neljapäev, 4. juuni 2009

Miks ma andsin oma hääle Savisaarele


Inno reisilaeva kohvikus.

Kui keegi oleks mulle kümme aastat tagasi öelnud, et ma hääletan kunagi Savisaare poolt, siis ma oleks sellele inimesele kallale läinud.

Aga nüüd, üleeile, andsin arvuti kaudu oma hääle just Savisaarele, ehk siis Keskerakonna nimekirjale nr 104. Vist oli selline number. Ma pean ilmselt põhjendama, miks. Sest minu puhul tundub selline otsus, ütleme siis, et pehmelt öeldes üllatav.

Kõigepealt tahaksin veidi tutvustada oma hääletuste ajalugu. Kunagi nõuka ajal, kui sain valimisealiseks, 16aastasena aastal 1986 andsin oma hääle ka mingitel nõuka-aegsetel valimistel, aga kelle poolt, seda kahjuks ei mäleta. Aga vahet polegi, partei oli ju üks. Käisin seal rohkem huvi pärast, et teada saada, mis värk see selline on, et milline see tsirkus välja näeb. Oli küll naljakas asi, mingit valimist ju ei toimunud. Sest valikuid polnud. Partei oli üks. Siis edasi käisin sõjaväes ja sealgi sai mälu järgi mingitel valimistel osaletud. Ning tagasi tulles Eestisse, aastal 1990 tulid vist mingit kodanike komiteede valimised, aga keda seal valisin, kahjuks enam ei mäleta. Kuni siis Eesti riik taastati ja sai esimest korda päriselt valida. Andsin oma hääle siis Isamaale, aastal 1992, noore Tartu Ülikooli üliõpilasena. Ja jäin pärast seda ka Isamaale truuks. Tundus selline ausate inimeste punt. Mõndasid tundsin sealt ka isiklikult, või olin nendega kokku puutunud. Mulle tundus, et taasiseseisvumise järgsetel aastatel oli aatelist, isamaalist vaimu vaja toetada.

Savisaar tundus tollal selline kergelt ülbe kuju, kes teisi muudkui petab ja kiusab. Mingit isiklikku kokkupuudet mul Savisaarega polnud olnud, aga üldmulje oli negatiivne. Eks see kujunes ajakirjanduse põhjal, kuivõrd Savisaar oli endine kommunist. Tartus tekkis mul isegi tüli ühe noormehega, kes julges väita, et toetab Savisaart. Mulle tundus Savisaar olevat rohkem selliste vanemate, nõuka-aegsete inimeste esindaja. Kommunismiehitajate kandidaat. Olin siis seisukohal, et nõuka-aegsed inimesed olid ise süüdi selles, et neid nõukogude võim pitsitas, ja kuivõrd nad kommunismi valmis ehitatud ei saanud, siis kahetsegu ja kannatagu oma olematute pensionide otsas. Oh, ma olin julm, kui nüüd tagantjärele hindan. Aga noored inimesed ongi julmad. Ma mõtlesin nii, et miks mina, noor inimene, pean kinni maksma nende gerontide vead. Ise nad selle kommunismi kokku keerasid, ise peavad nüüd selle supi ära sööma. Või umbes nii. Minus polnud grammigi solidaarsust. Ja Savisaar tundus siis olevat see, kes neid kommunismiehitajaid esindas, et siis noortelt rohkem raha ära korjata ja vanematele välja maksta.

Isamaa, mille eesotsas olid valdavalt noored, 20ndates eluaastates inimesed, jälle esindas sellist seltskonda, kes siis oleks olnud valmis need kommunismiehitajad välja suretama, et siis takistamatult Eestit üles ehitada. Minu üllatuseks valis toona Isamaa poolt palju vanu inimesi. Oleks nad vaid teadnud, mis jutte need noored Isamaa poisid vanurite kohta toona rääkisid. Või Lasnamäe muulaste kohta. Aga nagu see loosung tollal oli, et "Plats puhtaks!", ja selle järgi joondus palju noori inimesi. Loomulik ka, elu oli vaja endale lahti lüüa. Vanad minema peksta, et uus põlvkond saaks peale tulla.

Ja nii ma hääletasin Isamaa kandidaadi poolt 15 aastat jutti. Isamaa toetus vajus iga aastaga üha madalamale, aga ma ikka andsin oma hääle neile. Aga lõpuks, kui nad Res Publicaga, selle pätiseltskonnaga leivad ühte kappi panid, siis ma Isamaale enam häält ei andnud. See tundus viimane piir. Nüüd on muidugi juba palju asju, mis mind Isamaa puhul häirivad, näiteks see ajast ja arust abordi keelustamise jutt, ning katsed isikuvabadusi piirata, ja agressiivne välispoliitika. Minu jaoks müüs Isamaa oma ideaalid maha siis, kui asus toetama Gruusia hullu liidrit Saakašvilit, kes on avalikult teatanud, et tema eeskujud on Stalin ja Beria, ehk mehed, kes saatsid Siberisse ja lasid hukata kümneid tuhandeid eestlasi, nende seas minu vanaisa ja palju sugulasi. Austusest oma isade mälestuse ja nende tegevuse suhtes ei saa ma oma häält enam Isamaa tegelaste poolt anda. Kahjuks on Isamaa oma aated ja ideaalid minetanud, neist on saanud lihtlabased pätid ja kaabakad nagu olid seda ka Stalin ja Beria, ja nagu on seda Saakašvili.

Niisiis andsin 2007. aastal oma hääle Reformile, esimest korda siis. Kuna nende vaated tundusid sellised vabad, polnud mingeid märke käskudest ja keeldudest nagu Isamaa puhul. Res Publicast rääkimata. Res Publica muutis minu jaoks eemaletõukavaks see, kuidas erakonna etteotsa seati sellised mehed nagu Olari Taal ja Tõnis Palts, kes olid lihtlabased vargad ja oma varguste kinnimätsimiseks lõid uue projektipartei. Esimene asi, mille Palts ette võttis, kui rahandusministri koha endale sai, oli tema enda isiklike maksuasjade uurimise lõpetamine, läbi selle, et lasi lahti maksuameti juhi Aivar Sõerdi ning pani ametisse talle meelepärase juhi Aivar Rehe.

Ent ka Reformis tuli kahjuks pettuda. Nagu aeg näitas, ja ka see, kui Reformi esindaja sai valitsusjuhiks, et nad läksid väga härga täis ja ülbeks kätte. See, kuidas suhtuti näiteks algajasse ettevõtjasse Tartus ja muidu ka, oli minu jaoks šokeeriv. Tegelikkus oli hoopis erinev neist ilusatest sõnadest, mida Reformi juhid olid harjunud rääkima, ettevõtluse toetamisest ja muust. Ja tegelikkuses polnud muidugi liberaalsusest juttugi. Kogu süsteem on Reformi juhitavates omavalitsustes Reformi oma juhtide käpa all. Kui tahad seal midagi teha, pead neile meelepärane olema. Liberaalsus my ass.

Nonii. Ja siis jäävadki vaid sotsid ja Keskerakond, kelle vahel valida. Sest eurovalimistel nõrgemate erakondade ning üksik-kandidaadi poolt hääletades pole mõtet riskida, kuna tõenäosus on suur, et üksik hunt sisse ei saa. Ja siis läheb hääl kaduma. Olen ses suhtes pragmaatik, ma ei taha, et mu hääl kuskile ripakile jääb.

Sotsidel on muidu hea tugev kampaania, aga nad muutusid minu jaoks vastuvõetamatuks pärast seda, kui Jüri Pihl sai sotside juhiks. Muidu oleks võind isegi sotsidele hääle anda, sest praegusel ajal on vaja raha rohkem laiali jagada, juba seetõttu, et tööpuudus on väga suur. Ning nagu ma olen kirjutanud, on ühiskond täpselt nii edukas kui edukas on tema kõige vähem edukas liige. Seetõttu on oluline harjuda mõttega, et rikkad peavad ka oma riigi kehvikuid ülal pidama. Kõigilt ei saa oodata, et neist saaks miljonärid. Või, ütleme siis, et Eesti on nii väike ja eesti rahvas liiga nõrk selleks, et sotsiaalseid ellujäämise eksperimente läbi viia, nagu seda paljudes riikides tehakse. Samas näitab sotsialistliku süsteemiga Rootsi ja Soome, või siis Kanada ja Taani eeskuju, et saab küll niimoodi, et rikkad maksavad rohkem ja vaesed siis põhiliselt saavad. Ja kokkuvõttes elavad kõik enam-vähem ühtemoodi, põhivajadused rahuldatud. Mõned väga rikkad lasevad küll jalga, aga valdav osa on olukorraga nõus ja rahul. Sest, on ju tuvastatud, et raha inimest õnnelikuks ei tee. Mingist teatud tasemest muutuvad oluliseks hoopis muud väärtused nagu vaba aeg koos lähedastega, harrastused, looming jms.

Ja jääbki vaid Keskerakond. Ning Savisaar. Irjale väga meeldib Savisaar, mina olin tema suhtes skeptiline. Olen Savisaarest palju kirjutanud ajakirjanikuna, tema kõikvõimalikest viguritest, ning olen tema suhtes väga ettevaatlik. Aga, pean tunnistama, on ta osutunud palju arukamaks kui varem arvasin. Ja seda eriti teiste taustal. Minu suhtumine Savisaaresse on muutunud, pean tunnistama. Kuigi Savisaar ise pole muutunud. Ma ei usu, et inimene muutub. Küll aga muutub keskkond, ning üks ja sama inimene võib keskkonna muutudes käituda täiesti erinevalt. Mulle tundub, et praegu on aeg, kus keskkond muutub suunas, mis annab eelise Savisaarele, toob välja tema parimad jooned. Nii nagu juhtus USAs, kus muutuv keskkond soosib mustanahalist presidendikandidaati Obamat. Kes pidi siis ise võitlema tee tippu. Olema tubli. Ka Savisaar peab palju võitlema, vaeva nägema, ta on seda ka teinud, ja see sobib talle. Ta on võitleja tüüp. Ja talle sobib praegune kiiresti muutuv keskkond. Näiteks Ansip on sellises olukorras täiesti võimetu. Nii nagu ta osutus võimetuks ka Nõukogude Liidu kokkuvarisedes. Enne seda oli Ansip tähtis parteituus, pärast kukkus täitsa ära. Temale sobib kindel ja stabiilne keskkond. Muutuste puhul kaotab ta pea, ei suuda otsustada, nagu ka praegune elu näitab.

Mulle tundub, et nii nagu pärast NLiidu kokkuvarisemist, nii ka praegu suudab Savisaar teha need vajalikud otsused, mis on olulised elu edasiviimiseks. Pealegi on Savisaarel olemas kogemus varasemast ajast, mida enamikul teistel pole. Ja mul pole häbi praegu Savisaarega koostööd teha, teda aidata, kui tal abi peaks vaja olema. Ja ma olen selle üle uhke.

34 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

200 000 krooni ei mänginud mingit rolli?

Inno ütles ...

Ei.

Anonüümne ütles ...

ütleks, et inno näeb pügatud peaga suht värske välja
millal panovi raamatut lugeda saab?

Franz ütles ...

"Kunagi nõuka ajal, kui sain valimisealiseks, 16aastasena aastal 1996"
Inno, siin nüüd küll midagi klapi. Sinu sünniaasta on 1970 ja 1996. aastal olid Sa 26-aastane. 1996. aastal oli nõukaaeg juba 5 aastat läbi olnud. Ja valimisõiguslikuks saadi ikka 18-aastaselt.

