teisipäev, 3. märts 2009

Lugemissoovitus: Andrus Noraku esseekogumik



Praegusel heitlikul ajal on paljudel ilmselt suurem soov enda sisse vaadata. Selleks annab suurepärase võimaluse seitsme lapse isa, Tallinna Kristliku Hoolekandekeskuse juhi Andrus Noraku esseekogumik, mis saadaval hästivarustatud raamatukauplustes. Norak on võtnud ette mitmed praegust Eesti elu tahud ja neid sügavuti lahanud. Sobiv raamat enese leidmiseks, eriti neiks hetkiks, kui tunned, et enam ei jaksa.

2 kommentaari:

Edmund ütles ...

Kuna ma eeldan, et sa Inno oled juba selle asja läbi lugenud, siis tunnista nüüd palun ausalt üles, kui palju on ses esseekogumikus kristlikku propagandat/ajupesu sees? Kui kõvasti tüüp Piibliga nõ. pähe peksab? Mulle tundub, et mil iganes keegi kristlane vähegi arvamust avaldama tükib, siis on raudselt tegu fundamentalisti, või vähemasti ilgelt konservatiivse tüübiga. Siuksed hullult dogmaatilised vahutajad. Olen allergiline kõige suhtes, mille põhisõnum on: "tee nii nagu mina ütlen või vastasel juhul..."

Samal ajal, Ran Prieuri foorumis postitas üks kasutaja nimega Wolfbird väga asjaliku mõttekäigu, mida tsiteerin nüüd:

"What if everything we 'know' is incorrect? what if all the religions and philosophies turn out to be fraudulent propaganda, what if nothing we can say or think is actually true or accurate? I mean, it has happened to people. For example, the Cargo Cult thing, where naive folks thought that if they made symbolic wooden airplanes, that'd tempt the real airplanes to arrive and deliver food and goodies. Seems to me, with the global crisis intensifying, people are going to be increasingly prone to any delusion or Messianic figure who offers a satisfying narrative."

Tõepoolest. Kriitiline mõtleja peaks kahtluse alla seadma kõik, mida mingi inimgrupp peab "absoluutseks tõeks", sest see võib osutuda pettuseks. Paraku on sellised vabamõtlejad muidugi vähemuses, sest millegipoolest ootavad rasketel aegadel enamik inimesi alati mingit sorti "päästet". Sellest ka pime kuuletumine igasugustele ideoloogiatele. Sest lihtsam on kuulata mingit lohutavat teoloogilist vahtu, kui et otsida vastuseid endast. Loodetavasti on enese leidmiseks ka teisi meetodeid, kui intellektuaalne suitsiid (vist siis üks võimalus end tappa ilma endale päriselt otsa peale tegemata).

My two agnostic cents,
Erki.

Anonüümne ütles ...

Erki, see ei ole võimalik, et inimene peab ise ennast jumalaks.Lihtsalt pole võimalik, sest inimene ON eksiv.