pühapäev, 22. märts 2009
Sai ja piim on ajule kahjulikud!
Märtsikuine Ameerika Elle kirjutab teemal, millest Eesti ajakirjad veel üldse ei kirjuta. Ehk siis julgeb ujuda vastuvoolu ning vaidlustada me ühiskonnas sügavalt juurdunud püha leiva ja piima müüti, mille kohaselt leib ja piim on inimesele kasulikud ning asendamatud toiduained.
Mark Hyman, MD, kes praktiseerib Massachusettsis funktsionaalset meditsiini ning on kirjutanud sarja eneseabiraamatuid nagu "Ultraprevention", "Ultrametabolism", "The UltraSimple Diet", "The UltraMetabolism Cookbook" ja "The UltraMind Solution", näiteks väidab, et inimeste sagenenud vaimsete häirete põhjuseks pole mitte mingi hämar geneetiline soodumus, vaid põhjus peitub kõhus ehk siis selles, mida sa sööd. Ta nimetab seda murtud ajuks (broken brain), millele inimesed on andnud eri hüüdnimesid - depressioon, mälukaotus, ärevus, keskendumishäired, autism ja dementsus, kui nimetada mõnesid.
Enamike psühhiaatriliste probleemide põhjustaja ja ühtlasi ravitseja on dr Hyman'i sõnul niisiis KÕHT. Toidus sisalduvad allergeenid ja mürgid, keskkond ja ravimid kahjustavad seda, tekitades kõhus põletikke ning "lekkeid", võimaldades seedimata toidul ja bakteritel siseneda meie vereringesüsteemidesse. Tulemuseks on autoimmuunsed haigused, toiduainete vähene omastamine ja ajukahjustused.
Et selle kõige vastu võidelda, soovitab dr Hyman ebavajalike rohtude ärajätmist ning dieeti, mida kutsutakse sageli gluteeni- ja kaseiinivabaks dieediks (gluten-free, casein-free diet), mis välistab kõik toiduained, mis sisaldavad nisu, rukist, otra, kaera (gluteen) või piima, mis on, nagu ta kirjutab, kõige olulisemad ajuprobleeme põhjustavad allergeenid. Lisaks nisule tuleb niisiis loobuda ka rukkist, odrast, kaerast ja speltast!
Artikli autor Rachel Combe kirjutab ka autismist. Nimelt avastas ta kord autismist uurimustööd tehes, et paljud inimesed, kes usuvad, et autismi põhjuseks on laste ülevaktsineerimine, usuvad, et ka seda on võimalik ravida gluteenivaba dieediga.
Dr Mark Hyman kirjutab sellele kahe käega alla, kuid peab vajalikuks märkida, et saias ja piimas sisalduvad gluteen ja kaseiin kahjustavad meid kõiki, vähemal või rohkemal määral. Näiteks ei ole oma võtmete ära kaotamine mitte "armas hajameelsus", vaid tõsine mäluhäire, mis võib, kui seda ei ravita, viia vanemas eas Alzeimer'i tõve väljakujunemiseni. Ehk siis saias ja piimas sisalduvad kahjulikud ained mõjutavad kõiki, kel on aju.
Mis juhtub, on see, et kui saia- ja piimatooted jäävad inimorganismis seedimata, tekib suur hulk teatud tüüpi proteiine ehk peptiide, ning need peptiidid, mida nimetatakse gluteomorfiinideks ja kaseomorfiinideks, võivad sattuda läbi seedesüsteemi lekete vereringesüsteemi ning mõjuda ajule kui opiaadid. Ehk siis sisuliselt nagu narkootikumid.
Hyman ei ole ainus, kes on kirjutanud saia- ja piimatoodete kahjulikkusest inimese ajutegevusele. Viimasel ajal on selle kohta palju raamatuid ilmunud ning gluteeni- ja kaseiinivabale dieedile üle läinud inimesed on märganud muutusi oma tervises.
Niisamuti meie Innoga. Kui ma veel saia, leiba ja piima sõin, siis mul käis pea sagedasti ringi, silme ees virvendas, sageli kukkusid asjad, näiteks kohvitass peost või ma minestasin. Samuti oli mul nn allergiline nohu, aevastasin ligemale 100 korda järjest, silmad sügelesid ja kipitasid. Vahel ei suutnud üldse keskenduda või õigeid sõnu leida, aju oleks olnud nagu "udus". Aga just sellise nimega nagu aju-udu ehk brain fog, kirjeldabki Mark Hyman saia- ja piimatoodete söömisest tulenevate ajuhäirete esmaseid sümptomeid.
