laupäev, 7. veebruar 2009

Anna infot kohtutäiturite kohta! Ja hakkame ametnikele inimkeelt õpetama!

Tänastes TV3 uudistes näidati, kuidas Tallinna kohtutäitur Kaire Põlts kargas kraesse ühele mehele, kes tegi liiklustrahvi tasumisel näpuka. Arestis pangaarve ja mida kõik veel. Ja hääle järgi nii umbes 40nene tädi oli sealjuures veel nii bravuurikas, et keelas ajakirjanikul sellest uudist teha, kuna tema ei tahtvat, et tema nimi ajakirjandusest läbi käib.

No tere talv, mida ülbust, palun. Huvitav, miks tädi nii tige oli? Ja miks üldse ametnikud viimasel ajal nii härga täis on läinud. Nagu neile oleks kõik lubatud.

Siit tekkiski mõte hakata koguma inffi kohtutäiturite kohta. Kes ja kuidas inimesi kotivad ning sealjuures seadust rikuvad. Tõmbame nad liistule. Siis võib-olla võtavad vaiksemaks ja järgivad piinliku hoolega seadusetähte.

Keegi kunagi kirjutas, et üks suuremaid kurjameid olevat Tartu kohtutäitur Anne Böckler, kes nõuab inimestelt mitmekordseid trahve sisse. Mida te veel teate, head kohvikulised?

Tädi ei luba endast kirjutada, ei no tere talv. Nüüd just kirjutame!

Tegelt, arumaeisaa, miks kohtutäitur ei võiks inimestega sõbralikult suhelda. Ses mõttes, et vähemasti alustuseks kenasti küsida. Sest trots ja vimm tekivad ikka ja ainult siis, kui sind koheldakse kui kõntsa. Mäletan tudengiajast, et menetlusõiguse loengutes toonitati ikka, et väga oluline on see, kuidas inimest menetluse ajal koheldakse. Kui koheldakse lugupidavalt, siis inimene hoidub edaspidi kuriteo toimepanemisest, kui aga mitte, siis ta mõtleb, et vohh, nüüd ma alles näitan teile. Siinkohal annan lubaduse, et kui ma kunagi poliitikasse lähen, siis üheks minu esimeseks aktsiooniks saab kõikidele õigussüsteemis töötavatele ametnikele inimestega suhtlemise koolituste organiseerimine. Eriti, ja ma kordan veelkord, eriti on selliseid koolitusi tarvis kohtunikele, kes täiesti vastutustundetult lõugavad kohtualuste peale, ning prokuröridele, kes hakkavad, kui on möödunud teatav aeg (ca 1 aasta) nende ametisse astumisest, kõigi inimestega käskival ning ette hukkamõistval toonil kõnelema. Ja see on väga halb, sest ka sanktsioone rakendav ametnik ei saa lähtuda mitte omaenese hetketujust, kättemaksujanust, pahadest päevadest vms, vaid peab mõtlema, milliseid tagajärgi toob kaasa see, kui ta end menetlusaluse peal välja elab.

Palju on räägitud sellest, et kohut ja kohtuametnikke tuleb austada, aga austus ei teki niisama, ka kohus, olgu tal nii ajalooline autoriteet kui tahes, peab selle austuse enne välja teenima. Karjuvat kohtunikku ei ole võimalik austada. Ja kuna karjuvad enam-vähem kõik kohtunikud (nägin seda prokurörina istungeil käies), siis Eesti Vabariigi kohtul on veel pikk tee käia, enne kui teda võiks südamest austama hakata. Vähemad ametnikud, sealhulgas kohtutäiturid, vaatavad, kuidas kohtunikud teevad, ja käituvad siis ise ka samamoodi. Karjuvad ja arestivad. Nagu see loomariigis ikka käib: kuidas peremees ees, nõnda koer järel.

Naiivne on loota, et kohtunikud ja kohtutäiturid ise oma käitumist parandavad. Armsad inimesed, nemad on hea sooja koha peal ja neil ei ole tarvis oma käitumist parandada, kui keegi neid seks ei sunni. Aga sel ajal, kui nemad inimeste peale lõugavad ja neil igal võimalusel hinge kinni tõmbavad, koguneb inimestes trots ja vimm. Inimesed ei ilmu enam kohtuistungitele, venitavad neid, kuis jaksavad, peidavad end täiturite eest ning kandivad varasid mujale. Et näidata: säh sulle selle kottimise eest! Ja kõik see viib selleni, et kohtust on üha raskem oma õigust kätte saada, pea ilmvõimatu. Ja kui kohtust on ilmvõimatu õigust kätte saada, siis väheneb õiguskindlus ning me oleme ühel päeval olukorras, kus selle asemel, et kohtust õigust nõutada, hakkab inimene oma õigust omakohtuga taga ajama. Ja kõik sellepärast, et me ei suutnud õpetada kohtunikele inimeste keelt.

