reede, 31. juuli 2009

Üks küsimus GMOnduse kohta ja minu vastus

Saabus selline tagasiside/küsimus:

Tere!

Meeldiv lugeda, et pöörate keskmisest suuremat tähelepanu tervislikule toitumisele ja innustate ka teisi seda tegema. Kas väldite ka GMO toodete tarbimist ja kas oskate ka vähemteadjaid harida naturaalsete (ka GMO-vabade) toiduainete ja nende olemasolu koha pealt Eesti poodides?

Jätkuvat edu soovides,
Riin


Inno kommentaar:

ausalt öeldes pole ma sellest GMOndusest veel päris hästi aru saanud. Ja ka seda ei tea, kas selliseid geneetiliselt muundatud taimedelt pärit vilju (kus siis näiteks tomatitaimele on siirdatult kaladelt võetud geene) ka Eestis müüakse.

Nagu ma olen aru saanud, siis Eestis geneetiliselt muundatud taimi eriti ei kasvatata. Põhiline geneetiliselt muundatud toit tuleb sisse. Ja kuivõrd me eelistame kodumaiseid toiduaineid, siis arvatavalt me kas ei söö üldse või sööme väga vähesel määral neid nn GMO aineid.

Teine probleem on see, et selliseid geneetiliselt muundatud aineid on raske tuvastada, kuna seda ei märgita toiduainetele.

Ma olen aru saanud, et vili, millest tehakse siis saia ja leiba, on sisse veetud, ja võib olla seetõttu geneetiliselt muundatud. Samuti siis ka riis ja tatar. Ja mais. Ning soja. Puu- ja juurvilja puhul, mida Eestis kasvatatakse, seda probleemi ei tohiks olla. Nii et tegelikkuses, et vältida GMOsid, tuleks süüa eestimaist kaalikat ja porgandit, õunu, kartulit. Ma ei tea, mis saab Eestis kasvatatud viljast, vanasti läks sellest suur osa loomasöödaks, mis tast nüüd saab, ei tea.

Ning veel, see käib muidugi ka loomade kohta. Ja ka kalade kohta. Ma pole kindel, et näiteks Norras kasvatatud lõhe pole geneetiliselt muundatud. Või siis näiteks need hirmus hästi lüpsvad lehmad, mida Hollandist sisse veetakse. Või kiiresti kasvavad sead. Holland jälle teeb koostööd USAga, mis on maailmas ilmselt GMO-riik number 1.

Rohkem lugemist võib leida ehk GMO-teemaliselt leheküljelt internetis: GMO-vaba Eesti.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Lhidalt öeldes ülimõjukas globalistide korporatsioon Monsanto tegeleb peamiselt GMO levitamisega... selle kahjulikkuse kohta on mitmeid vettpidavaid tõendeid ja uurimusi juba ilmunud, see kõik kuulub taas rubriiki "sõda toidu abil".