kolmapäev, 17. juuni 2009

ÄRA TEE, KUI VÕIMALIK, LAST!!!


Viimase ajakirja Economist esikaas.

Tahaks puhuda tibake laste-juttu, mis, ma hoiatan, ei ole paljudele just meeltmööda, ent millest, minu arvates, on vaja üha enam hakata rääkima ka Eestis.

Kõigepealt sellest, et mõned päevad tagasi kuulasime Irjaga autosõidu ajal raadiost üht intervjuud ametist lahkunud rahvastikuministri Urve Paloga ning ainult ahhetasime. Et kas see inimene, kelle vaated perele on pärit kusagilt mitmesaja aasta tagusest ajast, on tõesti sots?! Kes siis loopis tõsimeeli loosungeid, et maa tuleb täita lastega, mis on ilus ja romantiline, mida kasutas kunagi hiinlaste suur juht ja õpetaja Mao oma Kultuurirevolutsiooni ajal, kus siis Hiina rahvaarv mitmekordistus mõnekümne aastaga, ja millele lõpuks järgnes kaos, häda ja nälg, nii et isegi suur Hiina pidi oma rahvastikupoliitikat korrigeerima. Samas, tõsi, Palo ise tunnistas, et ega tal oma karjääri ja tegemiste kõrvalt oma ainsa lapse jaoks suurt aega ei jää, lapsega tegeleb põhiliselt mees, tema paneb last magama. Aga ta tundis justkui süümepiinu, et tema on patune, ja et naise roll elus ning elu mõte peaks ikkagi olema olla eelkõige ema, see on siis laste sünnitaja ja kasvataja. Ning saatejuht siis kiitis takka, et õudselt tore, inimese elu mõte ongi lapsed ja hea, kui neid on veel palju. Ning et loomulikult peab lastega tegelema põhiliselt naine, so siis ema. Saatejuht ise oli meesterahvas. Lõpuks jõudsid nii Palo kui saatejuht järeldusele, et ühiskond jaguneb meesteks ja naisteks, kellel siis kummalgi on oma roll, mees on targem ja otsustaja, ajab asju väljaspool kodu, ning naine on siis kodune, selline leemekulbi liigutaja, kes siis lapsi karjatab. Või umbes nii.

Ilgelt tore lugu, eksole. Ja kui ma nüüd ütlen, et tegelt on laste tegemise propageerimine kõige õudsem asi, mis üldse olla saab, siis peetakse mind ilmselt lapsevihkajaks. Aga tegelikkuses olen ma hoopis laste sõber. Nende, veel sündimata laste sõber. Ja ka juba sündinud laste sõber. Kohe selgitan, miks ja kuidas.

Vaadake veel korra seda Economisti esikaant. Mida me seal näeme?! Et lapse jala külge on aheldatud suur pomm. Aga just selline see laste olukord praegu on. Või õigemini perspektiiv. Ja üha hullemaks läheb. Ja igaüks, kes räägib laste masstootmisest, räägib nimelt just selliste maailmakodanike tootmisest, kellel on jala küljes see pomm. Kas me saame siis laste tegemise juures rääkida lapsesõbralikkusest?! Vastupidi, kullakesed, kõige lapsesõbralikum poliitika ja soovitus on: ÄRA TEE, KUI VÕIMALIK, LAST!!!

Ja seda ei peata miski, kuni inimühiskond ei otsusta kollektiivselt taas puu otsa kolida. Aga seda viimast, tagasi puu otsa kolimist ilmselt niipea veel ei juhtu. Ja nii peame leppima olukorraga, kus lastel lasub üha suurem koorem. Sest inimese eluiga pikeneb ja vanu inimesi on seoses sellega ühiskonnas üha enam. Ning keegi peab neid ülal pidama. Primitiivne lähenemine siin on selline, et milles küssa, teeme aga lapsi juurde, kes siis meie pensione hakkavad välja teenima. Aga kas ikka hakkavad? Olukorras, kus piirid on valla, laseb juba praegu suur osa lapsi Eestist lihtsalt jalga, parematele marja- ja karjamaadele, näiteks Austraaliasse või Ameerikasse, kus maksukoormus väiksem ja on omale võimalik vähesema vaevaga jalad alla saada. Ja Eestisse jäävad siis need, kel siis pole piisavalt julgust või on lihtsalt kahju, ja kes siis peavad ägama selle topelt raske koorma all. Kes ilmselt saavad hakkama, aga kelle elu pole, ütleme siis tagasihoidlikult, meelakkumine. Ent isegi need, kes välismaale lähevad, ei leia seal oodatud õnne, kui neil pole just tipptasemel haridust. Ilma hea hariduseta saavad neist mõne panga laenuosakonna järjekordsed orjad, kes siis peavad tegema vastumeelset, aga veidi tasuvamat tööd selleks, et kinni maksta oma kallis eluase ja muud asjad, näiteks auto. Kas siis sellist tulevikku tahame oma lastele, või mis?!