Seda on aga just kõige rohkem vaja. Õpetada kohtunikele ja mitte ainult kohtunikele, vaid kõikidele ametnikele, kuidas rääkida inimeste keeles. Neile tuleb seda järjepidevalt meelde tuletada, sest paragrahvide maailmas kipub see ununema - tean, olen ise kogenud.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ühtlasi soovitan hakata koguma andmeid notarite kohta kes juhul kui vanainimene võhivõõrale kinnisvara kingib ning võõras olevat lubanud tal selles edasi elada isegi ei soovita lepingusse märkida et vanuril on surmani õigus oma endisest majas elada

Anonüümne ütles ...

Tere Inno-Irja!

Juhtus just hiljaaegu selline sekeldus, mis pole välistatud juhtumast ju kogu aeg,kahtlustan.
Tegu on Tartu linna kohtutäituri Reet Rosenthaliga, kuid vahet pole, mis nime nad kannavad, sest nende arust tegutsevad nad seadusest lähtuvalt ja väga eetiliselt!
Kuna me elukaaslasega kasutama ühte pangakontot ja mul sinna volitus tehtud, läksin heauskselt jaanuari alguses sealt viimaseid krooniräbalaid välja võtma, kuid!!! kohtutäitur Rosenthal oli juba ette jõudnud ning kellegi teadmata arve arestinud!! Ei mingeid kirju, teatisi-elukaaslane ise oli välismaal tööl ja mina viibisin perkomdlikel põhjustel mitte oma koduaadressil! Ta polnud isegi seadusest tulenevalt jätnud seda miinimumsummat vabaks.
Peale meiliteel arupärimist, tuli paari päeva! pärast ülbe kirjalik vastus-oma võlnevustest saate ise taedlikuks, kui iga nädal kuskile E-RIIGI "karuperse" kaevute ja päringu teete! Ja tasub kodus olla, mitte mööda ilma ringi redutada, sest tema meid küll taga ajama ega helistama ei hakka! Ja kui te kohe kogu summa ära maksate, ehk vabastan ka konto mingi summa ulatuses arestist.
Millest siis jutt-selgus, et olime lapse elatusraha endisele abikaasale 3 päeva hiljem, kui vaja alles üle kandnud. Sellest lähtuvalt tehti ruttu avaldus ja saime peaaegu 2x suurema summa maksmiseks!
Kuid-mitte keegi ei vaevunud meiega ühendust võtma, me isegi ei teadnud millise kuu eest me võlgu oleme ja kui palju, sest meil puudus info.
Samuti seadis ta kahtluse alla, et kedagi kodus polmud, kui temalt tähitud kiri tuli, ka sellest andis ta ülbel toonil mõista,Ok!
Püänt selles, et mõne päeva pärast teatas ta meili teel, et teeb meile seda rõõmu ja vabastab arve teatud summa ulatuses arestist! Niiet-poom, käsen ,lasen....kuidas parajasti tuju on. No ja , kui ei meeldi-siis võite ju kaevata aukohtusse, kus teid igal juhul teatud nurka surutakse. No, ma ei tea, kui õpetlik see lugu on, kuid pildi tema "suhtumisest" inimesesse (võlnikusse) sain!

Irja ütles ...

Aitäh info eest!

Kas oleksite muidu nõus oma kogemusest ka isiklikult rääkima?

Anonüümne ütles ...

Ikka olen.

Mind just üllatas see nahhaalsus, kuidas tegelikult tagaselja võtab kohtutäitur ja lihtsalt nö"tegutseb", eeldades, et tal on võlgniku suhtes igasugune seadusjärgne õigus sisuliselt tagaselja arestida 0 väljamaksega konto, ja hõõruda seadusest tulenevalt igas meilis nina alla, et te teate ja peate teatud kuupäevadeks alati oma summad tasuma, mida me sisuliselt teame ja püüame veri ninast väljas ka teha! Saades ehk aimu, et ta on vist omi võimupiire kuritarvitanud, vabastas ta nädala pärast alles arve mingi summa ulatuses! Võibolla oli see meie viimane raha sel perioodil, millele saime loota? See fakt neid ei huvita, sest nemad, kui FIE-d teenivad just täpselt sinu arvelt oma töötasu ja äraootamata mingit tagasisidet või seletust nad ka tegutsevad -ja üsna kiiresti!
Neelasime selle kõik alla ja maksime teise lapse arveldusarvelt talle palga ja teise lapse elatusraha ära! Kuid hinge jäi midagi kripeldama siiski ja teadmine, et õigus on alati temal-ja ta ei pea sind sellest isegi eelnevalt teavitama, oma viga, kui sind olemas ei ole-õigel ajal õiges kohas!

parimat teile
M ja O ;-)

Anonüümne ütles ...

tüüpiline ülbe kanatädi-rahvavaenlane. muide tartlased kerjavad suurte loosungite abil linnakodanikke juurde. tulge kullakesed heade mõtete linna, saate inimväärika elu! oi mai gaad, ärge jumala pärast sinna karuperse elama minge! soe soovitus. ja nii kui nii olete peagi reedatädi ukselinki kulutamas või onu volli vastuvõtul palja persega, sest reedatädi arestib enne teie raha. hoiduge tartust, hoiduge korrupeerunud oravate linnast! maha ülbed rahvavaenlased-kohtutäiturid, maha sovjetimentaliteediga ametnikud!

