esmaspäev, 4. mai 2009

Kes on Vello Väärtnõu?


Vello Väärtnõu.

Vello Väärtnõu (57) on Eesti ajaloos legendaarne tegelane, Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei (ERSP) looja, pärit Saaremaalt, praeguse siseministri Jüri Pihli koolivend. Pärast ERSP loomist 1987. aastal ja 1988. aasta 2. veebuaril korraldatud väljaastumist Tartus saadeti Väärtnõu Nõukogude Liidust välja. Ta elas 14 aastat Rootsis, 2007. aastal asus taastama oma talu Läänemaal Lihula külje all, kuhu rajab budistlikku templit.

2007. aasta 20. augustil korraldati tema kodus ulatuslik politseireid, mille käigus kogu elamine läbi otsisti ja pahupidi pöörati, kõik tuttavad mitmeks päevaks vahi alla võeti ja siis lahti lasti, kuna mitte midagi ei leitud. Pärast ei vabandatud ja kästi vait olla. Ning soovitati Eestist lahkuda, kui ei meeldi. Kas pole suurepärane vastuvõtt ühele Eestisse naasnud eestlasele?! Tema videod on hea vaatamine neile, kes plaanivad välismaalt Eestisse kolida. Mina soovitaks küll mitu korda enne mõelda.

Eriti meeleolukas on asjaolu, et kui Väärtnõu abiline Marju Broder võttis ühendust Eesti Ekspressiga, et abi saada, kirjutas Mihkel Kärmas asja kohta täieliku paskvilli, kus lajatas mehele veel noa selga, piltlikult öeldes. Ja pärast ei soovinud Väärtnõuga enam rääkidagi, et tõde jalule seada ja kirjutada asjadest nagu nad olid. Seda, et Kärmas puhus mulli, väitis isegi politsei, nagu kirjutas Päevaleht.

Väärtnõu võttis kohvikuga ühendust pärast seda, kui luges lehest, kuidas politsei oli korraldanud kohvikus jõhkra läbiotsimise. Lisaks Väärtnõule on ühendust võtnud veel paljud inimesed, kellest kohvik hakkab nüüd järgemööda lugusid kirjutama. Hirmsad asjad toimuvad Eestimaal, ja sellest pole olnud kuskil juttu.

Väärtnõu tegi ajalugu, kui korraldas 1988. aastal Moskvas Lääne ajakirjanikele improviseeritud pressikonverentsi, kus tutvustas ERSP ideed ja seda, mis inimestega NLiidus tehakse. Väärtnõu pilt oli New York Times'i artikli esikaanel. Vahetult pärast seda pressikonverentsi saadeti Väärtnõu NLiidust välja. Ta sai Moskvas Rootsi viisa 5 minutiga, taskus oli mehel vaid hambahari.

Väärtnõu kohta loe lähemalt Vikipeediast ja tema toimetatud budistlikust entslükopeediast.

Mõned pildid Väärtnõu talust:

Vello Väärtnõu taluõuel


Vello Väärtnõu budistliku tuletempli juures, stuupa ees, taamalt paistab palveveski ehitus.


Vello Väärtnõu stuupa ees.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

need küll eriti budistide moodi pole.
http://www.reporter.ee/2009/03/28/poksija-henri-lebedev-saatis-tai-teles-emakeelse-tervituse/

http://www.reporter.ee/2009/03/30/miks-saatis-poksija-lebedev-taist-eestisse-ropu-tervituse/

Anonüümne ütles ...

äkki kirjutaks sellest ka, keda selle härrasmehe majast tehgelikult taga otsiti.
tegelt pole vaja, netist saab ise ka kõik teada, aga teile on ju poolik inf kasulik

Anonüümne ütles ...

No nii, järgmine "lapsendatu" Tähismaade "peres". Kaeba aga neile, ja oledki märter valmis. Mis tähtsust on selle juures kodust leitud kanepil ja samas varjatud jõrkarditel - ikka saab karjuda: karauul, politseivägivald, justiitsmõrvad! ja see jube Kärmas jälel mängus, assa, saabki teisele taas koha kätte näidata. Tea, kas Savisaar Väärtnõu ka oma süütakannaatajate päeva (oli vist 4. märts) listi paneb, ja Väärtsnõu väärtuslikust eluloost raamatu kirjutamiseks raha eraldab?

Waffa ütles ...

Toredad budistid seal talus kyll :P

Muidu vene ajal ammu KGB'ga seotud... kuidas ikka oli nii, et sel ajal sai yhte ja teist ta otseselt segamatult aetud, rootsi mindud jne...
Sai ju juba KBG aru, et endale tuleb ise vasturinne luua mis enda kontrolli all on - sest vastasel korral tuleb ta nagunii ja siis palju raskem sisse imbuda sinna.

Kanepi osa muidugi suht ebaoluline seal, et asja "narkotaluks" nimetada... kuigi see võis olla selline kogus mida nad müügiks kasutasid. Normaalsed regulaarsed (ainult) kanepi suitsetajad ei ole jõhkardid üldjuhul kunagi.

Misaks sellel pea budistil ka roppused lendavad seal esimeses videos ja ka teistes videodes ta just väga budistile omaselt ei räägi

Muidugi oleks tore kui ka täis lugu avaldatakse, miks sinna mindi haarangule jne


Ning kõige viimaks:

Eesti Budismi Instituudi avaldus:

"Vägivaldsus ja egotsentrilisus ei sobi kokku budismi põhimõtetega. Inimestel, kes neid propageerivad ja teostavad, ei ole õigus end nimetada budistideks.
Hoiatame kõiki Vello Väärtnõu ja teiste temataoliste pseudobudistide mõju alla sattumise eest."

Anonüümne ütles ...

Mis ajast Budismi Instituut omab õigust määratleda,kes on budist ja kes mitte? Neile pole selleks keegi ametlikult volitust andnud, Nad ju laimavad staazikat budisti meedias avalikult ,selline akt on alla igasugu arvestuse ja äärmiselt mitte budistlik . Miks Väärtnõu neid kohtusse ei anna? Vöi ei hooli ta ei neist ega nende ametlikust seisukohat?

Anonüümne ütles ...

Kahetsused on sama isiklikud kui sõrmejäljed.