laupäev, 2. jaanuar 2010

Euro on Eestile igal juhul kasulik: õnn on siiski rahas

Euro on laias laastus ainus asi, mis Eesti jaoks on Euroopa Liidu puhul kasulik. Ehk teisisõnu: kõige selle sita kõrval, mis Euroopa Liit on Eestile peale surunud nagu suurem bürokraatia ja kõrgemad maksud, on euro ja sellega koos tagatav finants-stabiilsus ainus positiivne asi, mis kõike seda sitta kompenseerib.
Kõik mäletavad, mis juhtus Islandil poolteist aastat tagasi. Kui Euroopa ühest edukamast riigist, nö tiigrist sai üleöö täielik luuser. Island oli kõik õieti teinud, nö õpiku järgi, ent pisike valuuta ei pidanud rahvusvahelistes tormituultes lihtsalt vastu. Ja islandlased polnud selles ise süüdi. Praegust olukorda võib võrrelda sõjaga, end sõda ei peeta mitte põllu peal ega metsas, vaid finantsturgudel ja nagu päris sõjas, nii jäävad ka finants-sõjas ellu tugevemad. Väiksed lihtsalt pühitakse teelt. Peale finants-kollapsit teeb Island, kes seni Euroopa Liidu ja euro peale ainult irvitas, meeleheitlikke jõupingutusi, et liituda võimalikult ruttu Euroopa Liidu ja euroga.

Eesti on ses osas Islandist ees. Eesti on juba liitunud Euroopa Liiduga, mis on ühisraha kasutuselevõtu eeltingimus. Samuti on Eesti olnud ERM2 liige, ehk sidunud valuuta euroga, mis on samuti euro kasutuselevõtu eeltingimus. Õigupoolest on Eesti kroon olnud euroga kogu aeg seotud, ent sellele vaatamata on olnud spekulatsioone krooni kursi muutmise ehk nn devalveerimise kohta. Sest senikaua kuni Eestis pole käibel eurot, on ikka teatud risk, et krooni praegune kurss euro suhtes ei püsi ning selle riskiga seonduvalt on ka eestimaalaste laenud märksa kallimad kui naaberrahva soomlaste omad. Mistõttu on väiksemad ka eestlaste väljavaated majandus taas jalgele saada.

Viimased poolteist aastat on Eesti valitsus teinud meeleheitlikke samme, et kasutusele võtta euro, millest mõned aastad tagasi loobuti kiire majanduskasvu kasuks. Loobujaks oli seesama valitsusjuht Andrus Ansip, kes ütles, et euro nimel ei ohverdata mitte midagi. Nüüd on mees oma sõnu söönud ja on toonud euro nimel ohvriks rahva heaolu. Mistõttu on toimunud suured koondamised, tööpuudus kasvanud 20%ni ja kasvab veel ning palku on kõvasti kärbitud. Kui sellise ohvri peale eurot ka ei tule, siis on asjad ikka väga sitasti. Jürgen Ligi sõnu kasutades võiks Ansip end selle peale põlema panna.

Mida euro siis annab? Esiteks seda, et see tagab laiemas plaanis finants-stabiilsuse, mis on Eesti-suguse väikse keskkonna jaoks ülioluline. Kaotab võimalused, et keegi Eesti krooni vastu spekuleeriks, kaitseb inimeste raha, sääste ja sissetulekuid võimalike finants-turbulentside eest maailmaturul. Kokkuvõttes muudab see raha laenamise Eesti eraisikute ja ettevõtete jaoks odavamaks, mis on Eesti-suguse areneva majandusega keskkonna jaoks samuti ülioluline. Eesti kasv saab põhineda ainult laenurahal, sest kohapeal säästud puuduvad. Ja laenajaid ka oleks, kui tagada piisav finants-stabiilsus. Raha sissevool omakorda lõpetab selle võla-puntra, kuhu kogu Eesti ühiskond on sattunud, kus kõik on kõigile võlgu ja väljapääsu justkui pole. Selline olukord imeb ühiskonnast elumahlad väga kiiresti välja, mis viib lõpuks rahutusteni, mida ilmselt keegi ei soovi. Inimesed tahavad elada rahus, tegeleda oma huvialadega, kasvatada lapsi ning luua omale turvalist kodu. Selleks kõigeks on vaja stabiilsust.

Valitsus on võtnud euro kasutuselevõtu prioriteediks ja see on hea. Seni tundus euro kasutuselevõtt utoopiana, kuna valitsus oli teinud ridamisi vigu, mis selle eesmärgi täitmise võimatuks tegid. Ent näib, et Euroopa Liidu poolt on olemas suur valmisolek Eestit raskel hetkel aidata ja oleks rumal see kasutamata jätta. Vastasel korral võib järgmine võimalus tulla alles ei tea millal.

