laupäev, 6. juuni 2009

Kuidas Eesti majanduslikku olukorda päästa?

Kerkis esile selline küsimus, eelmise sissekande juures, et kuidas päästa Eesti majanduslikku olukorda. Et see on praegu justkui kõige tähtsam, põhiküsimus. Ja sellega maadlevad tähtsad poliitikud, riigijuhid, majandusmehed, aga mingit lahendust ei leia. Või vähemalt näib nii. Näib, et juhe on kokku jooksnud. Tammutakse ühe koha peal. Nagu nõuka aja lõpus tammuti ühe koha peal.

Üritagem siis vaadata, mis lood selle majandusega on. Kõigepealt vaadakem, kas see üldse on niisama lihtsalt võimalik, see "päästmine". Sest, Eesti on väga avatud majandusega keskkond. Seda eriti Euroopa Liidus. Olen ka varem toonud võrdluse, et Eesti on ELi mõistes nagu Elva linn Eesti mõistes (või siis Õnne 13 seriaalist tuttav Morna, sest seriaali vaimne ema Astrid Reinla olevat just Elvat linnakese eeskujuks võtnud). Üks selline keskmisest kehvemal järjel kohake, millel on, nagu ka kõigil teistel, suur tahtmine saada rohkem arenenuks, rikkamaks. Ja nii nagu Elval Eestis, pole ka Eestil Euroopas selleks eriti palju hoobasid. Varem, kui Eesti veel ELi ei kuulunud, olid nendeks hoobadeks vabakaubanduslepingud nende riikidega, kellega EL oli sisse seadnud karmimad meetmed, eriti puudutab see põllumajanduspiirkondi nagu Ukraina. Aga ka kaugemaid riike nagu Hiina või USA. Nüüd enam sellist võimalust pole, saada Euroopa Singapuriks, nagu kunagi oli ilus helesinine unistus.

Vaadakem siis, millised on Elva või siis elvalaste võimalused saada sama rikkaks kui, ütleme on tartlased või pärnakad. Kellele siis elvalased praegu alt üles vaatavad. Et Elva poleks selline depressiivne väikelinn, kus midagi teha pole ja kust paljud, eriti noored, ihkavad esimesel võimalusel jalga lasta. Mida selleks Elvas teha? Olukorras, kus Elva juhid ise väidavad, et "kõik on kõige paremas korras", "me pole mingi depressiivne väikelinn ja kõik need, kes nii väidavad, need valetavad", "igal pool on raske" ja muud sellist. Nagu ikka räägitakse, olukorras, kus tegelikult midagi tarka öelda pole, aga päris vait on ka nagu nadi olla.

Aga ma ütlen siin, Elva rahva rahustuseks või kurvastuseks: kahjuks teil eriti midagi teha pole. Nii ongi! Te jäätegi selliseks suht vaeseks kohaks. Igaveseks. Aastasadadeks. Teil pole mingit võimalust saada jõukaks, rääkigu need poliitikud mida tahes. Ja lubagu mida tahes. Üle oma varju ei ole võimalik hüpata. Kui te just naftat ei leia, Verevi järve alt. Või midagi seesugust.

Aga mina küsiks hoopis niimoodi: kust te üldse võtate, et Elva peab olema rikas. Et just jõukus on see, mis muudab või muudaks Elva taas atraktiivseks. Sest, niipalju kui ma olen maailmas ringi rännanud ja eri maid näinud, siis on igal pool jõukaid, keda on vähemus, ja vaeseid, keda on enamus. Jõukus on suur haruldus. Ja ma ausalt öeldes ei saa aru, miks selline asi, mis on haruldus, on seatud ideaaliks. Või vähemalt tundub nii, et inimesed on jõukuse omale ideaaliks seadnud. Mille poole pürgida. Kuigi, nagu ma oma rännakutel olen täheldanud, on paljud inimesed väga rahul oma väikestes kohtades, oma kodukoha, oma küla või linnakese patrioodid. Kes on rahul sellega, mis on. Kui nii võib öelda. Mida peetakse üldiselt selliseks rumalavõitu seisukohaks, aga samas on ka nö rikastel piirkondadel, nagu Londonil või New Yorgil, või Los Angelesel omad vead. Omad puudused, millest üks on kahtlemata kuritegevus. New Yorgis elab küll palju maailma rikkaimaid inimesi, ent seal ei julge eriti kõrvaltänaval kõndida. Mida aga ei saa öelda Elva kohta. Seal võid rahulikult terve linna läbi jalutada, ilma et keegi sult vahepeal noa ähvardusel raha küsib. Kas see pole suur luksus? Mida ei oska ehk esmapilgul tähele panna. Ent mida ei osta ka suure summa raha eest.