Anonüümne ütles ...

Inno,kahju et Te pole aru saanud sellest, et Savisaare sugust juhti on praegusel ajal kõige vähem vaja. Me peame tegelema iga hinna eest uute väärtuste loomisega, mitte olemasoleva laialijagamisega. Teie mõttekäik oli muidu päris loogiline, on ka mul sarnaseid arutelusid sisimas olnud, ka mina olen tauninud reformikate ülbust. Seega, valima peaks halbade hulgast vähem halvemad, muud võimalust lihtsalt pole. Eestit EL-i esindama valisin mina IRL-i näiteks.

Anonüümne ütles ...

Edgar" Edgar" Edgar"

MIks Savisaar? Edgar on lausa tuntud poliitiline ja ajalooline kameeleon ,kes oli värvi kohanev ja värvipime juba nõukaaja lõpus.Tehes Moskvale nii hommikul kui magama minnes kummardusi punapartei issidele
. Püüdis ju ümar Etkar lappida eestit iga hinna eest kokku NSV Liiduga . Kahjuks osutus see täiesti valeks sammuks ja nägemuseks ,koos Etkaari naiiv-lapsiku majandusprojektiga IME.
Millest poleks midagi ka imeda olnud.
Ära nüüd nii usinalt kah toitvat kätt lakku. Siin võiks panna kirja terve loetelu Edgaari apsudest ja poliitlisest pimedusest. Ainus hea omadus on tal oskus valitsevas hierarhias toolide külge klammerduda seda peab tunnustama aga geniaalsus poliitikas Savisaarel puudb täiesti.
Kui mitte lugeda geniaalseks sammuks seda et saite temalt 200 tuhhi.

Inimestel on olemas mälu ja analüüsivõime ,mida näiteks Savisaare puhul on üsna raske avastada.
Ka teie 2 puhul on analüüsivõime leidmisega raskusi lähtudes sellest kuis te teemasid käsitlete ja järjestate siin enda kõhutuulega täidetud blogis.

Anonüümne ütles ...

INNO.
Oled siin nii mõnikord,tõsiküll, suht harva lahanud ka tõelisi majandus probleeme, nagu BONNERI MEHELE kohane.
Ma pole kusagilt suutnud leida vähimatki selgitust /va.teeme mis tahame/Savisaare maamaksu 3kordsele tõusule.Ma ei ela küll Tlns.,kuid kas tõesti rahvas on unustanud, nyyd maksab ja kõik on OK?

Anonüümne ütles ...

Minu meelest oled sa tüüpiline inimene, kes lihtsalt ei saa põhimõtteliselt valimiste kontseptsioonist aru. Need põhjendused, mida sa tood, on need, mille järgi pööbel valib. See, et nendel parteidel on maailmavaatelised erinevused selles osas, mis suunda riik peab hoidma, ei mängi sinu jaoks justkui mingit rolli.
Intelligentne inimene ei tee selliseid kannapöördeid nagu sina, lahmides konservatiivse, paremliberaalse ja vasakpoolse maailmavaate vahel. Nii valib ainult see, kes valib isikuid.

Anonüümne ütles ...

et aitasid emand savisaare brüsselisse saata? Eest ära? Mehed hoiavad kokku?

Anonüümne ütles ...

Andsin ka oma hääle numbrile 104. Olen juba mitu aastat Keskerakonda valinud ega kahetse. Hetkel on nad ainukesed, kel mingigi plaan Eesti inimeste halvimast päästmiseks.

Anonüümne ütles ...

Ma olen Innoga nõus, eriti veel pärast tema selgitust eesti rahvale, need kes ei ole nõus on arvatavasti teiste erakondade liikmed aga inimesed, kes erakondadesse ei kuulu on Innoga ühel meelel, et Savisaar on hingelt poliitik ja ta on tulnud, et jääda ja ajalugu teha, mitte nagu teised, kes katsuvad võimul olles ainult iseenda elujärge parandada ja oma sugulastele ja tuttavatele parimaid maalappe sebida.