Euro kasutuselevõtt Eestis mõjutab positiivselt ka Eesti naabrite Läti ja Leedu, võimalik et isegi Venemaa majandusi, mistõttu suureneb usaldus kogu siinse piirkonna suhtes. Kindlasti mõjub see positiivselt Soomele ja Rootsile. Eesti rahvas on euro nimel palju kannatanud ja seda maistvam on läbi selle kannatuse saadud vili. See vili on küll kasulikum noortele inimestele ja laenuvõtjatele, ent kokkuvõttes võidavad lõpuks sellest kõik.

Kuigi IRLi pea-ideoloogide Kaur Hansoni ja Ott Lumi arvates ei ole õnn rahas, näitab elu, et seda ta siiski on. Küsige või islandlaste käest. ÕNN ON RAHAS, EURORAHAS, EUROS!

15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

tuulelipp.

Anonüümne ütles ...

Zhenja Fokinit ja tiilipäevikut pole vajagi. varsti näeme Innat-Irjot Rakvere vahel nagunii ringi liikumas suusamütsikestes, kuhu Irja emakese (selle, kes lubas kõik kirvega maha lüüa) hellade kätega sisse kootud ELAGU EURO!

Anonüümne ütles ...

Õnn ei ole vabaduses, õnn on rahas - nii räägib see, kes on rahatu ja ootab suva imet oma täbara olukorra parandamiseks. Ei oska eesti krooni eest tööd teha, ei oska ka euro või mille tahes nimel.

Anonüümne ütles ...

jah, kui juba sellised kaabakad, kes veel veidi aega tagasi devalveerimise teemal spekuleerisid, räägivad euro tulekust, siis on selge, et see tuleb.

Anonüümne ütles ...

Euro tulemine oli kogu aeg paha Inno meelest, sest paha valitsuse eesmärk ei saagi ju hea olla.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

See euro tulek on üks samm lähemale kiibistamisele.Tundke selle üle rõõmu sest koduloomad peavadki olema kiibistatud ehk nummerdatud.
Inno tahab olla kiibistatud seepärast ta tunnebki rõõmu euro tuleku pärast.
ELU ILMA ARVETETA- No bills anymore! ehk mida tähendab vabadus ja sõltumatus?

Vaba on see inimene kes ei pea ostma kütust ja maksma transpordi eest,ei pea maksma toasoojuse ja elektri eest,ei pea maksma kodulaenu ja üüri eluaseme eest,ei ole sunnitud ostma toitu,ei allu meedia ajupesule ja riigivõimude sigadustele(ei maksa selliseid makse mida riigipiruka lähedal olevad mõned jätised on kehtestanud seaduseks)on lojaalne Eesti rahvusele aga mitte korrumpeerunud riigivõimudele mis teenivad võõrvõime,ei ole sunnitud igal sammul kellegile või mingi teenuse eest maksma ja ei pea kellegi heaks tegema tööd,elab oma unistuste järgi ja viib neid ellu jne.

Ennemuistsel ajal inimesed kodustasid metsloomi aga veidi hiljem juudid kodustasid inimkonna...nad korraldasid terves maailmas elu sedasi,et igaüks peab rügama tööd teha või äri ajama nii,et higipull otsa ees aga ikka on igaüks kellegile võlgu,ikka peab rabama nii nagu orav rattas,igal sammul tuleb tasuda arveid-seda nimetatakse monetarismiks,kapitalismiks,liberalismiks-selletõttu kõik elanikud üle maailma teenivad pankade kaudu juute...sestap tulebki teha sedasi,et enam keegi ei peaks maksma arveid...elu ilma arveteta on lahendus kõigele...
Religioonid on ju kah tehtud sel eesmärgil,et inimesed näiliselt leiaksid väljapääsu materiaalsest elust aga tegelikkuses jääksid sõltuvateks igasugustest arvetest ja nende kaudu pankadest-juutidest,vaata:
http://dulgerius-taliskitsingublogi.blogspot.com/2009/07/siioni-tarkade-protokollid.html
Youtube:a.David Icke-Big Brother b.The Money masters c.Money as debt
www.thezeitgeistmovement.com www.thevenusproject.com
UUDISED ILMA AJUPESUTA ehk pööbli peedistamiseta-Nõmme raadio www.nommeraadio.ee

Ma teen ettepaneku Eesti meediale kirjutada artikleid ainult sellest kuis inimesed peaksid korraldama oma elu sedasi,et nad ei peaks maksma arveid,ei elektri,ei gaasi,ei peaks maksma kodulaenu,ei peaks ostma kütust,ei peaks maksma makse,ei peaks ostma süüa jne.Kõike seda on võimalik korraldada ja selleks tuleb rääkida aina neist
toredaist viiest asjast mis toob inimesed tagasi küladesse ja täidab kõik külad lastega,ning annab kõigile tööd:
1.TASUTA ELEKTER-katuseharja elektrituulikutel(Rooftop windturbines) ja päikesepaneelidel peale tasuvusaja möödumist hakkab jooksma tasuta elekter.Majanduskomisjon andis rohelise tule tasuta elektrile s.o. iga mees võib asetada oma maja või ühistu maja katusele katuseharja elektrituuliku ja siis tasuvusaja möödudes hakkab jooksma tasuta elekter:Majanduskomisjon andis rohelise tule elektrituru avamisele http://www.e24.ee/?id=200694
Iga mees võib ise ehitada katuseharja elektrituuliku,materjalide kulu on köömes-vaata www.otherpower.com

Anonüümne ütles ...