Teine asi on kindlasti looduslik keskkond. Õhk ja vesi. Elva on väike ja vaene linnake paljuski seetõttu, et seal pole suuremat tööstust. Ja seetõttu on õhk ja vesi väga puhas. Saab ilma marlimaskita tänaval jalutada ja kaevuvett juua. Ning ei pea muretsema suure müra pärast. Mistõttu on võimalik elada tervislikumat, tervemat, täisväärtuslikumat, pikemat elu. Kas see pole suur eelis?! Mina, kes ma olen maailmas veidi ringi rännanud, ütlen, et puhas õhk ja vesi on saamas üha suuremaks harulduseks. Ning vaikus. Vaikus on veel eriti suur haruldus. Müra võib olla esialgu küll huvitav, igasugu sigin-sagin, aga muutub pikapeale väga väsitavaks ja kurnavaks. Nii et lõpuks ollakse valmis vaikuse eest välja käima terveid varandusi. Või siis haiguste raviks, kui need haigused on tingitud mürast või saastatusest.

Nii et kas Elvas vajabki kõik niiväga päästmist? Sest, nagu ma ütlesin, käivad rikkusega kaasas teatud probleemid. Ja see rikkus on alati suur haruldus. Kõik ei saa kunagi rikkaks, rahaliselt, mitte kuskil.

Näiteks võiks Elvast hoobilt teha ühe rikkama koha Eestis, kui sinna rajada suur lõbumaja, bordell (see oleks seaduse järg ka praegu võimalik, kui kõik prostutuudid töötaks seal kui FIEd, kes siis teenuste jaoks pinda rendivad). See tooks sisse kõvasti raha, paljudel elvalastel oleks hoobilt tööd. Elva vahet vooriks palju rahvast. Aga kas see oleks Elvale tingimata hea? Lisaks rahale tuleb linnakesse igasugu muud tegevust, eriti aga kuritegevust. Ja haiguseid. Müra ja kära. Paljud inimesed ilmselt lahkuksid. Ja lõpuks ei tahaks seal enam keegi püsivalt elada. Linnas võtab võimust hoopis muu seltskond, vanast Elvast ei jääks midagi alles.

Nonii. Nüüd siis see töö probleem. Elvas pole tööd, eriti nüüd, kus firmad tõmbavad oma esindusi ja kontoreid kokku väiksematest kohtadest. Ning tööd pole ka Tartus või Tallinnas, kus paljud elvalased tööl käisid, näiteks mehed ehitamas. Kuidas maksab elvalane oma laene ja liisinguid, mille eest ostab süüa, kui tööd ei ole. Tõesti, raske olukord. Ja mingit kiiret lahendust pole. Ent ka siin annab midagi ära teha. Näiteks võib Elva linn tellida oma teenused kohapealsetelt inimestelt, isegi kui need on ehk veidi kallimad. Näiteks remondi- ja ehitustööd kohalikelt meestelt. Linn saab selle raha maksude näol tagasi. Samuti saab Elva linn soodustada kohapealset väike-ettevõtlust, tootmist, eriti ses osas, mis puudutab igapäevast elu-olu, nagu siis toiduainete ja rõivaste tootmine, kõikvõimalikud teenused. Teha soodustusi kohaliku kaubanduse arenguks, et inimesed käiks poes kohapeal. Siis võib mõelda muidugi igasuguseid trikke välja, et raha linna juurde meelitada, stiilis, et "Tere tulemast Elvasse" ja panna välja vastavad sildid Tallinnas ja Tartus, aga ega sellele lootma jääda ei saa. Sest eks mujalgi loevad inimesed oma raha ja väljas palju ei käi. Pigem võiks reklaamida Elvat just sellise rahuliku kohana, kus on mõnus vaikust ja rahu nautida, stressi maandada. Kus on poes saada kohalike meistrite toodangut, mitte Hiina asju, mida on kõik kohad täis ja mis on igal pool ühesugune, ja mis on ka inimestel valdavalt olemas. Tavaliselt sellised kohad reklaami ei vajagi, inimesed leiavad need ise üles.

