laupäev, 6. juuni 2009

Veidi eestluse elujõust

Viimasel ajal on olnud jälle palju juttu sellest, et eestlased peaks kokku hoidma ja mitte teineteist niipalju kritiseerima (kõlavad loosungid, et eelista eestimaist toitu, mitte teist eestlast), ilmselt siis selleks, et juhtida tähelepanu eemale praeguse Eestis võimuoleva valitsuse suutmatuselt kriisiga toime tulla.

Tõesti, esmapilgul tundub see ühtehoidmise jutt veenev. Sest, nagu teatakse ajaloost, kaotas eestlane oma iseseisvuse tuhatkond aastat tagasi just seetõttu, et ei hoidnud piisavalt kokku ja seetõttu oli rahvast lihtne alistada. Või umbes nii. Mis muidugi ei pruukinud nii olla, ja see kõik võib olla müüt, sest eestlased oma ajalugu kirja ei pannud, neile ei antud selleks võimalust, ja neil polnud selleks võimalust, kuna nad ei võtnud vabatahatlikult vastu ristiusku (Rooma kultuuri) ja ei omandanud sellega seoses sellist kirjaoskust, mille viljad oleks tänase päevani säilinud. Nii nagu see on sakslastel, taanlastel, rootslastel või venelastel, kui lähemaid naabreid nimetada. Mistõttu on eestlaste ajalugu teiste rahvaste poolt kirja pandud, nii hästi või halvasti kui nad parasjagu oskasid ja tahtsid. Ja need teised rahvad siis on kirja pannud midagi säärast, et eestlased ei hoidnud piisavalt kokku, mistõttu neid oli lihtne alistada. Ja see on jätnud eestlastesse aastasadade pikkuse jälje, alaväärsuskompleksi, mille juurde aeg-ajalt ikka ja jälle tagasi tullakse. Stiilis, et asjad oleks paremini, kui rohkem ühte hoitaks.

Mina aga tahaks selle tont teab kust pärit tõega, et asjad oleksid paremini siis, kui kõik lamba kombel ühte hoiaks, tahaks selle tõega veidi nö rinda pista. Ja ma väidan sootuks vastupidist: asjad on paremini just siis, kui eestlane ühte ei hoia. Ja kas üldse peabki ühte hoidma?! Sest, ma saan aru, et orjapidaja jaoks, või siis ka ülemuse jaoks, või valitseja jaoks on hea, kui alamad lambukese kombel kõik ühtemoodi teevad ja talitavad, alandlikult kuuletuvad. Ei virise ega kritiseeri, ei vaidle vastu. Ent kas see on nii ühe vabadust ihkava rahva jaoks?!

Ma väidan, et Eesti iseseisvust ei oleks praegu, kui kõik eestlased oleks nö ühte hoidnud. Sest. Nii nagu nõuka ajal nii ka varem (ja ka hiljem) on teatud osa eestlasi end võõramaiste valitsejate tahte ja huvide järgi painutanud. See on ka loomulik. Ja inimlik. Sest inimene, nagu tema kohta öeldakse, sotsiaalne olend, tahab sotsialiseeruda, teisi nö nuusutada, ja kui lõhn meeldib, siis nendega seltsida. See on inimlik. Samas viib see kiire assimileerumiseni, teise sisse sulandumiseni, kui see võõras lõhn on piisavalt tugev ja meeldiv. Siis on vaja just selliseid tegelasi, kes mitte kuidagi ei taha teistega ühte hoida. Nagu oli nõuka ajal Vello Väärtnõu (kes asutas esimese opositsioonierakonna terves NSV Liidus ja andis sellega olulise tõuke liidu lagunemisele) ja nagu on temasuguseid olnud ka varem, ja on loodetavasti ka hiljem. Kes siis on ajanud mingit oma rida, hoolimata teiste arvamustest, tegutsenud suisa risti vastu üldisele suunale, ja sellega teisi ärritanud kui ka ÄRATANUD. Nii nagu kunagi äratasid nn rahvusliku ärkamise aja tegelased eestlase sellest sakslase orja staatusest, kuhu ta oli aastasadade jooksul langenud ja kust ta enam väljapääsu ei leidnud. Kus siis hakati rääkima uhkusega eesti keelt, seda ka seltskonnas, mitte ainult sauna tagatoas. Ja mis oli algul lausa põlastusväärne, võiks öelda, et separatistlik.

Niisiis ma väidan, et eestlane on seda elujõulisem, mida rohkem ta ajab oma rida. Arutleb, kritiseerib. Ei püüa iga hinna eest teistega ühte hoida. Kus siis iga eestlane esindab mingit eestluse vormi ja isegi juhul, kui mingi õnnetuse läbi hukkub 99% eestlastest, suudab see 1% ikka rahva uuesti taastada. Selliseid juhtumeid on ajaloos ka olnud. Ma kujutan ette, et pärast ristirahva "ülekäimist" tuhatkond aastat tagasi, nii ida kui lääne poolt, just selline olukord oli. Kust siis pärineb see jutt põlvepikkusest poisikesest.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

1)Eestlased peaks kokku hoidma ja mitte teineteist niipalju kritiseerima.

