esmaspäev, 6. juuli 2009

Pensionidest, ilma paanikata


Väljavõte eelmise nädala Economistist.

Viimasel ajal on Eestis läinud lahti tõsine paanika, ja seda just sündivuse teemal. Üksteise järel kirjeldavad kommentaatorid üha hullemaid stsenaariume, mis saab siis, kui sündivus Eestis kohe-kohe hüppeliselt ei tõuse. Et siis variseb kogu maailm kokku, või umbes nii.

Aga rahu, ainult rahu, nagu ütles Karlsson. Eesti ega eestlased pole maailmas üksi, ja pole nad ka maailma naba. Need probleemid, mis praegu Eestit saadavad, ehk siis vähenenud sündivus ja elanikkonna eluea pikenemine (millega, ei saa märkimata jätta, kaasneb parem elukvaliteet) on saatnud arenenumaid riike juba aastaid. Eesti ei pea siin jalgratast leiutama. Ja lahendus pole siin vägisi sündivuse pressimine, mida Eesti üritab ka muule Euroopale peale suruda (ma kujutan ette, mis näoga selliste ettepanekute peale vaadatakse, eriti Euroopas), vaid inimeste tööea pikendamine. Sest miks peaks inimesed nii ruttu pensionile jääma, või üldse pensionile jääma?! Mina näiteks kavatsen tööd teha kuni surmani, ja ma ei kujutakski teisiti ette. Sest miks peaks keegi mind üldse ülal pidama? Ma saan aru, et kraavi ma enam 80selt ei kaeva, kuigi ka see pole võimatu, aga tänapäeval, kus kraave kaevavad masinad, ja inimesed istuvad kangide taga, võib küll vabalt veel 80selt kangi liigutada, piltlikult öeldes. Ja kirjatööd saab väga edukalt ka 80selt teha. Või ei?! MInd on alati hirmutanud mõte "pensionile" jäämisest, see tähendab justkui elu lõppu.

Nii et, õppigem veidi oma targematelt kolleegidelt ja naabritelt. Lahendus pole mitte maksumaksjate tegemises, vaid pensionisüsteemi järk-järgulises kaotamises. Elu läheb edasi, see on loomulik, pole vaja vanast iga hinna eest kinni hoida.

Pealegi, nagu kirjutab Economist, võttis vanaduspensioni esimesena kasutusele Preisi kantsler Otto von Bismarck alles üsna "hiljuti", 1889. aastal, ja seda maksti üle 70aastastele. Preisimaal oli keskmine eluiga siis 45 aastat. Pension oli tol ajal väheste vanurite privileeg, tänapäeval on see saanud aga justkui igaühe õiguseks. Ja kui veel 1935. aastal oli USAs vanaduspensioni osa SKPst 0,2%, siis täna on see tõusnud 7%ni.

Ja nagu kirjutab Economist, liigub maailm tagasi Bismarcki-eelsesse aega, kus töötegemisel ei olnud ametlikku lõpp-punkti. See ei toimu üleöö, ent ettevalmistusi selleks juba tehakse. Näiteks Jaapanis, kus inimeste eluiga on kõige kõrgem maailmas, on pensionid üha väiksemad ja inimesed töötavad veel oma 60ndates ja isegi 70ndates. Paljud ettevõtted on juba praegu hakanud värbama vanemaid inimesi, näiteks teenindusse, sest nad on sõbralikumad. Milles ma, ausalt öeldes, ei kahtle. Ja mis tähtis, elu lõpuni tegus olemine aitab ühiskonnas vanemaid inimesi rohkem väärtustada. Praegu, tundub, on nad vaid tüütu kulu ja kohustus.