On otse loomulik, et Elvas kõigile soovijaile tööd ei jätku. Sestap peaks tegema linnavalitsus koostööd teiste suuremate linnadega, nii Eestis kui mujal, sõlmima kontakte, et leida inimestele rakendust. Et saada infot vabade töökohtade kohta mujal. Et inimesed, kes tahavad tööd teha, või on sunnitud seda tegema, saaksid seda teha. Samas saab aidata, nõustada neid inimesi, kes on kaotanud töö ja kes uut tööd pole leidnud. Selleks peaks avatama vastavad konsultatsioonipunktid, kus siis tegutsevad kogenud spetsialistid. Kellega koos on inimestel kergem leida lahendusi oma probleemidele. Võimalusi on mitmeid. Näiteks on väikses kohas lihtsam loobuda kulukast autost ja autoliisingust, ning liigelda rohkem bussidega, või käia sootuks jala või liigelda jalgrattaga. Rattaga liiklemine on kõigis Eesti väikelinnades väga mõnus. Samuti on võimalik loobuda oma laenuga ostetud korterist või majast, ning kolida kokku kas siis vanemate või sugulastega. Ühiselt on lihtsam ka toiduprobleemi lahendada. Tekiks sellised armsad kommuunid, kus on jaotatud ülesanded: kes käib tööl ja teenib raha, kes valmistab süüa, kes kantseldab lapsi, kes koristab, kes peseb pesu, kes remondib ja teeb muid praktilisi töid. Eesti majadel on enamasti korralikud aiad, nii et ka toiduaineid, puu- ja juurvilju on võimalik endal ise kasvatada. Ja sedasi ka talveks valmistuda. Ja ka metsad on täis marju ning seeni, sealt on võimalik korralikud talvevarud korjata. Ning kütteks puid teha. Ja ühiselt on võimalik ka oma vanemaid sugulasi toetada ning nende eest hoolitseda.

Raskete aegade puhul ei saa rääkida mingist päästmisest, rasked ajad tuleb üle elada. Tuleb ausalt tunnistada, milles on probleemid ning katsuda neist üle saada. Tavaliselt inimesed saavad aru, kui probleemidest ausalt rääkida, kui neid ei varjata, nagu seda poliitikud armastavad teha, näiteks näidata olukorda ilusamana kui ta tegelikult on.

Pikemas perspektiivis võiks muidugi mõelda sellele, et leida Elva inimestele hästitasuvaid töid. Selleks tuleks anda Elva lastele parim haridus, mida mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas on võimalik saada. Palgata Elva koolidesse parimad õpetajad. Ja kus siis Elva kooli lõpetanud lapsed läheks edasi õppima maailma parimatesse ülikoolidesse. Ning siis jätkaks tööd maailma juhtivates firmades, tehes tööd Elvast, interneti teel. Või asutades ise neid firmasid. Sest paljusid töid saab tänapäeval teha interneti teel, asukoht pole oluline. Nõnda vaikselt arenedes võiks Elvast saada ka üks rahaliselt jõukamaid linnakesi Eestis. Aga see võtab muidugi aega, aastakümneid.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Õiged mõtted. Kehva aega tuleb kasutada enesetäiendamiseks. Tuleb kodus istuda, lugeda, keeli õppida, tehnoloogiat ja teadust arendada. Veelkord, tuleb lugeda, lugeda, lugeda. Ja mitte ulmekaid, ilukirjandust ja muud sousti vaid konkreetseid teadmisi omandada.

Anonüümne ütles ...

90% Eesti turust on Rootsi pankade käes ,mis tähendab et 1000 kroonist,mis eestis ringleb 9000 krooni

ei ole meie omad ja nende yle käsutab keegi teine.Meile kuulub vaid 100 krooni.KUi Rootsi läheb yle

eurole ja eesti kroon devalveeritakse,siis on see meie rahahulk ylimalt minimaalne.


On vaja suunata köik jöupingutused sellele et suunata köik vöimalik kapital ehk raha siseriiklikusse

majandusse. tralla-llalala ja nii edasi.


IT innovatsioon ei päästa Eesti majandust ,kuna meil puudub selle jaoks nii materiaalne ,intellektuaalne, kui fyysiline baas.