Ja ma ei hakka rääkima neist probleemidest, mis juba praegu laste arvuga kaasnevad ja mida ei suudeta lahendada. Näiteks seesama lasteaiakohtade arv, millest on räägitud juba aastakümneid, ent mis ikka ei lahene. Ent sellele vaatamata propageeritakse laste massilist tegemist, ja siin on peamine raskus pandud millegipärast just kehvemal järjel olevale ühiskonna osale. Mis on nii välja kujunenud, sest esiteks, kui pole lasteaiakohti, siis peab naine jääma koju. Ja koju tahab jääda see naine, kel pole õiget tööd. Teiseks on lapsetoetused ja vanemapalk just nii pisikesed, mis motiveerivad lapsi saama väiksema sissetulekuga inimesi. Ja etteruttavalt olgu öeldud, et neist, väiksema sissetulekuga inimestest Eestis lähiajal puudust ei tule, sest pole raha, et laste haridusse investeerida. Ma tuletan siinkohal meelde, et Jorma Ollila ja ülejäänud soomlaste nn Nokia põlvkond sai alguse sellest, kui Soome valitsus otsustas hakata kinni maksma Soome noorte õpinguid parimates Lääne kõrgkoolides. Sellest võitsid kõik soomlased. Praegu kordab sama aktiivselt Lõuna-Korea. Eesti valitsus ei leia selleks jätkuvalt raha.

Niisiis on surnud ring. Kus raha pole, sest inimestel pole head tööd. Head tööd pole, sest haridus on kehvake. Haridus on kehvake, sest valitsus ei investeeri haridusse, so siis näiteks õpetajate palkadesse. Valitsus ei investeeri haridusse, sest kogu raha läheb lapsetoetuste peale, mis on ikkagi lahjad. Ja lapsetoetused on lahjad, sest raha pole. Ja selle ringi otsas istub IRL oma lapsetegemise poliitikaga, mis on jõudnud omadega sinnamaale, et on hakatud rääkima juba sellest, et peaks andma lisahääli valimistel vastavalt sellele, kui palju on inimestel lapsi. Mis siis kindlustaks sellise status quo veel aastakümneteks, et mitte öelda aastasadadeks. Kus siis Eesti oli, on ja jääb odava tööjõu tehaseks arenenud riikidele.

Vaatame nüüd, mis juhtub, kui valitsus lõpetab kogu selle lapsetegemise jutu. Ja ei eralda lapse tegemise soodustamiseks enam punast krossigi. Vaid pigem vastupidi, soodustab lapse mittesaamist. Ja võtab selle asemel ette juba olemasolevad lapsed, suunab raha neile. Leiab neile, igaühele neist lasteaiakoha, nii et vanemad saaks naasta tööle ja teha seda, mida nad on õppinud, end arendada. Maksab lasteaia kasvatajatele, või õpetajatele, nagu neid kutsutakse korralikku tasu. Ja pakub lasteaias lastele korralikku tervislikku tasuta toitu, et vältida juba lapsepõlves tekkivaid haigusi. Siis edasi pakub lastele koolides parimat võimalikku haridust, kaasates ka nn maakoolidesse õpetajaid väljastpoolt, et vähendada maa- ja linnakoolide taseme erinevusi ning anda ka igale maakooli õpilasele võimalus jätkata õpinguid parimates maailma kõrgkoolides. Kus valitsus leiab raha selleks, et sõidutada maal elavaid lapsi kooli ja huvialaringidesse, et vanemad ei peaks olema laste transad. Pakub koolilastele tervislikku tasuta toitu. Kus juba koolis on iga laps isiksus, kellel on võimalus oma võimeid igakülgselt välja arendada. Ja edasi finantseerib valitsus kõigi asjast huvitatud, või siis sisseastumiskomisjonilt positiivse vastuse saanud noorte õpinguid maailma kõrgkoolides. Ning toetab hiljem nende haritud noorte tegevuse jätkamist Eestis, pakkudes näiteks maksuvabastusi tegevuse esimestel aastatel. Ning luues korralikud kaasaegsed kommunikatsioonivõrgud. Ja arvata võib, et paljud naasevad Eestisse, sest näiteks IT alal pole olulist vahet, kus sa parasjagu elad, kui sinu kodukohas on olemas korralikud kommunikatsioonid.

