pühapäev, 15. märts 2009

Lugemissoovitus: celiac.com


Väljavõte celiac.com veebist.

Viimane Eesti inimarengu aruanne, mida tutvustas hiljuti Marju Lauristin, räägib eestlaste kehvast tervisest, muu hulgas sellest, et eestlane elab oma viimased aastakümned haigena. Sestap tahaks tutvustada üht veebisaiti, ja ma palun seda tutvustada ka oma lähedastele ja tuttavatele, kes inglise keelt ei valda. Sest mulle tundub, et eestlastel on paljudel see häda, eriti vanematel inimestel, et nende organism ei talu gluteeni sisaldavaid tooteid. Ja mis seal salata, kahjustada saavad juba lapsed, ent paljud sümptomid lapseeas ei avaldu, või need pole nii "tähtsad", et neist välja teha (kõhulahtisus, pidev puuksutamine, naha sügelemine, lõhed suus).

Nüüd mida teeb organismis gluteen (nisus, odras, rukkis sisalduv valk). Ta kahjustab soolestikku. Mis tähendab, et organism ei omanda enam vajalikke aineid ja toit käib tühjalt läbi, kui lihtsalt väljenduda. Seetõttu ei ole enamikul inimestest ka mingeid sümptomeid, või need avalduvad siis, kui on juba hilja. Näiteks põhjustab gluteenitalumatus organismis põletikke, mis omakorda põhjustavad südame-veresoonkonnahaigusi ja reumat. Samuti tulenevad gluteenitalumatusest mao- ja seedimishädad, ning ainevahetushädad nagu lahtine või kinnine kõht, maohaavad, suhkruhaigus. Samuti põhjustab gluteenitalumatus naha sügelemist. Ja mõjub närvisüsteemile, tekitab väsimust ja nn stressi. Gluteenitalumatusega on seostatud ka teatud tüüpi vähi teket ja isegi viljatust. Maailmas on gluteenitalumatust kõige enam uuritud Rootsis (kus sellealane teadlikkus on väga suur, tänu Rootsile ka Soomes) ning USAs.

Millest see võib tulla, see talumatus? Raske öelda, võimalik on pärilik tegur. Ent põhjuseks võib olla liiga ühekülgne dieet, eriti nõuka ajal ja selle lõpus, kus inimsed sõid väga palju leiba-saia ja väga vähe värsket puu- ja juurvilja. Need harjumused pole suurt muutunud. Põhjus võib olla ka selles, et inimesed on hakanud kasutama töödeldud toitu ja enamikku töödeldud toitudesse, mis pakitud kilesse, on lisatud gluteeni sisaldavaid aineid, ilmselt seetõttu, et need on odavad. Isegi maitseainesegudesse. Samuti käib gluteenitalumatusega tihti kaasas piimatalumatus.

See on lühidalt kõik. Kel huvi, võib ise asja vastu huvi tunda. Materjali on internetis juba tohutult palju. Gluteenitalumatus on inimkonda saatnud aastatuhandeid, selle uurimine on arenenud alles viimasel aastakümnel. Ilmselt seetõttu, et seda on raske tuvastada (tundub uskumatu) ja selle diagnoosimisest pole huvitatud ravimifirmad (ainus ravi on toitumise reguleerimine).

Diagnoosimine pole tänapäeval enam keeruline. Varem aeti selleks söögitorusse sond ja tehti muid jubedusi. Nüüd, nagu selgub, on Soome firma AniBiotech välja töötanud riistapuu nimega Biocard™ Celiac Test Kit, mis tuvastab asja sõrmeotsast võetud vereprooviga, sarnaselt rasedustestiga, kus piisab tilgast uriinist. Ma ei tea, kas perearstid Eestis seda soovitavad (neist enamus on ravimifirmade poolt kinni makstud), aga võiks küsida. Või siis Soomest tuua. Saadaval ka veebipoes, maksab 39 eurot.

10 kommentaari:

Edmund ütles ...

gluteen (nisus, odras, rukkis, ubades sisalduv valk)

Ma näen, et nimistus pole mainitud kaera. Kas jäi kogemata välja või on kaer ok?

Anonüümne ütles ...

Nisu idudes vaevalt nüüd leidub gluteeni...
Need vabrikute poolt töödeldud toidud on tervisele kahjulikud...
Tuletage meelde kuidas toitusid meie vanaemad ja vanaisad...nende tervised olid korras,nad olid terved nagu purikad...nad ei söönud säilitusaineid,
maitsekõvendajaid ja lõhna vedeldajaid,värvaineid...
Miks te ei kirjuta nende kahjulikkusest?
Mida vähem töödeldud toitained ja mida vähem on kasutatud väetisi ja putukatõrja vahendeid...parim õun on kergelt ussitanud õun-on vast motoks kõikidele toitudele...
Inimesed söövad nisukliisid selleks,et viia seedetraktist välja
sinna kogunenud taaka...
Maapiimas pole midagi kahjulikku sest Innole meeldib juua maapiima.)))
Skisofreenia tekib sellest kui see kerge joodi kelme hüpofüüsis saab kahjustatud...joodi sisaldusega toidus ei tohi liialdada...kipun arvama,et joodisool on ohtlik...
Miks te ei kirjuta soola ja suhkru kahjulikkusest?
Miks te ei kirjuta aspartaani,letsitiini kahjulikkusest?
Miks te ei kirjuta sigadele ja lehmadele annustatavate steroidide kahjulikkusest inimestele?
Miks te ei kirjuta McDonaldsi toitude kahjulikkusest? Selle kohta on ju olemas dokumantaalfilm!
Miks te ei kirjuta Coca-cola kahjulikkusest?
jne.

Vargad ahju!

Irja ütles ...

Kaera kohta on selline inff, et osadele sobib ja teistele mitte, ülitundlikel on kasulik hoiduda. Näiteks mina ei saa kaera süüa.

Anonüümne ütles ...

kaheh otsaga asi. samas kaer ju ilmatuma kasulik. teeb tšakrad lahti ja on muidu mõnus.

Inno ütles ...

Kaer pidi olema ok, aga teda on kahjuks raske saada sellisel kujul, kus pole jäänuseid teistest teraviljadest. Seega on ka raske testida, kas sobib või mitte.

Anonüümne ütles ...

Kuidagi ei saa nõustuda selle ”nõuka-teooriaga”. Pigem vastupidi, need toiduallergiad võiks paigutada tsivilisatsioonihaiguste kategooriasse. Kui kümme aastat tagasi läksin Soomes haiglasse tööle, tundus, et polnudki kedagi, kellel mingi eridieet poleks olnud. Samuti on diabeet täitsa tavaline. Võib-olla see gluteeni intolerants on Eestis uudne, aga Soomes jm. Põhjamaades teab iga inimene, mis see on. Isiklikult arvan, et just nõuka ajal haarati toit poelettidelt, ei külmutatud ega säilitatud mingis keemias. Valmistoitu polnud. Ka mikrolaineahi muudab toidu struktuuri. Ehk mõnele on soome keeles lihtsam lugeda – küllap ka Eestis toiduallergiad jõuavad ”arenenud maade” tasemele: http://fi.wikipedia.org/wiki/Keliakia , http://www.keliakialiitto.fi/

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

1.Kaerahelbe putru saab valmistada ja maitsestada mitmet moodi.
Näiteks Hiinlastel on väga maitsev seesami õli.Neid seesami õlisid on mitmesuguse kvaliteedi ja hinnaga.
Kui lisada kaerahelbe pudrule üht peenemat seesami õli siis viib keele persse.
Ja jõudu tuleb mis mühinal...täitsa toping teine...
Ma lisan veel kuivatatud tsillit,et õli rasvast maitset kahandada.Vahel lisan ka mõnda õlist kala konservi...
nämmu-nämmu...
2.No ja mida te siis sööte kui kardate gluteeni?
Väljamaal peale meie teraviljade polegi ju midagi süüa...
Noh,tatar pole ju kah Eestist pärit aga ikkagi sellega on organism harjunud.
Leedu ja vene poodidest saab meie tangu,tatart,hirssi,kaerahelbeid jms.
Liha söömine on kahjulik-kusihapet palju sees.Ja siinne liha on kahtlaselt pehme.Nigu poest ostad paned pannile ja viie minutiga on küps...Minu meelest Eestis liha tuli taguda pehmeks,siin pole taguda vaja,küllap on täis liha pehmendajaid...
Need väljamaa puu-ja juurviljad ei toida,teevad kere veelgi heledamaks...
Kala ja kalmaare,krabisid,krevette iga päev ei söö sest on liiga rammusad ja kallid...
Paljud siinsed eestlased söövad neid Eesti purgisuppe aga neid kah kaua ei kannata süüa sest nood on ikkagi purgisupid...surnud toit...
Ma ütlen teile,väljamaal pole mitte kui midagi süüa...mõni ei joo isegi kohalikku piima sest too olevat vastiku maitsega...on jah miskit viga sellel,pole päris õige maitsega...
Leiba saab ainult Leedu või vene poest...iiri omad ei kõlba koera hänna allagi...saia siin ei tehta...leib mis on valget värvi on miskit saia ja leiva vahepealne,vilets ja soolane sai...nagu saepuru...musta leiva taoline leib on vastikult magus...öäk...
Vorstid on kah vale maitsega...
Ainuke variant on süüa Läti või Leedu või vene toite mida nende poodides saab...
Eesti omast oli siin kusagil mingi kohuke müüügil...korra oli ka õlut...vist miskit veel...ah,jah nagu mainisin Eesti purgisupid ja mulgikapsad...
Vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

Kas tõesti sisaldavad ka oad gluteeni?

Kui võimalik siis paluks ka viidet allikale

sh

Anonüümne ütles ...

Kõige tervislikum surm on näljasurm.

Inno ütles ...

Oad paistavad tõesti olevat ok. Ma ei suuda enam leida allikat, aga ma olen varem kuskilt lugenud, et oad sisaldavad ka gluteeni. Aga, tõepoolest, ei sisalda.