neljapäev, 12. märts 2009

Kas Raasuke koristati devalveerimise ajaks Eestist ära?


Väljavõte Äripäeva veebist.

On kindlasti mitmeid põhjuseid miks Swedbanki Balti panganduse (endise nimega Hansapank) juht Erkki Raasuke selle koha pealt ära koristati. Sest, olgem ausad, "edutamine" Swedbanki finantsjuhiks pole just teab mis uhke karjäär.

Nüüd on küsimus, mis on selle taga? Vihjatud on, et Swedbank tahab asuda Balti riikides kõvasti kulusid kärpima ja töötajaid lahti laskma ja see oleks Raasukesele raske. Siis on võimalik, et muutub poliitika panga suhtumises klientidesse, kelle kõrid võetakse tõsisemalt pihku, Raasukest aga seovad paljud isiklikud kontaktid ja kokkulepped. Ja kolmas variant, see on ettevalmistus devalveerimiseks Eestis. Sest see on suur pauk ja seda on võõral mehel siin parem toimetada, kel on veel pealegi olemas "kriisi aja kogemus".

Devalveerimine on üsnagi tõenäoline Eestis, täpsemalt loe Kataloonias elava majandusteadlase Edward Hugh avalikku kirja Eesti rahvale: http://balticeconomy.blogspot.com/2009/03/why-you-need-devaluation-open-letter-to.html

18 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ja-jaa, on tõenäoline, paljud muudki stsenaariumid on päris tõenäolised ja me teame seda, aga aitab ehk sellest ühe plaadi käiamisest? Kui devalveeritakse, siis devalveeritakse ka ilma teiepoolse pideva meeldetuletamise-ja pasundamiseta ning praeguses kontekstis olete te pigem paanikakülvajad kui midagi muud. Naudite seda äkki lausa?
Kui ma vaatan enda lähikonna peale siis pean ütlema et pilt on päris rõõmsailmeline, ma ise töötan tootmisettevõttes kes sai oodatud suurtellimuse mis annab tööd ja suure käibe paariks järgmiseks aastaks, sama mu mehe koha pealt, tellimusi jagub vähemalt aastaks ja ometigi nii minu tööandja kui mehe oma läksid veebruaris kaasa paanikaga ja saadi tööinspektsioonist luba osalise tööajaga töötamiseks kuna aasta esimesed kuud olid väikse müügiga nagu nad tegelikult iga aasta on olnud.
Ja ma ei ütle et see hoiab ära krooni võimaliku devalveerimise aga paanikat oskavad kõik külvata.

Anonüümne ütles ...

Te ka ei väsi, kuigi olete selle devalveerimisega juba mitu korda mööda pannud tähtaegu loopides jne.

Inno ütles ...

Mis riigis te elate?

Anonüümne ütles ...

Inno: mitte teie Eestis, kus 1. veebruaril devalveerimine oli.

Inno ütles ...

Õnneks polnud veel miskit.

Veebruarile vihjasid lugupeetud ministrid, eriti Siim Valmar Kiisler, kes käis töö ajast Hugo Bossi poes kiiruga riideid ostmas. Jäi mulje, et kohe-kohe on midagi toimumas, et nõnna paaniliselt vaja sisseoste teha.

Anonüümne ütles ...

Lipstok saab ju ka kinga! Midagi susiseb...

Anonüümne ütles ...

Ei no lahe on! Nüüd siis hakkavad katalooniamaa mehed ka devalveerimist kuulutama, järgmisena äkki keegi Paapua Uus-Gineast pädev eesti krooni hukku välja hõikama. Uskuge parem tegelasi kelle te valnud olete - Ansipit, Laari ja Padarit. Isegi tulnukas Ansip on ilmselt rohkem Eesti oludega kursis kui see kataloonia mees. See et numbreid kokku ajades tundub et devalveerimine on mõistlik ei tähenda et siin Eesti see ka ilmtingimata nii on.
Devalveerimine Eesti oludes oleks kuritegu oma rahva suhtes. Te nagu mõtelge veits selle peale ka et 100 000 perel on kaelas kodulaen ja devalveerimine hävitaks nende elu.
Krt! Ma ei saa aru kas osadel inimestel on mingi paanika ja ärevuse külvamise geen sisse istutatud või mis. Raskel ajal tuleks kokku hoida ja rahulikuks jääda.