Nii. Võib arvata, et lapsi sünnib vähem, aga seda enam jääb raha üle juba sündinud laste heaks. Eesti rahvaarv kukub ilmselt paarikümne aastaga mõnikümmend protsenti. Ent kas see on suur kaotus, kui selle peale on Eestist saanud keskkond, kus töötavad maailma tippspetsialistid igal alal ning mis on saanud eeskujuks kogu maailmale oma suhtumises lastesse. Kus iga laps, iga noor inimene on väärtustatud. Ja kas seda on siis nii palju tahta? Ning ma olen kindel, et lapsed sündimata jää. Väärt keskkonda pole kellelgi kahju lapsi saada, peret luua, isegi siis, kui nende tegemisele peale ei maksta. Et siis võiks soovitada, ilma mingi kurbuse- või kahtlusenoodita hääles: TEE, KUI VÕIMALIK, LAPS!

20 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Teatud seisukohast on probleemi ivaks fakt, et viljastumist ning viljastamist peetakse Inimese põhiõiguseks. Suguakti seisukohast oled seega sina võrdne koriseva narkari, HIVis libu, jalutu sandi ja lihtsalt odekolonnist immutatud heidikuga. Kas oled?

Lihtne arvutus näitab kiiret, eksponentsiaalset planeedi täitumist inim-massiga. On vältimatu ja loogiline, et tulevik peab tooma kvantitatiivse kasvu asemele kvalitatiivse. Alternatiiviks oleks planetaarne väljaränne või 100% geenimuteeritud kiirtoidulaud. Kumbki aga ei pakuks ahnelt sigiva inimviiruse levikuprobleemile lõplikku lahendust ning oleks ainult ajutine häda leevendus.

Sestap - varem või hiljem tabab meie lapse(lapse-)lapsi IV Maailmasõda, mis hävitab hälbinud pehmete väärtuste sotsdemm-hegemoonia ning korraldab Uue Maailma mõistuse reeglitesse ümber.

Viljakandmine on privileeg, mitte õigus -- ütleb loodus, mitte inimene.

/m;

Edmund ütles ...

Sedasi kirjutab Ran Prieur lastesaamise teemal:

http://ranprieur.com/essays/dropout.html

For very young people there are also two universes. Squatting over a tub of warm water is a much cheaper and healthier way to give birth than lying on your back in a harsh hospital room where the high priest will take the infant away from the mother to teach it alienation. Then you can buy a stroller and a crib (more alienation practice) and expensive baby food, or do like most nature-based peoples and carry your baby against your body and breast-feed it for the first three to four years. You can send it to day care (practice for later institutions) so you can go to your job that pays only slightly more than day care costs, or you can raise the kid yourself. And the idea that a kid needs a "nice" upper-middle-class-style physical environment is worse than false. A "dirty" environment strengthens the immune system, and if I were a toddler again, I'd much rather live in a cool abandoned house or junkyard or shack in the woods than in a sterile room with a television where I wasn't allowed to touch anything.

The little problem here is that raising kids with dropout values is marginally illegal, and you risk having them kidnapped and reprogrammed by the authorities -- the same as they did to the Indians.

And the big problem is that, while the financial requirements for having kids are completely artificial, the mental/emotional requirements are real and more difficult than we can imagine if we haven't tried it. To "raise the kid yourself" must be something like three full-time jobs that you can't quit. The mother needs at least one other person capable of taking care of all her needs so she can devote full attention to the child, and ideally she needs a whole "tribe." Babies are super-adaptable -- it's the mother who needs a level of comfort and stability that's hard to achieve without money -- and a level of emotional health that's hard to achieve with money. Otherwise the baby will adapt itself for compatibility with a hostile, empty, stressed-out hell-world.

I'd love to have a couple kids, but I won't do it without a physical location that's owned and paid for, and without someone besides myself to help out the mother, and without the means to dodge the institutions, whether through excellent legal help or through the institutions breaking down.


Ehk siis põhimõtteliselt: ühiskond peab muutuma radikaalselt, enne kui iive saab paraneda:
1) Esiteks, inimestel peab lubatud olema kasvatada lapsi loomulikul ja looduslähedasel viisil. Mitte juba algusest peale hakata vormima neist kõrgtsivilisatsiooni orje. On vaja mõista, et laste kasvatamise kulud on tehislikud.
2) Teiseks, it takes a whole village to raise a child! Tuumikperekond (nuclear family) on kõige enam overrated peremudel üldse! Kes selle jura üldse välja mõtles?! Mõni ime, et laste kasvatamisega nii vähesed vanemad edukalt tegutseda suudavad.

