüüd on iga päev intervjuud nendega, kes pidid rahatuna jõuludele vastu minema.

Küll hakkab tulema ka lugusid neist, kes end üles poonud või kes välja tõstetud kodust. Ajakirjandus käsitleb teemasid, mis neile just suhu ei jookse, 3-4 kuulise hilinemisega. Ja ega poomisest ega väljatõstmisest ei lähe ju keegi kuulutama kohe. See võtab aega, enne kui info ajakirjanduseni jõuab. Või kui ajakirjandus jõuab need teemad läbi seedida.

Anonüümne ütles ...

iga enesetapujuhu kohta tavatseti eelmise korra ajal kriminaalasi algatada! Ajakirjanduseetika keelab taolisi lugusid leheveergudel lehvitada,seda esiteks. Pereisa suitsiid jätab võla pereliikmete kanda, seda teiseks. Ja kolmandaks - meenutagem ajalugu, eelmise vabariigi lõppemist.

Anonüümne ütles ...

Väljatõstetav või rahatud ja seeläbi kehva olukorda sattunud ise üldiselt kisama ega teatama ajakirjanudusele ei jookse. Nemad on olukorraga selleks hetkeks tavaliselt vaikselt ja allaheitlikult leppinud. Seda teevad kas siis naabrid või tuttavada või tuttava-tuttavad.... seega on ka hilinemised kajastamistel... aga see mis tegelikult toimub on tegelikult ikka väga kurb ja õudne.... see kui hätta on tegelikult inimesed sattunud ja mingitki abi ega lootust seadusandlusest ei ole...

Anonüümne ütles ...

laenu abil tootmine ja elu korraldamine on jalgrattasõit - ei tohi seisma jääda, siis tuleb kukkumine. Loomulikult tuleb hoolitseda, et kummid peaks õhku. Laen on kasulik ja vajalik siis, kui laenuprotsent on oma kasumimarginaalist madalam. Enamjagu inimesi ostis elamise siiski selleks, et oma pere elu korraldada isiklikul pinnal. Pangad peaks otsima mõistlikke lahendusi, mis ei traumeeriks inimesi ja nende võimet laenusid teenindada olukorra tervenedes. Mõelgem sellele, kuidas jalgrattal kummidest õhk kadus? Leidkem põhjused! Pangem esialgu aukudele paik peale, seniks kui uue ratta osta jõuab!