laupäev, 7. veebruar 2009

Miks Eesti valitsus IMFi kirub, vol2


Väljavõte IMFi aruandest Eesti kohta, 29.11.2006, IMFi kodukalt.

Veel veidi sellest, miks Eesti võimud on hakanud viimasel ajal kiruma IMFi. Nimelt on IMF juba viimased 4-5 aastat hoiatanud Eesti võime majanduse ülekuumenemise eest. Selle eest, et Eesti majandus pole jätkusuutlik, et on vaja kärpida kulusid, et alandada inflatsiooni ja jooksevkonto defitsiiti. Ent Eesti valitsus seda ei teinud, nagu märkis ka IMF, poliitikud tõid põhjuseks raskused kulude kärpimisel olukorras, kus maksutulud laekusid üle ootuste head. Ehk siis valitsus, mida on viimastel aastatel juhtinud Reformierakond ja Andrus Ansip, valis populismi tee. Keerates sellega oma rahvale noa selga, kui otse öelda. IMFi soovituste üle vaid irvitati, seletades umbes nõnda, et küll valitsus teab paremini, mis rahvale ja riigile hea. Tulemused on nüüd käes.

Kõige kurioossem on veel see, et IMFi on hakanud kritiseerima rahandusminister Ivari Padar, kes on ise seoses oma ametipositsiooniga Eesti kõrge esindaja IMFi juures (täpsemalt IMFiga tihedalt seotud Maailmapanga kaudu). Tema peaks just hea seisma selle eest, et Eesti TÄIDAKS IMFi poolt ette kirjutatud norme. Ehk siis rahandusministeerium ja Eesti Pank, kus töötavad valitsussektori kõige enam makstud ametnikud, kes peaks ootuste kohaselt tegema kõige paremat tööd. Ent kes pole midagi teinud olukorra parandamiseks. Kes on vaid naiivselt lootunud mingile imele, pehmele maandumisele. Nüüd selgub, et selline lootus oli täiesti küündimatu, ja kuritegelik.

Eesti majanduse praegune olukord ei ole mingi ootamatu üllatus, valitsus on kogu aeg olnud teadlik riskidest, mis võivad realiseeruda viljeldud poliitika jätkumisel. Ent valitsus ei hoolinud hoiatustest ja võttis riski, väga suure riski. Ja see ei õigustanud end absoluutselt Mistõttu on küündimatu kritiseerida neid, kes püüavad välja tuua valitsuse vigu ja juhtida tähelepanu sellele, et praegune valitsus on 100% vastutav praeguse olukorra eest Eesti majanduses. Maailmamajanduse olukord pole mitte Eesti probleemide põhjus, vaid tegur, mis on olemasolevaid probleeme veelgi võimendanud. Ent ka rahvusvaheline olukord pole üllatus, ka selle arengutest on olnud juba aastaid juttu.

Otsekoheselt öelduna võib väita, et valitsus on rahvast aastaid lollitanud katteta lubadustega. Ja peab nüüd helpima enda keedetud suppi. Suurimaks kannatajaks on aga rahvas.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen sama meelt, et praegune valitsus on 100% vastutav praeguse olukorra eest Eesti majanduses. Kuid milles peitub vastutus? Kas lahkuvad orbiidilt, võtavad uuesti soojad sossepa kohda sisse nõukogudes, juhatustes ja eluke moosi sees nagu vanasti? Tegelikult tuleks kehtestada sanktsioonid. Poliitikakeeld, majandus-ja finantstegevuse keeld jne. Miks? Sest nende tekitatud kahju riigile ja rahvale läbi aastate on korvamatu. Süüdlasi on vaja selgitada läbi aegade, vähemalt alates aastast 2000. Teisiti seda riiki ja ühiskonda ei ole võimalik päästa. Nende tolvanitega mitte eales.

Anonüümne ütles ...

IMF aktsionäride nõukogu liige ehk IMF Eesti kuberner on ikka Eesti Panga president, asekuberneriks on Rahandusministeeriumi kantsler. St Padaril ei ole sellist rolli.

Inno ütles ...

Nojah, Padar on esindaja Maailmapanga juures, ent see on IMFiga sisuliselt üks ja sama asutus.

Anonüümne ütles ...

arrogants on olnud iseloomulik ka varasematele valitsustele, näiteks Partsi omale. Sai ju ka suhkrutrahve ette ennustatud (ja ka muid saabunud või saabumas ELi rikkumismenetlusi), aga lihtsam on hetkepoliitika nimel silmad kinni pigistada. Küll järgmised tulijad ja rahvas jamad ära klaarivad.

Anonüümne ütles ...

Selles, et raha otsa sai, ei olnud midagi imelikku. Raha osatähtsus igapäevases elus kasvas linnutiivul. Päevast päeva oli vaja sooritada sularahalisi tehinguid, kus raha käis käest kätte. Raha anti üksteisele küll rullikeeratuna, küll ülemisest või alumisest servast kinni hoides, küll käkras või siis keskelt murtuna, kuni üks kaval mees tuli mõttele, et raha võiks otsa saada. Seda kõikide turueitede, ametnike ja paljude teiste rõõmuks, kel iga päev rahaga tegemist tuleb teha. Sellest ajast peale ongi rahal üks valge ots, millest saab kõvasti kinni hoida andmisel ja sellest on ka mõnus kinni haarata võtmisel. Kes seda ei usu, see heitku pilk rahakotti ja veendugu ise, et raha sai otsa.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Suur aitäh anole 11.17 ja Innole.
Nüüd on siis selge miks Eesti pank ei maksa tulumaksu.
Egas võimsam maksa viletsamale makse,ikke nõrgem tugevamale.
Nii,et Lipstokiga võrreldes on tähtsusetud EV president, pääminister,kapo peadirektor jpms. bürokraadid-nad on huitaa sobatsije.
Kui Lipstoki meeskond juhib riigimajandust siis ministrid ajavad poliitikat...poliitikat ehk etendust,shõud...
Millised on meie kuberneri plaanid või milliseid juhtnööre jagavad IMF isandad oma koloonia kubernerile?
Muideks,Iseseisvusparteis juba ammu öeldi,et IMF juhib maailma...
Kuidas Lipstokil edeneb tekitatud finantskriisi najal rikastumine? Kui palju on ostetud kokku kinnisvara või millised variandid on veel pärisorjastamiseks?
Kas pederastia maaletoomisel on ka Lipstoki käsi mängus?