kolmapäev, 8. juuli 2009

Vau! Mart Kadastik on ka tähtsatest asjadest kirjutama hakanud


Väljavõte Postimehe veebist.

Vau, nagu ütleks sellise asja peale Priit Pullerits. Tänase päeva peale võib teha kalendrisse risti. Mart Kadastik, Eesti mõjukaim meediajuht, kes seni kirjutas lilledest ja liblikatest, kobrastest ja mobiiltelefonidest, on lõpuks hakanud kirjutama ka nö tähtsatest asjadest. Mis on kahtlemata tervitatav nähtus.

Mina igatahes ootasin pikisilmi, et lehed kirjutaks, mis siis toimus sel salapärasel kohtumisel presidendi juures, kuhu olid kutsutud Eesti tähtsamad ajakirjandusjuhid nagu Mart Kadastik ja Hans H. Luik. Nüüd siis oli Kadastik esimene, kes kirjutas. Või kes üldse kirjutas, sest tavaliselt sellistest asjadest ei kirjutata, st Luik ja Kadastik ei kirjuta. Vaid jätavad osa asju nö enda teada. Sest neil peavad ka ju teatud privileegid olema, eksole, näiteks see, et neid kutsutaks presidendi vastuvõtule.

Kadastik, kes seni on alati võimudele perse pugenud, juba aastakümneid, on võtnud üllatavalt kriitilise hoiaku. Mis on huvitav. Ta täpsemalt ei kirjuta, mis juhtus, aga võib aimata, et ta sai presidendilt ja nõukojalt korralikult nahutada. Veebikommentaaride pärast. Mis, nagu Kadastik kirjutab, on teema, mis erutab, aga ei ole oluline. Aga Kadastik vana meediajuhina võiks aru saada, et meedias ongi olulised need teemad, mis erutavad. Ja millest Eesti ajalehed viimasel ajal üha vähem kirjutavad, mistõttu on nende seis ka kehvem. Ja ma kujutan ette, et see on nii igal pool endises NLiidus, ka Lätis ja Leedus, kus siis ajakirjandus oli ja on jätkuvalt edasi võimude sülekoer, kus erutavatest teemadest, näiteks võimuerakondade korruptsioonist ei kirjutata, ning kus suured lehed on viimasel ajal maha müüdud. Leedu leht siis "väidetavalt Vene taustaga pangale", nagu Kadastik kirjutab. Ja Läti leht tont teab kellele, ilmselt Kadastiku leivaisale, Norra Schibstedile. Ja ma ei imestaks, kui ka selle Leedu "väidetavalt Vene taustaga panga" taga on Schibsted, sest esiteks vajab Norra naftaraha paigutamist, ning teiseks võib arvata, et kui Schibsted on end nii kindlalt maasse kaevanud nagu Eestis, tahab ta teha seda ka Lätis ja Leedus. Ka Eestisse tuli Schibsted kavalalt, variisiku, Heldur Tõnissoni kaudu. Kes rääkis algul suuri sõnu, asutas isegi mingi tulevikufondi, Tartu Ülikooli juurde, mis pidi hakkama Postimeest vabas ja sõltumatus vaimus välja andma, kuni leht oli kogu täiega norrakatele maha müüdud. Tõnisson oli vaid variisik. Ja Kadastik, see vana kommu ja teisitimõtlejate tagakiusaja jätkas kindlalt selle lehe juhtimist. Mis ühelt poolt näitab, et Eesti ajakirjanduses ei ole niipea oodata mingeid suuremaid hüppeid, ja teiselt poolt seda, et ajakirjandus on kõigest tavaline äri. Ning Kadastik on selle äri esindaja Eestis. Ning sellele ärile on olulised just need veebikommentaarid, sest see tõstab online-väljaannete loetavust. Ja toob raha sisse. Või, nagu Kadastik kirjutab, aitab "lõunanaabritest edukamalt hoida lugejaid ja lugeda raha". Õige, Mart, nii see just on!

Ent ka mina leian, et see teema, need veebikommentaarid siis, mis toovad meediale suurt raha sisse, on asi, millega peaks tegelema. Mis on tähtis. Sest suure meedia muutumine peldikuseinaks on paljudele inimestele väga valus. Kadastik ise, ja ka Luik seda valu ei tunneta, sest nemad "juhivad juga", on "pumba juures", nemad valitsevad kommentaaride kaudu kogu Eestit (võimalik, et kirjutavad neid usinalt ka ise), ja nende endi kohta ei saa keegi mahlakaid kommentaare kirjutada, või kui kirjutatakse, siis kaovad nad üsna ruttu. Kes ei usu, tehku proovi!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

nagu sa näed, mardikas on enda kommentaariumi kinni keeranud