Arvamusliider ütles ...

Inno, sa ei andnud kusjuures häält savisaarele. Viljale võib-olla küll. 104 ei sümboliseeri seekord Savisaare isikut (ei Viljat ega Edgarit), vaid PARTEINIMEKIRJA. Ja see on sulle (ja kõigile teistele) teadmata, kes täpselt sealt nimekirjast parteikongressi otsusega Euroopasse läkitada otsustatakse.

Nii palju siis valimistest arusaamisest...:(

Anonüümne ütles ...

Savisaar peitis ära KGB-laste nimekirjad...
Laar jagas vene maffioosodele EV kodakondsust...120 vene maffioosole andis Laar EV kodakondsuse...
Ja mida see Savisaar lubab?
Mitte essugi!
Sama tark nagu Laar vms. poliitik...

Kohviku pidajad võiksid parem kirjutada
Jaapani majandussüsteemist,teaduse
tootmispõhiseks muutmise vajadusest jne.

Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

to ano 16.07
milline see keska plaan siis rahva päästmiseks on, ehk valgustad meid rumalaid kah. Kui mõtled Savika trikke tln linnas laenurahadega mängimisel, siis oled küll püha lihtsameelne

Anonüümne ütles ...

Mina ja minu pereliikmed hääletavad Savisaare kasuks.

Anonüümne ütles ...

kahjuks on asi nii, et ta ei ole näoga eesti rahva poole. ta teeb kõik selleks, et ühiskonda lõhestada. väga kahju. ma ei saa sellise poolt iialgi hääletada.

Anonüümne ütles ...

täna kirjutas taagepera väga hästi valmistest. lollidele on need parteide propagandad,.
ja üks loll on siia kirjutanud, et valis savisaare. sest valis 104. saamata aru, et ta ei valinud savisaart. savisaar ei lähe iial brüsselisse.

Anonüümne ütles ...

Tubli Inno ! Olen Sinuga sel teemal täiesti nõus. Savisaare vastased ei oska kunagi miskipärast oma Savisaareviha põhjendada või siis lihtsalt lapsikult trambivad jalgu a´la " ei meeldi ja kõik !", "seepärast , et kommunist !" jne jne, ise nad seejuures ei teagi, et nende iidol Ansip ise kunagi veel suurem kommunist oli.

Anonüümne ütles ...

Korruptsioon paneb ilusaid sõnu laulma....
Loodetavasti surutakse see k-dark force mõistuse ja hea südamega alla.

Maitsvat korruptsiooniviinerit teile! Selles ei peaks liha olema.

Anonüümne ütles ...

ma ei ole lapsik ja ei trambi jalgu ja ei karju, et ei taha ja kõik. ma ei ole nõus selle eesti vastasusea, mis savisaarega kaasas käib. ta on ju seljaga eestirahva poole.

Anonüümne ütles ...

kalkunikitkujale Iirimaal 16:47,

KGB nimekirjad andis Savisaar Juku-Kalle kätte.

Anonüümne ütles ...

18:13: Savisaare pooldajad ei oska jälle oma seisukohti argumenteerida. Näiteks siin küsiti: mis on see plaan, millega kesk kavatseb Eesti kriisist välja tuua. Kuulaks huviga, aga keegi ei vasta.

Anonüümne ütles ...

ja siis arvab siin keegi, et Savisaar ei ole omakasu peal väljas. Loomulikult on ta juba endale suure hunniku kokku kaapinud, majad, talud, poja kinnisvara äri. Ärid koos Kofkiniga.
Samamoodi nagu Inno ütleb, et teda ei mõjuta 200000 tuhhi poliitilise tellimustöö eest- lori puha.

Anonüümne ütles ...

