laupäev, 30. jaanuar 2010

Hea algatus: Postimees vahendab FT uudiseid, veidi ka Venemaast, Hiinast, USAst, Eestist ja vabast turust

Väljavõte Postimehe majanduslisa E24 veebist.

Postimehelt hea algatus, vahendada Briti mõjuka majanduslehe Financial Times uudiseid.

Ainuke märkus, et tõlgetes peaks olema täpsem. Tim Geithner, praegune USA rahandusminister, oli varem mitte USA keskpanga, vaid selle New Yorgi haru president. USA keskpanga president oli ja on jätkuvalt Ben Bernanke.

Mis konkreetsesse uudisesse puutub, siis päris põnev, et USA kartis, et Venemaa ja Hiina mõjutavad kinnisvarafondide Fannie Mae ja Freddie Mac tegevust. Mis näitab, kuivõrd USA majandus ja poliitika on üha suuremas sõltuvuses kreeditoridest, Venemaast ja Hiinast. Sarnaselt nagu Eesti majandus ja poliitika on sõltuvuses Rootsist, läbi Rootsi pankade. Mis näitab kokkuvõttes, et igasugusel kapitalil on lõppkokkuvõttes olemas kodumaa, mis omakorda näitab, et vaba turu maagiline "käsi" võib väga valusalt lüüa. Mida tunnistas hiljuti ka Mart Laar, kui ütles, et praegune kriis avas lõpuks ta silmad. Mis siis tähendab, et turg võib küll olla vaba, ent seda vabadust peab hoolikalt kaitsma. Mis on palju tähtsam, kui rakettide ja muude täristamis-relvade ostmine. Eesti kaitsevõime tugevdamiseks tulnuks vältida turu ülekuumenemist, piirata laenuandmist kinnisvara sektorisse, mis oleks kokkuvõttes võimaldanud rohkem raha investeerida vajadusel ka täristamis-relvadesse. Näiteks end kõrvuni võlgadesse uputanud ja kriisis siplevel USAl puudub praegu raha, et osta täristamis-relvi Iraani ja Põhja-Korea tarbeks, mis on palju ohtlikumad kui Iraak, omades lausa avalikult massihävitusrelvi ja ähvardades avalikult USAd ning teisi lääneriike.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Inva ärkas, loputas silmad leelisega puhtaks ja asus blogima. Teda ei häirinud see, et Impo polnud ennast juba kolmandat päeva liigutanud.
Impo nimelt oli käsile võtnud ajakirjandusliku eksperimendi – ta üritas endale kapsapead perse toppida.
Selle raske tööga peaaegu hakkama saanud – jäi ta äkitselt väga vaikseks.
“Mediteerib,” mõtled Inva ja otsustas meest mitte segada lasta kõrgematesse vaimsetesse sfääridesse kuuluvate füüsiliste toimingute juures. Teda küll häiris üha tugevnev lehk, aga Inva mõtles, et selle on teinud Jaan Pehk, kes neil kuus sajandit tagasi koos orduväega külas käis.
“Impo, kas kuuled, ma ei oska selle perekond Rästikute loo kohta midagi öelda? Kas Rästikud kuuluvad heteroierakonda ja söövad väikseid lapsi?” müksas ta oma ammusurnuks blogitud meest.
See ei vastanud. Surnud mehed ei ole eriti head kirjanikud.
Ka Inva polnud eriti hea kirjanik. Ta lootis ühiskonna käest pälvida tiitlit
” ajakirjanik”

Inno ütles ...

Hea följeton, paluks veel selliseid!

Anonüümne ütles ...

Loe ise edasi:

http://lassie.wordpress.com/

ein Mensch ütles ...

Kõigepealt, USA FÖderaalreserv pole mingi riigipank vaid keskpangaks maskeeritud erapankade kartell, mille asutasid 1913. aastal rahandusmagnaadid nagu Rockefeller, Warburg, Kuhn, Loeb jne et saada täieliku kontrolli riigi rahanduse üle.

Föderaalreservi pole KUNAGI auditeeritud ja sisuliselt on tegu täiesti sõltumatu üksusega, kes lisaks veel trükib laenu eest riigile rahapabereid. Sellepärast ongi USA'l üks suurimaid riigivõlgasid kogu maailmas ja tegelikult kuulutati riigi pankrott välja juba 1933 aastal, mida pole seniajani muide tühistatud.


http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936#

The Money Masters - How International Bankers Gained Control of America

Inno ütles ...

Kas Eesti Panka auditeeritakse, muide?