pühapäev, 1. veebruar 2009

Peeter Ernitsa kohtumine dozor-lastega, XIV osa



Ajakirjanike liidu esimees Peeter Ernits jätkab oma valmiva raamatu tutvustamist. Ta ütleb, et eri lood eri inimestelt annavad koos uue kvaliteedi. Lood on väga huvitavad ja paljud on šokeerivad nii eesti- kui venekeelsele lugejaskonnale. Pronksiöö sündmustest on palju kirjutatud, aga paljudest asjadest pole midagi ilmunud. Näiteks pole olnud võimalik lugeda nn kosmonaudi ehk eriüksuslase lugu, toonase põhja politseiprefekti Raivo Küüdi lugu, seda, mida mõtles ja ütles tol ajal siseminister, mida mõtles Tallinna linnapea, mida mõtlesid nn marodöörid või vargad. Ausad lood mõjuvad alati teistmoodi kui paljad tsitaadid või üksikud fraasid. Ja kui materjalid on kõik koos, saab igaüks ise otsustada, kes räägib ausat juttu ja kes mitte.

Leonora Linter räägib, et üks toonastest politseijuhtidest Erik Heinmaa ütles, et polnud mingeid filtratsioonilaagreid, et kõik viidi Järve arestimajja, kõigil oli advokaat. Ernits ütleb, et lood mõjuvad teistmoodi siis, kui nad on kõik koos. Tema huvi on olnud igas asjas tõele võimalikult lähedale jõuda. Linter küsib, kas Ernits ei karda, Ernits vastab, et ta on olnud aastaid ajakirjanik ja teda on seostatud kõigi erakondade ning huvigruppidega.

Dozor-lane küsib, kuidas saab usaldada Ansipit, kes oli tippkommunist. Ernits vastab, et Ansip on valitud demokraatlikel valimistel. Ernits ütleb, et Ansip on valimistel flirtinud pensionäride ja natsionalistidega. Ent see on poliitika.

Tuleb küsimus, et miks poliitikud kord räägivad ühte ja siis teist. Ernits ütleb, et äkki on neil uus informatsioon?! Poliitikutel on võimalik reageerida uuele informatsioonile.

Tuleb küsimus, kas ajakirjanikke instrueeriti, kuidas pronksiöö sündmusi kajastada. Ernits ütleb, et sellist asja ei olnud. Ajakirjanikele korraldati küll kohtumine kaitseminister Jaak Aaviksooga, ent mingit sunniviisilist instrueerimist ei olnud. Kaitseministril olid kohtumised ka maakonnalehtede ja raadiojaamade esindajatega.

Kommentaare ei ole: