reede, 13. märts 2009

Maksim Reva räägib, kuidas Eesti on Lääne jaoks laboratoorium ja kuidas eestlased ja venelased saaksid Eestis kõrvuti elada



Jätkub intervjuu pronksiöö ühe nn ninamehe Maksim Revaga. Reva jätkab üleilmse diktaatori teemat, kus see diktaator loob üleilmse julgeolekuteenistuse, mis paremal juhul kutsub tassile kohvile, aga halvemal juhul ... Siber on suur. Võimalik on veel saata inimesi Alaskale, Kirde-Hiinasse, Aafrikasse. Seda kardavad inimesed kogu maailmas. Reva käib välja teooria, et Eestist on viimase 15 aasta jooksul saanud laboratoorium, kus siis venelaste ja eestlastega tehakse eksperimente. Kus siis vaadatakse, mis saab, kui luuakse riik, jagatakse see kaheks, kus ühtedel on kõik õigused, teistele antakse ainult majanduslikud õigused. Vaadatakse, mis teevad need, kellelt on võetud poliitilised õigused. Inimesed on nõus loobuma õigustest, kui neile luuakse majanduslikult turvaline keskkond. Aga kui nüüd seda ühte osa alandada, mis saab, ahhaa - hakkavad mässama, aga kuidas reageeris teine osa - hirmusid ära. Kuigi väljas olid ainult mõned kümned agressiivsed noored. Ja inimeste vaoshoidmiseks võetakse vastu Pronksiöö seadus. Ja kui nüüd on käes majanduskriis ja inimesed tahavad tänavale tulla, siis ähvardatakse neid, et kas te tahate olla samasugused nagu pronksiööl. Ja kõik istuvad kodudes. Selline hea eksperiment. Sellistest eksperimentidest on kirjutanud Dzeržinski, Ameerika psühholoogid. Reva arvates on Eestis läbi viidud edukas sotsiaalne eksperiment. Ja Revat paneb muretsema, et Eestit ei tabaks kaos.
Aga kõik on ju kontrolli all juba?
Reva sõnul ootab Eestit lähema paari aasta jooksul kaks stsenaariumi: kas politseiriik, kus kõik istuvad hirmunult kodudes, või saabub kaos. Kas kodusõda või mitte, aga tuleb kaos. Mis pole kaos eestlaste ja venelaste vahel, kuivõrd keegi ei suda hoida võimu ja riiki kontrollida.
Kes siis tuleb kontrollima?
Reva ütleb, et ei tea. Tema sõnul sõltub see sellest, kes kontrollib maailma, aga muretsema peaks selle pärast, kuidas ise hakkama saada.
Või kutsuda välismaalt valitseja?
Reva sõnul on ainult kaks võimalust; kas teha Vene baasid, või Ameerika omad. Kui teha Ameerika baasid, solvuvad venelased, kui Vene omad, siis ameeriklased. Igal juhul on halb.
Aga kui tuleb kaos nii Ameerikas kui Venemaal?
Reva vastab, et kui tuleb üleilmne kaos, siis viimased, kus see tuleb, on Ameerika ja Venemaa. Ja kõige viimane on Hiina. Välja ujuvad need riigid, kus on tugev võim. Ka Ameerika on võimeline käivitama repressiivaparaadi. Näiteks Roosevelti ajal, kui oli eelmine suur depressioon. Ka Venemaa võib igal hetkel käivitada repressiivaparaadi. See käib koos imperialismi põhimõtetega. Nagu vanas Roomas, kus valiti diktaator koos kõigi õigustega. Euroopas on keerulisem, kuna ELI omavahelised lepped nõrgestavad repressiivseid organeid.
Kas eestlased ja venelased saaksid koos raskused üle elada?
Reva vastab, et ainult siis, kui on ühised orientiirid. Praegu neid pole. Eesti riik pole venelaste jaoks orientiir. See oli venelaste jaoks orientiir 1990ndate alguses. Ta toob näite Dimitri Klenskist, kes võitles varem Nõukogude Liidu vastu, oli Rahvarindes, nüüd tegeleb hoopis muuga. Venelaste jaoks on kadunud Eesti riigi orientiir, aga säilinud sotsiaalselt rahuliku riigi orientiir. Ja tekkinud juurde oma veneluse säilitamise orientiir Eestis. Põhjus on selles, et 15 aastaga on venelased pandud olukorda, kus neil on tulnud ellu jääda. Ellu jääda kui rahvus Eesti territooriumil. Seda eestlased ei mõista, nemad ütlevad, et teil on Venemaa, see on teie kodu. Ei. Kodumaa on Eesti, see on minu kodu, ma olen siin venelane ja tahan sellisena ellu jääda. Ja kui eestlased seda mõistavad, et neil on samasugune orientiir, nagu ka eestlastel, oma rahvuse säilitamine, mitte teise hävitamine, siis ühendab see ühine orientiir - üksteise säilitamine.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See Reva on ikka väga hea spets maailmatarkuste alal. Halleluuja!!!

Anonüümne ütles ...

Alguses lugesin ja olin pahane, et miks sellist jura edastate. Nüüd aga naersin nii et pisarad väljas.

Anonüümne ütles ...

See kõik on väga tore, aga mind huvitab hoopis see, kas ka Irja kodus vahel miskit mürtsu teeb? Umbes nagu Ingrid omalajal?

Sest on väheusutav, et üldse midagi eksklusiivset selles vallas ei sünni. Või on teie suhe kuidagi igavaks muutunud? Rutiinseks?

Ka sellest võiks kirjutada, sest ma usun, et ka rutiinist on midagi õppida ja samas aitab see vältida ise vigasid.

Pajatage julgemini omavahelistest suhetest! kas tekib ütlemisi ja konflikte? On's vahel ka petetud ootuseid? Muljetage!

Inno ütles ...

Iga asi omal ajal.

Anonüümne ütles ...

Innole.
Just nimelt"Iga asi omal ajal!"
Ma olen alati teiega,mul siin veidi tegemist ja varsti saan anda tuld uue hooga...
Vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

Kodumaa ja sünnimaa on ikkagi kaks täiesti erinevat asja. Eestivenelane vs Venemaa eestlane. Rootsisoomlane ja Soomerootslane jne...pikk teema. Soomesomaallane...ja Rootsineeger..

Anonüümne ütles ...

inno ja irja kohvikul pole nime. aga igal kohvikul peab ju nimi ka olema.
ma pakun välja, et see peaks olema öine vahtkond

Anonüümne ütles ...

Revale polegi veel Vene riigi kõrget autasu antud? Küll nad annavad. Linter juba sai mässu õhutamise eest.