kolmapäev, 13. mai 2009

Inno majanduskommentaar: kriisi põhi on käes siis, kui viimasest kärpest on möödas 1 aasta


Pildil Inno reisilaeval Superstar.

Viimasel ajal on, peamiselt poliitikute, aga ka mõnede ettevõtjate suust olnud võimalik kuulda kommentaare stiilis, et kriisi põhi on käes või siis et kõige hullem on möödas. See on puhas lora! Ajal, kui valitsus kavandab üha uusi ja uusi kärpeid, mis toovad omakorda ahelreaktsioonina kaasa kärped igal pool mujal, ei saa rääkida mingist kriisi põhjast, veel vähem sellest, et midagi on möödas.

KÕIK ON ALLES EES, sõbrad. Kärbete mõju hakkab alles nüüd jõudma majandusse. Mis siis tähendab seda, et väheneb tarbimine, mis omakorda tähendab lööki esialgu kaubandusele ja edasi muudele sektoritele, näiteks teenindusele. Ja ei aita siin ka Äripäeva üleskutse rohkem tarbida. Kui ikka riik ei tarbi, vaid hoopis kärbib, ja tegemist on miljardite kroonide ulatuses kärbetega, siis võivad inimesed end nahast välja tarbida, sellest ei muutu suurt midagi. Ja polegi millegi eest tarbida, kui sissetulekuid muudkui kärbitakse. Teatud kulud nagu toiduraha, laenud ja liisingud jäävad ju samaks. Mistõttu jääb ülemääraseks, ekstra tarbimiseks üha vähem järgi. Pigem on probleem, kuidas laene ja liisinguid tasuda, omale toitu osta. Ettevõtete pankrottidele järgneb peagi eraisikute pankrotilaine, esimesed nö pääsukesed nagu Guido Sammelselg või Toomas Rüütmann või Vahur Nurm tänasest Äripäevast on juba nähtaval.

Nii et, sõbrad, möödas pole siin midagi ja põhjast ei saa rääkida enne, kui viimasest kärpest on möödas vähemalt aasta. Siis võib öelda, et majandus on saavutanud teatud tasakaalupunkti.

Ja eks see on tulevaste põlvede otsustada, kas rahva poolt valitud valitsus talitas siin rahva jaoks parimates huvides (mitte aga suurte ettevõtjatest laenuvõtjate, näiteks Neinar Seli huvides). Sest on päevselge, et üleilmse kriisi puhkedes ja olukorras, kus mitmed naaberriigid alandasid valuuta kurssi hoobilt 15-50% protsenti, on ka eesti krooni reaalne kurss kukkunud. Valitsusel oli sellises olukorras kaks võimalust, kas valida kiire ja lihtne tee: kohendada kurssi (raiuda koera saba) ühe hoobiga; või siis valida pikk ja raske tee: läbi järk-järguliste kärbete raiuda koera saba jupphaaval. Kuna valitsus otsustas kramplikult kinni hoida valuutakomitee süsteemi varem kehtestatud krooni vahetuskursist, siis on käivitunud pikem ja raskem teekond: krooni kursi alandamine läbi deflatsiooni. Mida võib võrrelda perseaugu kaudu nina nuuskamisega. Pikaajalise ja sügava deflatsiooni kohta mul kogemus puudub, aga majandusteadlased peavad seda varasemate kogemuste põhjal majandusele väga ohtlikuks ja raskeks katsumuseks. Seda eriti psühholoogiliselt, sest ühiskonnas tekib väga suure depressiooni olukord, kus majandus tõmbub kokku (palgad ja sissetulekud vähenevad) teadmata aja jooksul. Inimese ja kogu looduse loomulik liikumissuund on edasi, mitte tagasi. Isegi looduskatastroofid on enamasti lühiajalised. Tsunami ei ujuta üht piirkonda nädalaid, või isegi aastaid. Ta käib korra üle, ohvrid loetakse kokku ja elu läheb jälle edasi. Praegune olukord Eestis on aga nagu teadmata ajaks randa uhuv tsunami. Aga ju siis on valitsuse palgal spetsialistid, kes suudavad sellega toime tulla, jõgesid teistpidi tööle panna ja muid sääraseid trikke korda saata. Või ok, sellega ehk pole raske toime tulla, kui sul on käes võim, selle võimu abil võib mägesid liigutada ja püramiide püstitada, aga ütleme siis, et valitsuse spetsialistid suudavad ka tagajärgede eest hoolitseda. Praegu tundub küll nii, et valitsus käitub oma rahvaga laastatud maa põhimõttel. Peaasi, et saaks oma enda ja oma kamraadide nahk päästetud. Eks aeg näitab, kas nende nahk ka tegelikult päästetud saab.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks sellised head tekstid ilmuvad ainult blogis? Ajalehed peaksid sellest ka kirjutama!