Krt, ei viitsi sobrada, aga vist oli siin juttu varem just vastupidiselt. Et Euro on jura jne. Keegi viitsib tsiteerida Inno enda sõnu? Või mulle juba refletoorselt tundub iga asja peale mida Inno ütleb, et see on täielik kamarajura ja vale?

Inno ütles ...

Ma olen kirjutanud seda, et praeguse valitsuse vigade tõttu ei tule eurot, mitte sellest, et euro on paha. Vastupidi, ma olen väitnud, et euro on ainus asi, mis ELi puhul Eestile kasulik on.

Tohmanitele, kes millesti ei näi aru saavat, lisan veel niipalju, et tohmanid ei saa aru, et demokraatlikus riigis PEAB opositsioon olema valitsusel nagu ora perses, muidu ta ei täida oma ülesannet, ja muidu demokraatia ei tomi. Eesti häda ongi selles, et inimesed tulevad nõukogude ühiskonnast, kus valitsuse kriitika oli keelatud ning praegu arvavad need sovjeedid samuti, et kui keegi valitsust kritiseerib, on see pätt ja kaabakas. Paljuski seetõttu hakati Madissoni ka iseseisvas Eestis taga kiusama, ja kiusatakse kõiki nn teisitimõtlejaid, kel samas on demokraatlikus ühiskonnas tähtis roll täita. Paljuski seetõttu on Savisaar põlu all, et ta justkui kritiseerib ja viriseb kogu aeg, aga ta on olnud suure osa ajast opositsioonis ja täitnud oma püha kohust opositsionäärina. Eestlastel on veel palju õppida demokraatia vallas. See pole demokraatia, kus on üks tugev partei, kelle käes on riigis absoluutne võim, kellele kaagutavad kaasa ajakirjandus ja ülejäänud poliitikud.

Anonüümne ütles ...

Inno pole euro vastu olnud!
http://innojairja.blogspot.com/2009/06/rootsi-linn-votab-kasutusele-euro-mida.html

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Opositsioon on muidugi vajalik, aga moni tohman ei taha aru saada, et opositsioonis olemine ei pea tähendama valitsuse liikmete pededeks sõimamist, mõnest mehest (kuni too veel opositsioonis ei ole) türa-Jüri luuletuste kirjutamist, muu valimatu sõimu viljelemist ja lihtlabaste valede levitamist tõe pähe. Endale absoluutsete õiguste nõudmisest absoluutselt igasuguste kohustuste äraunustamisega ühel ajal ei hakka siinkohal rääkimagi.

Inno ütles ...

No kuulge, teil pole demokraatia kogemust. Briti parlamendis, mis on üks maailma vanemaid käivad isegi kaklused, muust rääkimata, sõimatakse teineteist mis kole, mis samas ei keela hiljem koos õllekas kannu kummutamast. Kriitika ja sõim käib asja juurde, aga seda kõike ei saa surmtõsiselt võtta.

Eestis ollakse ikka väga leebed.

Anonüümne ütles ...

Kes siin parlamente võrdles? Mõni tohman muidugi ei taha aru saada, kellest-millest jutt käib.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuulge,mulle tundub,et ma teen edusamme:)))

http://ttysak.blogspot.com/2009/12/christmas-with-ttu-sak.html#comments

Tore küll jah aga millal hakkate pidama kursusi päikesepaneelide kokku klopsimiseks?

Priit ütles...

Kui tekiks veel rohkem huvilisi, siis võiks kasvõi homme kursuse pakkumisega alustada:)
leiad 5 huvilist ning kursus on Sinu!

ps! Räägin ainult enda(Priit Pikk) eest!
21/12/09 18:52

Inno ütles ...

Kuidas parlament ees, nõnda teised järel. Eesti parlamendis opositsioon sisuliselt puudub, ja see puudus kandub üle ka ajakirjandusele ja kogu ühiskonnale. Valitsust ei juleta kritiseerida.

Anonüümne ütles ...

sa, 19:41, ilmselt oled unustanud, et ka see nn "tyra-jyri" ja muud pärlid oli ikkagi reaktsioon nende endi tegevusele, keda sõimati.
ei ole päris nii, et mõned võivad teha sigadusi ja teised peavad selle hindamisel oma sõnades võimalikult leebed olema. ja veel - üks asi on ametlik meedia, teine asi erablogi.