Nüüd olen olnud saia- ehk gluteeni- ja piima- ehk kaseiinivabal dieedil juba kaks aastat ja tervis läheb järjest paremaks. Hommikul ärgates on pea selge ja ma ei pea enam millegi meenutamiseks ajusid ragistama. Suudan vaevata keskenduda, ei unusta enam, kuhu mingid asjad panin, pean meeles tähtpäevi, ei kaota asju. Kadunud on mulle varem nii väga piina valmistanud liigesevaevused. See on uskumatu, et kui veel kaks aastat tagasi oli lühikesest mäest või väiksest künkakesest üles ronimine minu jaoks tõeline vägitükk, siis praegu jalutan iga päev viis kuni kümme kilomeetrit ning trepist ja mäest ülesminek läheb kui lennates.
Mis veel? Ahjah, magan palju paremini ja mis peamine, sügavalt. Ärkan värskena, reipana ja teotahtelisena (enne ei saanud kuidagi maast lahti). Tuju on hea, lausa helge, ning seda ühegi antidepressandita.
Ehk siis mida ma oskan öelda? Mind on saia- ja piimavaba dieet igatahes väga aidanud. Ja Innot ka. Kes veel kahtleb, siis see on ka suurepärane nipp, kuidas kaalust alla võtta. Ja muutusi võib märgata juba paari nädala pärast. Kusjuures võin kinnitada, et kui olete mõned nädalad saia ja piimata vastu pidanud, siis te ei hakka neid toiduaineid enam kunagi taga igatsema. Jäägu hein (nisu, rukis, oder, kaer) mäletsejatele ja nende piim vasikatele, inimesele on palju kasulikumad puu- ja juurviljad ning kala.
Niisiis, kes teist ei taha vanaduses Alzheimer'i või dementsustõvega maadelda, jätke sai ja piim ära!
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
16 kommentaari:
Njah, Eesti kalaturg on minu arvates ikka kesine. Mingil hetkel oli mul mõte hakata Jaapani kööki praktiseerima, aga siis loobusin, kuna sain aru, et põhikomponenti - värsket kala, on siin ikka raske saada. Meie valik on ikka nigel ja kilu kahjuks Jaapani toidulauale ei käi. Turul on enamasti nagu õnnemäng, vaatad küll, et silt - värske forell või lõhe aga kas seda tegelikult ka on, saad alles siis teada, kui roog valmis. Maitsest. Ma ei tea, võibolla on keegi kalaspetsialist ja oskab öelda, kuidas välimuse järgi kindlaks teha, kas tegu on värske kraamiga või mitte. Mina ei tea. Eile ostsin näiteks olude sunnil turult leiba. Ega seal katsuda ei saa, kas on pehme või ei (poes saab). Ostsin otse leivatootja letist, Pere Leib. Küsisin müüja käest, kas on pehme. Sain kindlameelse vastuse, et jah, tänane leib ju. Maksin siis raha ära ja võtsin leiva...ja niikui seda leiba puutusin, sain aru,et sellega võib liha pehmeks tampida. Täitsa kivikõva. Nii et turul käies peab eri spetsialist olema. Vanad tädid seisavad leti taga ja valetavad nii et suu suitseb!
Nagu varemgi öeldud - kõige tervislikum surm on näljasurm. Ning nagu vaälja tuleb, ka kõige tervemõistuslikum.
Olen nõus. Olen ka viimasel ajal vähendanud gluteeni sisaldust oma dieedis ja ma ütlen, et see on vähemasti esialgu kasvõi meeleolule hästi mõjunud. Üks müüt, millega ma kohe üldse mitte nõus ei ole, on et inimene peab olema kõigesööja. Bullshit! Kõik toidud ei saagi võrdselt hästi mõjuda organismile. Tuleb vältida pigem seda, mis kahjulik. Paratamatult muutud sel juhul selektiivseks. Ma ei pea seda õigeks, et igat sitta peab enda sisse ajama.
Eelmine nädal küsisin kaera kohta. Paistab, et see artikkel mõistab ka kaera nüüd hukka, nii et nüüd siis peab ka kaerapudru menüüst välja viskama.
Sattusin just kaks nädalat vana ajaleheartikli pealkirja peale, et alkoholiga liialdamine põhjustab depressiooni. Aga kas pole mitte nii, et kõik alkohoolsed joogid (v.a. vein) sisaldavad gluteeni? Ilmselt on küll seos.
räägid et tervis läheb paremaks? aga miskipärast paistab et saiast-piimast loobumine on tõesti mõjunud: vaimsele tervisele!