Anonüümne ütles ...

Mine persse!

Anonüümne ütles ...

Hea mõte Inno.

Jätka samas vaimus. Kui suur hulk on neid inimesi, kes sooviks, et Irja ei saaks omasugust järglast? Kindlasti sina ja veel ...x inimest. Tubli oled!

... ja las teistsugused siis vorbivad lapsi. :-)

hiidvana ütles ...

10.45 kommentaari pelae tuli meelde üks ammune lühinali.
Saavad kokku kaks lapsepõlvesõpra. Kaelustavad, kallistavad hõiskavad no kuda läheb ka.
Esimene kurdab siis: "Mitte kuigi hästi. Traavel suri ära, autojuht ütles kui palka ei tõsteta, siis otsigu keegi teine loll seda 60 meetri pikkust limusiini juhtima, ämm pole naabritega rahul - tuleb seega kogu kvartal jälle ära osta ja tühjaks teha. No aga räägi kuidas sul?"
"Ah et minul? Tead, mine perse!"

Inno ütles ...

11:07 anole:

See võidujooks rahvaarvu (kahuriliha) nimel lõppes tuumarelva loomisega.

Anonüümne ütles ...

Laps tuleb, kui laps tahab. Ei koti mingi poliitikute ega mädanend ajudega rongaisa plära :)

Anonüümne ütles ...

alati on olnud inimesi, kes ainult iseenda peale mõtlevad ja iseenda eest hoolitsevad. Seda enesekesksust pole mõtet õigustada mingi soigumisega lastekasvatamise raskusest ja võimatusest ja mõttetusest. Süga oma naba ja kepi oma ahtrat naist ja ära räägi sellest, millest sa ei tea.

Anonüümne ütles ...

To ano 12:56,

Tänases kliimas, kus tarbimisühiskond ägab surmaagoonias, ressursid järjest enam piiratumad ning maailm on perseauguni ülerahvastatud, tundub küüniline sõimata last mitte teha soovivat inimest "enesekeskseks". Oh wait, juba unustasin, standardne eesti kanatädi lihtsalt vajab ettekäänet oma antipaatiate vastu viha välja valamiseks.

Anonüümne ütles ...

Kle, palun lõpetada ajupesu a la riik on vaene ja raha ei ole...
Kui riigil pole raha siis tuleb võtta tagasi nood ärastatud objektid...Hotellid...sadamad...
Üks sadam ei maksa isegi makse...
Mis tolle sadama nimi seal oligi Pärnust lõuna poole? See on ju maksuvaba sadam...tore lugu küll eks,ju...
Hotellid toovad päevas kasumit miljoneid...sadamad vast kümneid miljoneid...ja kui see raha panna ühisesse katlasse ja Jaapani majndusmudeli abil muuta tugevaks siseturu majandus...
Aga paraku meil ei eksisteeri riiki sest riik pole kunagi täitnud riigi põhirolle:
1.taganud turvalisust
2.regionaalpoliitikat
Vastupidi riik iga päev varastab üks või kaks sõidukit...
Ma ütlen see 5000 KAPO-last ehk maffioosot tuleb oksa puua muidu ei muutu mitte kui midagi ja kesikud,IRL ja kärpijad jäävadki meile tegema ajupesu ja vahtima meid lollakate nägudega...
pole vahet kas IRL või kärpijad või kesikud ühed pederastid-röövlid-ajupesijad-pööbli peedistajad kõik...
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Olen sada % nõus ja need, kes vastu vaidlevad on lihtsalt ajukääbikud. Nende osaks saab ainuõige lahendus- LOODUSLIK VALIK. Oma elukese lõpuni vegeteerimine ilma ühegi eesmärgita ja tulemuseta, või siis ainult selle reostusega, mis igapäevasest seedetegevusest järele jääb.

hiidvana ütles ...

13.57
A`mida sa siis ootad või tahad. Ammu peaks selge olema, et üks suurimaid kuritegusid inimkonna vastu on üldine kirjaoskus. Neid vilju nüüd nokimegi. Sela

Anonüümne ütles ...

