pühapäev, 8. märts 2009

Kas Jüri Pihliga tuleb Kapo võimule?


Väljavõte Äripäeva veebist.

Kui nüüd tõsiselt rääkida, siis mul on hirm Jüri Pihli võimule tõusmise ees. Sest ma näen, või õigemini tunnetan, et tema kaudu pürgib võimule seltskond, kes toimetab Toompuiesteel.

Julgeolekustruktuurid on läbi aja olnud altid võimule pürgima. See oli päris tavaline endises Nõukogude Liidus, kus riiki juhtis KGB kindral. Aga ka mujal. Isegi USAs on olnud julgeolekumeestel püüdlusi võimule tulla, või vähemalt sokutada pukki endale kasulikke tegelasi. Ja ega Eesti pole ses osas mingi erand. Kapo valdab väga palju infot, seda organisatsiooni on raske kontrollida ja ses organisatsioonis töötab terve hulk ambitsioonikaid ja võimuahneid inimesi. Kes tahaks ise olla need, kes korraldusi jagavad, kõige kõrgemal tasemel, mitte vaid lihtsad käsutäitjad, ühiskonna teenrid. Ma kujutan ette, et Jüri Pihli väike militsionääri süda ihkab ikka seda kõige uhkemat mundrit. Ja selleks on ta valmis kõigeks, isegi naeratama mesimagusalt.

Mind teevad väga ettevaatlikuks Pihli sõnad, kus ta räägib Tallinna linnavõimust. Viimaste aastatega on Kapo kindral Jüri Pihl endale allutanud prokuratuuri ning nüüd tõusnud siseministrina poliitilise võimu juurde. Ja kasutades oma võimu korraldanud Tallinnas mitmeid aktsioone, mis viitavad politseiriigile, või Kapole kui poliitilisele politseile. Mis siis korraldab poliitilise opositsiooni suhtes karme haaranguid, samas kui koalitsioonipoliitikuid, näiteks president Ilvese Ärma raha-afääre ei uurita üldse. Ja mida me teame õigupoolest Pihli enda raha-asjadest?!

Juba aastaid on Pihl püsinud varjus ja samas naeratanud alati kavalalt. Ta on kogunud endasse infot nagu svamm. Ja nüüd vahetab selle info poliitilise võimu vastu. Kahtlemata annab sellise info ja võimuga teha palju head. Ent Pihli arranžeeritud Pronksiöö näitab, et see mees võib korda saata väga palju kurja. Väga palju. Mees, kes korraldab osa rahva suhtes veresauna, jättes teise osa kaitseta, ei saa olla hea mees, veel vähem hea poliitik. Ta on suurekaliibriline kurjategija.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma kardan, et olukord on isegi hullem ehk siis võimule ei pürgi mitte Toompuiestee organid, vaid piiri tagused organid. Need, kes aitasid tosina aasta eest võimule Vladimir Putini ja vahetasid siis ta teise Vladimiri, Medvedjevi, vastu.
Tõenäoliselt prooviti seda Eestis teha 2004. Keskerakonna parteide vahelise koostöö lepinguga aga selle raames pole teada olevalt mitte ühtegi ühist üritust toimunud. Tõsi, on käidud ainult külas vastastikku parteide kongressidel. Selles suhtes on isegi Mihkelson olnud meedias sõnakam (lugeda sõjakam) kui KE on seda siiani suuta olnud.
Sellises olukorras leitigi ilmselt, et meedia peksupoisist (KE) pole kasu ja uus panus tuleb teha parempoolsete kannupoisile (SDE). Sellel oleks mitmeid eeliseid:
1) Kolmikliidu parteidest on ta kõige valitavam venekeelsete elanike jaoks (Laar ja Ansip tekitavad suuremat vastuseisu)
2) Väga suure tõenäosusega on uus SDE esimees Jüri Pihl ka hästi alluv Moskva nukujuhi käsklustele, sest tema kohta on kindlasti ajaloolises kontekstis mõistetavate tegude aga praegu taunimist leidvate asjade (loe: luukerede) toimik. Üks kirjutis möödunud aastast, mis sellele vihjab:
http://rahajumal.wordpress.com/2007/08/05/vajalik-lugemine-jouministri-tausta-kohta/
3) Majanduskriisi tingimustes oodatakse karmi kätt ja õiglast juhti. Selles mõttes tundub Pihl olevat õige valik, sest kõik võimu kritiseerijad pannakse lihtsalt platele ja suukorv pähe. Hitler tuli ka vabadel valimistel võimule, sest oli majanduskriisis vaevleva saksa rahva jaoks vali korra ja uue poliitika (neid lubas Res Publica, kellel on ka väga tugevad nabanöörid organitega) lubaja. Milline riik sellest välja tuli, teame kõik.
4) Eile pidasid laarikud Ungaris konverentsi, et mõista hukka ka kommunismi kuriteod. Seda tehakse loomulikult "tasakaalu" huvides, sest parempoolse Adolf Hitleri ideoloogia ja riik mõisteti Nürnbergis hukka. Isamaa partei jaoks on tegemist oma ideoloogiliste vendade puhtaks pesemisega. Või siis vähemalt katsega näidata, et vasakpoolne ideoloogia oli samasugune.
5) Jüri Pihli kohta sõna võtmine võis olla VÄGA JULGE OTSUS (raamatu jah, härra peaminister, kontekstis) ehk siis olge valmis ligipääsu katkestusteks kuni materjalide kadumisteni. Kui saate, siis tehke blogist arhiivi koopia kõvakettale või mälupulgale.

Anonüümne ütles ...

Sa Inno oled ikka täiesti loll. sa ise kütad ennast oma jutuga üles, siis hakkad seda ise uskuma ka ja lõpuks kriiskadki hüsteeriliselt ning kujutad ette, et kogu maailm on su vastu. Masendav. Oleks, et sa natukenegi reaalsusest midagi tajuks aga kahjuks mida edasi seda vähem su lugudel ja mõttearendustel tõelusega pistmist on.

Inno ütles ...

Ma ei välista, jah, et Pihl, endine Viru hotelli turvaülem, on endine kagebiit, sest selised Inturisti hotellid olid KGB valvsa tähelepanu all, räägiti isegi nn mikrobetoonist, kus siis seinte sisse olid paigaldatud numbritubades ja koridorides ning isegi liftides pealtkuulamiseks mikrofonid.

Pihlilt võiks küsida, kes temaga kokku puutub, tema sidemete kohta KGBga. Ta ei saa öelda, et neid polnud.

Selge on see, et Pihl on mees, keda on võimalik šantažeerida. Ja ta pole ka eriti tark poliitik, nii et seda enam.

Anonüümne ütles ...

Virgo kruvele.
1992 aastal Mart Laar ei kuulutanud välja sõja olukorda mil venemaa pani käpa peale meie riigile...
Vargad ahju!