P.S.
Eesti tahab saada kõrgelt arenenud riigiks, mis eeldab, et inimesed on kõrgelt haritud ja neil on hästi tasuvad töökohad. Ent see eeldab, eriti naistelt pühendumist haridusele ja tööle, mis jätab vähem võimalusi laste tegemiseks. Samas, teisalt, surub Eesti riik naisi sünnitama, mis kisub ühiskonna arengut vastupidises suunas. Eesti on nagu kits kahe heinakuhja vahel, mille heaks näiteks on endine rahvastikuminister Urve Palo, kes küll ise on sünnitanud vaid ühe lapse ja kel oma tegemiste kõrvalt ei jää aega ka selle ühe jaoks, ent kes pidevalt räägib, kuidas ta tahaks tegelikult rohkem lapsi ja et tal on selle pärast pidevad süümepiinad. Tõsi, nii see paraku tihtipeale on, et mitut asja korraga ei saa. Aega, raha ja võimalusi ei jätku kõige jaoks. Mis oleks lahendus? Kuivõrd Eestist on juba saanud sotsiaalsete eksperimentide tallermaa, ja eestlased on selline vagur ja jumalakartlik rahvas, siis päris huvitav oleks näiteks selline lahendus, kui Eestis seataksegi prioriteediks laste tegemine, selliste heledapäiste ja sinisilmsete laste tegemine Eesti jaoks, ja miks mitte kogu Euroopa jaoks. Kas see poleks jumalale meelepärane tegu?! Kus eestlase motoks, elu mõtteks saakski: maa tuleb täita lastega. Euroopa Liit võiks eraldada raha, et eesti naised saaks olla kodused ja lapsi teha. Ja kus siis Eestis naised jäävadki kohe peale põhikooli lõppu lastega koju ja teevad lapsi kuni on viljakas eas. Üks naine sünnitaks siis, ütleme, 10-15 last. Ning tööl käivad valdavalt mehed. Ka USAs näiteks on piirkondi, Utah', Pennsylvania ja Texase osariigis, kus naised saavad palju lapsi ja on kodused, tööl käivad ainult mehed. Kusjuures naised käivadki riides, ja muidu ka elatakse nagu 200 aastat tagasi, töid tehakse käsitsi, või hobustega. Transpordivahend on hobune. Elektrit eriti ei kasutata. Mis ongi suure laste arvu juures parem, sest masinatega juhtub lastel alati palju õnnetusi. Ja kui on palju lapsi, saab neid kasutada koduste tööde juures, masinaid polegi vaja. Oleks igapidi roheline kah see elu. Urve Palol poleks mingeid süümepiinu, saaks rahumeeli kodus olla ja lapsi sünnitada ning kasvatada. Eesti nokia võiks siis olla hoopis laps, või lapsed. Ja eestlased elaks nagu vanausulised mormoonid või siis amish'id ja neid käidaks siin huviga vaatamas, riiki tuleks palju raha turismist, ja eestlased saaks säilitada kõik oma vanad tavad ja traditsioonid, laulu- ja tantsupidu võiks olla koguni igal aastal. Naised saaks vahetada omavahel pitsi-, vöö- ja vaibamustreid. Ning lasta nobedatel näppudel liikuda. Mehed saaks siis rahulikult poliitika- ja riigi-asjadele keskenduda. Naised neist asjadest nagunii õieti aru ei saa. Tüdrukutele tulekski õpetada valdavalt käsitööd ja lapsega tegelemist, kodu kaunistamist ja korrastamist. Teadusega tegelgu poisid. Ja see ka veel, et võiks kaaluda varianti, kus ühel mehel võib olla ametlikult mitu naist, siis sünniks veel rohkem lapsi, kuna ükski naine ei tunneks end mahajäetuna.

19 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Majanduses kodus oleva ajakirjanikuna on sul hambad nüriks muutunud. Kui infi enam ei suuda hankida, siis peab hakkama pehmemaid lugusid kirjutama. Tehke kohe kohvikusse uued rubriigid - "Hõbelõng", " Toit ja tervis", " Seksist ilma häbita".

Anonüümne ütles ...

Võta nüüd mõni tark raamat kätte ja tee selgeks, mis vahe on keisril ja kantsleril.