Meie köhnuva presidendi Ilvese arvates võib väikeettevõtlus päästa Eesti majanduse - jah , kuid selleks

tuleb igasse kylasse ja linna rajada näiteks enda pagari ja vorsti vabrikud.Lisaks igasugu muu

väikeettevötlust laiendada,mis sisuliselt hävitati sellesama uue iseseivumise algul ja enamalt jaolt juba nöuka ajal.Kuid mis saab nende suurte kolossidega vabariigis kes siiani varustavad meie rahvast ersatskaubaga .Lisaks kaovad majanduslikud hoovad sel juhul pealinnast ja suurtest linnadest ,mis kindlasti möjutaks keskvöimule orienteeritud valitsuse vastureaktsiooni ja pidurdavat hoiakut selle protsessi suhtes.

.Mis juhtub nende firmade töölistega sel juhul kui vorstivabrik ja leivaahjud kolivad kyladesse ja

alevitesse ? Lisaks peab kylapagarile öpetama leivategemist selleks on vaja ju koolitusraha.Kust seda

vötta vöi las ise öpib katse eksituse meetodil.See läheb ju algavale pagarile kalliks maksma rahaliselt.

Viga on valitsuses ja Toompeal valitsevas klikis.Tänu nende juhmusele hävitati see viimane kohalikust majandusekillust.Näiteks igariik peaks hoolitsema selle eest et tal oleks isiklik majanduslik potentsiaal,juhul kui satume majandusliku blokaadi vöi sötta .Eesti riigil sellises situatsioonis oleks vöimalus vaid sooritada kollektiivne enesetapp.Meil pole enda majandusliku ega pöllumajandusliku potentsiaali ei piisavalt toiduvarusid ega seemnevilja et elanikkonda toita ja tulevikuperspektiivis ellu jätta.

Toompea pasapead ei ole siiani möistnud et yhiskond on tervik ehk isereguleeruv organism ,mis kohandub situatsioonidega riigis aga mitte vastavuses poliitikaga vöi ideoloogiaga - inimene kohandub alati ja ikka majandusega,Sama nähtus toimis ka nöuka ajal. Ansip,Pihl, Edgar jt. pole kunagi esitanud endale kysumusi -millest majandus sõltub ja mis sõltub majandusest, Alaharitud arenematud endised kommunistid on ju täiesti arenematud majanduse suhtes.Kuid Toompeast hoiavad nad kinni 10 kyynega.Sama kehtib ajukääbikute kohta Riigikogus.

Uusi ideid toovad yhiskonda alati isiksused ,kuid sotsialismi ajal vörsunud pölvkond on sellest nähtusest vaba nad näevad igas novaatoris konkurenti enda positsioonile valitsevas hierarhias.
Taas tuleb hakata pihta inimestest ja see tähendaks juba uut ideoloogilist puhastust ,kus vana punane nomenklatuurne pask tuleb välja visata.
Valistejatega ei ole vöimalik kokku leppida neid on vöimalik vöimult vaid kukutada .Majandus söltub nii otseselt kui kaudselt ideoloogiast ja selle vahekordi reguleerivad seadused,mille puhul prioriteediks on enda rahvuslikud huvid,mitte väliskapital vöi enda rahakott.
Seda analyysi vöiks jätkata kuid selge on see et Elvast ehk Eestist ei saa enam iial hooba ,kust suunatakse maailma majandusse mingeid muutusi,Pigem jäävad Eestis ellu nood kes taipavad ette ära ,mis maailmamajandus meile kaela toob.Oleks meil enda riik ja tara vahel euroopaga oleks piiritagused majanduslikud löögid eemale hoitavad ning pareeritavad,See Tunne Kelami jutt Europarlamendi abist Eestile aitavad vaid ilast vanameest Tunnet tagasi Europarlamenti pingile juhmilt tukkuma saada aga mitte meie rahvast nälja surmast päästa.

kylaPenskar

Anonüümne ütles ...

Jalgratast ole vaja leutada ja lõpetage ajupesu...võtkem eeskuju Jaapanist ja Hiinast...
Tuleb kehtestada Jaapani majandussüsteem ja muuta teadus tootmispõhiseks...see paneb paikka kõik muud probleemid...
Palun kohviku pidajatelt intervjuud mõne majandusteadlasega kes seletaks pikemalt selle Jaapani majandussüsteemi ja tootmispõhise teaduse vajalikkuse...

Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Eelmisele ... kaltsupoodidele ja sisetarbimisele rajatud majandus ei ole jätkusuutlik. Ikka veel ei saa aru?