Innole siis vastandtees - eestlased peaksid kokku hoidma probleemide käsitlemisel.Looma erinevaid liikumisi ja rühmitusi just rahvusliku suhtlemise raames (näide juutide näol ,kes on enda kätte haaranud suure osa majandusliku ruumi maailmas.Sama võivad teha eestlased .Miks mitte copida sealt ,kust kogemus ja aeg on välja töötanud reegli).Lähtudes antud hetke majanduslikust olukorrast peaks eestlased ühinema ja arutlema diskussiooni tasandil ,kuis Eesti majandusliku olukorda päästa.(Mis muidugi on ülimalt närune,kuna riigil raha ei ole)

2) Eestluse ajalooline taust ei oma siin tähtsust eriti põhjendusena ,miks meil puudub kiri ja ajaloolised ürikud.


vastandtees:ühtse rahvusena rahvus-kultuurikeskkonnas ,miks Eesti kui riik on määratletav ja funktsioneeriv geograafiliselt,adminstratiivselt ja majanduslikult.

Ei usu eestlaste puhul esinevat rahvusliku alaväärsuskompleksi ja seda pole ka kunagi olnud. Sellist mõttelaadi kultiveerivad alati okupandid. Eestlaste põhiviga -eestlasi on väga vähe arvuliselt võrreldes naabritega.

Assimileerumine või integratsioon? Mille poolest nad on nii erinevad? Ikka üks suur sisse või ühte sulatamine.Tänu sellele on kogu maailm üks suur kultuuride ja arusaamade konglomeraat,milles üles leida ürgse ja algse rahvuskultuuri algeid on vaata et võimatu.

Arheloogia kui distsipliin aitab meil leida mingeid objekte ajaloo mineviku koridoridest,kuid nende objektide tõlgendamine on juba niivörd küsitav et kui palju seal juures on objektiivsust sellele ei oska keegi vastust anda.


Tekib küsimus millist rida peab eestlane ajama? Kas kultuurilist,majandusliku või midagi muud?

U have to be more specific. Alati on vaja konkreetselt ja täpselt välja tuua mida ,miks ja kuidas.Muidu jääb jutt õhku hõljuma.Mida enam paralleele, analooge ja näiteid tekstis seda kasulikum ja lihtsam lugejal mõista.

Elagi taolased.

Inno ütles ...

Juudid ütlevad enda kohta ka nii, et niipalju kui on juute, niipalju on ka eri arvamusi. See teebki neid tugevaks, muide, nagu ka eestlasi. Ja sarnaselt juutidega pole eestlased kuhugi kadunud, kuigi neid pole palju, ja neid on lennutatud aja jooksul sinna ja tänna.
Samuti teeb juudi mu arvates tugevaks (ja seetõttu ka kardetuks) see, et ta julgeb jääda juudiks (kanda juudi nime) ka siis, kui teda on alles vaid üks (põlvepikkune poisike). Seetõttu on juute olnud ühelt poolt lihtne taga kiusata, aga teiselt poolt on juudid ka välismaal suutnud luua tugevaid rühmitusi, olla terve kogukonna liidrid.

Juute on lihtsam mõista, kuna neil on ette näidata nende mitu tuhat aastat tagasi kirja pandud ajalugu. Eestlastel on olnud teine, suuline traditsioon, põlvest põlve edasi antav suuline tekst, mida peetakse alaväärtuslikuks ja mida on raske tõendina kasutada rahvusvahelisel areenil.

Anonüümne ütles ...

Nõuka ajal olid moes korraldada nn. eksursiooni ehk õppereise ,kus ühest ettevötest töölised läksid eksursioonille ja kogemusi vahetama teise vabrikusse või firmasse.Lähtudes siin Inno ja eelkõneleja maha märgitud mõtetest peaks Eesti valitsus hakkama korraldama õppereise nii Iisraeli ,New Yorki kui teistesse maailma nurkadesse kus juudikogukonnad end paika on sättinud et nendega tööalaseid ,majanduslike kogemusi vahetada.Kuid ilusaid näiteid pakub ka selles osas Aasia :jaapan,Lõuna Korea (millesse pumpab raha USA) Hiina (kus majanduslik kasv on hetkel suurim maailmas jt) Muidugi võib külastada ka kohalike juute Aasias ,kuid neid on seal vähe sest Aasia kultuuri ja traditsioonide eripära on juute endasse pigem assimileerinud vöi integreerinud kui vastupidi.See selleks ,kuid kuidas kasvatada eestlases seda arusaama et põlvepikkune poisike tahaks samuti olla ugrilane? Või siis saada selleks?
Kuna meil kiri on olemas ja keelgi nimelt eestikeel,siis nii tõlgete kui teiste keelte vahendusel on võimalik tutvuda maailma ja juutide kultuuripärandiga ,selleks et "estismi" ehk "eestlust" toota ja arendada.Kuid siin puudub üks oluline komponent nimelt -ideoloogia.Juutidel on selleks judaism ,monoteismil baseeruv usund eestlased enda maausus on polüteistid ja maausuku ümber teha ehk lihtsustada ühe jumala pääle need maausulised vist ei lase tulevad tammikust tammiste kaigastega kallale ,See on nagu nõrk külg ja selleks ta jääb. Kohalikud kristlased eestis on nagu selles monoteismi osas enam ettejöudnud maausulistest ,kuid tammekummardajad süüdistavad kohaliku ristirahvast jälle orjandusele kaasaitamises ja põõsarahva ehk ugrilaste rõhumises okupantide poolt.Kus see väljapääs siin on? Või on Innol mingi hea lahendus pakkuda?