Anonüümne ütles ...

Vau Inno, sa näed ikka päris hää välja. Ikka kaalust alla võtnud ja puha. Täpselt aasta tagasi olid ikka paks nagu potsu. Tundus suisa, et hakkad vanaks jääma. Nüüd aga näed täitsa noor välja juba. Soeng on ka päris hea lühike, sobiv.

Mis puutub aga sinu kommentaari, et loomulik liikumissuund on edasi, siis ma päris sellega nõus ka ei ole, et progress võiks olla lõputu. Kas sa usud, et ideaalis peakski majandus muudkui kasvama-kasvama-kasvama? Majandust ei ole tegelt võimalik üldse kasvatada, ilma et sellega ei kaasneks populatsiooni plahvatuslik kasv ning destruktiivsed tagajärjed keskkonnale. Kriis on mingis mõttes tingitud ka sellest, et majandusliku progressi nimel on muudkui järjest enam ekstraheeritud looduslikke ressursse, samal ajal võõristades inimeste suhet loodusega. Mäletad 1,5 aasta taguseid uudiseid sellest, kuidas toit kallimaks läks? Vot jama oligi selles, et kütuse tootmine õliressurssidest hakkas end ammendama ja siis hakati kütust valmistama teraviljast, mis on aga kallim meetod ja pealegi vähendab toiduvarusid: sestap kütuse ja toidukulude kallinemine. Aga majanduskasvu müüdi järgimise jama see ongi, et inimesed muutuvad järjest rohkem ja rohkem sõltuvamaks rahast. Siit ka äärmuslik vaesus. Vanasti olid ju ajad, mil raha ei olnud eriti vaja, et ära elada. Tänu "majanduskasvu" müüdile aga on rahata elamine praktiliselt võimatu.

Ise pean optimaalseks alternatiiviks stabiilset jätkusuutlikku majandust, kus nii populatsioon kui ka tootmistase püsivad konstantsena.

Anonüümne ütles ...

no ma arvan, et see päris pauk tuleb ikka siis kui kõige vähem oodata, suvel näitex sobiv aeg

Anonüümne ütles ...

nõus, et kriisi põhjast on veel vara rääkida.

Aga ma ei saa üldse aru su kriitikast valitsuse suunal, et jäeti kiiresti devalveerimata. Tagantjärgi tarkus on see mu arust. Tol ajal, kui see tõesti oleks midagi aidanud, ei kujutanud keegi ette, kui sügavaks kriis kujuneb. Tuletame meelde, ka sa ise püstitasid mingeid aktsiate alampiire, millest edasi on hea juba osta jne. Nii deflatsioon kui devalvatsioon on väga karmid asjad ja valitsus valis ühe neist. Kindlasti on see halb tee, aga paremat ei ole.

Arvamusliider ütles ...

Palgad vähenevad... Tõsi! Aga deflatsioon tähendab seda, et ka hinnad langevad, elukallidus väheneb.

Anonüümne ütles ...

ise küsin ise vastan....

inno,kes sai laevaga sõita.

Anonüümne ütles ...

Ja see on kõige ilusam pilt Innost, mida ma näinud olen. Ilus oled. :)

Anonüümne ütles ...

Peale sitaste muinasjuttude on inno jälle kirjutanud ühe hea tektsti ja ootaks selliseid artikleid rohkem :)

Anonüümne ütles ...

Innot ei avalda enam ka kõige kolletavam ajaleht.

Anonüümne ütles ...

Kohvikukülalised,
vaadake Euroopa Parlamendi valimiskampaania vidosid:
http://www.youtube.com/europeanparliament

Anonüümne ütles ...

Inno on seal pildil rahulolev ja õnnelik, tema on viimane rott, kes uppuvalt laevalt jalga laseb, tal on aega küll, et võtta klaasike karastavat vett ja aru pidada. Artikkel on muidugi tase omaette, Inno oskab pulli teha ja tõsistest asjadest rääkida, väärt ajakirjanik ma leian. Uskumatu, et üks inimene suudab olla nii mitmekülgne, lihtsalt uskumatu.