teisipäev, 3. märts 2009

Kumb on seksikam, kas Kasearu või Nugiseks?


Harald Nugiseks, väljavõte Wikipediast.

Ajakiri Kroonika valis küll seksikaimaks meheks laulja Kristjan Kasearu, aga Ithaka-Maria Rahula teab paremini. Ta ütleb portaalis Elu24, et seksikaim eesti mees on hoopis vapper leegionär Harald Nugiseks, kes sai 19. oktoobril 2008 Tori kirikus aset leidnud pidulikul tseremoonial Eesti Leegioni Sõprade Klubilt Eesti rahva tänumedali.

Harald Nugiseks on sündinud 1921. aastal, 1941 astus ta vabatahtlikuna saksa sõjaväkke ning 1942 SS-leegioni. 1943. aastal võitles ta Neveli all ning 1944. aastal Narva rindel, kus üles näidatud vapruse eest sai hiljem Raudristi ning Raudristi Rüütliristi. Sest vaprast mehest on põhjalikult kirjutatud Wikipedias kui ka talle pühendatud internetisaidil, tasub lugemist.

Minu isa, kes astus vabatahtlikuna Eesti Leegioni 1944ndal aastal, kui Nugiseks oli juba Narva all suuri tegusid teinud, pajatas, et Nugiseks oli tal 44nda aasta suvel Klooga õppelaagris komandöriks olnud ning seal endast 5-6 aastat nooremaid poisse sageli marssima käsutanud. Et neis sõdurivaimustust arendada ilmselt!

Nii et Ithaka-Maria on väga õige mehe välja valinud. Mis on kõik need maailma kasearud ühe vapra ja väärika vana leegionäri kõrval! Minu kandidaat seksikaima eesti mehe tiitlile on samuti Harald Nugiseks.

Muide, kui Madis Jürgen parajasti ei joo, siis ta teeb väga häid lugusid. Harald Nugiseksist on ta igatahes ühe väga vahva loo kirjutanud - see ilmus Ekspressis pärast seda, kui vanale leegionärile oli autasu kätte antud.

3 kommentaari:

Edmund ütles ...

Jah, Kusekaru on nõme mees ja üldse mitte sexy. Nugiseks paistab, et oli kindlasti väga osav ja vapper sõdur. Samas, ta ikkagi sõdis saksa poolel. Kuigi, nagu ta ise ka tunnistab, tal ei olnud valikut. Mistõttu võiks vaielda, et kas see on tõeline heroilisus, kui sul puudub autonoomia ja sa pead tihti valima kahe halva vahel (natsism vs stalinism). Ma ise samastan end rohkem metsavendadega kui et saksa leegionäridega. Sest esimesed proovisid vähemasti süsteemi seest õõnestada. Aga isegi nemad võitlesid millegi vastu, mis nende kontrolli alt väljas.

afanasjev ütles ...

Klooga õppelaager? Seal samas oli koonduslaager kah. On neil seost?

Irja ütles ...

Leegionäre oli mitmesuguseid. Näiteks 44nda aasta suvel leegioniga liitunud mehed nagu minu isa said Kloogal väljaõppe ning kui sakslased käskisid neid endaga Saksamaale kaasa tulla, siis nad ütlesid, et ei tule ning läksid hoopis Keilasse venelastega võitlema. Nemad olid siis pigem partisanid.

Minu meelest on kangelane igaüks, kes ei pelga seada oma elu ohtu vabaduse eest. Ja nagu Harald Nugiseks isegi ühes oma intervjuus on öelnud, sõdisid eesti leegionärid ikka ja ainult eesti vabaduse eest, natsisismiga polnud neil mingit pistmist.

Tõsi, nad sõdisid saksa vormis, aga kuidas teisiti, kui president Päts oli korjanud rahvalt relvad ning välistanud vastupanu. Leegionärid said sakslastelt relvad ja vormi, see oli välimus, aga idee - vabadus - oli neil oma ja see loeb.

Vahur - on küll seost. Sealsamas kõrval oli tõesti koonduslaager, kus tapeti juute. Isa rääkis, et enne lahkumist olid sakslased kõik juudid maha löönud.