19:42 - astmeline tulumaks, ikka astmeline tulumaks. kohe, kui see kehtestatakse, on majanduskriis eestis over ja riigil on olemas raha toompea-kreml jalakäijate silla ehituseks.

Anonüümne ütles ...

See, kes arvab, et astmelisel tulumaksul võib mingigi efekt olla, ei jaga midagi Eesti eelarvestruktuurist ega laiemalt majanduse toimimisest. Ilmselt peale Kesknädala ja selle blogi midagi eriti ei loe.

Anonüümne ütles ...

ja kelle poolt hääletas Ingrid?

Anonüümne ütles ...

Ega sa ei erinegi aivar riisalust, või mikk saarest või hendrik normannist, kõigil vaja ju oma head elu säilitada ja parandada.
Saad siis nüüd oma naisega vähe shopata või võlgasid maksta.
Juu siis olid võlad suured või naise soovid ka ja kas tal ka suur kõht juba siis ju vaja lasteasju pea osta.

Anonüümne ütles ...

Savisaar haiseb alates lindiskandaalist, kui tema naine Vilja lindistussüü enda peale võttis. See on umbes sama jama, et Otsalti naine tunnistaks, et tegelikult hoopis tema jälgis salaja uut Lõuna prefekti. Kes seda usuks?
Või siis tänapäeva. Kõik see jutt ja teod mis Tallinna Linnavõimult (Savisaarelt) pärit, on võlts ja jama. Võtke nt sots töö kohad trammipargis, kus eelnevalt oli töötajatelt palgast 20% maha võetud ja siis võeti posu inimesi mitte midagi tegema (trammi aknaid pesema) sisuliselt selle sama kärpe arvel. Või siis näide kuidas Tallinna LV selgitas Riigikohtu otsust, kus jäeti Riigikontrollile õigus kontrollida KOV finantsasju. Jällegi leiutas Tallinna LV mingi perversse oma nägemuse kohtuotsusest, mis tegelikult oli selgelt LV kahjuks, mitte kasuks nagu LV hiljem ajakirjanduses seda selgitas jne jne.

Anonüümne ütles ...

väga nutune põhjendus oma valimiseelistusele ühe eeldatavalt majandusmehhanisme tundva eks-ajakirjaniku poolt. Tunda on - Irjale väga meeldib Savisaar - tugevat mõjutust. Kahju, tõsiselt kahju!

jevlampi ütles ...

Naljakas on kohe lugeda siinseid Savisaare - vastaseid komme. Enim saab ta selle eest, et on lindiskandalist, korruptant, eesti riigi venelastele mahaparseldaja ja jube maksutõstja. Lindiskandaal, võrreldes seda näiteks pumppüssiskandaali või Lihula sambaskandaaliga, on lausa köki-möki. Savikale tehti ära, sest ta kasutas pättide vastu pättide enda meetmeid ja jäi vahele. Mees, kellel sellest kõige rohkem kaotada oli, kallasraja-lennart, lõi ta risti. Loomulikult kaasnes sellega kogu "kallutamata" ajakirjanduse hosianna. Korruptsioonist rääkides on savika patuteod samuti üsna süütud. Suvilatehing Kruudaga on ju täna vaadates täiesti tavaline: lihtsalt odavamate hindadega ajastul lepiti kokku, siis aga ei "osanud" eesti ajakirjandus sellist võimalust kahtlustadagi. Maamaks PEAB tõusma, ükskõik, mis nimega me teda ka ei nimetaks, et saada raha kogu eesti arenguks ja innustada inimesi ka väljaspool Tallinnat elamisvõimalusi otsima. Palju on räägitud ühiskonna sidususest, kuid niikaua, kuni üks osa elanikkonnast peab astmelist tulumaksu enda represseerimiseks, ei tõuse minu käsi sinimustvalget lehvitama ega suu "Koitu" laulma. Normaalsed suhted venemaaga on muidugi üsna võimatud, kuid Tallinna praktiseeritud linnade ja ettevõtetevahelised, apoliitilisemad läbikäimised oleksid ometi täiesti omal kohal.