Ükski normaalne inimene, eriti veel meesterahvas pole veel põdenud sellise mölapidamatuse all nagu seda inno...
Sügav kaastunne sulle. Õnneks põeb seda haigust siiski väike osa inimestest. Tegemist on päriliku haigusega mis on rohkem levinud sajandeid isoleeritud rahvaste hulgas. Lähim näide on Soome. Sealt ei ole üle käinud suuri sõdu ja vallutusi. Nad pole eriti segunenud. Isegi keel on neil väga arhailine.
Aivar
Quinoat olete proovinud? See on üks suht vana inkade kultuurist pärinev teravili, mis peaks olema supertervislik ja sobima ka tsöliaakiahaigetele. See on muidugi superkallis, aga võiks ehk isegi proovida.
Võin samuti kinnitada, et teraviljatoidu ärajätmine mõjub hästi enesetundele ja sisemisele energiale. Mitte, et mul oleks varem mingeid vaevusi või allergiaid esinenud. Kaseiinist ei ole sportlasena veel täielikult loobuda suutnud (kohupiim, kodujuust ja juust on menüüs endiselt esindatud), ka koor ja või on kvaliteetsete rasvade pärast vähesel määral menüüs. Üleüldse tuleks valkude kõrval pöörata suuremat tähelepanu kvaliteetsetele rasvadele ja veidi vähem süsivesikutele.
Päevasest kogukaloraazhist peaksid rasvad, valgud ja süsivesikud olema pea võrdselt menüüs esindatud.
Lõpetuseks viide ühe sportlaste hulgas hinnatud toitumisspetsi artiklile toitumise mõjust ajubiokeemiale: http://www.fitness.ee/main.php?main=artikkel&com_view=1&textID=3105
ken taur
Pakub huvi, aga mida te siis sööte? Lihtsalt kõiki neid aineid tundub liiga palju mida ära jätta. Ma ei suuda välja mõeldagi, mida ma sööksin kui kõik teravilja ja piimatooted välja jätaksin. See ju tähendab ka pastat ja riisi siis?
Ma pole üle 25 aasta kindlasti piima, hapupiima ega keefiri joonud. Ei ole söönud ka leiba ega kohupiima. Ei tunne neist üldse puudust ega vajadust. Saia söön ja hapukoort ka, samuti juustu ja kodujuustu.
Terv.iluspoiss
ostan vahel VIA NATURALE e-poest.
Allpool allergoloogi vastus minu küsimusele gluteeni, piimasuhkru ja piimavalgu väidetava kahjulikkuse kohta.
Ma ei tea kas vastaja lubab oma nime avaldada, seetõttu jätan selle avaldamata. Kuid kinnitan, et vastaja on tippspetsialist, keda ei ole kordagi välja arvatud erialaorganisatsioonidest, kelle diplom on alati kehtinud ja kes oodatud esineja kogu maailma allergoloogide erialakohtumistel.
See teave selle tõttu, et Vaat Inno-Irja need seni teie tsiteeritud allikad on enamasti tegelased, kes on erialaautoriteedid peamiselt oma naise ja kassi silmis.
Toiduvalgud on organismile väga vajalikud. Neil on palju ülesandeid ning organism vajab neid pidevalt juurde.Valgud toimivad ensüümidena, reguleerivad ainevahetust, neil on ehituslik, energeetiline, transpordi ning kaitsefunktsioon.
Kuid sellise haiguse nagu tsöliaakia korral, on gluteen tõesti paha. Piimasuhkru talumatuse korral võib rõõsk piim olla „lausa saadanast“. Taoliste haigusseisundite korral tuleb neid toiduaineid vältida.
KUID SELLIST SOOVITUST EI SAA ÜLE KANDA TERVELE POPULATSIOONILE
Teraviljavalgu gluteeni toimel kahjustub tsöliaakiale päriliku eelsoodumusega inimestel peensoole epiteel. Tsöliaakia on autoimmuunne haigus ning pikka aega kestva peensoole kahjustusele lisaks kahjustuvad mitmed teised organismi koed. Tsöliaakia võib vallanduda igas vanuses. Haiguse vallandumist põhjustab paljude tegurite kokkulangemine (viirusinfektsioonid, teised ainevahetushäired, toitumistavad jne). Tervele inimesele on teraviljatoidud kasulikud ja tervislikud. Tsöliaakiat esineb Eestis harvem kui teistes Euroopa maades. Põhjuseks võivad olla eestlaste pikaajalised toitumisharjumused (rukkileib saia asemel ja kartulite ülekaal makaronitoodete asemel)
Sama lugu on piimaga. Ikka veel leidub inimesi, kes ei ole teadlikud piima talumatuse põhjustest. Mõnedele inimestele ei sobi rõõsk piim ja piimatooted, kuna neil esineb piimasuhkrut lõhustava ensüümi vähesus. Antud juhul on tegemist ainevahetushäirega, mille puhul tekivad seedehäired, nagu kõhulahtisus, sooltegaasid, iiveldus jpm.Hapupiimas leiduvad piimhappebakterid lagundavad laktoosi, mistõttu osa laktoosi talumatuse all kannatavaid patsiente talub siiski osaliselt hapendatud piimatooteid. Sageli on inimestel kujunenud väär arusaam, et tegemist on allergiaga lehmapiimavalgule.
