neljapäev, 7. jaanuar 2010

Kas Rootsi tühjendas Eesti rahast? (ning veidi sellest, mis edasi saab)


Väljavõte Äripäeva veebist.

Rootsi päritolu Eesti väikeinvestoril Stefan Anderssonil on Äripäevas avaldatud arvamuses õigus: Rootsi pangad etendavad Eestis keskpanga rolli, kuivõrd valuutakomiteega Eestis valitsus ega keskpank rahapoliitikat ei tee.

Ent kas Rootsi riik või selle pangad just Eesti rahast tühjaks tegid, selles ma kahtlen. Rootslased korjasid turult ära mulli. Ent raha on ikka seal, kus ta tekib: ettevõtetes, mis on võimelised genereerima rahavoogu ehk oma tooteid müüma. Üllatus oli lihtsalt selles, et pärast mulli ärakorjamist selgus hämmastav tõsiasi, et tegelikkuses polegi eriti neid va raha-võimelisi ettevõtteid.

Tõeks on saanud minu mitme-setme aasta tagune arvamus, et laenuraha najal üles ehitatud kaardimajake kukub ükspäev kokku ning varasemad laenud tuleb tagasi maksta kohapeal reaalselt teenitud rahast. See on tõehetk väga paljude jaoks.

Euro tulekust ei maksa samuti ülemäära eufooriasse sattuda. See võtab küll ära valuutakursi riski, mis omakorda muudab laenuraha veidi odavamaks ja kättesaadavamaks, ent jääb alles regiooni risk, kus peaosa täidab naaber Läti oma riikliku pankrotiseisuga. Või võtame kasvõi näiteks Hispaania või Portugali, kus samuti on juba mitmeid aastaid käibel euro, ent kuhu investeerimise suhtes ollakse sellele vaatamata väga ettevaatlikud.

Lõpuks jõuame ikka vana tõsiasja juurde, ja mis on ka kohviku loosung: õpetajale peaministri palk! Eestis peab hakkama senisest rohkem väärtustama haridust ja seda saab teha ainult läbi ressursside vastava ümberjagamise. Kohapealsete ettevõtjate, erakondade suursponsorite unistus on loomulikult täita maa kellu-meestega, ja valitsus on ka vastava suuna võtnud, ent nagu praegune kriis näitab, on sellest pikemas perspektiivis vähe abi. Raha tekib tänapäeval pigem inimese ajutöö viljana kui ehitusplatsil.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga kui isegi tädi Maalile maalt on selge, et haridus on oluline ja öpetajaid tuleks väärtustada, koolitada, siis miks midagi ära ei tehta?
Öppekavad tuleks uued koostada, arvestades teiste maade kogemusi.
Praegu toimub koolides vaid tuupimine. Tekkivale "miks" küsimusele vastust ei saagi. Aina rohkem fakte, veel vähem analüüsi ja kriitikameelt. Ülikoolides on meeletud inimmassid, kes öpivad nn pehmeid aineid. Kohati jääb mulje, et inimesed öpivad mingit ainet, lihtsalt selleks, et baka kätte saada ja "somebody" Eesti ühiskonnas olla. Mis elukutse aga hiljem valida antud erialaga seoses ja äkki öppida midagi sellist, mis ka huvitaks (aga raskem oleks), sellele mötlevad vähesed.

Inno ütles ...

Väga õige, nii see paraku on. Ma arvan, et põhjust tuleb otsida nõuka-aegsetest õpetajatest-õppejõududest, kes on nõus selle pisku eest töötama, mis neile makstakse, ent paremad tegijad lähevad parema palga peale läände. Ja nii ei muutugi suurt midagi või kui muutub, siis teosammul. See vana nõuka-aegne kaader teeb ise kõik selleks, et midagi ei muutuks, sest nad kardavad tööd kaotada. Nad küll hädaldavad, aga ega nad ka tegelikult päeva lõpuks ei taha, et õpetaja tööd hakataks väärtustama, sest siis tahaks Eestisse tulla õpetajad juba välismaalt ja vanad tegijad lükatakse kõrvale. Selle kartuses ollakse nõus sellega mis on.