Anonüümne ütles ...

Hehee innu, ütle kohe et 200 000 eeku pangaarvele pööras sind Edgari-usku... Kallis Inno, mul oli sinu kui ajakirjaniku vastu varem tohutu respekt. Sul on ju mõistus peas erinevalt enamikest teistest sinu endistest kolleegidest, noo miks sa pead sellise kirbutsirkusega tegelema. Aja selg sirgu ja lõpeta see palagan ära, enne kui end veel hullemini naerualuseks teed

Anonüümne ütles ...

19.40-le
Sa debiil ära mölise...
Savisaar peitis ära 2000 terroristi nimekirja...ja pederast
Lennart Meri andis venemaa käsul õiguse neile terroristidele jääda elama eestimaale...
lisaks sellele venemaa survel jäeti tuhandeid okupante elama meie kodumaale keda oleks pidanud deporteerima...mujal maailmas vene ja saksa okupandid deporteeriti...
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Viimase 5-6 aasta jooksul on minumeelest Savisaar just muutunud ja seda selles suunas, et on hakanud vigu tegema ja mitte vähe. Jälgige tema avaldusi ja toimetamisi - niimoodi ükski poliitik ei käitu. Seda demagoogiat jms tal jätkub. Kaval võib ta olla jätkuvalt, kuid see kukub tal tänases situatsioonis kohmakalt välja. Jah, on päris normaalseid inimesi seal Keskerakonnas ja värvatakse üha enam kuulsusi, kuid kõik see on tähelepanu kõrvalejuhtimine.
Kõikide skandaalidega seoses kaotab E.S. täiesti pea ja tõrjub meediat (suisa sõimab meediat), mis on täiesti vale käitumine selles situatsioonis.
Mis puutub lahendusi ja plaane, siis huvitav oleks tõesti teada, no mis plaan sel Savisaarel siis on. Need sotsiaaltöökohad küll mingit lisaväärtust ei loo, vaid on pigem ühiskonnale täiendav kulu, eriti kui see tuleb päristöötajate arvelt. Vene ajal nimetati seda pakazuhhaks ja paistab, et see võte on Savisaarel hästi meeles.
No muidugi, kui hunnik pappi isakese poolt lubatud-antud, ega siis teisiti kõlba rääkida, kui ainult kiita teda takka. Ja uskuda, et Ansip on kõigis maailma hädades süüdi (sh Lehman Brothersi pankrott) ja Savisaar on ainus mees, kes need kõik suudab ära lahendada.
Mitme teatud ringkondadesse kuuluva inimesega rääkides on tulnud välja, et halvim, mis saab Eestis juhtuda, kui Savisaar saab peaministriks. Siis alles läheb tõeline "põrgu" lahti.

Anonüümne ütles ...

Huvitav et inimesi kes olid okupatsioonivöimudele kuuluvas parteis ja ideeliselt toetasid Moskva okupatsioonivöime, see paneb kahtluse alla nende öige ja ylla suhtumise riiklikul ametikohal. Tavaliselt okupantide kasuks töötanud inimesed anti omariikluse taastades kohtu alla .Prantsusmaal näiteks peale söda paljud neist lasti maha ,kuna nad töötasid koos okupatsiooni vöimudega. Kahju et inimesed tihti valivad selliseid reetlike okupatsioonivöimu käsilasi.

Enamus riikides on tavaks et okupatsioonivöimude teenistuses olnud inimesi ei panda vastutavatele riiklikele ametikohtadele kuna nad vöivad jätkata koostööd endiste okupatsioonivöimudega tuues sellega kahju omariiklusele läbi öönestustöö ja sabotaazide. Selliseid asju peaks kohalik rahvas nagu teadma keda nad valivad ja kuhu.