Vaja on mõistust. Aga eestlane joob selle maha.

Olukord on minu arvates praktiliselt lootusetu.

Igamees päästku end kuis saab. Every man for himself.

Kirjutan neid ridu teile siia USAst.

Anonüümne ütles ...

16.14-le
Jaapan ja Hiina ei tegele vaid kaltsupoodidega ja ei tee panust vaid siseturu konkurentsi tugevdamisele...
Meil ei ole siseturu konkurentsi olemaski selle likvideeris
Mart Laar...
ja ka USA sa võimsaks just tugevale siseturu konkurentsile...
meil on aga vaid monopoolne majandus sest KAPO hävitab konkurentsi teket...TIIT VEEBERI lugu on ere näide sellest kuis KAPO
nullib elatustaseme tõusu...
ja Preatoni ja too Eestlane kes rajab Aafrika rannikule kuurorti puksiti Eestist välja samuti KAPO abil...likvideeriti konkurents...
P.S. olen kindel,et sinu arvuti IP näitab eesti aadressi...arvatavasti oled pederast KAPO-st
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Hetkel Kuku raadios Keskpäeva tunnis tehtakse ajupesu...keegi seal väitis,et Keskerakonna võimule tulek tooks majja
IMF-i...selline väde on ajupesu
sest IMF-i juhtnööride järgi toimib Eesti pank...IMF-i diktatuur on majas juba ammu...
Mart Laar tõi majja IMF-i juba vabariigi algusaastail...see ongi see,et ta müüs Eestimaa juutidele ehk IMF-le...tõi IMF-i majja...
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

no jah. aga ega siis riik ei peagi lahendust leidma. et vot teeme nüüd nii ja päästeme majanduse. äsja sa ju kirjutasid, et igaüks peab ise pusima kusagil nurgas. küll siis minema hakkab. nii, et sina pusi oma püskiluku kallal edasi ja unista, et elvast saaks bordell. sul oleks siis hea litsides käia ja rusikat perse toppida.

Töölehed ütles ...

jah, neid kohti on ilmas küll, kust positiivset eeskuju võtta...

aga riiki juhivad paraku need, kes arvavad et nende eneste hääl on kõige ilusam ja mõtted kõige targemad

minu arust on savisaar ainuke, kel oli peaministriks oleku ajal välismajandusekspertide nõukogu

laar saatis selle kohe laiali kui mittevajaliku

ja muud targad on ka leidnud, et issand kui palju nõunike savisaarel on - raha raiskamine!

Anonüümne ütles ...

Huvitav et inimesi kes olid okupatsioonivöimudele kuuluvas parteis ja ideeliselt toetasid okupatsioonivöime,see paneb kahtluse alla nende öige ja ylla suhtumise riiklikul ametikohal.

Tavaliselt okupantide kasuks töötanud inimesed anti omariikluse taastades kohtu alla .Prantsusmaal näiteks peale söda paljud neist lasti maha ,kuna nad töötasid koos okupatsiooni vöimudega. Kahju et inimesed tihti valivad selliseid reetlike okupatsioonivöimu käsilasi.

Enamus riikides on tavaks et okupatsioonivöimude teenistuses olnud inimesi ei panda vastutavatele riiklikele ametikohtadele kuna nad vöivad jätkata koostööd endiste okupatsioonivöimudega tuues sellega kahju omariiklusele läbi öönestustöö ja sabotaazide. Selliseid asju peaks kohalik rahvas nagu teadma keda nad valivad ja kuhu.

Anonüümne ütles ...