Kogu Eesti haridussüsteem on üks suur potjomkini küla, kus tõesti esikohal tuupimine, et olümpiaadidel mingeid kohti saada ja enam-vähem taset näidata, ent pärast kooli ei ole need ajupestud noored suurt millekski võimelised. Kogu õppimine käib tõesti mingi paberi nimel ja eks selle tulemusi on üha enam tänavapildis näha.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Ma loodan,et ka ajakirjanikud hakkavad kirjutama enam selliseid ajupesuvabasid artikleid sest igati lahe on
ELU ILMA ARVETETA- No bills anymore! ehk mida tähendab vabadus ja sõltumatus?

Vaba on see inimene kes ei pea ostma kütust ja maksma transpordi eest,ei pea maksma toasoojuse ja elektri eest,ei pea maksma kodulaenu ja üüri eluaseme eest,ei ole sunnitud ostma toitu,ei allu meedia ajupesule ja riigivõimude sigadustele(ei maksa selliseid makse mida riigipiruka lähedal olevad mõned jätised on kehtestanud seaduseks)on lojaalne Eesti rahvusele aga mitte korrumpeerunud riigivõimudele mis teenivad võõrvõime,ei ole sunnitud igal sammul kellegile või mingi teenuse eest maksma ja ei pea kellegi heaks tegema tööd,elab oma unistuste järgi ja viib neid ellu jne.

Ennemuistsel ajal inimesed kodustasid metsloomi aga veidi hiljem juudid kodustasid inimkonna...nad korraldasid terves maailmas elu sedasi,et igaüks peab rügama tööd teha või äri ajama nii,et higipull otsa ees aga ikka on igaüks kellegile võlgu,ikka peab rabama nii nagu orav rattas,igal sammul tuleb tasuda arveid-seda nimetatakse monetarismiks,kapitalismiks,liberalismiks-selletõttu kõik elanikud üle maailma teenivad pankade kaudu juute...sestap tulebki teha sedasi,et enam keegi ei peaks maksma arveid...elu ilma arveteta on lahendus kõigele...
Religioonid on ju kah tehtud sel eesmärgil,et inimesed näiliselt leiaksid väljapääsu materiaalsest elust aga tegelikkuses jääksid sõltuvateks igasugustest arvetest ja nende kaudu pankadest-juutidest,vaata:
http://dulgerius-taliskitsingublogi.blogspot.com/2009/07/siioni-tarkade-protokollid.html
Youtube:a.David Icke-Big Brother b.The Money masters c.Money as debt
www.thezeitgeistmovement.com www.thevenusproject.com
UUDISED ILMA AJUPESUTA ehk pööbli peedistamiseta-Nõmme raadio www.nommeraadio.ee

Ma teen ettepaneku Eesti meediale kirjutada artikleid ainult sellest kuis inimesed peaksid korraldama oma elu sedasi,et nad ei peaks maksma arveid,ei elektri,ei gaasi,ei peaks maksma kodulaenu,ei peaks ostma kütust,ei peaks maksma makse,ei peaks ostma süüa jne.Kõike seda on võimalik korraldada ja selleks tuleb rääkida aina neist
toredaist viiest asjast mis toob inimesed tagasi küladesse ja täidab kõik külad lastega,ning annab kõigile tööd:
1.TASUTA ELEKTER-katuseharja elektrituulikutel(Rooftop windturbines) ja päikesepaneelidel peale tasuvusaja möödumist hakkab jooksma tasuta elekter.Majanduskomisjon andis rohelise tule tasuta elektrile s.o. iga mees võib asetada oma maja või ühistu maja katusele katuseharja elektrituuliku ja siis tasuvusaja möödudes hakkab jooksma tasuta elekter:Majanduskomisjon andis rohelise tule elektrituru avamisele http://www.e24.ee/?id=200694
Iga mees võib ise ehitada katuseharja elektrituuliku,materjalide kulu on köömes-vaata www.otherpower.com Päikesepaneelide ise ehitamine Eestis on hoogu võtmas,www.saklubi.ee ja nende valmistamise kursused samuti:
http://ttysak.blogspot.com/2009/12/christmas-with-ttu-sak.html#comments

Anonüümne ütles ...

Nõuka aeg lõppes juba 20 aastat tagasi. Järelikult oli tegemist püsiva väärtusega kui uus ja väidetavalt paljuigatsetud asi, mis asemele sokutati ei ole siiani omaks võetud. Pigem tühi asi on see uus.

Anonüümne ütles ...

ma ei näe võrdlust sinu eluga. et ingrid on nagu rootsi ja sina nagu süütukannataja eesti.