Anonüümne ütles ...

vaid inimeste tööea pikendamine? Mitte kaua aega tagasi, majanduse dünaamilise aengu faasis maksti nn pensioniaealised ettevõtetest maha, et nende kivinenud mõtteviis ei häiriks edumeelseid arenguid. Sea esiteks. Meenub Tallinna Kunstihoones olnud vanadusele pühendatud kunstinäituselt õlimaal "Euroopa" - 70-ndates aastates daam - disainilt Irja sarnaselt onduleeritud-värvitud - on ümbritsetud elujõust pakataivast kolmanda maailma noormeestest. KUNST kui oraakel? Õhtumaa allakäik? Idamaades paneb fertiilsest east väljunud naine hallid rõivad selga ja AITAB noori naisi (neid on mehel nii palju kui osta ja ülal pidada jaksab) ilu ja laste eest hoolitseda. Eks näis kaua siis närbuv Euroopa peab vastu, kui vanaemad-vanaisad lõhuvad tööl käia, ja tärkavail naishingedel on esiplaanil harrastusseks - "latentse nekrofiilia" vormis. Kuna naishingede bioloogilise ja sotsiaalse küpsuse saamumise vahel on aeg lootuselt pikenenud siis hüperseksuaalseil on tõsiseid probleeme:
soovitan huvitavat raamatut:
Blood and Guts in High School: A Novel by Kathy Acker, samuti teisi tema raamatuid:
http://www.amazon.com/Kathy-Acker/e/B000AP82EQ/ref=ntt_athr_dp_pel_1
Kathy Acker (b. 18 April 1947, Manhattan, d. 30 November 1997, Tijuana, Mexico) was an American experimental novelist, prose stylist, playwright, essayist, and sex-positive feminist writer. Considered the leading experimental writer of her generation , she was strongly influenced by the Black Mountain School, William Burroughs, David Antin, and by French critical theory, philosophy and pornography.

Anonüümne ütles ...

Sa, Innoke, pole ju mitu aastat grammigi tööd teinud! Või on Irja kargamine sulle juba tööks muutunud? Eks ta ole, raske füüsiline töö, et ikka söögi ja koikukoha välja teeniks...

Anonüümne ütles ...

teen 14.57 kopipeisti - aitäh, endal jäi kirjutamise vaev ära.

Anonüümne ütles ...

ei tea, kust need kommijad teavad, mida inno teeb ja kuidas raha teenib...

Anonüümne ütles ...

25 aasta pärast ei tunnista Inno neid ridu enda omaks. Küll siis ka pension meeldima hakkab.

Anonüümne ütles ...

Ühesõnaga, näed ainult kahte võimalikku erinevat mudelit: töötavate vanainimeste ühiskond, kus iga kolme vanakese kohta tuleb heal juhul üks laps, kes ilmselt ka täisealiseks saades kiiresti raukade riigist emigreerub. Või siis teine äärmus, mida kirjeldad oma postscriptumis.
Kumba ise eelistad, Inno?

Anonüümne ütles ...

Majandusinimesed räägivad, et kui siiamaani oli MaSu, siis nüüd on TäPe - täitsa p....s või PäPe - päris p....s :D

Anonüümne ütles ...

Oot kuidas see asi nüüd on teil, Irja kisab, et ainult lollid naised sünnitavad ja Inno kiidab sigimist takka. wtf?

Anonüümne ütles ...

õnneks pole inno enam majandusajakirjanik, muidu oleks lihtsal mõtleval inimesel lausa piinlik taolist lollust lugeda.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

"Eesti tahab saada kõrgelt arenenud riigiks,mis eeldab,et inimesed on kõrgelt haritud ja neil on hästi tasuvad töökohad..."

Kuidas sa tulid sellisele järeldusele?

Isegi telesaates Subboteja räägiti,et nüüd surutakse pööblit
sellesse 9 klassi hariduse raamesse...Kui nõuka ajal oli kohustuslik keskharidus siis tänasel päeval tahetakse jätta pööbel ilma keskhariduseta...

Teaduse põhine kõrgharidus ei soosi hästi tasuvate töökohtade loomist kõrghariduse omandanutele...
Inimesed õpivad 25 aastat...ja siis heal juhul leiutavad miskit,võtavad sellele patendi ja müüvad maha odavalt...nende teadmised ja need õpitud
25 aastat lähevad vett vedama...sest sellest rahast mida saadi patendi müümisest ei korva õpingu aastaid...ja edasi juhtub see,et tõmmatakse läände...ja sinna jäädaksegi...inteligents jookseb minema...ajud jooksevad riigist minema...

JAAPANIS JA HIINAS ON TOOTMISPÕHINE TEADUS JA SEAL SELLIST JAMA JUBA EI JUHTU MIS TOIMUB MEIL...