Lehmapiimavalgu allergia korral on tegemist olukorraga, kus organism toodab antikehasid lehmapiimavalgu vastu, mistõttu võivad vallanduda allergiasümptomid nagu sügelev nahalööve, kurgu sügelus, köha, hingamisraskus, seedehäired jne.
Lehmapiimavalgu allergia esineb peamiselt lapseeas ainult esimese kolme eluaasta jooksul. Hiljem allergia taandub. Väga üksikutel täiskasvanutel võib jääda eluks ajaks lehmapiimavalgu allergia, mis enamasti võib väljenduda nahanähtudena.
Tõepoolest on see müüt ja võhikute vale arusaam, et täiskasvanutele on piim ja selle tooted kahjulikud (põhjustavad juuste väljalangemist ja liigset kehakaalu).
Vastupidi – just piimas sisalduvat kaltsiumi suudab organism kõige paremini omastada, et hoida luud tugevad ja terved.
Esimesele kommentaatorile.
Väliselt saab kala värskusest aru silma ja lõpuse järgi. Värske kala on lõpus helepunane. Aja toimel hakkab ta tuhmuma ja muutub natuke tumedamaks, et siis hakata uuesti heledamaks ja üksiti hallikamaks muutuma. Seistes muuutub silm vähem läbipaitvaks ja hakkab sellist valjakshalli tooni minema.
Selgelt punakshallide lõpustega kala on juba eluohtlik. Siiad-säinad-särjed-räimed ja teised valge kerega riimveelised muutuvad uimede juurest punakaks. Kui selline muutus on alles tekkinud, siis seda kannatab veel süüa.
hiidvanale igatahes tänud asjaliku tsitaadi ja kalainfo eest.
piima- ja leivavihkajatel tuleks aga siiski endale tunnistada, et nad on lihtsalt ainevahetushäirega inimesed ;-)
piima- ja leivavihkajatel tuleks aga siiski endale tunnistada, et nad on lihtsalt ainevahetushäirega inimesed ;-)
Ja huvitav, mida siis peaks sinu arvates tegema, et ainevahetus korda saada?
Erkile, esitasin tollele allergoloogile muidugi palju küsimusi. Uurisin ka et kas on ülepea võimalust allergia tüüpi haigust ravida? Vastus oli: peaaegu et mitte. Vähemalt praegu. Tehakse küll immunoteraapiat. Ravi kestab aga 3-5aastat ja toime siis omakorda umbes 5 aastat. No et 5aastat võib päris vabalt süüa-juua, seda mida varem ei saanud. Paraku, enamasti on aga allergiad ristallergiad ning too sama kole pikk ravi toimib ainult ühe ning peamise allergeeni vastu. Seega peamine loosung: hoidu allergeenist! See aga ei tähenda, et oma haigust tuleks serveerida nagu normi ja seletada vasakule ja paremale, et teravili on massoonide leiutis ning piim marslaste salakaval abimees maailmavallutuseks.
ma arvan, et kehtiv tervise ja toitumise paradigma on inimese tervisele pigem kahjulik.
kõiksugu arstide, allergoloogide ja teiste spetsialistide arvamusse tuleks suhtuda reservatsiooniga, sest nende haridus ja ettevalmistus põhineb minu arvates tänaseks pisut vananenud paradigmal.
küll aega annab arutust ja asjad loksuvad paika niikuinii.
soovitan kuulata oma keha ja kui soovi on, siis isegi mõõdukalt katsetada. mul ei ole olnud eriti allergaid ega vaevusi, aga teraviljavaba dieedi puhul funkab organism paremini. ja kui veel ajada rasvad-valgud-süsivesikud tasakaalu, piisavalt vitamiini- ja mineraalainerikkaid toiduaineid, siis tunned, et paremaks minna ei saagi :P
ken taur
Postita kommentaar