Irja ütles ...

M ja O, ma teeks ettepaneku kohtuda ning rääkida asjast lähemalt. Sest ega asjad enne ei muutu, kui asjad avalikustatakse. Kirjutage meile kohviku meiliaadressil innott ätt mac.com ning siis saame täpsemalt kokku leppida. Saan aru, et olete Tartu inimesed? Meie saame igal ajal Tartusse sõita. Saame äkki teil kaebustki koostada aidata :).

Inno ja Irja

Anonüümne ütles ...

V.a.irja ja Inno.
Me soovime kinkida Teile Vöru tänava kohviku toetuseks Tartumaal Vara vallas Kannu kinnistust 1/2 osa,Pöördusime avaldusega Tartu notar Tiina Tombergi poole et tehingu tegemiseks aeg registreerida.Meile vastas notar täna et Teie Irja ja Inno peate sel juhul notariga ühendust vötma isiku andmete tarvis.notari e-mail aadress on tomberg@notar.ee
2008.a.05.02.veebruaril väljastas notar Mati Nihveltile pärimistunnistuse ,kus on märgitud et M.Nihvelt on oma isa ainupärija 1/2 18 ha metsa osas.Tasusime riigilöivu vastavalt tehingu väärtusele.Siis edestas kaimo Timmusk völtsitud allkirjadega paberi,/völtsimine on kindlaks tehtud Löuna politsei prefektuuris.Kuid vastati et kriminaalasja ei saa alustada kuna Heinrich Nihvelt on surnud.Kuid sellegi poolest notar meile kinnistusavaldust ei teinud ja asjaöiguslepingut ei sölminud.Pöhjendas völast Kaimo Timmuski ees.Et saada kinnistusraamatusse sissekanne,selleks peaksime meie pöörduma kohtu poole,kuhu me ka pöördusime.Meile esitati riigilöivu suuruseks 7000 krooni.Seega jäi see ära.Kuna notar Tiina Tomberg 2004 a.24 mail vormistas koheselt kinkelepingu sellele samale kaimo Timmuski tütrele.;Vastas et see juriidiline öigus oli,kuna mati omandas oma ema pärandist 1/6 kinnistuväliselt.Ka siis ei olnud mati kinnistut käsutama saanud hakkata ja notar vormistas koheselt ,kui oli Helju Nihvelti pärandiasjus väljastanud pärimistunnistuse 5 minutilise vahega oli mati enese teadmata ära kinkinud.Seega ei tohiks ka antud juhul probleeme olla,notar on ju asjaga kursis.Mingit völgnevust Kainmo timmuski ees ei ole.Seega oleksime südamest tänulikud ,kui vötaksite selle kinke vastu.kinke koormamiseks soovime et ,kui kirjandus kohvik valmib,et siis saaksime koos matiga päevas tassike tasuta kohvi.See olekski köik.Kui Teie seda kinget siiski ei taha,siis sooviksin Teie abiga kinkida Nazorlastele.Notar arvab,et Teie ühendust ei vöta ja sellepärast minule täna üleolevalt teataski.Tänan Teid Irja ja Inno,olete väga ,väga kaunis ja südamlik,öiglane ja haruldane abielupaar siin Eestis.Ja veel rohkem röömustab see,et Te plaanite Tartusse kohvikut teha. Tervitades Riida ja mati Nihvelt tartumaalt

Anonüümne ütles ...

Kohtutäiturid peavadki kurjad olema, ega muidu võlgnik end ei liiguta. Omadest kogemustest tean seda, kui üritasin võlgnikuga pea 4 kuud kokku saada ja kokkuleppele jõuda, kuidas ning millal ta saab maksta. Nii harva, kui telefoni teel ta kätte sain, tulid sealt ainult lubadused ning kui päev käes, mil kokku pidime saama, siis ei olnud võlgniku kusagil. Võlgnik vilistab enamasti võla ja su rahumeelse soovi peale asi kenasti ära lahendada.

Anonüümne ütles ...

no see ANNE BÖCKLER on vist kõige hullem täitur keda ma tean,ei tunne seadus ega midagi,ja kokku leppedest ta ka kinni ei pea.ma lausa imestan kuidas siuke inimene saab täitur olla.!!!

Anonüümne ütles ...

Anne Böcler soovis mu emapalgast arestida 20%, kui ta seda teha ei saanud, sest üks teine kohtutäitur oli juba 10% arestinud. (Saab 20%) siis nüüd kirjutati mulle postkasti, et kuna nende nõuded on ootel, et kas ma ei saaks ise hakata neile 50 euri maksma, et ka nende nõuded saaksid osaliselt tasutud.
Eriti haige. Tegelikult nad ei tohiks vh üldse arestida, või kui siis eelnevalt minu käest midagi küsitud on ja näidatud võlausaldaja nõuet selleks. Ei midagi. Neil lihtsalt on see õigus

Irja ütles ...

Aga kas emapalka ei saa lasta kanda lapse arvele? See on ju raha lapse jaoks, lapse hüvanguks.