Meil pidavat olema veel teadmiste põhine majandus...lubage naerda...
Kas keegi on defineerinud teadmiste põhise majanduse?
Mis asi on teadmiste põhine majandus?
See on ikka see vana banaanivabariigi süsteem...kus ühtedel on käsi mullas ja teistel käsi kullas...
need kes on süsteemis sees need upuvad rahasse...kes on saanud sinna sugulussidemetel või mis teab imet pidi...neil ei pruugi olla haridustki...no vaadake kasvõi neid ministreid...või poliitikuid...
pole neil isegi keskharidust...

Sestap ma Inno olen sind juba ammu
palunud,et sa teeksid intervjuu
mõne ausa professori-teadlasega kes räägiks ausalt
tervele Eestimaale mis on Jaapani majandussüsteem ja tootmispõhine teadus...

Jaapani majandussüsteem on see kui
maksumaksjate raha esmakorras kasutatakse ettevõtete loomiseks,
maksumaksjate rahadega moodustatakse aina uusi ettevõtteid,seniks kuniks tekib tugev siseturu konkurentsi
majandus ja seeläbi tõuseb elatustase...

Tootmispõhine teadus on see kui
teadus käib kooskõlas tootmisega...mõtted viiakse kokku tegudega...
mil tudengid õpivad ülikoolis siis
nad on kursis mida mingis tootmises tehakse
ja nende mõtted liiguvad kaasa selle tootmisega ja nad täiendavad uute leiutistega seda tootmist...

Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Isegi telesaates Subboteja räägiti,et nüüd surutakse pööblit
sellesse 9 klassi hariduse raamesse...Kui nõuka ajal oli kohustuslik keskharidus siis tänasel päeval tahetakse jätta pööbel ilma keskhariduseta...


Nõus.Tüpsustaks ainult niipalju, et eriti poistele on põhihariduse omandamine raskeks tehtud. Nähtavasti on poisid ainult musta töö tegijateks vajalikud, siis pole liigset konkurentsi karta.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

8:54-le
Kuna see saade oli juba mõni aeg tagasi siis ma ei mäleta seda lõiku selle poiste hariduse piiramise koha pealt...
Kas sa võiksid täpsustada,kuidas nimelt "eriti poistele on põhihariduse omandamine raskeks tehtud"?
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

masendav blogi ja veel masendavamad kommentaatorid, kõrvade vahel vilistav ... ptüi, müristav õhk annab orkaani mõõdu välja.
nägemist "surmani töötajad" ja nende sabarakud!

Anonüümne ütles ...

Ma leian, et mingeid pensioneid pole vaja, inimesed pangu ise oma tööea ajal raha panka hoiule , investeerigu pisut, ostku kinnisvara ja elavad kenasti oma raugaea üle, invaliidsuspension peaks ainult kehtima.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

09.30-le
Sa KAPO pederast eksisid uksega...mine käi sital Ekspressis või Postimehes või Delfis või Õhtulehes-peavoolu meedias mis tegeleb pööbli peedistamisega ehk ajupesuga.
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Kuna see saade oli juba mõni aeg tagasi siis ma ei mäleta seda lõiku selle poiste hariduse piiramise koha pealt...

Saate koha pealt ei oska midagi õelda, lihtsalt enda kogemused, oma laste pealt näen, kuidas poistele kuidagi eriti raskeks kooliskäimine on muutunud. Kasvõi pedagoogid- köik on kangesti feminiinne isegi meesõpetajad. Mis poisid need on,kes on kanakarjas kasvanud ja nende tahtmisi täitma harjutatud.

Anonüümne ütles ...

Naised neist asjadest nagunii õieti aru ei saa. Tüdrukutele tulekski õpetada valdavalt käsitööd ja lapsega tegelemist, kodu kaunistamist ja korrastamist.

Miks siis meie ei võiks eeskuju võtta tugevatest ja toimivatest matriarhaadil põhinevatest ühiskondadest, nagu näituseks juutidel või itaallastel? Patriarhaadi tõid meile ristisõdijad.
Targad mehed kasutavad naiste vaistu ja intuitsiooni, tasakaalustades seda meheliku materjalismiga.