Ei tea kes on selle kirjutise autor aga kusagilt kommidest vist selle noppisin.Minuarust on siin humoorikalt paika pandud milles on Eesti majanduse probleem.Lisada on vaid seda ,et transiidi katkemisel ja investori välja söömisel on jäänud vaid siseringluse raha mida pangad vaikselt võlakatteks ära võtavad.
" Elas kord üks sipelgas, lõvi oli sipelga juht.Sipelgas oli usin ja õnnelik töötegija, juht lõvi aga oli üllatunud, et kuidas küll sipelgas teeb tööd ilma järelvalveta. Lõvi mõtles, et kui sipelgas teeb ilma järelvalveta nii efektiivselt tööd, siis järelvaatajaga muutub töö tegemine veel tõhsamaks. Lõvi värbab järelvaatajaks prussaka, kellel on suur juhtimiskogemus ja kuulus oma põhjalike raportite poolest. Prussaka esimeseks otsuseks on luua süstem vahetustega tööks, ta vajab ka sekretäri kes aitaks raporteid luua...
nii palkas ämbliku, hoolitsema arhiivi eest ja vastama telfonile.
Lõvi oli õhinas prussaka raportitest, palus tal teha skeeme ja diagramme tootmise arendamisest.
...Nii tuli prussakal osta arvuti ja palgata kärbes, vastutama IT-eest.
Sipelgas, kes alguses oli õnnelik ja produktiivne töötegija, vihkas seda, kus ta pidi käima palju erinevatel koosolekutel ja tegema palju selgitus ning paberitööd! Lõvi ei olnud rahul sipelga käitumisega, viimane aeg oli muretseda sipelgale ülemus, koha sai ritsikas, kelle esimeseks otsuseks oli muretseda korralik vaip ja ergonoomiline tool oma kabinetti.
Uus ülemus, ritsikas, muidugi vajas arvutit ja isiklikku assistenti, kes valmistaks tööplaani ja budjeti optimeerimisplaani...
Osakond, kus sipelgas töötab, on nüüd kurb koht, kus keegi ei naera ja kõik on ülimalt närvilised...Sellel hetkel ritsikas veenis lõvi, et on vajalik teha, töö heaolu selgitus. Märgates sipelga osakonna kulutusi, lõvi tõdes, et tootlikus on märgtavalt langenud!
Nii palkas lõvi öökulli, hinnatud konsultandi, auditi sooritamiseks ja vajalike arengu ettepanekute tegemiseks.
ÖÖkull tegi selgitustööd kolm kuud ja sai kokku hiiglasuure raporti, milles oli kirjas: „Osakonnas on liiga palju töötajaid…“
Arva, kelle lõvi vallandas esimesena?
Muidugi sipelga, sest hindamises osutus tema selleks, kellel on:"motivatsiooni puudus ja negatiivne suhtumine"

jevlampi ütles ...

Pakun välja omapoolse valiku meetmetest.
Esiteks, meie riik on mikroskoopiline. Seega ei saa olla meie tegevused võrreldavad suurtes riikides edule viivate sammudega. Eesti võimalus ongi ERISTUMINE. Üheks esimeseks ja kindlasti ennkuulmatuimaks võiks olla vabatahtlik tulumaks oma kodanikele. Tõesti, kes tahab, see maksab! Ja kes ei, see ei! Aga arvestagu siis sellega, et ta ei saa teha näiteks annetusi poliitilistele parteidele, tema maksukäitumine annab signaali tema valijatele, juhul, kui ta peaks näiteks soovima saada valituks jne jne. Selline konstruktsioon looks eeldused raha ja võimu eraldamiseks.
Maksjastaatuse valinud inimestele kehtib minimaalne tulumaksumäär, näiteks 25%, maksimaalset ei kehti neilegi. Samas, kui jällegi jutt poliitikale läheb, siis oleks näha: isik, kes kandideerib, eputab iganädalaselt hummeriga kroonika lehtedel, vehib küll sinimustvalgega, maksab aga minimaalset võimalikku tulumaksu - ei, sellist me ei vali, temal pole oma riigist tegelikult sooja ega külma.
Saaksime pidevat meediakajastust maailma meedias, tuhandete inimeste avaldused kodakondsuse saamiseks - nii need, kes tulevad siia ainult oma hiigelpalka välja võtma, aga elavad ja kulutavad siin, (ja maksavad ju ikkagi sotsiaalmaksu), kui ka need, kes , ühistegevusest huvitatud, empaatiavõimega, tõelises kodanikuühiskonnas kaasa lüüa soovivad.
Teiseks, Ethnic Ethic Est ! - Etniline Eetiline Eesti, Etniline on eetiline jne jne.
Ka parasjagu provotseeriv, kuid samas aususele sundiv. Kui ikka põhiseadus räägib rahvusriigist, ja kultuurautonoomiast, siis ei tohiks salata ka assimileerimispüüdlusi - lihtsalt selleks, et looduses kõlaks lisaks muule säutsumisele ka eesti keel.
Ka saaksime sellise uue sloganiga keskenduda põhilisele, tõrjudes samas süüdistusi natsionalismis.
(Hea võrdlus ju näiteks sionismiga - pole kohe üldse natsionalismisüüdistusega võrreldav)