Seegi sissekanne näitab, et I&I-l läheb kohvikurindel ilmselgelt kehvasti - reformipeksu keegi kommida ei viitsi, muud viimase aja teemad ka eriti kellelegi huvi ei paku, klikke jääb järjest vähemaks, leivaisa on rahuololematu... Perse majas ühesõnaga. Aga vaatamata paarikese haugimälule tiksub neil siiski kuskil kuklas, et kui nad kunagi ammu laste mittesaamist propageerisid, vot kus siis tõusid kümned ja kümned tagajalgadele, nii et ehk tepsib teema seekord ka, peaks igal juhul katsetama.

Anonüümne ütles ...

14.33-le
Vaheta plaati...mis sa kräunutad ühte ja sama kriibitud plaati?!
Küllap sul oma leht on pankroti ääre peal ja sestap susised siin ja öösel kiristad hambaid...
On suvine aeg ja kesse ikka viitsib aega veeta netis...
Muidu oleks ju kirjutada sitaks...
peavoolu meedia ehk ajupesu meedia hävib terves maailmas kogu täiega ja üha enam inimesi leaivad üles allikaid kus kirjutatakse või räägitakse tõde...
Näiteks Nõmmeraadio,kivisildniku blogi,Inno ja Irja kohvik,Tegelikkuse Keskus...mujalt tulab vaid ajupesu...no Äripäevas on teine lugu...Kukus on kah äris palju head värki aga isamaareeturitepartei omad jms.
solgivad kõik ilusa seal...
Elagu konkurets!

Anonüümne ütles ...

Enamik kommareid armastab endiselt Tähismaid sõimata ja olgu Tähismaad nii problemaatilised kuitahes, aga kas tõesti kedagi ei kepi ega koti, et me oleme omadega nii persekukkunud, et peale kasvab uus põlvkond, kelle elatustase saab olema kõvasti sitem oma vanematest? Et justkui kõik jõud oleksid meile nii vastu, et me peaksimegi kannatama vaesust ja viletsust? Kes need üüratud võlad kinni maksab? Proletariaat ometigi ei jaksa, neil niigi raske, aga ometigi rõhub vastutustundetu võimueliit just neid, kellel võimu ei ole. Miks peaksin mina tegema lapsi, kui on tõenäoline, et nad saavad vaid kannatama ja ägama?

Ma ei usu, et eesti rahvas välja sureb. Ma eeldan langust kuni teatud määrani, mil lõpuks asi stabiliseerub. Ja kui asi stabiliseerub, alles siis ehk muutub ühiskond taas talutavamaks.

Anonüümne ütles ...

20.10-le
Näha on,et te olete auväärne inimene...aga teie kommentaari peale tahaks heita nalja.)))
Viimases lauses kirjutasite "Ja kui asi stabiliseerub,alles....
Varsti süstitakse kõigile naha alla stabilisaatorid ehk mikrokiibid.)))
Kusjuures see pole naljakas...
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Minul on see teooria, et tuleb just hullult iivet tõsta kuni noori on rohkem, kui vanu. Siis hakkab ka pappi rohkem tulema jmt. See on täiesti vettpidav teooria muide.

Anonüümne ütles ...

Enne lapsetegu oleks vajalik üldse teha kontroll, kas ollakse valmis saama lapsi ning neid üles kasvatama. Praegu toimub suures enamuses mingi süüdimatu paljunemine. Vaesemates maapiirkondades on sellest tehtud endale lausa "karjäär".
Sündivust tuleks tõsiselt piirata. toetan igati Inno juttu.
Ps - mul on täiesti laps olemas, kuid rohkem neid ei tule.

Anonüümne ütles ...

Mingid sellised lapskommentaatorid nagu süüdimatu Erkki tuleks üldse nullifitseerida. Karvakasv ei anna vaikimisi piiramatut sõnavabadust, nupsuke. Kasva 10 aastat, tee mõni sisuliselt päris-beebi, vaata vastutusele otsa, lapsuke.
Usu mind, et kui me kohtume, siis me ei tunne üksteist ära. Kui tunneme, siis keegi saab lõuga.

Laps on sinu sisu otsene peegel. Ning asja nimi on sotsiaalne inerts. Kui sa oled Inno, siis lapsedki innod. Kui sa oled parm, siis mingi väikse kiiksu ikka annad edasi. Ükskõik kas sa oled ükskõikne või pedo. Ja igaühel ei tohiks olla õigust sigitada. 1933 alustati päris head ideed, paraku suri see judo-pede-kommude massis ära.
/m;

Anonüümne ütles ...

to 1:14 (see känkster nohh)

kle sa oled sünnitusmaja omanik vä?

kahma lutti üldiselt