Anonüümne ütles ...

loomulikult, devalveerib hansapank ja tema rootsi juht ja sellele viitab see, et minister käib poes ja ostab välismaa kaupu.

eternal sunshine of the spotless mind

Inno ütles ...

Poolas toimus devalveerimine, näiteks, seal tunduvalt rohkem kui 100 000 peret välisvaluutas laenu võtnud, inimesed kiunusid küll algul, aga nüüd on Eesti poed Poola õunu täis, ja muud nasvärki.

Raha ei kasva puu otsas, ütlevad majandusteadlased, ja vähemalt selles osas on neil õigus.

Anonüümne ütles ...

250 tuhat peret on juba kodulaenudega kimpus, ja tänaseks on meil juba 70 tuhat töötut. Liisingautode tagastamisest on pangad juba meganärvis. Mis saab?

Anonüümne ütles ...

"Raha ei kasva puu otsas, ütlevad majandusteadlased, ja vähemalt selles osas on neil õigus."

Kogu praegune kriis tuleneb sellest, et KASVAB IKKA KÜLL, kui finantsjärelvalve on nõrk. Olematut raha tekitati 600 miljardit USD.

Anonüümne ütles ...

Kuule, Inno, seda mädand poola sõnnikut on siin igal ajal poes old. Nii et ää lahmi midagi. Aga muidu oled sa nagu viimsepäeva kuulutaja. Kogu aeg kraaksud, nii et higimull laubal. Age ei tule ega tule. Muidugi, kui nüüd kord tuleb, siis keerad volüümi üle kümne.

Anonüümne ütles ...

Inno küsis: kus riigis te elate?
eeeee, mulle tundub et Eesti riigis.... Või olen ma millestki valesti aru saanud... et meil on nagu Eesti riik ja siis on meil veel see innoirja riik... kus eesti kroon koheselt devalveeritakse. küll mulle meeldib, et elan ikka Eesti riigis, muidu oleks ikka perse majas ju:)))))

Inno ütles ...

Mõningaid lugusid lugedes tundub, et ei elata Eesti riigis. Näiteks Ansipi juttu kuulates tundub, et ta ei ela Eesti riigis, või et ta pole Eesti riigi valitsusjuht.

Ja mis Poola "mädand sõnnikusse" puutub, siis on Rimis väga korralik Poola õun, hinnaga miski 5.5 kr/kg. Samasuguseid õunu, ainult Hollandist pärit, pakutakse 20 krooniga.

Anonüümne ütles ...

I would trust an economist in Spain more than Estonian politicians.

First, the economist is an expert in economics, while Ansip and crew are not.

Second, the economist has nothing to gain (or lose) with an EEK devaluation, so he is likely to speak the truth. Ansip and crew have a lot to lose with a devaluation.

As for the 100,000 people with housing loans, they won't be in too much trouble. Their EUR loans are based on Euribor, which has had a big decline, like by more than 20%. If the EEK is devalued, it will probably be around 20%. So, they will end up paying the same amount (in EEK) as they did 12 months ago when the Euribor was much higher.

Most of my money is in EUR and USD. The EEK will devalue.

Anonüümne ütles ...

Mina elan pealinnas ja olen kõige tavalisem madalama keskklassi esindaja Inno, üksi ma oma kahte eelkooliealist last üles kasvatada ei suudaks näiteks, aga mehega kahepeale saame päris hästi hakkama. Sellest hoolimata selline kibestumus-uss mind ei näri kuna püüan loomupäraselt näha valgust ka kõige pimedamas kohas. Vastupidiselt teile..Peaksin vist tõesti te blogi külastamisest loobuma, te mõjute isegi mulle depressiivselt.

Inno ütles ...

Aga palun! Kui mõjub depressiivselt, siis on isegi soovitav selliseid asju mitte lugeda. Muidu pärast jälle kohvik süüdi, kui kellelgi depressioon või mingi muu jama.

Anonüümne ütles ...

Näete, siin tuleb välja veel üks oluline vahe, te otsite alati neid kes võivad süüdi olla- peale iseeneda aga kui minul midagi sellist juhtub siis ma otsin põhjuseid iseendas, ja ainult iseendas nii et teid ei hakkaks ma ka antud juhul eales selles "süüdistama".