laupäev, 7. veebruar 2009

Hea eeskuju Euroopast: Slovakkia

Kui otsida Eestile head eeskuju Euroopast, siis võiks see olla Slovakkia, mille majanduse kohta leiab põhjalikuma ülevaate Wikipediast. Millel läks pärast sotsialismi kokkuvarisemist küllalt kehvasti, pikka aega oli 1990ndatel võimul autoritaarne valitsusjuht Vladimír Mečiar, misjärel sai riik korralikult arenema hakata alles alates 1998. aastast. Slovakkia liitus ELiga sarnaselt Eestiga 2004. aastal ja tänavuse aasta algusest võeti Slovakkias kasutusele euro.

Slovakkia on väga sarnane Eestiga, kus on olemas rikas naaber, nagu eestil Soome, nii Slovakkial Austria, kus paljud slovakid käivad tööl. Samuti on Slovakkia majandust iseloomustanud kiire kasv. SKP elaniku kohta on enam-vähem võrdne, Eestil isegi veidi kõrgem. Majanduse struktuur on samuti sarnane. Eestit kutsutakse Balti tiigriks, Slovakkiat Tatra tiigriks. Ent ERINEVALT Eestist suutsid slovakid suruda alla inflatsiooni ning hoida kontrolli all kaubandus-teenindus (nn jooksevkonto) defitsiidi. See oleks ka Eesti puhul olnud väga oluline, eriti mis puudutab euro kasutuselevõttu.

Eesti tegi suure vea juba Partsi valitsusajal, et hakkas vahetult enne euro kasutuselevõttu suurendama hüppeliselt ametnike palku. Raha läks nagu kuumale kerisele, mis viis inflatsiooni hüppeliselt üles ja tekitas suure jooksevkonto defitsiidi. Sisuliselt tuleks kõrvad pihku võtta tolleaegsel rahandusministril Taavi Veskimäel, kes nüüd püüab oma tegematajätmisi pehmendada. Eelarvesse laekus küll raha hästi ja ahvatlus seda kulutada oli suur, ent seda poleks tohtinud teha. Pärast Partsi astus sama reha peale ka Andrus Ansip, kes ütles otse välja, et eelistab kasvu eurole. Ja sinna see euro jäigi, kui brutaalselt väljenduda. Ansip on rattur ja küllap oma ratta-kogemusest tuld võttes algatas võidusõidu, mida ta nimetas 15 aastaga 5 rikkama riigi hulka jõudmiseks. Ent suures tuhinas ei pannud ta ühtäkki tähele, et väntab küll kõvasti, jalad käivad nii mis kole, aga jalgrattal pole enam rattaid all. Mõnda aega tuhises ratas veel edasi ja püsis isegi õhus, ent plärtsatas siis ühel hetkel vastu maad, ning Ansip lendas korralikult ninuli. Mis on Eesti praegune seis. Nüüd tuleb ratas kõigepealt parandusse viia, uued rattad alla saada, lõhkised nina ja põlved terveks tohterdada, enne kui saab uuesti sadulasse istuda.

Käesolevaks aastaks prognoositakse Slovakkiale 2% kasvu, Eestile aga jumal teab kui suurt majanduse langust, 10% või isegi üle selle.

3 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Ja kosha mash? Või oli see Okosha mash?-Kuidas käsi käib?
Minu arvates Slovakid on ühed soliidseimad slaavlased.
Nad on mõnusad ja töökad,inteligentsed,viisakad seksikad jpms. häid sõnu.
Neil on meiega üsna sarnane ajalugu.Nad on olnud orjapõlves aastasadu,viimati vast olid Tsehhide all,enne tsehhoslovakkiat.
Slovakid teevad maitsvat borsi suppi,mis on peenem kui venelaste oma.
Slovakkidel on lemmikjoogiks Slivovitsa või Borovitska.
See on vabrikus valmistatud puskar.Sel pole viina maitset ja on mõnusa mekiga.
Slovakkidel on seda venelaste armastavat süda,seda südamlikkust ja soojust,ning sellist elust rõõmu tundmise oskust.Ja nad on töökad.
Mulle ei meeldi need latiinod kes ainult mõnulevad päikse käes ja tööd ei armasta teha ja siis omaarust on sellised elurõõmsad...vastikud sellised on latiinod...eestlased on elurõõmsamad kui latiinod...
Mulle tundub,et Slovakid on ühed parimad inimesed terves maailmas.
Ma ei jõua neid ära imestada.
Nad tantsivad ka jablotskat.
Nad nimetavad seda tantsu teisiti.
Slovakid ei ole nõnda metsikud ja jõhkrad kui venelased,nad on inimesed.
Venelased on ikka päris loomad,võin seda kinnitada oma vene armees veedetud aastate järgi ja ka tallinas nende jõhkrust ja küünilisust kohanud küll...
Slovakid on inteigentsed.nad ei suitseta hasishit nagu poolakad.
Polakaid tuntakse kui matsirahvana kes tõmbavad hashishit ja on räpased ja laisad ja kulturitud elajad...
Tsehhid on samuti umbes slovakkide taolisedkuid Tsehhid on laisapoolsed ja veidi lodevama ülapidamisega ...
Mul ei lähe kunagi meelest lugu ühest piltilusast Slovaki noormehest,ta polnud mitte ilueedi aga noh selline ilma kõhuta,spordi poiss,mitte suitsetaja ja alkoholi tarvitas pidudel vähe,selline tavaliseolekuga,lahe vend,suur armastus südames.ta oli mu majakaaslane ja ootas kuid mil ta armastatu tuleb talle külla,ta oli talle truu,vaatamata sellele,et kõik tüdrukud vahtisid teda pikisilmi...
tuli ta armastatu külla ja kusagil kuu aja pärast pidi poiss minema kodumaale kooliasju ajama ja jättis oma armastatu, kes oli selline tagasihoidlik ja häbelik,nädalaks ajaks meie majja.
Juba järgmisel ööl peale poisi lendu kodumaale ronis ta armastatu teise mehega voodisse...
Poleks seda uskunud...
Nii truu mees ja selline tagasihoidlik ja häbelik tüdruk võis kokku keerata sellise käki??!!...maeisaaaru
Mam tja rad-sa meeldid mulle
Miluju tja-armastan sind

Anonüümne ütles ...

slovakkia muutis valuutakurssi inflatsiooni asemel, seda võiks ka mainida, muidu puudub följetonil majanduslik sisu.

Anonüümne ütles ...

Jutt jääb ikka sinnasamasse: raha korjasime küll ühtemoodi, aga kulutasime meie seda mõttetult, rehvormi valimislubaduste täitmiseks, pidevalt jahudes teadmistepõhisest majandusest, aga tegelikult tootsime maailma kalleimaid lapsi, jättes samas igal aastal tuhandeid ilma hoolde, tekitasime sisepoliitilise reitingu nimel transiidisektoris kollapsi, julgustasime oma absurdsete lubadustega (..viie rikkama sekka) inimesi mõtlematult laenama jne. Ühesõnaga, tegime kõik selleks, et olla just seal, kus me täna oleme.