reede, 6. veebruar 2009

Eesti e-riigi pudelikael: EENet


Väljavõte EENeti veebist.

Eesti Interneti Sihtasutuse loomise taustal tahaks kirjutada veidi sellest .ee asjandusest.

Eesti reklaamib end teoorias kui suurt e-riiki, ent praktikas on olukord sootuks äraspidine. Näiteks kui e-asjanduse alustala, Euroopa Liidu .eu domeeni registreerimine võtab aega mõni tund, siis vastava .ee domeeni registreerimiseks kulub mitu nädalat. Kas pole huvitav? Seejuures pole .eu domeeni registreerimisel mingeid erilisi piiranguid, mile poolest .ee registreerimine on ilmselt üle maailma kuulus. pead olema äriregistris registreeritud ja ma ei tea kõik mis veel. Ime, et veregruppi, seksuaalset orientatsiooni või HIV-positiivsust ei kontrollita.

Kas pole põhjus selles, et Eestis on .ee domeenide registreerimine endiselt ühe dinosauruse, EENeti käes, mis omakorda allub (või koguni kuulub?!) ühele isikule, Jaak Lippmaale?! Mis omakorda kasseerib sellise aeglase teenuse eest veel 200 krooni aastas, samas kui zone.eu võtab kiire .eu teenuse eest vaid 199 krooni. Ja ei nõuta mingit tobedat bürokraatiat. Tundub, et vähemasti e-asjanduses on Eesti palju mahajäänum ja bürokraatlikum kui Euroopa Liit. Häbi!

Loodetavasti see asi ruttu muutub.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vähemalt registreerimiskiiruse osas on mul veel aasta lõpust hoopis meeldivamad kogemused. 1-2 päeva eenetis max. Ja arvestades meie linnakesesuurust rahavaarvu ehk polegi mõtet asju üle administreerida. Samuti oli .ee domeeni registreerimine viimase ajani tasuta, kuigi kõlakaid tasuliseks mineku kohta käib juba pikemat aega.

Anonüümne ütles ...

Vähe sellest, seesama Lippmaa on nii tark, et lõpetas detsembris lisadomeenide registreerimise firmadele, ehk kui firmal on laiahaardelisem äritegevus ja huvi oma tooteid erinevatel domeenidel presenteerida maailmale, siis seda ei ole selle tarkpea otsuse alusel enam võimalik teha. See on absurd kuubis ja muud ei oska öelda, et seni kuni selliste idiootidega tegu, pole mõtet isegi e-riigi sõna suhu võtta. Tegu on tahtliku firmade arengut piirava tegevusega. Kes iganes seda selliselt täna korraldab peaks praeguses situatsioonis lausa kriminaalvastutusele võtma kui riigireetureid. Olukorras, kus riik vajab ellujäämisseks ettevõtluse kiiret arengut, nende maailmale teadvustamist, käituvad mõned isandad ja huvigrupid risti vastu ja taksistavad seda. See on KURITEGELIK käitumine nii ettevõtjate kui ka riigi suhtes, kes vaaguvad niigi hinge. Vaadake mida jahub Juhan Parts siinkohal..

Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia on vereringe teistes majandusharudes uutmoodi loomiseks. Infotehnoloogia kasutuselevõtt majanduses oli revolutsioon, kuid täna on revolutsioon iga teenus või toode, mida IT abil tehakse uutmoodi nii, et see on kättesaadav laiemale tarbijaskonnale – jalgratast ei ole mõtet leiutada mitu korda. Siin on määramatu, aga samas selge vahe, kus igaühel on nutika ideega võimalus paljude inimeste maailma muuta.

Tore, eksju. Aga kuidas muuta, kuidas jõuda laiema tarbijaskonnani maailmas, kui pead iga doomeeni registreerimiseks ostma riiulifirma? Lollidemaa!

http://www.demokeskus.ee/news/news/jalgratast-ei-ole-motet-leiutada-mitu-korda/

Anonüümne ütles ...

vaadake kellele kuuluvad domeenid
www.karastusjoogid.ee
www.buratino.ee

ühele ja samale firmale mis peaks olema välistatud. Neid näiteid on tegelikultsadu. Kogu EE domeenindus käib 2 inimese suva järgi. Mõned saavad 2 tähelisi domeene, mina olen saanud alati vastuseks et kahjuks ei saa seda teha. sama oli numbrilise domeeniga, ometigi on registreeritud nii mõnigi. nt 24.ee.

suht jama värk tegelikult

Anonüümne ütles ...

EENet ei kuulu Lippmaale.

Kunagi 90ndate alul (91-92), kui internet üldse Eestini jõudis, siis oli vana (Endel) Lippmaa KBFI eesotsas ja KBFI oli esimene asutus, kuhu internet reaalselt jõudis. Selle käigus registreerisid Lippmaad IANA-is (domeenimajanduse juurhaldaja) .ee domeeni ja said selle kontaktisikuteks, kus nad on siiamaani. Lihtsalt mingil hetkel nad "outsourcesid" reaalse registreerimise ja sellega majandamise EENet-ile, aga erandotsused käivad ikkagi nende kaudu. Mis hetkel Endel selle pulga Jaagule üle andis, seda ma täpselt ei tea.

Aga eelmistele kommentaaridele paranduseks: ühel firmal mitme domeeni omamine ei ole absoluutselt keelatud kunagi olnud, lihtsalt senimaani oli vaja esindada põhjendatud seletus ja siis Lippmaad otsustasid, kas see sobis või ei. Kui sobis, siis andsid loa.

Nüüd on nad jah nende erandite tegemise hetkel peatanud kuni selle sihtasutuse saatuse selgumiseni. Aga arvestades, mis praegu riigis toimub, siis ilmselt ei ole see just kõige prioriteetsem asi MKM-is hetkel :(

Anonüümne ütles ...

kuni mõni geenius ehitas oma äriplaani üles sellele, et registreeris ära kõikvõimalikke teiste brändide nimelisi .ee domeene, siis on väga hea, et vähemalt üritati seda äri pidurdada - see on vargus ja vargusel põhinev majandus - me kõik näeme, kuhu see viib. Krahhini. Minge tööle, kutid. Kui arvutit tunnete - IT poisse on igal pool puudu, tehke midagi, ärge lootke hõlptulule. Selline tegevus tuleks karistatavaks teha, et normaalsetel firmadel oleks võimalik oma tööd teha ja SKP-d tõsta.