esmaspäev, 6. juuli 2009

Millest tuli Postimehe ajakirjaniku jabur konstruktsioon Savisaare kohta, ajakirjandusest laiemalt ka


Väljavõte Postimehe veebist.

Möödunud nädalal kirjutas Postimehe ajakirjanik Urve Eslas:

"Eile tuli Kadriorust kinnitus, et kuigi Savisaar palus presidendil jätta muudatused karistusseadustikus välja kuulutamata, jättis Ilves muudatused karistusseadustikus välja kuulutamata."

Jabur, eksole?!

Ma arvan, et ajakirjanikul oli mingi info, või kirjutas enda jaoks mingi arvamuse valmis, eeldades, et president selle seadus välja kuulutab. Nagu kardeti. Ja siis oleks olnud loogiline, et vaatamata Savisaare vastuseisule kuulutas president seaduse välja. Kui president käitus aga ettearvamatult, jättis seaduse välja kuulutamata, ei lugenud keegi teine peale Eslase ilmselt seda lugu enam läbi ja jabur konstruktsioon läks sisse.

Miks kasutas ajakirjanik Savisaare nime? Ma usun, et mitte pahatahtlikult, sest prominentsus müüb ja Savisaar on Eestis kõige prominentsem nimi. Kõige mõjukam.

Sellistel puhkudel võiks ajakirjandusväljaanded julgemalt end ise parandada ja täiendada, vajadusel vabandada. Ma millegipärast ei näe lehtedes just tihti selliseid asju, kuigi vigu tehakse iga päev, ja see on loomulik, ning inimlik. Ikka eksitakse. Palju hullem on see, kui oma eksimusi ei tunnistata ja neid, kes eksimustele tähelepanu juhivad, veel ähvardatakse. Nagu on käitunud Ekspressi ja rahvusringhäälingu terminaator-ajakirjanik Mihkel Kärmas. Selline üle laipade minek. Ma pole kuulnud, et Kärmas oleks kellegi ees vabandanud, vastupidi, ta ähvardab neid, kes vabandust nõuavad. Ja Kärmas pole siin ainus, laias laastus sarnaselt käitub kogu suur ajakirjandus. Ja siis imestatakse, miks inimesed enam lehti ei loe. Online-väljaannetes saaks vead ja eksimused jooksvalt ära parandada, aga millegipärast seda ei tehta, mõnedel juhtudel tõmmatakse terved lood online'st maha, mis omakorda pahandab neid, kes on vaeva näinud ja loo juurde kommentaari kirjutanud.

Selline vigade jooksev parandamine ja tunnistamine oleks kokkuvõttes meelepärane samm lugeja, või kogu ühiskonna jaoks, aitaks teha täpsemat ja usaldusväärsemat ajakirjandust. Ja vead on peamine, mis ajakirjanduse usaldusväärsust alla kisuvad. Ent ajakirjandusjuhid millegipärast seda ei taha tunnistada, ja on hakanud arvama, et usaldusväärsuse tõstmiseks tuleb käsitlust leebemaks muuta, vähem tundlikku infot edastada, mistõttu muutub ajakirjandus selliseks pehmeks sülekoeraks, mida on võimudel mugav ära kasutada. Ja mis omakorda muudab ajakirjandusväljaanded igavamaks ning vähem loetavaks.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen nõus, ajalehed võiks vabandada, kui eksivad.

Anonüümne ütles ...

Ilmselt nii oligi.

Anonüümne ütles ...

Pole enam meeles kus ja kes, aga selle hooaja ühes saates jooksis ka Kärmas peaga vastu seina, kui lahkas kuskil vallas valla rahade asja(teede olematuks hoolduseks eraldatud riigi raha), aga vallavanem osutus temast tüki kõvemaks kujuks ja saatis Kärmase lihtsalt kukele.
Kellegil tuleb see saade meelde?

Anonüümne ütles ...

Mäletamiseks.Olematud teed asusid Gutmansbachi vallas Pärnumaal. Vallavanem oli ja on isamaaline matemaatik.

Kärmasest on siiski kahju. Tase langeb, naine armastab olla nude star jne.
Vilav pilk ja rasvane näoilme annavad end ära. Isegi rohke grimm ei päästa.

Allikmaa - Sinu valik!