Anonüümne ütles ...

sul tänased rohud võtmata?
nii lolli juttu annab ikka ajada.

Inno ütles ...

Eestlastel on küll ideoloogia, teatud rahvusromantiline pärand, mida põlvest põlve edasi antakse, ja mis on Kalevipoja ning muude muistendite kujul ka osaliselt kirja pandud. Sinna võiks nüüd aasta-arvud ka juurde mõelda ja veidi korrigeerida, et usutav tunduks, ning väita, et kõik oligi nii nagu seal kirjas. Siis toota selle põhjal mõned ajaloolised filmid ja hakkabki vaikselt vedima...

Franz ütles ...

"kaotas eestlane oma iseseisvuse tuhatkond aastat tagasi just seetõttu, et ei hoidnud piisavalt kokku"
Vaevalt küll. Vaata ikka, milline oli tookord jõudude vahekord. Eestis oli (uusimate hinnangute järgi) 13. sajandi alguses 120000 elanikku, Saksamaal 8 miljonit. Pluss siis veel Taani ja Rootsi.

Anonüümne ütles ...

to Franz.
Kuna apelleerid siin elanikkona suurus vahekordadega vöiks sinu jutust eeldada ,et need 8 miljonit tulid Saksamaalt siia 120000 elaniku vastu södima.See jutt ei kannata vördlust ega kriitikat.

Probleem oli tolleaegses tehnoloogias ,Yks ryytel oli tolle aegses lahingu keskkonnas nagu tank ,mida eestlastel polnud. Lisaks muu metallist atribuutika ja strateegia mis kaasa toodi- see köik andis eelised saabunud teutooni ordule.Ja arvestada tuleb ka sakslaste oskust nö. diplomaatias ehk oskuses poliilisi intriige punuda see köik kokku tegi pöösausulistest ehk kohalikest ugrilastest kerge saagi söjaväljal.

Mis puutub siia eestlaste kokku hoidmine?

Kylapenskar.

Anonüümne ütles ...

1.Juutidelt võiksime jah võtta eeskuju ja nimetada Eesti rahvuse pühaks rahvuseks...
Nii teemegi...kuulutan välja:
EESTLASED ON PÜHA RAHVUS !!!
Vanajumal Uku pühitseb meid igas ettevõtmises ja lubab ekspluateerida mitte Eestlasi vastavalt vajadusele...
jne. vaata judaismist järele ja asenda sõna juut sõnaga Eestlane...
2.Kuna meie rahva arv on kahanev siis ikkagi peame hoidma kokku ja see kokku hoidmine peaks seisnema
JAAPANI MAJANDUSSÜSTEEMI JA TOOTMISPÕHISE TEADUSEGA...
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

lollakad. ausalt. juudid on jumala rahvas. ja me ei saa asuda jumala asemle. sellest võiks aru saada. jumal hoiab neid. mitte nad ise, või mis muud jama te ajata. nad on väljavalitud ja nad on erilised. siin ei loe inimeste tahtmine midagi. siin loeb see, mida kõige vägevam tahab.
aga ega te paganad ja uskmatud sellest aru saa.

Anonüümne ütles ...

Olge valvsad

Huvitav et inimesi kes olid okupatsioonivöimudele kuuluvas parteis ja ideeliselt toetasid Moskva okupatsioonivöime,mis paneb kahtluse alla nende öige ja ylla suhtumise riiklikul ametikohal. Tavaliselt okupantide kasuks töötanud inimesed anti omariikluse taastades kohtu alla .Prantsusmaal näiteks peale söda paljud neist lasti maha ,kuna nad töötasid koos okupatsiooni vöimudega. Kahju et inimesed tihti valivad selliseid reetlike okupatsioonivöimu käsilasi.

Enamus riikides on tavaks et okupatsioonivöimude teenistuses olnud inimesi ei panda vastutavatele riiklikele ametikohtadele kuna nad vöivad jätkata koostööd endiste okupatsioonivöimudega tuues sellega kahju omariiklusele läbi öönestustöö ja sabotaazide. Selliseid asju peaks kohalik rahvas nagu teadma keda nad valivad ja kuhu.

Huvitav kas sama kehtib kristlaste puhul?