Anonüümne ütles ...

Trükiviga ajalehes tekitas postituse? How desperate you must be:)

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

1.Minu arvates selliste "eksituste"
eest tuleks ajakirjanikud võtta vastutusele...sest sellega nad eksivad meie põhiseaduse vastu...nad ruineerivad meie elu...nad ruineerivad meie iseseisvust...nad ruineerivad meie majanduse arengut...ja mida kõike veel...aga kus sa sellega...pole ju kes võtaks vastutusele sest KAPO on ju vene maffia käpa all...
2.Peavoolu meedia ehk inglise keeles mainstream media hävib iga päevaga...aina tuleb peale uusi meedia väljaandeid ja pööbel eraldab sõkaldest terad...
Näiteks Hollywood oma juudi propaganda filmidega hävib pea iga päev sest kinosaalid on tühjad...
Postimees kui peavoolu meedia esindaja läheb solgitorust alla kolinal...Postimees on peamiselt spordileht...no kesse neid ülbeid ja enamjaolt teatud-tuntud-tippsportlaste-kurjategijate lõustu ikka näha tahab...seepärast on vastik avada Postimeest kui sealt vahivad vastu need külakurnajad-kurjategijad-tippsportlased...

Peavoolu meedia kohta on hea artikkel ajakirjast Ecologist:
Pealkiri on INDEPENDENT MEDIA

Think about the term ´mass media´,and the monoculture of news,stories and events it represents.Pretty much everything we know-or think we know-about the world outside our own family or neighbourhood comes to us via our exposure to newspapers,news magazines,radio and TV.
It is a lifeline of sorts,yet readers are deserting the mainstream media in droves.They read freesheets on the bus or tube then toss them on the ground to be swept up with all the rest of society´s rubbish.If the media moguls want to understand this desertion they need look no further than the way´news´has devalued itself by going for lowest common denominator stories that focus on celebrity and
tittle-tattle,and those tell you what,but not how or the why.Devoid of context and depth,our news providers have become largely devoid of value.
Independent publications traditionally struggle with small markets and smaller revenues.But editorial that can´t be bought is priceless,and such publications deserve your support arguably more than any big daily,since here is where you find real news(indeed,here is where journalists from newspapers and TV trawl for stories thay can´t find themselves).
Here is where you find campaigns,context and investigations that would otherwise be spiked because they offend potential advertisers and stockists.
These publications need your support...and you need theirs to help make sense of the ever-more complex information we all require to move confidently into the future.

www.huffingtonpost.com
www.alternet.org
www.commondreams.org
www.corporatewatch.org.uk
www.theecologist.org
www.worldwatch.org
www.gmwatch.eu
www.indymedia.org
www.lobbywatch.org
www.karenmagazine.com
www.motherjones.com

www.erkl.net

Elagu konkurents!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Vene maffia käpa all olevad pederastid KAPO-st,kuhu jäävad teie kommentaarid? ))))))))))
Ahmite õhku.))))))

www.erkl.net
Elagu konkurents!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Seep see on kui meedia on maffia keskne aga mitte lihtrahva keskne...kui meedia kasvõi üritaks olla lihtrahva keskne ja lembene,ning mitte tunnistaks banaanivabariigi süsteemi ja ei promoks toda varjatul viisil pööblile...
Küll oleks tore mil meedia ulataks käe pööblile...tekiks ükskord ometigi inimlik meedia,armastav ja arutlev...
kuid paraku on ulatanud kurjategijad mentidele käe ja sestap on ka meedias asjad persses...
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Valga linna volikogu liikmele ja Keskerakonna Valgamaa piirkonna esimehele Endel Uppinile kuuluval kinnisvarahaldusfirmal OÜ Valga June tekkis kütteperioodil soojafirma ees suur võlg: eelmise nädala neljapäevase seisuga oli haldusfirmal sooja eest AS-le Eraküte tasumata 585 966 krooni.

Anonüümne ütles ...

Lääne ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles esitati Pärnu linnapea Mart Viisitammele ja abilinnapea Simmo Saarele süüdistus kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises ning usalduse kuritarvitamises.
Lisaks esitati Viisitammele süüdistus altkäemaksu võtmises, teatas Lääne ringkonnaprokuratuur.